Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Az intellektuális vadember

Homonna Határi Furmint 2007

2010.07.23. 06:00 - palack

Homonna Attila Tokaj egyik legfontosabb arca. Ha jól emlékszem, a Borbarát szerint egyenesen a top hármak egyike: Szepsy és Demeter mellett az ő birtoka kapott csak öt csillagot. Persze van, aki ezzel vitatkozna. Ellentmondásos figura. Nekem egy inkább magának való, az átlag borászhoz képest nem éppen bőbeszédű fiatalembernek tűnt mindig, aztán meg azt vettem észre, hogy ő az erdőbényei fesztiválok, a helyi bor, gasztronómiai és kulturális élet egyik fő motorja. Akkor mégsem lehet olyan magának való, biztos csak jobban meg kell ismerni. Akárcsak a borait: azok sem szoktak olyanok lenni, hogy az első korty után belopják magukat minden kóstoló szívébe.

Első borom tőle a híres 2005-ös Határi volt, amiről azt írta a Borbarát, hogy egyértelműen az évjárat legjobb száraz furmintja. Majdnem lemaradtam róla, aztán egy utolsó palackot mégis sikerült leemelnem a polcról. Tetszett, nagyon szép volt, de egyértelműen legjobbnak nem éreztem. A 2006-os pedig egyenesen csalódás volt utána: a pincénél hordóból még nagyon, a palackban később pedig egyre kevésbé voltam oda érte. Éppen ezért kissé félve bontottam fel ezt a 2007-est: futólag már őt is kóstoltam, és komolynak, szépnek találtam, de most először maradtunk kettesben hosszabb időre. És lenyűgözött.

Már a csomagolás is különösen igényes: robosztus, nehéz palack, letisztult cimke, hosszú, jó anyagú dugó. Kitöltve halvány, tiszta aranysárga, kissé olajos mozgású bor. Illata közepesen intenzív, és talán a megkapó a legjobb szó rá. Elsőre nagyon megtetszett és végig ilyen is maradt: egyszerűsége, tisztasága, ösztönös vonzalmat ébreszt. Nem érdemes nagyon boncolgani, mert úgy szép ahogy van. Érett gyümölcsösség finom hordófűszerekkel: zamatos zöldalma, frissen szelt ananász grépfrútos diókrémmel. Kóstolva is természetes szépségével, harmóniájával vett le a lábamról. Hibátlan szerkezet, arányosság, lendület és visszafogottság jellemzik egyszerre. Zamatos, friss, szinte rágható gyümölcsössége, robosztus, de tökéletesen kerek a savai, mellettük pedig finom, alig észrevehető sóssága teszik teljessé az ízképet. Ott van benne a furmint zabolátlansága mégis valahogy elegáns öltözékben. Ő az intellektuális vadember. Lecsengése hosszú, nagyon jóízű, kellemesen fanyar, újabb és újabb kortyra csábító. Megérdemli a nyolc pontot.

Benne érzek megtestesülni egy igazán követendő furmint stílust: ez a bor úgy tud egyedi és izgalmas lenni, hogy közben végtelenül tiszta és minden cseppjében ott a harmónia.

A képeket a Bortársaság honlapjáról vettem.

Címkék: kóstolás fehér tokaj furmint nyolcpontos 2007 homonna

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr22154427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bormámorbénye2010 2010.07.23. 07:59:18

Augusztus 7-én ismét Bor, Mámor...Bénye!
Fesztivál az erdőbényei kertekben
Tokaji borok, zempléni ízek
www.bormamorbenye.hu

csabi_sk · http://burdavin.signalsoft.sk 2010.07.23. 10:04:22

Tudom, hogy nem ide tartozik, de csak szeretnem felhivni a figyelmet a most hetvegen megrendezesre kerulo kürti /felvidék/ pincefesztivalra. Bovebben a www.strekovin.sk/hun.html cimen.

Borkandúr · http://www.magyarborkulturaert.hu/ 2010.07.23. 10:41:28

@csabi_sk: Jössz Csabi?
Szerinted mi a legegyszerűbb közlekedési útvonal (tömegközlekedéssel)

csabi_sk · http://burdavin.signalsoft.sk 2010.07.23. 13:00:42

Ott voltam az elozo ketton is, ugyhogy ezt sem hagyom ki. Szerintem BP-rol a legegyszerubben vonattal lehet idejutni: BP - Párkány /gyors/ - Kürt /atszallni vmelyik szemelyire/. Joval olcsobb viszont a BP-Esztergom jarat es ugy tovabb Parkany - Kürt.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.07.24. 13:22:23

No, le kell cammognom vennem egyet...
ez az "intellektuális vadember" koncepció az, ami tetszene nekem - csak valahogy én nem igazán tudtam sosem jól elhelyezni magamban ezt a bort. Az egyszerűség és a tisztaság szerepel az én emlékeimben is, mikor néha találkoztam vele, de zavart, hogy sosem tudtam szétszálazni, és nem is igazán emlékszem az ízképére, csak arra, és ez most valszeg igen hülyén hangzik, hogy ott helyben sem igazán láttam magam előtt, hogy milyen is ez a bor.

