Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Vízválasztó

2010 évjáratértékelés

2010.11.19. 06:00 - Az Alkoholisták

Nehéz évjárat van a hátunk mögött a szőlőben, de a pincében sokaknak még csak most jön a neheze. Miközben a híradásokban megbízhatónak gondolt emberek verik át a nézőket az idei év termelési mutatóival, addig a szőlőkben egyre nagyobb a tanácstalanság. Hiszen azt hallják a TV-ben a gazdák, hogy 40 százalékos károk vannak országos szinten, ami helyenként akár az 50 százalékot is elérheti, miközben ők azt tapasztalják, hogy az eddigi négy-öt hordó helyett idén csak egyett tudtak megtölteni. Nem értik, hogy hol ronthatták el ennyire, ha másoknak – a híradások szerint – ilyen számok jöttek ki. Nos, az igazság az, hogy nagyüzemben megy az átverés.

2010-ben az átlagos terméskiesés 65-70 százalék volt az ország legtöbb területén. Néhány szőlőfajta esetében – mint a chardonnay és a tramini – még lehangolóbb számokat hallok a többi borvidéken dolgozó barátaimtól. Vannak persze kivételek, de a jobb helyeken is 40 százalékos kieséssel számolnak, így az átlag bizony elkeserítő. A minőségről azt mondják a TV-ben, hogy megfelelő; jó. Csak tudnám, hogy akkor mire megy el az a rengeteg szénsavasmész...

A szeptemberi folyamatos esők miatt sok helyen dönteni kellett, hogy kockáztassák-e a már ekkor is elkeserítő mennyiséget a minőségjavulás érdekében, vagy kármentést tartsanak. Könnyű rávágni persze, hogy természetesen a minőség előbbrevaló mint a mennyiség, de egyrészt ez blőd beszéd amikor ilyen arányokról beszélünk, másrészt egyáltalán nem volt biztos, hogy a minőségnek kedvez, ha tovább várnak a szürettel. A betegségek és a rothadás miatt minden hét várakozással csak az alapanyag egészségi állapotát rombolta az ember, és az igazán durva technológiai beavatkozások nélkül az alacsony cukorfokú, de egészséges szőlőből még mindig nagyobb eséllyel lehet kevésbé testes, de szép üde borokat csinálni, mint egy üveg rothadt lekvárból szupertoszkánt.

Visszanézve talán a kármentés tűnik a jobb megoldásnak; októberben a sorozatos hideg napok miatt a szőlő úgy érzékelte, hogy már november van, a kocsányok elszáradtak és a vegetáció leállt. A sok fajta esetében (pl. szürkebarát) a növény abbahagyta a cukorfelhalmozást, a savak sem csökkentek tovább, így hetek alatt is csak 1 mustfok növekedést és 1-2 g/l-es titrálható savtartalom csökkenést lehetett elérni. A szőlő pedig egyszerűen eltűnt az ültetvényekről. Sok helyen tapasztaltam, hogy hétfőn a gazda szemrevételezte a területet és 40q/ha terményt becsült meg, szerdán a szüretkor viszont már csak 20q-t szedtek le. Egy móri barátunk arról számolt be, hogy olyan gyorsan rothadt idén egykét fajta, hogy reggelről délutánra szemmel látható volt a rothadás terjedése. Nálunk a Káli-medencében is hasonló volt a helyzet. Nem volt értelme halogatni a szüretet.

Két nagy csoportba oszthatóak az idei borok problémái. Elsőként természetesen a savtartalom-cukor arány illetve aránytalanság okozott gondot. A korai szüret miatt egyfelől durva és kilógó savak állnak a visszafogott cukortartalommal szemben, másfelől rossz borkősav-almasav arány. Ez utóbbi nagyobb problémát jelent, mert a savcsökkentésre használható meszezés vagy hidegkezelés csak a borkősavat csökkenti, így csak az amúgy is kellemetlen savkép torzul tovább. Az almasavbontással javítani lehetne ezen, de a hideg október miatt azokon a helyeken sem indult meg könnyen a spontán fermentáció, ahol amúgy gond nélkül lezajlott az előző évjáratokban; maradt a melegítés, vagy az alamsavbontó kultúra alkalmazása. Az almasavbontásnak a hőmérsékletigényén kívül megvan az a kellemetlen hátránya, hogy rosszul működik a magasabb kénszinteken, ami nem is jelentene komolyabb bajt, de itt lép közbe a problémák második nagy csoportja.

A saját újboraink tesztjeinél is tapasztalt jelenséget egyre többen erősítik meg, miszerint az erjedés leállásának másnapján elkezdtek törni az újborok.  Ez pontosan a már fent is említett, várakozásból adódó minőségromlás eredménye; az érés kedvéért feláldozott egészségi állapot később visszaüt. Egy napnyi késlekedés, egy nem megfelelően kigondolt kénezés elegendő lehet a barnatörés kialakulásához. Amikor a borok erjedtek, mi is rendszeresen hoztunk le mintákat a hegyről, hogy leállítsuk a fermentációt, és minden esetben azt tapasztaltuk, hogy hiába tartjuk meg a CO2 párnát az újbor felett, antioxidáns hiányában elképesztő gyorsan kialakul a borhiba.

A mi kénezési technológiánk különösen veszélyes volt a 2010-es borokkal, hiszen mi először csak az erjedés lezártával alkalmazunk egy nagyarányú kénbevitelt, melyet azután az első fejtéssel egybekötött derítéskor és közvetlenül a palackozás előtti utánállításnál ismételünk meg. (Hosszabb érlelési idővel tervezett boroknál természetesen közbeiktatható további kénezés, amennyiben a bor megkívánja.) Ennek a technológiának köszönhető, hogy sosem alakul ki kénfaló tétel és az átlagosnál kevesebb kénezés mellett is kiváló a borok redox potenciálja. Ha a kén a szükséges rossz, akkor a ritkán, de megfelelő időben és mértékben végrehajtott „nevelés” hasznosabb a borkezelésben. A kicsi, de gyakori pofozgatás ugyanúgy a visszájára fordul a boroknál, mint a gyerekeknél.

Ez a fajta kockázatvállalás itt előnyünkre vált, mivel már kezd kialakulni, hogy amennyiben a fenti két problémakörön felülkerekednek a borászok, mi lesz a 2010-es áruborok méregfoga: a magas polifenol-tartalom miatt a beadagolt kén borzasztó gyorsan kötődik le a borba, és mivel a szabad-kénessav szintet nem engedheti senki leesni az évjáratnál a törésveszély miatt, az összes-kénessav szint hamar elérheti a határértékeket.

Van még egy másik vetülete is az idei évnek, mégpedig hogy kezdenek stabil készlethiányok kialakulni, főként bizonyos fajták esetében. Ennek egyik vonzata, hogy a nagytételes eladásoknál két hónap alatt megduplázódtak az árak. A másik, hogy a szőlőtermesztők mellett idén már a felvásárlók közül is sokan meginoghatnak vagy tönkremehetnek, ami persze nem fogja átvinni a szakmai szervezetek vezetőinek ingerküszöbét. Sajnos az ágazat jelentős része eljutott arra a szintre, hogy nincs elegendő erőtartaléka két rossz év átvészelésére sem. (Véleményem szerint a szőlőtermesztésben ez a második.) A harmadik vonzata a készlethiányoknak, hogy a nagyüzemek kezdenek rádöbbenni, hogy nem érdemes hosszú távon kizsákmányolni a szőlősgazdákat, mert azzal a saját hátországukat teszik tönkre. Az északi országrészen szívesebben adták el a gazdák a terményt a cseh és szlovák felvásárlóknak, mint a megszokott magyar nagyüzemeknek. Az illatos fajták iránt idén is az olaszok érdeklődtek, mivel már 10% beházasításával is remekül fel lehet húzni velük a visszafogottabb tömegborok illatjegyeit.

Egy nagy visszaesés, egy válság vagy egy rossz évjárat persze mindig magában hordozza a piaci átrendeződés lehetőségét. Az évjáratnak és a hátunk mögött lévő sokszor nem könnyű éveknek persze meglesznek a vesztesei, de természetszerűleg meglesznek a nyertesei is: azok a borászatok ahol az elfekvő készletek nem minőségromlásból vagy piaci nehézségekből adódtak, hanem megfontolt takarékosságból, illetve azok, akik a nehéz év ellenére jó minőségű újborokat tudnak odaállítani a tavalyi termékeik mellé, kiszoríthatják elgyengülő versenytársaikat és növelhetik apadó tőkeállományukat.

Sokak szerint – akiknek a véleményére igazán adok - vízválasztó évhez értünk; hamarosan felerősödnek az elmúlt években megismert tendenciák és a piaci átrendeződés felgyorsul. Érdekes időket hozhat magával a 2010-es évjárat. De a pohár félig tele van...

[Istvándi Tamás]

[MTI fotók]

Címkék: 2010 évjáratértékelés istvándy jenő pincészete

138 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr522458536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tóth Ferenc · http://www.veltelini.eoldal.hu/ 2010.11.19. 07:12:39

Pancsol az egész ország vazze :)) Kivéve azokon a terroárokon, ahol az évszázad évjárata van csúcsborokkal :))

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.11.19. 07:18:55

Jó írás, köszönet érte.

De sajnos nem tudom jó szívvel azt írni, hogy minden szempontból, hiszen egyoldalú és hiányos.

Ugyanis nem tér ki arra amiről Losonci Bálint viszont nagyon lényegre törően írt, hogy a 2010-es évben a termőhely adottságai és a hozamkorlátozás fokozottan sőt hatványozottan nagy jelentőséggel bírtak. Ez idén szerintem kikerülhetetlen téma kell, hogy legyen.

A szerző azt sugallja, hogy ahol nem olyan mértékűek minőségileg és/vagy mennyiségileg a károk mint amiről ír azok hazudnak vagy csalnak. Ezt nem tartom korrektnek.

Szerintem idén az évjárat kivételesen nehéz körülményeinek szerencsésen megfelelő termőhelyeken, szigorú hozamkorlátozás és gyors reagálású hatékony növényvédelemmel és némi szerencsével igenis lehet jó bort csinálni.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy ez a "kármentős" szüret nóta minden évben nagy sláger. Sok sok termelő minden évben nekiesik a brutálisan agyonterhelt szőlőjének, hogy 13-15 mustfokkal lekapkodja pontosan azzal a felkiáltással amit a szerző is ír: egyáltalán nem volt biztos, hogy a minőségnek kedvez, ha tovább várnak a szürettel. Aztán minden évben valahogy csak kiderül, hogy akik vártak azok mégiscsak jobb minőséget szedni.

Szerintem nem igaz, hogy a szőlő azt hitte októberben azt hitte (ennyire nem hülye a szőlő) , hogy november van. Legalábbis nem minden fajta, nem minden művelés módban és nem minden termőhelyen. A Somlón október közepétől volt olyan 10-15 viszonylag napos és meleg nap ami még pont behozta a lemaradást.

Az írás persze sok fontos témát érint amikről nagyon fontos beszélgetni.

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2010.11.19. 07:47:08

@Tóth Ferenc:

Ha pl az én írásomra gondolsz, akkor a szokásos módon erősen csúsztatsz:

Sosem írtam hogy az évszázad évjárata lesz ez, meg csúcsborokról sem írtam, maximum most ígéretesnek tűnőkről. Ez egy igen nehéz, sok áldozattal járó évjárat volt. Kiemelkedő, jó vízelvezetésű termőhely, nagyon fölkészült növényvédelem szerencsével párosulva az időzítés terén és komoly hozamkorlátozás mellett viszont LEHETETT jó borokat készíteni.
Egyébként egy társaságban a hétvégén pl azt hallottam, hogy Szepsy István 10 napja fejezte be a száraz szüretet, és őt ismerve biztos nem szétrohadt ronda fürtökre utazott. És ő nyilatkozta egy korábbi rádióinterjúban 1-2 hónapja, hogy idén fokozottan kiemelkedtek a domdháti tufás területei, ahol nem pangott a víz.
De hát lehet nyugodtan megcáfolni a természet (talajok, vízelvezetés szerepe) alapvető logikáját...

Tegnapelőtt meg kóstoltuk Szecskő Tamás barátom erjedés vége felé járó tételeit, a veltelini meg a király főleg frenetikus: illatgazdag, gyönyörű, játékos, de nem túlzó savakkal, üdeséggel, de komoly beltartalommal.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.11.19. 07:56:11

@pinotnoir_777: hagyd Bálint irígységgel és rosszindulattal minek szembeszállni...főjjön csak a levében...

