Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Vasököl

Wendouree Cabernet-Malbec 1999

2010.06.22. 07:45 - Octopus

Adelaide-től mintegy 120 km-re északra fekszik a Clare Valley (a második pötty Adelaide fölött), ez az elzártabb, ausztrál léptékkel mérve kisebb borvidék. Az egyedi, száraz rizlingjéről (illetve shiraz és cabernet borairól) ismert régió rejti az egyik legmagasabban jegyzett ausztrál borászatot, a misztikum homályába burkolózó AP Birks Wendouree Cellars-t. A weboldalt ne keressük, mint olyan, nem létezik, a pince egyébként látogatókat is ritkán fogad, a kis volumenben készülő borokhoz pedig csak a levelezőlistás ügyfelek juthatnak hozzá. Erre a várakozó listáról lehet felkerülni, a folyamat kvázi kihalásos alapon működik. A másodlagos piacról, aukciókról viszont - magasabb áron persze - többé-kevésbé beszerezhetők a borok (Európában inkább kevésbé, ha egyáltalán). Néhány hónapja, szerencsés kutakodás eredményeképpen sikerült egy palackot találnom egy nemzetközi szállítást is vállaló Ausztrália-specialista angol borkereskedő weboldalán. Le is csaptam gyorsan a borra, ami egy cabernet-malbec házasítás, az 1999-es évjáratból, £44.10-os áron (plusz szállítás).

A legenda szerint egyedi stílusú, különösen hosszú életű, masszív tanninstruktúrával rendelkező borok készülnek a birtokon (James Halliday, neves ausztrál borkritikus így jellemzi őket: "the iron fist in a velvet glove", azaz "vasököl bársony kesztyűben"). A szőlőt öntözés nélkül művelik, az öreg tőkék egy része még az első, 1892-es telepítésből származik, a fajták shiraz, cabernet sauvignon, malbec, mourvédre és alexandriai muskotály. 13,5% potenciális alkohol mellett szüretelnek, kézzel, ami nem túl gyakori arrafelé.

A pincészet borait 15-20 éves koruktól kezdve javasolják fogyasztani, a napokban megejtett felbontáskor mégis bennem volt a félsz: ki tudja, hogy volt tárolva a 11 éves palack, kibírta-e a hosszú évek viszontagságait, és egyébként is, nem túlzás-e ez a 20 év. Félelmeim alaptalannak bizonyultak, kidugózáskor ugyan elég koros illat csapta meg az orrom, később kóstolva viszont ennek nyoma sem volt. A bor nem hogy élt, de minden jel szerint még fiatal éveit sem hagyta el.

Wendouree Cabernet-Malbec 1999

Átlátszatlan rubinvörös. Orrban közepesen intenzív, koncentrált, tele sötét gyümöl- csökkel, úgymint fekete cseresznye, szeder, cassis. Meleg karakterű, finoman fűszeres (levendula, szerecsendió), leheletnyit bőrös, borsmenta is akad és mindenféle fekete dolog, medvecukor, aszalt szilva, feketeszén. Nehezebben szálazható, még nem igazán komplex, szinte fejletlen illat, egyértelműen ausztrál, ugyanakkor nem egészen tipikus. Szájban pedig kifejezetten atipikus, nem alkoholos, szikár, erőteljesen struktúrált. Tizenegy éves kora ellenére még mindig húsos, sűrű, ugyanakkor teste közepestől alig nagyobb  (13,7%-os alkohol), élénk, természetesnek tűnő savak teszik lendületessé. Szedres, fekete íz. Minden másnál feltűnőbb azonban a korty elejétől jelen lévő markáns tannin, minőségre jónak tűnik, de olyan sok van belőle, hogy ezt nehezebb megítélni. Utóízében földes-gombás, érettebb jegyek is feltűnnek. A súly és a szerkezet itt a fő attrakció, kissé kemény bor, hosszú távra terveze. Az igazi aroma- gazdagságra még várni kell, remélhetőleg kinyílik idővel. Van rá legalább 5 éve, talán 10 vagy több is. Most erős 7 pont nálam.

Utóirat: ugyan ritkább a bor, mint a fehér holló, de az alkeszen már korábban is feltűnt egy fiatalabb évjárat.