Szóval kicsit olyan nekem, mint a nagy chardonnay-k, valszeg tud valamit, sőt, valami nagyot, csak nekem még dolgoznom kell vele erőst. Azért megnyugtat, hogy 8 pontot adsz rá, és ennyire szereted, remélem megtalálom a részleteket a talányom mellé. Mert a tisztasága és az egyszerűsége tényleg lenyűgöző, csak még nem tudom miben is áll a stílus.

hegyaljai 2010.07.24. 13:53:49

A kádárnapon voltam Erdőbényén, és utána kóstoltam. A pontszámmal egyetértek, a cím megállapításával nem. A vadember szerintem túlzás. Az, hogy intellektuális az meg nem kérdes, mert ilyen borokat nem lehet recept alapján készítenni. Ha a megállapítást pedig a borra érti a szerző és nem a termelőre, akkor méginkább.
A "Tokaji Nagy Száraz Bor" stílusáról pedig még a legnagyobb nevű termelők között is tart a vita. Ugye először mindenki csak aszút akart készíteni, a megtermett száraz bort inkább tehernek érezték. Utána felismerték, hofy megfelelő hőmérsékleten erjesztve legalább az erjedési illatok nem vesznek el, erre rájátszottak egy darabig a fajélesztővel, de arról kiderült, hogy uniformizálja a borokat. Az új hordó használata az új birtokoknál kényszer is volt, de az erősen pörkölt 225-literes hordóról egyre többen térnek át az enyhén pörkölt 300-500 literesre. Hiába ez nem erdőgazgaság, hanem borgazdaság. A minőség növelésére tökéletes megoldásnak kikiáltott terméskorlátozásról pedig a mára kiderült, hogy ez nem érvényes a tömegtermelésre szelektál klónokkal telepített ültetvényekre. A termésben arányaiban a bogyóhéjj arányának nagyobbnak kell lennie, ez kisebb bogyókkal valósítható meg. Az ültetvényeknek is lehetőség szerint öregeknek kell lennie. A "szűztermés" kifejezés használata a tokaji bormarketingben szerencsére nem terjedt el. A "sósságként" megfogalmazott ízérzet pedig a málló kőzet ásványi anyagaiból jön, tehát a talajnak kövesnek, kőmorzsalékosnak kell lennie.
Ezen a nehéz úton jár Homonna Attila is, mert aki ezeket az elveket betartja, az maga nem egy stílust követ, vagy termt, hanem alázattal engedi dolgozni a természet erőit.

Juventusy 2010.07.25. 13:24:41

Nemrég kóstoltam a 2005-ös Határit és nagyon szép formában van!
Érdemes lenne a 3 évjáratot egymás mellett megnézni!

hadik 2010.07.25. 15:03:35

Érdemes odafigyelni Erdőbényére és az ottani borászokra! Homonna Attila mellett még egy sor kiváló termelő dolgozik itt. A tavalyi "Bor, mámor, Bénye" fesztivál fergetegesen jó volt, remélem idén sem adják alább a színvonalat. A borok mindenesetre adottak hozzá.

Nóniás 2010.07.25. 18:20:40

Nagyon messze van attól, hogy a harmadik legyen. Van egy-két jól sikerült bora, de ettől még a dobogóra helyzeni csak viccből lehetne. Majd néhány évtized múlva.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.07.25. 21:23:13

@Nóniás: Ki a harmadik nálad?
És kikkel helyeznéd egy kategóriába?

Nóniás 2010.07.26. 10:43:21

@Szomjas Gödény: Hegyalján szerintem Bacsó András messze előtte áll. Valahol a második vonal közepén, Dorogi István, Berecz Stéphanie, vagy éppen a Tokaj Pendits környékén.

borkősav 2010.08.02. 10:08:41

Na valaki indokoljon mért 8 pont????
Ez nagyon érdekelne, de előtte eyg royal 6 pontos furminttal vakon kostolja össze..

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.02. 13:04:07

@borkősav: hehe, ha egy Royal Tokaji valamivel vakon kellene összekóstolni a valamijét, egy csomó újdonsült tokaji ikon megdőlne...
süti beállítások módosítása