Tóth Ferenc · http://www.veltelini.eoldal.hu/ 2010.11.19. 08:03:53

Ezt miért küldted el a mélcímemre?(mindegy, kikapcsoltam)
A természet törvényeit meg se próbálom cáfolni, ami egyértelmű, azt nem is lehet.
Csupán vannak dolgok, amiken jól tudok mulatni :)) erről egy vicc jut az eszembe:
Két szőlősgazda párbeszéde szüret után:
-megvót a szüret?
-meg
-hanyas lett?
-17-es
-akkó a zenyim 18-as
:))

borpancsoló 2010.11.19. 08:06:37

@BZoltan: Kitérnék még sokmindenre, de általános képet festettem és véges írásmennyiséggel.

Ha szerinted én azt sugallom, hogy ahol nincsenek ilyen kiesések, ott hazudnak, akkor nem értelmezed a szöveget:

"...Vannak persze kivételek..."

SZERINTED EZ MIT JELENT?!

A kármentéses kijelentésed pedig egyenesen sértő! Feltételezd már rólam légyszi amit én is megpróbálok feltételezni Rólad, vagyis hogy valamennyit azért értesz a szakmádhoz és nem csak hobbiszőlész vagy 12 sorral. Nagyon jól tudod, hogy amiről én beszélek, az nem az, mint amit Te bele akarsz láttatni.

Az pedig értelmezhetetlen, hogy a szőlő hülye-e vagy okos. Októberben elszáradtak a kocsányok a LEGTÖBB helyen. Nem NÁLAD, hanem sok helyen. Nem hit kérdése ez, hanem tény.

"A Somlón október közepétől volt olyan 10-15 viszonylag napos és meleg nap ami még pont behozta a lemaradást." - Hát én mást hallottam somló több, jelentősebb borászatától, de nem vitatom hogy NÁLAD tényleg így volt.

borpancsoló 2010.11.19. 08:10:49

@pinotnoir_777: @Tóth Ferenc:
Azt kár vitatni, hogy ahogyan Bálint is írta, vannak nagyon szép borok az idén. A többségi helyzet nem rózsás, de igazán kellemes meglepetésekkel találkozik az ember, ha kimozdul otthonról. Gyönyörűek az illatok, zamatok, mégha kicsit túlzottan vegetálisak is az idei borok.

Ahol a sav nem pusztít, ott jó lesz a végeredmény. És egy friss tapasztalat, az erjedés végével tényleg megszépül sok 2010-es bor.

borpancsoló 2010.11.19. 08:18:00

@pinotnoir_777: Igen, az idei év tapasztalata szerintem is az, amit írsz;

Ahol száz éve is telepítettek szőlőt, ott szép eredményeket lehetett kihozni az évből, ahol viszont azelőtt sosem volt, csak egyszer valaki úgy gondolta, hogy miért ne lehetne, ott nagyon gyenge termés volt.

A következtetés ismét az, hogy nem jó minden nagy váltásnál ( pl: államosítás-privatizáció) a régi tudást eldobni, ami jó, azt "csak" meg kell őrizni.

borispán 2010.11.19. 08:18:52

Az hogy milyen lett az évjárat, majd csak később dől el. Én csak palackozás után nyilatkozom. Világos hogy nem várok túl sokat, de szeretném ha meglepetések érnének.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.11.19. 08:34:25

@Tóth Ferenc: ez egy blog.hu-s újdonság, senki nem küldött neked semmit szerintem...:-)

hegyaljai 2010.11.19. 08:43:12

Amit Istvándi Tamás ír, azt komolyan végig kell gondolni. Azt, hogy az évjárat szelektál, azt nem vitatja senki. Az a felvetés, hogy a terméskorlátozás lenne a megoldás a növényvédelmi problémákra, az igaz, mert, ha végsőkig korlátozzuk a termést, akkor nincs terméscsökkenés. :-)
Nem értem ezt a barnatörés dolgot sem, mert, azt a kifogást a fogyaaztók nem tudják elfogadni, hogy: "A mi kénezési technológiánk különösen veszélyes volt a 2010-es borokkal".
Nem hallottak még önök a cefrekénezésről? Igen tudom, ez egy durva "kőbaltás módszer" de ebben az évjáratban fel kellett volna vállalniuk.
Amit a "kármentés" kifejezéssel való visszaéléssel kapcsolatban ír, azzal teljesen egyetértek.
A termőhely hatása valóban fokozottan része ennek a szelektáló, vízválasztó évjáratnak, de - az általam egyébként nagyrabecsült Szepsy István - 50 hektáros birtokának 1/3-án tapasztalt minta nem jelenthet megoldást a teljes magyar szőlőtermesztés számára.

kisrizling · http://www.szentdonat.hu 2010.11.19. 09:26:13

Az idei év szerintem gyönyörűen érzékeltette, hogy az Olaszrizling miért olyan elterjedt idehaza. Sok pincét ez a fajta húz ki idén a bajból szerte az országban.
A 40 százalékos országos termésvisszaesés pedig nonszensz. Ebbe valsz már az olasz importot is beleszámolták.

borpancsoló 2010.11.19. 09:40:46

@hegyaljai: Szia! Igazából nem akartam nagyon kifejteni azt, hogy nekünk milyen volt az évjárat, mivel inkább egy átfogóbb képet akartam festeni.

A cefrekénezés szóba jött, illetve nem is a kénbevitel, hanem egyéb antioxidáns használata, de pont azért, (amint írtam is) hogy ne ugorjanak meg az összkének és inkább a friss bornál és kész bornál tudjunk játszani a kénnel, elhagytuk ezt - vállalva a rizikót. Hála Istennek ez be is jött, mivel fel voltunk készülve a törésre, ezért még a megjelenése előtt ki tudtuk védeni egy nagy kénbevitellel.

A végeredmény aztán annyira pozitív lett, hogy bár én az erjedések során úgy gondoltam, hogy nem is fogok 2010-es bort palackozni a rossz savkép okán, és mert nem éri el azt a szintet amit el szeretnék érni; az egyik házasításunkban olyan szépen lement az almasavbomlás és annyira kitisztult, megszépült az egész, hogy immáron palackozandó tételként kezelem.

Nekem pozitív a kép az otthoni üzletmenet szempontjából, de elismerem, hogy csak a szerencsén múlott, hogy pont abban az évben elkeserítőek a mennyiségek (nálunk is 70%-os a kiesés) és minőségek (22 helyett 17-18 volt a cukor), amikorra a hosszabb érlelési idejű boraink a tervek szerint egyébként is palack és piac-érettek lettek. Ha azok nem lennének és nem képeztünk volna tartalékokat a 9-es évjáratból, becsukhatnánk a boltot. Így a testes óborok mellett lesz egy friss üde reduktív házasításunk. A pohár félig teli van :)

borpancsoló 2010.11.19. 09:46:28

@kisrizling: sajnos azt, hogy egyszerűen nincsen bor az országban, kevesen látják még és még kevesebben veszik komolyan. meg kellene hallani a sokszor lenézett nagyüzemek (Hilltopp, Varga, Danubiana, stb) szavát és komolyan kellene venni: Nem az a baj, hogy drága, hanem hogy NINCS!

A lédigár a nyári 90-110 Ft/l-ről már most felment 170-210 Ft/l-re, pedig még csak most zárult le a szüret! A baj az, hogy ez a ker.láncokat hidegen fogja hagyni, a beszállítók nem tudnak nagyobb árat kiharcolni. Ez még nagy bajokat okozhat.

commando 2010.11.19. 10:03:29

Érdekes! Állítólag a Tecso Gazdaságos kannásborok az idén is rekordtermésből szuper minőséget realizálnak!

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.11.19. 10:08:17

@borpancsoló >>: Azt, hogy vannak kivételek az elején írtad a kár mértékére, egyszer. Utána minden kijelentésed meglehetősen általános. Ha máshogy gondoltad akkor jobb lett volna máshogy fogalmazni. De elnézésedet kérem ha félreértettelek.

A kármentést illetőleg sajnos a legnagyobb jó szándékkal sem értem amit írsz. Komolyan. Nekem úgy tűnik, hogy sok gazda minden évben bazírozik a tökéletes időjárásra, úgy metszenek, úgy válogatnak, úgy leveleznek mintha az időjárás biztosan tökéletesen alakulna. Aztán amikor kiderül, hogy mégsem tökéletesen alakulnak a dolgok akkor jön a "kármentés", mert inkább szüretelnek gyengébb alapanyagból többet, mint kevesebbet, de jobbat.
Persze megértem, hogy egységnyi minőségi javuláshoz rendszerint több egységnyi mennyiségi lemondás kell. Idén ez az arány sokszorosa volt a szokásosnak. Ez az amit a legtöbben nem tudnak bevállalni és ez az amit nem is lehet elvárni, hogy a többség bevállalja.

De attól még mondjuk már ki, hogy nem egy az egyben halálra volt ítélve ez az évjárat sem.

Ahogy már sokszor elhangzott, szerencsés termőhelyen, szigorú hozamkorlátozással, gyors reagálású és jó növényvédelemmel, nagy mennyiségi kompromisszummal, sok munkával és egy jó adag szerencsével idén is lehet jó bort csinálni.

Karesz (Charlie) 2010.11.19. 10:28:52

Hat engem meg elkesrit, hogy csak ennyi embert erdekel a jo bor, azok is szakmabeliek....

"sok munkával és egy jó adag szerencsével idén is lehet jó bort csinálni. "
elhiszem en keszseggel...

de rank, akik szeretnenk JO es olcso (de legalabb megfizetheto aru) bort inni
KI GONDOL???

borpancsoló 2010.11.19. 10:38:58

@BZoltan: Mindent aláírok, amit mondasz, hiszen kimondod a szőlősgazdák 90%-ára vonatkozó igazságot is.

"Ez az amit a legtöbben nem tudnak bevállalni és ez az amit nem is lehet elvárni, hogy a többség bevállalja. "

Téged is és magamat is a 10%-hoz sorolom, mint ahogy ennek a blognak szinte a teljes olvasótábora és az általában itt szóba jövő borászatokat is.

Kimondom; "nem volt egy az egyben halálra ítélve ez az évjárat sem! "

De ne gondoljuk már azt, hogy ebben az országban majd a többség megengedheti magának azt amit a topborászok!

"Ha máshogy gondoltad akkor jobb lett volna máshogy fogalmazni."

Nem; így gondolom, azért fogalmaztam így. Ott van az elején, hogy VANNAK KIVÉTELEK, nem fogom minden mondatba beleírni, hogy "tisztelet a kivételnek". Ha nem haragszol, lektoráltatni sem fogom veled, azt a Művelt Alkoholista szerkesztőire bíztam.

Különben meg azt is gondolom, hogy akinek jók az idei borai is, annak nem is kell külön magyarázni a bizonyítványt. Akkor meg mire ez a nagy vita? Én nem aggódom magam miatt, Te miért aggódsz?

peelou75 2010.11.19. 10:57:00

Szakértő ugyan nem vagyok, de mindig nagy öröm ilyen kulturált hangnemű vitát figyelemmel kísérni. Uff.

Zorgo 2010.11.19. 10:58:21

A magyar bor olyan mint a magyar foci, csak mi gondoljuk,hogy ez akkora nagy szám.Tessék utána olvasni, a környező országokban is több bor készül mint nálunk.Európában pedig a francia, spanyol,olasz borok mindent visznek.Olyan,hogy a "nagy magyar bor" csak LEGENDA, akár a konyhaművészetünk is!Bele teszünk minden évben egy nagy kupac állami, és Eu-s támogatást, de minek.A boltban fele annyiért lehet jobb minőségű külföldi bort vásárolni, mint a hazai termék.Némelyik annyira túlárazott,hogy értetetlen, még a szakma számára is.Ha Tokaj nem nálunk lenne már eltüntünk volna a bortérképről.Viszont, ez egy nagyon nemzeti ügy,amihez most szépen,szebben oda lehet állni, és megmutatni,bár senkit sem érdekel a világban.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.11.19. 11:02:57

@borpancsoló >>: Amiatt aggódom, hogy de igen, magyarázni kell azt a nagyon fontos dolgot amit te is teljesen kihagytál az írásodból.