Címkék: ausztrál hétpontos cabernet sauvignon 1999 malbec

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr442099808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fiatalborivo 2010.06.22. 09:23:15

Basszus ez durva, hogy 11 évesen még fiatalnak számít, el se tudom képzelni. Fehérnél már volt hasonló tapasztalat de vörösnél még nem. És hogy még 10 év benne van... Hihetetlen. Mármint az hogy itthon a legelszántabb csúcsborteremelők se tudnak olyat csinálni amire 10 év körül azt mondjuk hogy van még ideje. Illetve lehet van ilyen csak akkor én még nem találkoztam ilyennel, nem olvastam ilyenről vörösöknél. Mi lehet a titok? Az éghajlatunk lassan sivatagi egyes vidékeken eltekintve a mostani év néhány száz miliméter csapadékától, nálunk is kézzel szüretelnek sok helyen, a technológia, higéni megvan. Talán 100 éves tőkékből van kevés. Mondjuk azért biztosan ott sem a többség az ami 100 éves.

metszo_ollo · http://hozamkorlat.blog.hu/ 2010.06.22. 10:10:04

@fiatalborivo: Ne mondd már, hogy nem tudnak ilyet! Pl. a Bock Cuvée-ből simán találsz még 2000 előtti évjáratot és az is igen virgonc, az általam kóstolt 99-esnek esze ágában sem volt még a nyugdíjra gondolni...

Octopus 2010.06.22. 12:58:41

@metszo_ollo: ez a bor nem olyan volt, mint a 99-es Bock küvé (épp a közelmúltban kóstoltam), vagy más hasonló Villányi. Azok egyben vannak még, de már érettek, fogy a testük, ez meg mintha egy fiatal, 3-5 éves (nagy)bor lett volna, még a fejlődése előtt. Nem hiszem, hogy készült eddig hasonló magyar vörösbor (más, kevésbé érlelhető stílusban viszont akár szebb is, persze). Leginkább talán egy Madiran-hoz hasonlít a Wendouree, vagy csak önmagára

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.06.22. 14:03:48

Asszem értem mire gondolsz a fiatalságnál,

sztem én ezt általában kortalanságként vélem felismerni, és néhány kisebb, hozzám hasonló laikusok számára tisztán idiótának tűnő ötletekkel kísérletező, talán "purista" jelzővel illethető arc látszólag soha meg nem öregedő borai tartoznak ide: nekem pl a Weltweinfesten bemutatott régi, 10-20 éves Moviá-k,

egy Aci Urbajs Organick 2003, meg pár Kaló-bor nyújtott ilyen aha-élményt eddig.

Ezek alapján a Wendouree-ra egy tipikus, fiatal, eukaliptuszos-mentolos ausztrált kellene elképzelni egy nagy bordói testével (v malbec v madiran - úgy látom még annál is vastagabb, de legalábbis tanninosabb anyagnak érezted).

Persze ez most másik irányú leírási törekvés...

Korosat nem lehet valahol ilyenből venni? Valaki esetleg tud ilyen helyet?

európai 2010.06.25. 07:06:13

Nagyon meglepett ez a Wendouree kóstolójegyzet mert igy legalább nem vagyok egyedül rajongásommal. Van egy kedves ismerősöm aki rajta van a levelezőlistán és ennek köszönhetően sikerült több évjáratot kóstolnom és beszereznem két palackot az egészen rendkivüli 2004-es évjáratból.
Én mindig élvezem a Wendouree borokat, a fiatalon kóstolt 2005-ösök is birni fogják hosszú távon az érlelést.
Köszönöm a jegyzetet.

európai 2010.06.25. 07:07:57

@Szomjas Gödény: Korosat nem lehet valahol ilyenből venni? Valaki esetleg tud ilyen helyet?

Az egyik ilyen borszaküzlet Sydneyben a Vintage Blue, utoljára az 1996-os évjáratot hirdették honlapjukon.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.06.25. 10:20:18

@európai: Köszi, megnézem!

Találtam eddig ugyan 1-2 helyet a neten, de az ausztrálok valahogy mindig 300 dollárért szállítanak ide, szóval nagyon az európai helyekhez látszunk kötve lenni...

De mindenképp gratulálok, valszeg nem kis dolog rajta lenni azon a levlistán :)

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.06.25. 21:02:27

Aki még nem kattintott a szövegben az "öreg tőkék" linkjére, az gyorsan tegye meg, szenzációsak azok a szőlőtőkék...
Tényleg...

Még laikusként is.

európai 2010.06.26. 09:13:33

@Szomjas Gödény: Ezek az öreg tőkék gondolkodóba ejtenek, hogy mit is jelent valójában az "új világ" kifejezés.
Az öreg tőkék ezen biztosan mosolyognak.

lackó 2010.06.26. 09:55:36

@Szomjas Gödény: ezek a tőkék valóban fantasztikusak! Nem lehet valahol ilyent kapni, ne adj' Isten telepíteni? :D

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.06.26. 13:51:14

@európai: igen, ezt valszeg gyakrabban el kellene mondani :)

@lackó: ha esetleg tudsz hazai első osztályú/érdekes területet olcsón hozzá, akkor már megyek is... Kár, hogy nem tudunk ilyen öreget telepíteni, nagyon tetszene :))

Octopus 2011.05.24. 15:52:09

beszámoló egy egyedülálló kóstolóról a wineanorakon: Wendouree vertikális

"They are the antithesis of the fruit-forward, sweet, easy going public face of Australian wine"

www.wineanorak.com/australia/wendouree_tasting.htm
süti beállítások módosítása