Én nem az udvariassági "tisztelet a kivételnek" formulát hiányolom, de ezt már leírtam.

A művelt alkesz pedig tudtommal nem lektorál szakmailag.

borispán 2010.11.19. 11:22:53

@MTFUN: Komálom. De te is tudod, mégsem teljesen így van. Az a nemzeti sorsunk, hogy nagyon jól csináljuk, hogy a végén azért el**sszuk! De nem lesz mindíg így. Látod, a Disznókő is milyen sikeres, de ott nem magyar nóta szól.

Unomamanimat 2010.11.19. 11:24:19

zEmeberek! Hát az senkinek nem jut eszébe, hogy az idei 10-15 permetezés (az esős/rohasztó időjárás miatt) mennyi idő alatt megy ki a szőlőből? Na úgy igyatok ideit! Egészségetekre! Mondjuk ez nemcsak a szőlőre igaz...

@MTFUN: Ez maximálisan igaz! Végre valaki megmondta a frankót!

Zorgo 2010.11.19. 11:32:38

borispán,

Jártam pincészetekben, beszéltem borászokkal.Amikor már ott tart a kínlódás,hogy fotocellás, automata ajtókat raknak a pincére, mert annyi a támogatás amit elnyertek,hogy alig tudják elkölteni.Fel kellene már nőnünk ebből az álomból,hogy ennyi Nobel díjast,meg annyi felfedezést adtunk a világnak, és, kit érdekel?Most mit tudunk, ez a valóság.Hát jelentem semmit sem, bármunkában állítjuk elő a javakat.Vagy irtózatos állami támogatással készítünk a nem piacképes termékeinket, ez csodálatos!Főleg amikor nagy hír a sajtóban,hogy védett ez vagy az a termékünk, és?Akkor többet vásárolnak a szalámiból?Ugyan.A borászaton keresztül az ország össze gondja,baja levezényelhető, a sógor komaság, az osztogatás, a pályázati pénzek elpazarlása, és végül az egész ágazat sikertelensége.

borispán 2010.11.19. 11:36:03

@BZoltan: @borpancsoló >>: Balatoni csóka pofozza somlói csókát, vagy fordítva. A ragadozók jut rólatok eszembe mikor a tisztáson bevárja az ellenfelet a jakuza a százéves szamurájkarddal. Tudjátok mi történt, ha láttátok a filmet.
Amúgy idő kell az évjáratosdihoz, a részletek részletezése meg részletkérdés.

Zalancelot 2010.11.19. 11:42:40

@MTFUN: Szerintem rossz helyre jársz inni!
:-)))
Valóban van sok, zömmel pocsék bor az országban, de jobb ha tudod, ezek nagy része onnan származik, akiknek a borát dicsőíted.
Ha jól választasz, olyan hazai borokat kóstolhatsz, és nem is feltétlen a túlárazott sztárborászok termékei között kell kutakodj, hogy megállja a helyét bármilyen asztalon, és kényes ízlésű gurmand poharában is.

borispán 2010.11.19. 11:45:41

@MTFUN: Ne légy már olyan keserű b**d meg, jóval aggasztóbb hogy az írek miatt 3 éven belül bebukhat az egész unio. Ja, fotocellás ajtó...nem úgy és nem arra, stimmel. Engem a teroár kérdés bosszant leginkább, egy csomó mózes a teroárjáról szónokol, 6 éves tőkékkel és nagy pofával, mikor nagyon kevés a nagy bort adó ültetvény, az egész országban. Ilyen alapon minden teroár, sátó hátsóudvar, a francba!

PubiX 2010.11.19. 11:46:08

Remek írás, köszönöm!

Zorgo 2010.11.19. 11:46:27

Zanzelot,

Amit pocsék bornak nevezel az lőre, amit a magyarok megvesznek az olaszoktől,fillérekért,és nálunk palackozzák.Tehát nem az olasz jó borokról beszélünk!

Hetente tartunk a barátainkkal borozós estéket, és hát a hazai sztárborászok nedűje sokszor elbukik kóstoláskor az ismeretlen, de pont fele annyiba kerülő kaliforniai, chilei,argentin v ausztrál borokkal szemben.

Zalancelot 2010.11.19. 11:46:45

@MTFUN: Ez is csak olyan, mint bármi más az országban.
Akik a körön belül vannak, azoknak van lóvé doszt, azt sem tudják mire költsék, a zöm meg csak néz mint a vett malac, mert esélye sincs, hogy ezekhez a pénzekhez hozzájusson.
Szép kis kiszorítósdi folyik, csak a végén a kedvezményezettek is csak azt veszik majd észre, hogy ők is a vesztesek között lesznek, mint az egész szőlő-borágazat.

Zalancelot 2010.11.19. 11:52:03

@MTFUN: Mondom, hogy a választással van a probléma.
Az ár nem jelent feltétlen minőséget!

Idehaza is meg vannak azok a jól árazott külfüldi borknak megfelelő nedük, csak azok legritkább esetben tudnak polcra kerülni, mert körön kívüliek, nem jutnak hozzá azokhoz a támogatásokhoz, ami kell ahhoz, hogy széles körben megismerjék őket.

dagadtos 2010.11.19. 11:53:00

@MTFUN: ha ez megnyugtat, a ti estéiteken valószínűleg a francia sztárborászok "nedűi" is elbuknának ezen borokkal szemben.

Daeril 2010.11.19. 11:56:07

@BZoltan:
" Nekem úgy tűnik, hogy sok gazda minden évben bazírozik a tökéletes időjárásra, úgy metszenek, úgy válogatnak, úgy leveleznek mintha az időjárás biztosan tökéletesen alakulna. "

Zoltán meg szeretnélek kérdezni, hogy szerinted mégis mire kellene bazíroznia a szőlősgazdának minden éveben?
Van borvidékeneként 1-2-3 nagyobb integrátor aki átveszi a termést, ami példát én ismerek ott van egy megállapított borvidéki átvételi ár ezt kifizetik neked a termésért. Ez az ár fajtától függő az infláció mértékével nem emelkedik 20 éve és a sokéves átlag 66 Ft kölül szór kilónként. Ebben benne van a 85 Ft és a 35 Ft is.
Az integrátor minőségi paramétereket nem honorál átvételkor csak max 10%-ig.
Termelési költségek nem csökkennek (sőt) számoljunk 0,5 MFt hektáronkénti árral.
Ez alapján a szőlősgazdának:
35 Ft/kg szőlőből -> 140 mázsa/hektárt
66 Ft/kg szőlőből -> 75 mázsa/hektárt
85 Ft/kg szőlőből -> 58 mázsa/hektárt

meg kell termelnie, hogy 0 Ft haszna legyen és akkor egész évben ingyen dolgozott csak éppen nem vitt pénzt a szőlője.
Ha meg akarja keresni a minimálbér körüli összeget 12 hónapra (itt közbeszúrom hogy 1 hektárból nem fog megélni tehát a bérköltséget vetítem 3 hektárra ezt a mennyiséget egyedül kell művelnie)
35 Ft/kg szőlőből -> 234 mázsa/hektárt
66 Ft/kg szőlőből -> 124 mázsa/hektárt
85 Ft/kg szőlőből -> 96 mázsa/hektárt
kell termelnie

Ezért termel úgy a szőlősgazda, ahogy általag elítélten termel. Rávág amennyit mer és utánna térdre imához, hogy kijöjjön az a kicsi píz a munkából. Meg persze becsapja magát mert keresztfinanszíroz nyugdíjjból vagy munkabérből és örül ha plusszba zárja az évet saját munkáját nem számolva.
Minőségi termelési igényeket ne várjál szőlőt termelő gazdáktól, mert azt a borászatok nem fizetik meg és ezt az igényt "kinevelték" a szőlőtermelőkből.

Minőséget termelni kell, mert ez a jövő, de ennek egyetlen útja ha a szőlőtől a borospalackig végigcsinálja az ember ellenkező esetben anyagilag bukta. Sajnos ennek a végigvitelére nem mindenki képes.

orient 2010.11.19. 11:56:21

@MTFUN: hát ez elég nagy csúsztatás. Nem akarom mondani, hogy a magyar bor ver mindent de igen is jó minőségű. newm hasonlítanám mondjuk a környező ország boraihoz, mert annál jobbak vagyunk, vagy legalább olyan jók. Francia olasz borokkal is felvesszük a versenyt, csak árban nem. Nem tudom miért ilyen drága a minőségi magyar bor, ez az egy igaz!

Most voltam németországban, és betértem egy jó nagy borszaküzletbe. Magyar bor nem nagyon volt sajnos mert drágálják. A tulaj azt mondta a magyar borok sokkal jobbak mint a német, és veszi a versenyt az olasz, franciával is minőségben árban viszont nem. pl. Chianti superior-k ott álltak tucatszámra 8-10 euro körül, de francia borok is. Hát ebben az árkategóriában nagyon sok mgyar bor nincs. Min. 12,14 eurónál kezdődnek a nagyon jó magyarok. Talán sokkal több gondozást ígényelnek? Vagy hibáztassam a borkereskedőket mert ugyan ezeket az olasz borokat itthon min. 2,3x-os áron találom meg a borszaküzletekben...

Cikkhez szólva. Én Villány kedvelő vagyok, mire lehet számítani a villányi boroknál idén?

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2010.11.19. 11:56:56

Az országos adatokkal lehet vitatkozni. Bszőlősön egy olyan olaszrizling területen, ahol 2 éve 1600 liter must lett, idén pedig 100 ott nehéz azt mondani, hogy országosan elfogadható a termés. Az Arácson szüretelt muskotályos 11-13 cukorfokos, hát ebből lehet csúcsbor, de hogy nem pusztán borászati eljárással az is biztos.

Zorgo 2010.11.19. 11:57:04

Maradjunk csak annyiban,hogy szerintem túldimenzionált kérdés nálunk(talán mindenhol) a borászat.Egy nemzet szereti azt hinni,hogy jó ebben, és mi sem vagyunk kivételek.Viszont pont annyira vagyunk jók,mint az összes környékbeli ország, ameddig a határaink terjednek, addig híres a borunk.Ennyi.Az pedig tényleg hazai specialitás ami a témát körül öleli, korrupció, pályázati pénzek elkrása, pazarlás a végtelenségig.

2010.11.19. 11:57:19

@MTFUN: de jó volna lefutni ezt a kört immáron százhatvanadjára... :/

Zorgo 2010.11.19. 11:59:36

Jó, akkor írok a must cukorfokáról,mert az marhára érdekes :) ki nem szarja le, a végeredmény a lényeg.Idén drága lesz a kristálycukor, már látom.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.11.19. 12:03:30

@Daeril: Én nem ítélek el senkit. Soha. Meggyőződésem szerint az ítélkezés az egy emelettel feljebbiek dolga.

Természetesen igazad van abban, hogy a szőlőtermelés ágazatának a rákfenéje a felvásárlási ár környékén keresendő.

Daeril 2010.11.19. 12:09:18

@BZoltan: Akkor ebben egyetértünk és maradjunk ennyiben.

orient 2010.11.19. 12:13:19

@MTFUN: pontosan. Az EU ban van 1 csomó szabály ami megköti hogyan lehet bort termeszteni. Tulajdonképpen csak klasszikus, régi módszerrel lehet bort készíteni , sok módosítási lehetőség nincs. Az általad istenített olcsó, és finom Chilei, Argentín, USA boroknál nincsenek ilyen szabályok. Nem elég gyümölcsös? Na egy kis aromát bele...stb. Persze sokkal finomabb lesz, de a magyar, francia, olasz bornál legalább tudom, egy igazi termelt bort iszom, módosítgatás nélkül, ez nekem többet ér. Ha neked csak az kirobbanó íz számít akkor maradj a dél amerikai boroknál. Én sosem veszek kaliforniai és hasonló borokat pedig tudom ízben jók, de igazi borokat részesítem előnyben...

kisrizling · http://www.szentdonat.hu 2010.11.19. 12:30:21

@Daeril: nagyon jó a szemléltető példád. A megoldás az lenne, ha az illető szőlőtermelő nagyobb területtel dolgozna, vagy - pl, ha olyan jó adottságú területe van - nem a nagyüzemeknek termelne. Ugyanis vannak olyan kis és közepes, borászatoknak is, melyeknek a növekvő kereslet miatt szükségük lenne több borra és hajlandóak (jóval) többet fizetni egy jó minőségű alapanyagért, de nincs pénzük, lehetőségük területet vásárolni, mert az olyan drága, vagy annyira elaprózódott, hogy évekig-évtizedig tartana megvenni. A Balatonon erre számos példa van.

borispán 2010.11.19. 12:36:47

@orient: Megmosolyogtatsz. A módosítatlan amerikai, csílei meg argentín borok vezető helyeken állnak.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.11.19. 12:39:32

@kisrizling: Sok megoldása van ennek a problémának. De túl sok, túl gazdag és túl befolyásos termelőnek érdeke, hogy a jelenlegi zavaros rendszer fennmaradjon.

Szerintem az egyik fontos teendő az lenne, hogy bizonyos termőhelyi borok készítése során szigorúan tiltani kell a cukrozást, sűrítményezést és utólagos édesítést. Ugyanígy a termőhely névhasználatához hozam- és más technológiai korlátozást kell előírni.

Ha majd nem lehet badacsonyi, tokaji, egri néven vagy mondjuk (mekkora álom ez) bor terméknéven forgalomba hozni olyan bort amit 150 mázsa/hektár hozamú területről szüreteltek és nem lehet felcukrozni, sűríteni a 13-15 mostfokos alapanyagot akkor majd a jelenlegi felvásárlók is máshogy fognak a felvásárláshoz állni.

Vagy csinálják tovább azt amit eddig, de nem gyalázzák le egyik méltán többre érdemes borvidékünket sem és árulják tetrapakban "esti ital" néven azt a lőrét amit eddig "minőségi bor" néven árultak.

Daeril 2010.11.19. 12:41:29

@kisrizling: Sokféle megoldás elképzelhető, a legtöbbnél le kell küzdeni évtizedes beidegződéseket és bizalmatlanságot és ez nehéz.
Azon a borvidéken amit ismerek az emberek már válaszottak egy megoldást: kivágás támogatással vagy ha úgy nem megy akkor támogatás nélkül.
Támogatással 5 év munkájának megfelelő összeg tehető zsebre, támogatás nélkül meg megvan a tüzelő a télre és legalább jövőre nincs gond...

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2010.11.19. 12:46:27

Hát, amit eddig láttam a 2010-es évjáratból, az nem volt túl szívderítő. De szerencsére léteznek még traminis, muscat ottoneles, syrahos és cabernet francos palackok a boltokban a korábbi évekből is. Meg remélem, nem történik semmi rossz Szelesháttal, Lelovitssal, Levendulással, Fitmannal, Mészáros Pállal, Szeremley Hubával, Hilltopékkal és Légliékkel (bocs, ha valakit kihagytam). A sok finomság felsorolásától éhes lettem, irány a kaja :)

Tightend 2010.11.19. 13:04:04

Nem vagyok szakértő, de csak magyar bort veszek. Néha persze beszalad néhány olasz-francia-stb. is (ajándékba szoktam kapni néha), de meg szoktuk állapítani, hogy "nem rossz, nem rossz, de nem cserélném le a kedvelt boraimat erre, mert nem jobb". Ráadásul nem a csúcsból válogatok, keresem a jó ár-érték arányt,és meg is találom.

Persze néha mellényúl az ember, de nem kell agysebésznek lenni, hogy rájöjj mit-hogyan-honnan érdemes venni. Nekem nem kell külföldi bor (ismerőseim is hasonló véleményen vannak), a fanyalgóknak felajánlom az import rám eső részét.

lehoako 2010.11.19. 13:10:46

@MTFUN: Uccsó szóig igazad van.

Majd Viktor megáldja a termést, és attól jó lesz. Lehet majd dotálva vinni határon túli kiállításokra promózni, meg kiönteni, ha nem látják.

Majd jönnek a kínai borok, hőzöngjön aki csak akar. Aki borból él és nem tud kibekkelni 2-3 rossz szezont, ilyen agrártámogatások mellett (az EU költségvetésének több, mint fele meg agrárszubvencióra), az vessen komlót.

Megint a romantikus múltbarévedés uralkodik. Hol van az megírva, hogy a magyar bor mindig jó?

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.11.19. 13:11:25

Hozzáértő blogtársaim! Ajánljatok nekem finom vörösborokat. Lehetőleg édeset, magyart, ne kerüljön túl sokba, és teszko/osan boltokban lehessen kapni.

Tóth Ferenc · http://www.veltelini.eoldal.hu/ 2010.11.19. 13:31:49

Mámegin index címlapon van a művalkesz? :)

Cseppör 2010.11.19. 13:52:25

@MTFUN: Megint a szokásos & sekélyes logika végterméke a kommented. probléma felvetve, siránkozás, de megoldási javaslat sehol. Rögvalóság.

Gondolatmenetedet követve arra a "megoldásra" lehetne jutni, h abba kellene hagynunk a borászkodást Itthon de esetleg még Olaszországban, Franciaországban is, mert ugyebár drága, korrupciótol övezett, etc s csak kaliforniai, chilei,argentin v ausztrál borokat inni, nem?
Ez a tesco-alsópolcos gondolkodásmód nem épp a felemelkedés irányába vezet.

Tóth Ferenc · http://www.veltelini.eoldal.hu/ 2010.11.19. 13:54:51

@Karesz (Charlie): Gyere le az alföldre, körbejárjuk néhány ismerős pincéjét

Zorgo 2010.11.19. 14:01:58

orient

Totális ostobaságnak tartom amikor valaki egy import bort egyből pancsoltnak is nevez!Főleg,hogy nálunk is lehet cukorral turbózni a mustot, a glicerinről pedig ne is beszéljünk, igaz?Szóval borhamisításban a világ élmezőnyébe tartozunk, gyakorlatilag ivóvíz árban képesek vagyunk "bort" készíteni, és ennek tükrében mi féltjük a hazai csodát? :) Ugyan már.Ez csak a szokásos magyarkodás,semmivel és semmiben nem vagyunk jobbak mint a szomszédos országok, hna jó talán az önámítás ami tökéletesen működik nálunk!

Zorgo 2010.11.19. 14:06:19

Cseppör

Ne akard az én gondolatmenetemet a Tiéddel megérteni,mert akkor ilyen hülyeség lesz a vége mint amit írtál.:)
Nem akarja senki megszüntetni a magyar borászkodást, de ébredjünk végre fel!Nem vagyunk ebben kiemelkedőek, nem értünk el nemzetközi sikereket, nem hoz bevételt az országnak annyit amennyibe kerül.Akkor miről beszélünk?Van pár jó pince, pár jó évjárat, és akkor mi van?Kezeljük a helyén a borászatot, csak annyira mint a magyar focit.Akit érdekel az elmegy,megveszi,megissza,megnézi, de ne a többség adójából tegyük ezt.

Cseppör 2010.11.19. 14:22:55

@MTFUN: Au contraire, én épp megérteni szeretném a Te gondolatmeneted az én fejemmel, mert ha nem így tennék, akkor újfent csak elbeszélnénk egymás mellett. Saját gondolatait az ember a végtelenségig szajkózhatja, de elörelépés sose lesz belöle.
Ezt érzem ki az eddigi kommentjeid javábol is : "Nem vagyunk ebben kiemelkedőek, nem értünk el nemzetközi sikereket, nem hoz bevételt az országnak annyit amennyibe kerül"

Franciaország, Olaszország nem lenne ott, ahol most van amennyiben rád halgathatott volna.
Nem megy még úgy? meglehet, de elég szignifikáns fejlödésen esett át az ország - legalábbis borászati területen biztosan - s ezek az eröfeszítésekmeg fogják hozni a várt eredményeket, ebben nem kételkedek.
Jah és kevés olyan területet ismerek, ahol akkora potenciál lenne, mint pl Somló

acsa77 2010.11.19. 14:29:36

@Cseppör: pontosan ezt gondolom én is. És külföldi bort is akkor merek majd venni, ha kialakul rendesen a fogyasztási/kereskedelmi kultúrája. Ha pl. Belgiumban laknék, nem aggódnék, mert ott könnyű olyan borkereskedőt találni, aki személyes kóstolással szerez nekem nem pancsolt, jó minőségű D-Eu.-i bort 4-5€-ért. Itthon ezt inkább csak magyar borral tudom még csak megcsinálni.

Madass 2010.11.19. 14:45:36

@lehoako: @MTFUN:
Maradjunk annyiban, ha annyi agrártámogatást kapnának a magyar szőlőtermelők, mint a drágalátos fr/ol versenytársaik, akkor lehetne itt 20ft/kg a 50q/ha korlátozással termelt szőlő felvásárlási ára, akkor is g osztályos mercivel járna minden 10 ha fölötti gazda. Én ilyet nem látok!
Abban viszont igazatok van, hogy a magyar paraszt csak a hőbörgéshez ért, holott lezúzhatnának félévente egy tucat mekit, meg (nemfélpályás)útzárat is csinálhatnának negyedévente, amúgy országosan (M1-7-ig). Mit szólnátok, ha fr/ol áron vehetnétek magyar bort hasonló minőségben (magyar bort szerető és értékelő feleimnek jelzem, én tudom, hogy most is megtehetnék, csak az nem +47 sec tecsó/osan kitérő a német vaj és a szlovák tej után a kínai nylonzokni felé, hanem (bp-en)25-30 perc egy vinotékáig), viszont fele annyi környezeti kár érné kicsi bolygónkat, mert nem füstölnék tele a szállítás miatt? Nekem tetszene! Vagy maradhatna a B verzió (ha csinálunk valamit, csináljuk rendesen!!!), és töröljünk el minden támogatást! jót röhögök majd, amikor 2x-3x-ra dráguló fr/ol borokat hasonlítgatod majd az alig dráguló magyarokhoz.

Madass 2010.11.19. 14:52:59

@MTFUN: "Akit érdekel az elmegy,megveszi,megissza,megnézi, de ne a többség adójából tegyük ezt."

Akkor költözz franciaországba, ahol arányosan a dupláját költik majd az adódnak agrártámogatásra. Vagy angliába (akik nincsenek benne az eu agrártámogatási rendszerében), ahol egy gazda évente 10.000 fontot kap minden szarvasmarha után évente az államtól támogatásban.

lacibor 2010.11.19. 14:58:27

-Úgy látom mindenki megmondja a frankót. Én is megmondom a frankót:
-Nem tudjátok a frankót. Csak félig. Az meg ugyebár nem frankó.

Kósza 2010.11.19. 15:01:10

..., akkor idén nem lesznek szájban széles, savaikból mélytorokban kibomló boraink? El vagyok keseredve!

egri Fehér 2010.11.19. 15:06:27

MTFUN = Műtannin Fun? :DD

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2010.11.19. 15:14:14

aggódom a magyar borászatért, de nem érdekel, hogy egyes termelők tönkremennek, mint ahogy őket sem érdekli, ha én tönkremegyek.

másrészt fogyasztóként az érdekel, hogy milyen minőséget kapok és mennyiért.

egyébként sem hiszem, hogy minden termelő tönkremegy/minden bor elpusztul.

nyilván az erősebb megmarad+árat emel+a kereskedő is ráteszi a magáét=fogyasztó megszívja.

kezdek örülni (és a vita stílusa miatt külön), hogy hamarosan kitelepülök Ausztriába és közelebb leszek a kedvenc termelőimhez, akik 5-10 €-ért fantasztikus borokat adnak.

verseny van és ez a szörnyű világ ilyen. még akkor is, ha az összefoglaló cikk jó volt... köszönöm.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.11.19. 15:20:53

@szenvedély S.: "közelebb leszek a kedvenc termelőimhez, akik 5-10 €-ért fantasztikus borokat adnak."

Egerben jártál már?

egri Fehér 2010.11.19. 15:21:21

egyetértek Tamás azon állításával, hogy az idei évjárat (és a következő év) vízválasztó lesz a piacon.

amúgy pn777-nek is nagyon igaza van: az idén sok minden kiderült. igenis lehetett szüretelni 19-20 mm felett.

+ még annyit, hogy nálunk Egerben nem 13 meg 15 mm a minimum (mint máshol), hanem 17

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2010.11.19. 15:24:31

@atpijkamo: igen, a hétvégén.

szóval megérte a ráfordított időt, hogy feltedd a kérdésedet. íme a stílus, amiről beszéltem.

Kósza 2010.11.19. 15:30:57

@szenvedély S.: "Hit the road Jack and don't you come back no more, no more, no more, no more."

Zorgo 2010.11.19. 15:32:51

Látom a boros lobbi kivégzett közben.:)Talán furcsa, de én úgy szidom a magyar borászatot, hogy közben fogyasztom is a borokat.Jártam Villányban, Somlón, Badacsonyban és természetesen Tokajban is,az elmúlt 2 évben.Szépen fejlődnek,jók a borok, minden szenzációs, de!És itt jön a de, ez máshol ugyanígy, profibban akár, működik.Az illúzió,hogy mi vagyunk a világot borral, nobel díjassal, jó katonával, szép nőkkel ellátó ország, na ez amivel nem tudok mit kezdeni.Ez a szemüveg nem akar lekerülni, még akkor sem amikor az első ország voltunka csődbemenetel felé.:)Jók a boraink,de valamiért mégsem annyira jók, vagy ismertek(ez a jobbik verzió),hogy tőlünk legyen hangos a világ.

Hna,megyek elszívok egy dzsangát,ahogyan egyik kedves fórumozó megjegyezte, és iszom egy sört.:)

Tóth Ferenc · http://www.veltelini.eoldal.hu/ 2010.11.19. 15:38:40

@MTFUN: Adjon az Isten!
Tuttam én!
Szebb Jövőt!
:DDD

lacibor 2010.11.19. 15:43:21

@Madass: -Ja. A hőbörgéshez, az irigykedéshez, meg a fikázáshoz. Az EU-s szőlőpénzek 70%-a miért került az Alföldre? Mert kérték és kapták. Megcsinálták, amíg a többiek a szemüket törölgették.
Az meg, hogy csak 30% volt a termés, csak az egyik része a dolognak. A másik az, hogy jórészt ez is kiment az országból.Kiganéztunk magunk alól. Mi lesz helyette? Olasz fehér 29-39 eurocentért. Na, ez a frankó.

orient 2010.11.19. 15:46:07

@borispán: nem mosolyoglak meg, miért tenném? De én mint laikus honnan tudom, melyik módosított melyik nem? Te mint hozzáértő valóban 100% biztos lehetsz benne nem módosítják? Biztos nem tesznek bele ezt azt ami esetleg természetes anyag, de mégsem csak a bor maga olyan?

orient 2010.11.19. 15:47:35

@MTFUN: én nem állítottam , hogy annyira nagyok vagyunk, de annyira szarok sem...mint amennyire te állítod!

Zorgo 2010.11.19. 15:52:24

orient,

Nem szarok vagyunk borászatban,hanem törpék!Ennyi.

Karesz (Charlie) 2010.11.19. 15:55:00

MTFUN 2010.11.19. 11:46:27
" a hazai sztárborászok nedűje sokszor elbukik kóstoláskor az ismeretlen,@
eddig igaz, olcsobb de jo borokkal szemben

"de pont fele annyiba kerülő kaliforniai, chilei,argentin v ausztrál borokkal szemben."
ez marhasag en meg jo kaliforniai, ausztral, delafrikai bort nem ittam.

chileit igen, norvegiaban es argentint is gdanskban.
de amit itthon be lehet szerezni a lidl aldi stb helyeken az kritikan aluli.

orient 2010.11.19. 16:02:05

@Madass: így legyen. Akkor támogassák a magyar borászatot? Én nem tudom ki vesz itt bort tescoban, de az borszerető nem lehet. Ez nem a magyarkodás miatt, de ott állnak a borok hosszú ideig, állítva, nyáron meleg, télen hűvösebb...stb tárolási körülmények között vett bor nem lesz olyan mint amit egy kereskedésben veszel ahol lehetőleg egy hőmérsékleten...stb vannak a borok, azt is kapod amit palackoztak. Én már öntöttem ki 4000 ft os bort közértből, mert meg volt buggyanva, az volt az utolsó! Kereskedőnél min. 20% olcsóbban kapom egyébként és szeretem a magyar bort, de olasz társait sokkal olcsóbban kapom, nem Magyarországon, hanem kint, akár Németországban. Érdekes ez nekem hogy ugyanaz az olasz bor miért kerül többszörösébe itthon...

Karesz (Charlie) 2010.11.19. 16:04:59

@atpijkamo: atpijkamo · www.deciki.blog.hu/ 2010.11.19. 13:11:25
" Ajánljatok nekem finom vörösborokat. Lehetőleg édeset, magyart, ne kerüljön túl sokba, és teszko/osan boltokban lehessen kapni."

ha edes voroset akarsz akkor az olyan mint a fabol vaskarika. jo bort biztosan nem fogsz kapni. egyebkent Portoban csinalnak ilyesmit de az se jo.

Vegyel Danko Pistat es a BB merlot-jat
azt szokatka inni a lanyok...
(de nem jok)

Karesz (Charlie) 2010.11.19. 16:07:59

@MTFUN: MTFUN 2010.11.19. 15:52:24

"Nem szarok vagyunk borászatban,hanem törpék!Ennyi."

igen de 45 elott a vilag 3. bortelmeloje voltunk.

es hol a reklam...? nemet adokon regebben volt "die kraeftige rote aus Ungarn", Karolyi markaju vorosborra, ma itthon nem is ismert...
de evek ota azt se latom...

Karesz (Charlie) 2010.11.19. 16:12:13

@Tóth Ferenc: Tóth Ferenc 2010.11.19. 13:54:51
@Karesz (Charlie): Gyere le az alföldre, körbejárjuk néhány ismerős pincéjét.

En meg jo alfoldi bort nem ittam.
Kiveve Hajos Bajat amit inkabb szekszardhoz lehet sorolni...

de szavadon foglak, heten vagyunk egy kompania, szallas is kell, es kocsival megyunk, ennenk is, es vegigkostolnank amit lehet..
ha jo vennenk is, mikor hol? mennyibe kerul?

Zalancelot 2010.11.19. 16:12:27

@MTFUN:Nézd a Magyar borászatban is mindennek a helyére kell még kerülnie.
Alig 20 éve hogy elindultak a nagyüzemek romjain a családi borászatok. Zömmel már ezek termékei jelentik a magyar minőségi borokat.
Komolyabb technológiai fejlesztésekre zömmel az Eu csatlakozás után lehetett forrásokat szerezni.
És ez nem minden, mert bort kínálni is tudni kell, ki kell építeni azokat a rendszer szintú vendéglátó, borkináló helyek rendszerét, ami másutt már rég meg van. Ezek jelentenek a gazdáknak olyan biztos hátországot, amikre alapozhatnak, és nincsenek kitéve a kereskedők kénye kedvének.
Elég átmenni Szlovéniába. Sokkal előbbre tartanak, pedig olyan termőhelyekkel nem rendelkeznek mint mi, mégis sokkal jobban állnak a borászatok mint nálunk.

Zorgo 2010.11.19. 16:22:47

Mintha azért lenne némi egyetértés a soraitokban:

"igen de 45 elott a vilag 3. bortelmeloje voltunk."

"Elég átmenni Szlovéniába. Sokkal előbbre tartanak, pedig olyan termőhelyekkel nem rendelkeznek mint mi, mégis sokkal jobban állnak a borászatok mint nálunk."

"Érdekes ez nekem hogy ugyanaz az olasz bor miért kerül többszörösébe itthon.."

Hna most jön a hétvége, és a joint.Minden jót Uraim! :)

Tóth Ferenc · http://www.veltelini.eoldal.hu/ 2010.11.19. 16:26:07

@Karesz (Charlie): Rossz helyen kerested.
Csak néhány, ami hirtelen eszembe jut, ahol jó bort kóstoltam: köpcös, frittmann, font, erdősbor, lantosbor, galántai, béla borászat, gedeon, birkás pince, szállás a szikivendégházban ahol a házigazdának is jó borai vannak

p.s. finnyás sznobokkal nem tárgyalok.

Madass 2010.11.19. 16:32:07

@orient:
1.Márpedig a nagyok főleg a tecsó/osan/kora/interspar értékesítésekből realizálják a bevételek jelentős részét. Ez van. És ők tartják lent a felvásárlási árakat is. Viva la "bort a borboltból" filozófia!
2. a magyar meg többszörösébe kerül külföldön. De nem egy külföldit ismerek, aki hazautazásakor feltankolt szekszárdi kadarkával, shirazzal, badacsonyi olasszal, somlói juhfarkkal és móri (!!!) barrique chardonnay-vel (érdekes, hogy a villányit és az egrit a legritkább esetben kedvelik)! Remélem, nem azért, hogy otthon megmutassák, milyen szar a magyar ár/érték tekintetében ;-)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.11.19. 16:32:11

@Karesz (Charlie): Frittman, Font, Köpcös. Csak így kapásból. Vegyél mindegyiktől 2-3 palackot és ebből a kilenc palackból szerintem négy-öt garantáltan a kedvedre lesz.

Manapság aki azt mondja, hogy jo alfoldi bort nem ivott az szatyorban töltötte az elmúlt éveket :)

lacibor 2010.11.19. 16:32:23

@Tóth Ferenc: -Ésazöreghegy? He?(hihi)

Tóth Ferenc · http://www.veltelini.eoldal.hu/ 2010.11.19. 16:35:27

@lacibor: Ott még nem voltam. Súlyos mulasztás, amit sürgősen pótolnom kell :)

Benikuty 2010.11.19. 16:59:58

@Tóth Ferenc: vinni kell az alföld jó hírét, én épp Varga Árpi 2008-s rajnaiját élvezem:) A 2010-s rozéja is szép, az megvolt tegnap. A trollt pedig ne etesd, mert ideszokik.
@lacibor: Schindler uram jól van a bőrében?

orient 2010.11.19. 17:03:27

@Madass: valamit félreértettél. Nyilván az adott bor külföldön drágább mint a honos országban. De miért kerül az olasz bor NÉMETORSZÁGBAN fele annyiba mint itt?? Ide drágább elhozni mint hamburgba toscanaból? Ez nem állja meg a helyét. Meg említettél szép magyar borokat, ami mind fehér. Én és borivók jelentős része általában vörös szárazat iszik. Lehet badacsony jó fehérbort csinál, de vörös nincs. Lehet elhúzni Villányt, Egert, Szekszárdot, de sok vörösbor termő vidék nem marad Magyarországon ezen kívül. Igyak csak bordóit?

ambrusqkac 2010.11.19. 17:05:11

@atpijkamo: ez egyre cikibb :D

Amúgy ha már Eger, meg amúgy is "tiszteld mások ízlésficamait, ha azt akarod, hogy a tiéidet is viszont tiszteljék" alapon vegyél a pincénél Thummerer Tréflit, mert az olyan édes vörös, ami valsz látott szőlőt is.
Ezt tudom neked javasolni, meg azt, hogy próbálj átállni a minőségi szárazakra, mert ha ráérzel az ízükre, akkor új dimenziók nyílnak meg előtted.
Könnyíti az átállást, ha kaja mellé iszol bort, illetve tudom javasolni, hogy rúgjál be istentelenül édes vörös pezsgővel, mert attól olyan másnapod lesz, hogy egy életre elmegy a kedved ezektől a cukros lőréktől:D

orient 2010.11.19. 17:06:12

@Madass: sorry most láttam, hogy írtad szekszárdot és néhány vöröset is. De hiába azért én nem húznám le a villányi vörösbort csak mert van jó szakszárdon is.

borkősav 2010.11.19. 17:23:11

Jön egy kis rossz idő, és már mindenki bújik el hogy így meg úgy az időjárás meg veszteség meg minden.
Most derül ki ki ért a szakmához, és kinek van csak szerencséje meg nagy szája.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.11.19. 17:29:37

@Karesz (Charlie): Értem.
Akkor újrafogalmazom:

Legyen
- vörös
- ne túl drága
- lehetőleg ne túl száraz
- lehetőleg magyar
- teszko/osan boltokban kapható

Nem ínyencnek kesz, nem kajához, nem nagy mennyiségben, csak egy-két pohárkával esténként. Majd kiválasztom, csak legyen egy orientáció, ahonnan elindulhatok, ne kelljen az egész polcot végigkóstolni.

Madass 2010.11.19. 17:33:13

@orient: Ha ironizálni akarnék, azt mondanám, a magyar fuvaros annyival jobban keres, mint a német, hogy a fogyasztónak kell kifizetni a 10x-es fizetését. Valójában a pofátlan kereskedők.

Bár ott van Bősz Adrián fehér kadarkája, de legjobb tudásom szerint alapvetően vörösbort készítenek a fajtából, + fehér shirazt még nem láttam ;-) de akkor következzék néhány vörös, amit szoktak kedvelni külföldiek is (főleg miután az árakat is megtudják!): kadarkák minden mennyiségben, kékfrankosok (Ráspi, Losonci, Pálos Miki, Bolyki, Szeleshát). Ettől függetlenül tény, hogy fehérekben egyedibbek és érdekesebbek tudunk lenni egy külföldi számára

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.11.19. 17:35:58

@ambrusqkac: Értem. Köszi!

Akkor kiegészítem:
- szőlőből legyen

Finnekkel ittunk bort. (Talán édes tokajit.) Megkérdezik, hogy szőlőből van-e. Néztem rájuk bután.
- Hát miből lenne?
- Pl. almából.
- Nem, almából biztos nem, szőlőből lesz ez.

Akkor még egy kérdés: Ha hipermárketben veszek vörösbort, van-e olyan ár-határ, ami alatt biztos nem szőlőből készült?

Madass 2010.11.19. 17:44:45

@orient: Nem is akartam lehúzni, félre ne érts, csak arra kívántam rávilágítani, hogy villány és eger, ahol a vörösek közöl leginkább elterjedt a a CS-CF-M-PN, nem tud olyat nyújtani egy külföldinek(!), ami miatt betankolna 10 kartonnal otthonra. Én kedvelem ezt a két borvidéket (is, mert mindenivó vagyok), csak megértek egy olyan embert, aki a világpiacról tájékozódik (értsd: iszik). Neki nem lesz érdekes egy villányi CS-CF-M házasítás, de felkapja a fejét egy Eszterbauer kadarkára, és hazaviszi a haveroknak, hogy "ezt kostizzátok meg, faxa". Nem azért, mert jobb, mint egy Gere Kopár, hanem mert érdekesebb neki(k).

fiatalborivo 2010.11.19. 17:48:43

@ambrusqkac: Tréfli nekem is az első és utolsó finom vörösöm volt édes kategóriában.

Amúgy a cikkhez hozzászólva, a 2010es év vízválasztó, mert valaki ennek a hatására csukja be a kaput? Lehet. Na és? Eladja a földjét azt más csinál róla bort, akinek nem csak borkészítési tudása, de működőképes üzleti modellje is van. Erről az apró dologról sokan megfeledkeznek, hogy aki nem számol előre minden dologgal, az miért várja, hogy aztán csak mert jó bort készít sikeres lesz és gazdag? Ez is egy üzlet és a bor egy áru amit el kell adni. Idén el kell adni a gyengébb minőséget. Lehet hogy nem palackban saját névvel, hanem nagy tételben egy másik borászatnak aki be tudja házasítani és el tudja adni, mert egyébként meg nincsen bor ahogy mindenki mondja.Tehát azért elvileg lesz erre a 2010es átlagban gyengébb minőségre is kereslet. Valaki írt a szőlőtermelők alap problémájáról, hogy tavaly az ár alacsonysága idén meg a mennyiség alacsony mivolta miatt kerültek kilátástalan helyzetbe. Ja és ugye azokra vonatkozik ez akik csak eladnak, de bort nem készítenek. Merthogy az ugye beruházás lenne és arra nincs mindenkinek pár tízmilliója. Meg nem is biztos hogy értenek hozzá. Erre hadd mondjam azt hogy létezik erre is megoldás. Ott van "lacibor" és az Öreghegy Szőlőbirtok. Meg lehet nézni a példájukat. 104 család él a szőlőtermesztésből(lehet csak fizetéskiegészítés). Ja hogy ők képesek voltak összefogni és azt mondani beadunk egy-két milliót fejenként építünk egy feldolgozót közösen veszünk gépeket közösen esetleg(ez nem biztos) és a szőlőt együtt feldolgozzuk borrá, majd eladjuk. Mert el tudjuk adni mondjuk egy Tesconak is akár mert van akkora mennyiségünk. Miért is nem csinálnak ilyen szövetkezeteket máshol? 1 akadályt látok ami erős ellenállás. Ez a magyar mentalitás. De ha nincs igazam, akkor gyakorlatilag mindenhol lehetne egy ilyen modellben szőlőt termelni, bort készíteni és a profitot visszaosztani. Nem pedig odaadni az integrátornak, csak azért mert ott hajlandóak gondolkodni. Másrészről egy ilyen modellben az érdekellentétek is megszűnnének a szőlőtermelés kapcsán amit számokban szépen levezetett valaki. Nem kapna egy fillért se a szőlőért senki, csak a bor eladása után lenne kifizetve mindenki, arányosan az általa megtermelt mennyiséggel. Ja ha 1-2 gazda nem tartja be a szövetkezet minőségi, hozamkorlátozási előírásait és nem tudja azt a minőséget produkálni, akkor egyszerűen a társai fogják azt mondani, hogy bocs ezt nem dolgozzuk fel, mert akkor a mi profitunk is veszélybe kerül a minőség csökkenésével. Előbb utóbb mindenki látná a rendszer működését és minőséget kezdenének termelni és 1 hektárról a 75 mázsa szőlőért nem 600 ezer forint lenne a bevételük 80 forinttal számolva, hanem 1 hektárról lenne 50 hektó bora és 300 forintos áron eladva lenne másfél millió bevételük. Az még akkor is 1 millió körüli profit hektáronként. És ha a szövetkezetbe 2 milliót fektettek akkor 2 év a megtérülési idő, utána meg fél évnyi fizetést jelent neki pluszba egy átlag embernél az 1 hektár profitja. Mindjárt lehet többen telepítenének szőlőt mint amennyien kivágnának.
Ezek most durva számítások, de akit érdekel a téma annak át tudom küldeni a diplomamunkámat ami egészen a borok bevezetéséig és eladásáig vezeti végig a folyamatot.

ambrusqkac 2010.11.19. 18:06:53

@atpijkamo: lehet a finnek tudtak valamit?
:)

ha lehet, akkor próbáld kerülni a hipert és vegyél a termelőnél, vagy szakboltban, ugyanazért az árért jobbat kapsz. ha mégis hiper, akkor igyekezz minél frissebb évjáratot választani. az árhatár elég szubjektív dolog. szerintem 900 alatt könnyű mellényúlni.

Madass 2010.11.19. 18:16:33

@fiatalborivo: Ha dolgozatodban kitérsz a magyar borászok és szőlészek túlnyomó többségének tőkehiányos állapotára, akkor érdekelne a dolog. Mert az is nevetséges, hogy 1-2 rossz év után valakinek be kell zárnia a boltot. És ez nem üzleti terv kérdése (kedvenc példám a pálinka. még az agárdinak sincs arra pénze, hogy 12-25 évre elrakja fahordóba a termelése felét/harmadát, hogy később 5x-ös áron adja el). Mert bár nem vagyok közgazdász, azt én is sejtem, hogy ugyanarra a szőlőültetvényre más üzleti tervet készítesz, ha van 0 ft-od, mint ha van 50 millád.
az Öreghegy Szőlőbirtok jó példa, csak nem ez lenne a dolga az államnak (nem a kormánynak, hanem a helyi LEADER-Falugazda-hegybíró stb-nek)?

Madass 2010.11.19. 18:22:18

@ambrusqkac: Fölötte is ;-)
de a 900-at megerősítem
@atpijkamo: én is a szakboltot javaslom. ha bp-en vagy, max 30 perc alatt elérsz egyet, és ott nem fogsz mellényúlni, ráadásul tényleg olcsóbbak, mint a hiperek. Talán ha tisztáznánk, hogy mennyit szánsz rá, könnyebb lenne.

Madass 2010.11.19. 18:31:10

@fiatalborivo: Még egy kérdés. puszta spekuláció.
Tegyük fel, hogy nincs vásárlóképes szakmai befektető. Nem valószínűbb, hogy egy spekuláns megveszi a földet nyomott áron (mivel csődben a tulaj), felveszi a kivágásra a támogatást, aztán eladja szántóként? Biztos, hogy ez jó nekünk? Ezt kérdezem. javítsatok ki, ha tévednék.

orient 2010.11.19. 19:09:56

@Madass: korrekt. Én mondjuk nem szeretem a magyar vörösborfajtákat külön mint kékfrankos, de ha keverve vannak akkor a magyarok házasításából is születnek fantasztikus dolgok, lásd egy jó bikavér.
De a CF-CS-M vonal is mehetne, ha valóban jó minőségbe állítják elő, ez már megvan néhány pincészetnél, de értelmes áron. Én kiadok 3-4000 vagy többet is a borért ha jó, és támogatom a magyart mert itthon a francia-olasz sem olcsóbb, viszont nem hiszem el nem tudják ezt a minőséget lehozni mondjuk 2000 ft körül vagy 3000-t nyereségesen!

Mellesleg remélem a minőség javulni fog, mert az a legfontosabb! Sok pincészet romlik akiknek a borát ittam pár éve ma már nem jönnek be, ár maradt, minőség esik. Erre figyelni kell, mert hiába van jó bejáratott pincészet a polcomon, ha szart csinál nem veszem többet.

Ez egyébként a legnagyobb baj magyar cégekkel általában mindig. -kezdetben jók aztán csak hírnévből akarnak élni. Remélem sokan pofára esnek, csődbe mennek, és a maradék tanul belőle és jó lesz. Ezt remélem...

Daeril 2010.11.19. 19:29:35

@Madass: " Tegyük fel, hogy nincs vásárlóképes szakmai befektető. Nem valószínűbb, hogy egy spekuláns megveszi a földet nyomott áron (mivel csődben a tulaj), felveszi a kivágásra a támogatást, aztán eladja szántóként? "

Nagyon kevés szakmai befektető van és azok okosan csemegéznek a legjobb területek közül. Jól teszik ez egészséges.
A nagy többség spekuláns nélkül is kivágja a szőlőt, kvótát leadja, támogatást felveszi aztán a föld marad szántó vagy ugar.

@fiatalborivo: Látom alaposan megvizsgáltad a kérdést és vannak jó javaslataid ami a megoldás irányába vezet. Amit én nem értek az az hogy mitől lesz jobb a gazdák által üzemeltetett termelő és értékesítő szövetkezet mint a már létező (felépített, termelő, szakemberekkel ellátott) integrátor nagypince. Hogy lehet gazdák által végzett minőségi (drága) termeléssel versenyképesen megjelenni homogén borral nagy tételben?

Én azt gondolom oka van annak, hogy az integrátorok azt az üzletpolitikát folytatják amit. A bornak nevezett valamijükre adott kereslet van és a vásárlóerő nem nő. Ez nem anglia vagy skandinávia ahol az embereknek van pénzük és hajlandóak is költeni.
Hiába alakult ki egy borértő középosztálybeli réteg aki megvehet egy 2000 ft feletti bort ez még mindig kevés (szerintetek mennyi lehet? 5%-a a fogyasztóknak?)
A tömegeknek már a 900 Ft is húzós (sört kap 80 Ft-ért is)

borpancsoló 2010.11.19. 20:03:15

Én nagyon szövetkezet és társuláspárti vagyok elvi szinten, de a gyakorlatban van egy probléma a borral, amit soha senki nem vet fel. Vegyük a legegyzsrűbb esetet; 10 termelőnek kell összedobni a borát, hogy azt palackozzák, majd eladják. Megvan a piac, megfelelő az ár.

A probléma a következő: Ha megvan a házasítás és valami miatt elvesztik a piacot, mindenki bukta a maga kis borát. Literre persze vissza lehet venni, de az már egy másik termék. Még rosszabb, ha elcsesződik valami a borral, borhiba vagy betegség alakul ki, akkor az egész tétel megbuggyan. Tudnék konkrét problémákat mondani, de egy fórum nem a hosszas fejtegetés színtere, aki akarja, az érti, hogy mire gondolok.

Én a géptársulásokat ebből a szempontból egy jó bevezetőnek tartanám, az egy remek lehetőség arra, hogy belénk nevelődjön a kölcsönös bizalom. Ráadásul a szőlőművelés költségei is drasztikusan csökkenhetnének, miközben a minősége javul.

(PL ilyen egy "függönypermetező", ami kevesebb vegyszer és gázolaj mellett hatékonyabb és töredéke megy pocsékba a permetlének a "normál" prmetezéshez képest. Nekem nagy élmény volt látni egyet munkában, de össze kéne állni 20-30 hektárnyi gazdának, hogy belátható idő alatt behozza az árát, 8 hektárral a hátam mögött esélytelen.)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.11.19. 20:12:33

@orient: Manapság szerintem igazán kiválló magyar vörösborokat lehet kapni a 2000-3000 árkategóriában. Tény, nem a hiperekben és nem is a sarki élelmiszerboltokban és legfőképp nem az úgynevezett sztárborászoktól.
Érdemes a kisebb és szakmailag elkötelezettebb (szóval nem a túristalenyúlós szőlőfürtalakú palackban nóném tokajit áruló) borkereskedésekben nézelődni és ismerkedni a kevésbé felkapott, kisebb termelőkkel. Ezen a blogon is van a BestBuy tag amit érdemes olvasgatni.

@Daeril: A 80 forintos sör annyira sör mint amennyire bor a 400 forintos bor. Semennyire.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.11.19. 20:17:03

@borpancsoló >>: Egy ilyen társulás semmilyen szinten nem megy kölcsönös bizalom és szigorú ellenőrzés nélkül. A közös függönypermetező jó dolog, de amikor pár órás reakcióidővel kell rámenni az ültetvényre a fertőzés miatt akkor egy bizalmatlan közösségben már az is konfliktusalap, hogy kinél kezdik a permetezést.

De nem hiszem, hogy itt kell kitalálni a megoldást. Ott vanak az Öreghegyik, meg kell tőlük kérdezni, hogy náluk mi, hogyan és miért működik. Nem szégyen tanulni senkitől.

orient 2010.11.19. 20:22:05

@BZoltan: ok pár tippet kérek. Én sosem vásárolok közértben tescoban bort, csak borkereskedésben. Ott csak a nagy nevek vnnak. Tipp kéne mert nem akarok 2000-3000t kísérletezni. Akkor olcsóbb a 4000-5000 ami biztos jó, mint az olcsó a mosogatóban, vagy éppen hogy lemegy. Vörös száraz kisebb no name pince tipp? Legalább valami bolt ahol ilyenek vannak?

Daeril 2010.11.19. 20:34:21

@BZoltan: Nyilván a 80 Ft nemsör.
De a fogyasztó akitől mind várjuk, hogy feligya a minőségi bort az ott tart hogy 400 Ft-os nembort meg 80 Ft-os nemsört iszik mert arra fussa.
Mégegyszer a heti kb. 10k minőségi palack ami elmegy 2000 fölötti árakon annyit ér mint halottnak a csók.
A fizetőképes fogyasztók hiánya meghatározza az egész iparág fejlődési irányát...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.11.19. 21:16:01

@orient: Böngésszél például a Radovin (www.radovin.hu/), Pinceáron.hu (www.pincearon.hu/), Pincekulcs (www.pincekulcs.hu/) kínálatában.

Feiszt, Iványi, Butler, Karner, Kislaki bormanufaktúra, Köpcös, Ráspi, Pálffy és még lehetne sorolni.

Az, hogy 4-5k-t kifizetsz egy borért az még messze nem garancia arra, hogy jó bort is kapsz.

@Daeril: Az iparág fejlődési irányát a szabályzatlanság és a káosz is megszabja.
Az meg örök kérdés hogy azért igénytelen a fogyasztó mert igénytelen a kínálat vagy fordjtva.

fiatalborivo 2010.11.19. 22:44:43

@Madass: Nem térek ki a jelenlegi tőkehiányosnak vélt állapotokra a szakdolgozatban. Én azt gondolom, hogy ha valaki egy jó üzleti tervet készít akkor nem alakulhat ki tőkehiányos állapot, azt gondolom van erre jó példa, nem egyszer hallom, olvasom borászoktól hogy nem vesznek saját traktort meg nem csinálnak új pincét csak felújítanak egy régit. Ez nem tőkehiányos állapot, hanem okos gazdálkodás. A tőkehiány akkor van amikor megvan már valami csak fenntartani nem tudja az illető.Akkor van nagy bukta.

Az anyagi kérdésekre egyébként kitérek.
"Tolna megyében a Tolnai körzetben található Bölcske, Dunaföldvár, Dunaszentgyörgy, Gyönk, Györköny, Kölesd, Madocsa, Paks, Sárszentlőrinc, Tengelic, Tolna településeket 3 csoportra osztva körülbelül 20 km-es sugarú körökön belül lesz minden település. 3 központot kialakítva kell a szőlőműveléshez szükséges gépeket, feldolgozó üzemet létesíteni. 1 ilyen körzethez tartozna Dunaföldvár, Bölcske, Madocsa. A 3 településen összes 150 hektárnyi terület összegyűjthető szövetkezeti célra. Ezek a tagok területei, nincs rájuk költség. A 150 hektáros terület megműveléséhez szükséges eszközök, feldolgozó épület, érlelő pince és berendezései igényelnek befektetést. Ezek bekerülési költségét az Öreghegy Szőlőbirtok 2008ban épült érlelője és tárolója alapján számítom, ott 530 hektár szőlő művelésére állt össze 104 család 1,4 Mrd forint értékben építették fel a pincét, ami 35000 hl bor tárolására alkalmas (10. sz. hiv.) . 150 hektárról 7500 hl bor jön le, arányosan negyed akkora tároló negyed annyiba kerül, így 350 millió forintos beruházást igényelne mindez, plusz a szőlőművelő eszközök további 20 millió forint. Tehát a költségek, amik kezdetben felmerülnek 370 millió forint, ha 100 család egyforma mértékben adja össze mindezt, az fejenként 3,7 millió forintos befektetést jelent. Plusz, évente ha 1 hektár megművelésének költsége 600 ezer forint, akkor a másfél hektár 900000 Ft-ba kerül évente. Minden évben, tehát a költségek a kezdeti költségeken túl konstans értéket vesznek fel. Bevételi oldalon a másfél hektárról 7500 liter bor készül, amit ha átlagáron 500 Ft-os literenkénti áron értékesítünk, akkor 7500 x 500 Ft = 3,75 millió forint a bevételünk. Ez esetben a profit évente 2,85 millió forint, azaz a kezdeti befektetés nagy vonalakban másfél év alatt megtérül. A fedezeti pont 20 éves megtérülés esetén 145 forintos literenkénti árnál van."

Azt gondolom ha a tagok érdekeltek mert tulajdonosok akkor az együttműködés kérdése kevésbé lesz problémás, mindenki abban érdekelt hogy a közös termék jó legyen és eladható legyen. Ha az emberek összeadják a kezdőtőkét akkor nincs hitelfelvétel, kisebb esetben alakul ki "tőkehiányos" állapot. Ha közös eszközökkel művelik a szőlőt javul a gépek kihasználtsága és gazdaságossága. Ja és persze létezik különböző szintű együttműködés, de ami igazán működik az az amikor mindenki megtermeli(közös gépekkel) a szőlőt, aztán egybe van szüretelve, be a közös feldolgozóba. Nincs kész borok házasítása, kisebb a hibalehetőség.
Ja és hogy miért jobb az integrátornál a szövetkezet? 1. Alapfeltevés hogy jó minőségű legalább 75 pontos borokat készítenénk. 2. A kistermelők adják össze a területeket, így művelés alatt maradnak azok(nem lesz parlag fél ország) és mivel integrátor tulajdonosokkal ellentétben nem húzom le a hasznot hanem visszaosztom szívesen is csinálják a szőlőművelést és életminőségük is javul ha nem is G Mercivel fognak járni a plusz bevételek miatt.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.11.19. 23:25:16

@Madass: "30 perc alatt elérsz egyet, és ott nem fogsz mellényúlni, ráadásul tényleg olcsóbbak, mint a hiperek."

Annyival nem lehet olcsóbb, hogy a fél órát megérje. Hiperben úgyis járok.

"Talán ha tisztáznánk, hogy mennyit szánsz rá, könnyebb lenne."

Nem hiszem, hogy van olyan, aminek 0,75 literéért adnék kétezernél többet. Szerintem bort annyira nem tudnék élvezni. Majd meglátom.

Az itt említetteket a hiperben nem találtam, bár nem böngésztem alaposan végig a kínálatot. Kezdetnek vettem találomra egy félédes Mátrai Zewigeltet 400-ért, és egy Kékfrankost 800-ért. Az előbbit kibontottam, hát meg lehet inni. Elsőre kicsit hígnak, vizesnek éreztem, bár az alkoholtartalma stimmel.

Elnézést, ha műveletlen-bor-alkoholista létemmel bárkit is megsértettem! Sörrel, töménnyel tisztában vagyok. Ha szomjas vagyok, akkor világos sört iszok, ha részeg akarok lenni, akkor rumot. A 900-as határt megfogadom.

orient 2010.11.20. 00:23:28

@BZoltan: köszi! Árva szóval sem mondtam, hogy garancia, de abból a kategóriából már tudom melyik jó és melyik nem ezért ritkán nyúlok mellé. Olcsóbbaknál sokszor mellé nyúlok mert sok a rossz, bár vannak nagyon jók is. Próbálgatni kell...

borosember 2010.11.20. 09:48:35

Sajnos borász barátaimmal beszélgetve, a pincékben járva azt tapasztalom, hogy aki becsületesen termel, az max. rozénak szüretelt. Viszont a "nagyoknál" már most azt tervezik, hogy mely 2007-es, 2008-as tétellel házasítják a 2010-es évet...(Mondjuk ez általánosan bevett szokás a nagyobb volumenű borászatoknál.) Hiába a pénz, a hiperes listázottság befolyásol, sőt, ha jól fogytak az előző évjáratok, akkor jöhet az olcsó import is. Biztos, hogy nagy vízválasztó lesz ez az év, sok borászatról levonhatjuk majd a tanulságot. Az is elgondolkodtató, hogy miként lehet mintegy 20ezer palackot piacra dobni újborból idén egy pincészetnél, máshol 15-ös mustfokok voltak,miből,miként készítették vajon...Eddig is ment a vegyészkedés,de idén még durvább lesz. Ha csak a hasznot és a piaci,kereskedői nyomást nézzük, akkor ki kell szolgálni az igényeket minden áron. Ha alkotásnak tekintjük a borászkodást, akkor igencsak minimál tételekkel fogunk találkozni a legtöbb borásznál. Bizonyos területeken, adottságok mellett lehetett szép szőlőt termeszteni, de sajnos nem ez volt jellemző az idei évre...Mindenesetre én kíváncsian várom, ki és milyen borokat fog kihozni 2010-ből...

Madass 2010.11.20. 11:37:40

@fiatalborivo: Öreghegyéknél ment, és tényleg példás az ottani összefogás. csak!
Ha mutatsz nekem Tolna megyében 20 km-es körben 100 családot, akiknek van szőlője és(!!!) 3-4 milliója, ígérem, személyesen megyek oda, és beszélem rá őket a szövetkezetre (Uramatyám!, ha paraszt nagyszüleim megtudnák, hogy agitálnék tsz-esítés mellett, mit kapnék!!! ;-) )

Madass 2010.11.20. 12:31:23

@atpijkamo: "Annyival nem lehet olcsóbb, hogy a fél órát megérje. Hiperben úgyis járok."
Egyszer kell rászánni 5 percet az internet előtt, hogy találj egy olyan borszaküzletet, aminek a környékén amúgy is rendszeresen jársz valami miatt. És attól függően, hogy milyen gyakran, lehet többet is venni ;-) Egy 1000 körüli tételen akár 200-at is lehet spórolni. Ha veszel 12 palackot, az már 2400 pénz! Persze nem egy plázás borszaküzletben, mert ott túl nagy bérleti díjat kell kitermelni. csak egy példa: Alkoholistás Best Buy Ikon Chardonnay tecsó/osanban akciósan(!) 1190, borfalunál 990 akció nélkül.

Bár továbbra is fenntartom, hogy szaküzletből érdemes (cipőt a cipőboltból!), végszükség esetére:
alkoholista.blog.hu/tags/borok_a_hiperb%C5%91l

"Elnézést, ha műveletlen-bor-alkoholista létemmel bárkit is megsértettem!" Ha sznob lennék, megsértenél ;-) de inkább a lehetőséget látom. Ha 2000-et is rászánsz egy jó vételre, akkor érdemesebb azt nézni, hova juthatsz, nem pedig hogy honnan indultál. Tessék próbálkozni! néhány tucat 800-1500-as palack képes megfertőzni. Ha sörökből indulok ki, "egy félédes Mátrai Zewigeltet 400-ért" kb. a 100 ft-os dobozos-nak felel meg, míg egy 2000 ft-os inkább egy HB búza. (és akkor hol vagyunk egy Westmalle Trappist-tól, vagy egy Hoegaardentől?)

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2010.11.20. 12:34:40

@Tóth Ferenc: Erre a szinte nyílt lehazugozásra a mustfokok kapcsán csak egyet tudok válaszolni: a szőlőültetvényeim nyitott könyvek, bárki, bármikor megnézheti, hozzon magával refraktométert is! És bármelyik soron mehet, bármelyik ültetvényben!

Amúgy meg nagyon sajnálom az olyan embereket, akik bármilyen alternatív, máshogy működő, a megszokott begyöpösödött módszerektől eltérő szisztéma mögött, ami radikálisan más minőségeket is eredményez, csak csalást illetve marketingmaszlagot sejtenek.
Az egy dolog, hogy tényleg a mai világban rengeteg a csalás, illetve az üres marketingmaszlag, de nekem nagyon bevált és sok különleges élménnyel gazdagított, hogy a KIVÉTELEKET próbálom kutatni.

Például divat az éttermeseknek fanyalogni hogy nincs jó hús itthon: hát én találtam már 1-2 helyen, igaz, föl kell kutatni és duplaannyiba is kerül, viszont sokszorosan jobb, mint a bárhol kapható gagyi fölturbózott húsok.

egri Fehér 2010.11.20. 17:13:59

@borosember: nem hiszem el, hogy miért nem lehet elhinni, hogy az idén is lehetett 20 mm felett szüretelni?!?

fiatalborivo 2010.11.20. 21:40:37

@Madass: Ja ha találok akkor rábeszéled? Ha találok akkor én is rébeszélem már, persze ha megvan hogy pontosan mire. A felkészülés a háttér az amit megint emlegetni szükséges. Ha megvan a garantált felvevőpiac ahova termelni kell, ha megvan hogy pontosan mivel jár az összefogás akkor lehet rábeszélni az embereket dolgokra. De ha kellőképp kedvezőek akkor lehet rá se kell beszélni őket, jönnek maguktól is. Az meg hogy nincs 3-4 milliója( valójában 70%uknak 1-2 millió, a többieknek több, és 1-2 embernek 20-50 millió mivel mindenkinek mások az adottságai, céljai)valakinek arra hogy utána évente fél-1 milliót vegyen ki 1 hektár földből az szerintem abszurdum. És ezt úgy mondom, hogy 6 évig befektetésekkel foglalkoztam a lakossági szektorban. Sokkal több helyen van pénz mint azt gondolnánk, az emberek nem szeretik mutatni, főleg nem az ismerőseiknek.

lacibor 2010.11.21. 00:04:18

@Benikuty: -Még nem panaszkodott.(Ma. hihi)

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.11.21. 11:30:36

@Madass: "borszaküzletet, aminek a környékén amúgy is rendszeresen jársz valami miatt"

Jó, megfogadom. Találtam egyet: Bortársaság, ahogy olvasom ezt a blogot, itt szoktatok vásárolni. A 900-as határt könnyű betartani, mert nincs palackjuk 900 alatt. Alulról kezdem, az 1400 alatti borokat nézem:

Ikon Kékfrankos 2009 Dél-Balaton,1190
Ikon Merlot 2008 Dél-Balaton,1190
Ikon Cabernet-Merlot 2007 Dél-Balaton,1390
Villa Rád Merlot 1,5 l 2007 Dél-Balaton,1390
Konyári Merlot-Kékfrankos 2008 Balatonlelle,1290
Borműhely Campus 2009 Szekszárd,1190
Dúzsi Marci 2010 Szekszárd,1190

Ebből ajánljatok kettő vöröset, neszárazat.

lackó 2010.11.21. 13:32:03

@atpijkamo: valld be, hogy provokálsz :D

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.11.21. 13:53:19

@lackó: Annyira nem, hogy nem is értem, miért mondod. Az könnyen lehet, hogy nem mind vörös, amit tudtam kigugliztam, és kiszedtem. Vagy mind száraz? Akkor oké, lehet száraz, megpróbálom. Vagy ezek mind ihatatlan borok? Vagy a bolttal van baj? Sajnos nem tudom, mi a hiba a kérdésemben.

lackó 2010.11.21. 13:57:09

@atpijkamo: a neszáraz felkiáltást éreztem provokációnak. Ne azt kóstold meg, amit bárki is ajánl, hanem kóstold meg és döntsd el te. Ezeket a borokat én bármikor szívesen fogyasztanám. Hajrá.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.11.21. 14:01:37

@lackó: Á, hagyom a fenébe! Elnézést, ha bárkit is megsértettem borkultuszában!

borpancsoló 2010.11.21. 16:09:15

@atpijkamo: Nem hiszem, hogy bárkit is megsértettél a "borkultuszában" azzal, hogy borajánlatot kértél a preferenciák alapján; akit igen, annak vannak bajai.:)

A baj az ajánlással általában az, hogy nem feltétlenül azokat az ízeket-jellegeket fogod szeretni a borban, mint amiket keresel.

Amikor nálunk úgy jön be valaki, hogy ajánljak egy bort, akkor nekem van egy jó vendégfogó trükköm; mutatok egy bort, elmondja a delikvens, hogy hogy ízlett, mi nem tetszett és a következő bor, amit ajánlok már tökéletesen megfelel az ízlésének. 90%-ban bejön, de max a harmadikra mindig eltalálom a kívánalmakat.

Szerintem ezt a borászok 99% meg tudja csinálni, de úgy nagyon nehéz, hogy csak olvasod a kritériumokat. Valszeg simán tetszene neked egy szép gyümölcsös Zweigelt, lágy savakkal és egy minmiál maradékcukorral, úgy hogy egyébként száraz bort iszol, tehát nem teljesül a "neszárazat" kritérium, ami itt zavarba ejti az embereket.

Csak Pest jöhet szóba?

lackó 2010.11.21. 17:01:26

@atpijkamo: ne hagyd! Úgy látom, hogy előttem elmondták jó páran, jó szándékkal, jó tanácsokkal, hogy mit tégy, így ha rám hallgatsz, azt csinálsz, amit akarsz :). A jóra időt és energiát és bizonyos pénzt is kell áldozni, a jó tanácsot pedig a tapasztaltabbaktól talán érdemes meghallgatni. Ha nem teszed, akkor tetszik, nem tetszik, szívni fogsz, vagy sokkal nagyobb áldozatok árán találod meg a jót.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.11.21. 18:24:19

@Madass: Szerintem ha pálinkát 12-25 évre fahordóba teszel, akkor fakivonatot kapsz a végén. A pálinkát roppant rövid ideig tartják barikhordóban, majd palackban érlelik. (Szerintem.)

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.11.21. 18:31:02

@atpijkamo: El kellene menned fesztiválokra kóstolni. Lehet, hogy lesz olyan, ami annyira bejön, hogy 3K-ért "ajándéknak" tűnik.

borpancsoló 2010.11.21. 18:43:55

@fiatalborivo: Szia! Annyiban nem értek egyet, hogy feleakkora tárkapacitás nagyságrendileg feleannyiba kerül, de ez csak szőrözés. Nagyon érdekelne a diplomamunkád, én élnék a felajánlásoddal, és ha átküldöd, szívesen elolvasnám. Arra a mail címre, amit a csoportos levelezésre is használok, tökéletes lenne.
//jeno.istvandy@gmail.com//

Üdv: Istvándi Tomi

fiatalborivo 2010.11.21. 19:14:58

@borpancsoló >>: Elküldtem.

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2010.11.21. 21:19:24

@Daeril:
Itt lényegében az a kérdés, hogy miért veszi meg a bort a derék honpolgár. Aki szájába képes venni a Dankót, annál gondolom lényegtelen az ízvilág és a terroir (illetve az, hogy látott-e szőlőt egyáltalán...).
Nekem/ünk fontos az íz és a zamat, kellemesen elnyámmogunk rajta valami finomság társaságában.
Szóval ez nem feltétlenül vásárlóerő a fontos, hanem az identitás. Egynémely dankós ösmerős ízlésvilága is kifinomodott az elmúlt pár évben, miután kiderült, hogy léteznek Borok is. Meg nem "piálni" veszi, hanem társas érkezések aláfestéséhez. Úgy pedig bőven belefér a 2 rugós palack is.

Daeril 2010.11.22. 10:31:28

@sirdavegd: Ez így szép és jó fejlődnek az emberek és az ízlés.
A kérdés az, hogy belefér-e a pénztárcába a bor fogyasztása. Mondjuk azt, hogy rendszeres borfogyasztónak minősül, aki családi/baráti körben hetente 1-2 palack bort elfogyaszt. Vegyünk mondjuk 6 palackot egy hónapban átlagos bekerülési áron 1800 Ft. Ez kicsivel meghaladja a 10000 Ft-t egy hónapban.
Dupla minimálbéres család hozzávetőleges bevétele 150 kFt. Rezsire elmegy kapásból 50 kFt, enni meg ruházkodni kell (gyerekek is vannak) az minimum 75 kFt (és még olcsó voltam), marad 25 kFt. Ebből el lehet dönteni, hogy bort veszek benzint az autóba vagy esetleg nyaralunk és akkor senki nem lett beteg egész évben és egy korty sört pálinkát vermutot (pia). Ja meg hitelük sincs egy darab se (ami ugye irreális).

De tegyük fel, hogy a bort választják, amit én kétlek, de tegyük fel mégis:
Idealistán számolva az országban van 1,6 millió potenciális család. A borkultúra penetrációja legyen 70% akkor 1,6*0,7*6*12 = 129,024 millió palack bor fogyna el az országban ami megfelel 129,024*0,75/10 = 9,67 liter / fő fogyasztásnak, ami elég alacsony de minőségi lenne. (2001-es adatot találtam ami alapján magyarországon 31,56-liter/fő a bornak nevezett ital fogyasztása, tehát a fennt számolt minőségi bor mennyiség közel triplája elmegy)

A legnagyobb gond szerintem, hogy az a becsült 10000 Ft nem fér bele egy munkáscsalád fizetésébe, csak jóval afelett pozicionált gazdasági helyzetűeknek megengedhető, mert az emberek autóznak meg hiteleket törlesztenek. Csak saját példából kiindulva két rendesen keresővel is megfontolom alaposan a borbüdzsé mértékét havonta és nem pukkantunk ki 6 palackot sajnos...

Szakértőket kérdezem, hogy mennyi igazán minőségi bort lehet termelni hazánkban (hipotetikusan)?

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2010.11.22. 11:03:10

@Daeril: precíz :)
Én jómagam csak a PhD hallgatók nevében tudok beszélni, felénk az ösztöndíj havi 90, ha az ember haverokkal lakik (vagy az asszonnyal, vagy mindkettő :) ) akkor a rezsi + albérlet 35-ből kijön, autónk nincs, mert Szegeden keróval minden 10 percre van (ami nem, az pedig 20-ra). Innentől meg belefér a havi 4 palack (amikor kóstolunk, akkor nem egy tétel van, ellenben nekem pl bőven elég 2 dl egy tételből, mert utána csökken az íz. igazából két korty is elég lenne, csak nincs akkora pohár :P), a pizzák és nyári horvát tengerpati 10 nap tekerés mellé :) .
Gyerök így persze nincs, halakat tartunk...

Majoros László, Tokaj 2010.11.23. 20:47:23

Tisztelt Alkoholisták,

Ettől kompaktabb és egzaktabb módon kevesen tudnák összefoglalni a 2010-es évjáratot. Nálunk Tokajban is érdekes lesz a különös savszerkezettel megáldott tételek dédelgetése/érlelése, én bízom benne, hogy a jóminőségű tölgyfahordókból adaptálható finom tanninok, némileg képesek lesznek pótolni az egészséges héjanyag elmaradt védelmét. Azonban továbbra is kérdés az esetleges almasavbontás után is még túlsúlyban maradó, könnyen oxidálódó, a bornak "naspolyás" jelleget kölcsönző, almasav esete. Ebből az évjáratból azt gondolom, szőlészetből és borászatból is sokat tanulhattunk.
süti beállítások módosítása