Címkék

Utolsó kommentek

  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Borászkérdőív 2010

Somló

2010.12.08. 06:00 - alföldi merlot

2010 a Somlón is cudar év volt. Takács Lajos (Hollóvár) értékelése mutat némi óvatos optimizmust, de egyébként az látszik, hogy sok munkával keveset lehetett elérni. 2006-2009 ellenben igazi aranykorszak volt, mindhárom értékelésben találkozunk kilencpontos évjárattal, sőt egy tízes is beesik. Érdekes a hárslevelű ismétlődő pozitív említése, és aki még nem hallott Kreinbacherék "szentségtöréséről", az a syrah felbukkanását a Somlón bizonyára meghökkentőnek fogja találni.

Hollóvár (Takács Lajos)

1. Tízes skálán osztályozva milyennek értékeli a 2010-es évet?
A szőlőt tekintve 6,5.
2. Melyik fajtának kedvezett az évjárat a leginkább?
Hárslevelű.
3. Melyik fajta szenvedett?
Olaszrizling, furmint.
4. 2006-tól 2009-ig bezárólag milyennek értékeli az évjáratokat (tízes skálán)?
2006: 8,5
2007: 6,5
2008: 9
2009: 7,5-8
5. Ha 2009-ből egyetlen bort kellene kiválasztania, amely a pincészetet képviselheti, melyik volna az?
Hárslevelű.

Somlói Apátsági Pince (Balogh Zoltán)

1. Tízes skálán osztályozva milyennek értékeli a 2010-es évet?
Minőség szempontjából (0-4): 3
Mennyiség szempontjából (0-2): 0
Munkaigény szempontjából (0-4): 0
Vagyis tízes skálán ez akkor mondjuk egy hármas.
2. Melyik fajtának kedvezett az évjárat a leginkább?
Ez az év egyik fajtának sem kedvezett. Talán az olaszrizling és a juhfark küzdelme volt a legeredményesebb.
3. Melyik fajta szenvedett?
Mindegyiknek kemény volt az idei év.
4. 2006-tól 2009-ig bezárólag milyennek értékeli az évjáratokat (tízes skálán)?
2006: 9
2007:10
2008: 8
2009: 8
5. Ha 2009-ből egyetlen bort kellene kiválasztania, amely a pincészetet képviselheti, melyik volna az?
A hárslevelű.

Kreinbacher Birtok (Bodorkós Norbert):

1. Tízes skálán osztályozva milyennek értékeli a 2010-es évet?
3-5      
2. Melyik fajtának kedvezett az évjárat a leginkább?
hárslevelű
3. Melyik fajta szenvedett?
olaszrizling
4. 2006-tól 2009-ig bezárólag milyennek értékeli az évjáratokat (tízes skálán)?
2006: 7-8
2007: 9
2008: 7-8
2009: 9
5. Ha 2009-ből egyetlen bort kellene kiválasztania, amely a pincészetet képviselheti, melyik volna az?
Kreinbacher Syrah 2009

Címkék: somló hollóvár kreinbacher 2010 somlói apátsági pince borászkérdőív

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr352500231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

európai 2010.12.08. 07:27:28

Nagyon jó és izgalmas hír. Nagyon várom a 2009-es Syrah boltokba kerülését!

fugu 2010.12.08. 08:08:28

@európai: Akkor légy türelmes, mert a nyolcas is csak néhány napja került a boltokba! Én is vártam már.

fiatalborivo 2010.12.08. 09:25:15

Valahogy értelemezni kellene ezt szövegesen hogy mit jelent a 3-6-8 pont, az egész skála, mert nekem megmondom őszintén abszolút nem világos. Borok szempontjából ugye a 3 pont az após bora. Itt meg Zoltán beírja a 3ast, minőségre is 0-2-t és a módszereit ismerve lesznek azért 6-7 pontos borok majd 2010ből is. Dehát akkor mitől 2es maximum a minőség?
Egy ilyen értékelés az tiszta hogy az évjárat szőlészetére vonatkozik leginkább, de ez önmagában kiskutyát nem érdekel ha nem lehet következtetni a készülő borokra. Legalábbis én így vagyok. És ezzel nem azt mondom hogy nem fontos a szőlő minősége.

lackó 2010.12.08. 09:30:17

@fiatalborivo: ez úgy van, hogy lehet 3 pontos szőlőből 7 pontos bort csinálni, de 7 pontosból is nullát.

Daeril 2010.12.08. 10:29:46

@fiatalborivo: a minőségi skála 0-tól 4-ig tart ha megfigyeled.
Ott egy hármas az eléggé jó szerintem.
A részpontok összege egy tökéletes évnél 10-re jön ki. A 10-es tökéletes év Zoltán olvasatában: sok, jóminőségű szőlő és dolgozni sem kell vele.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.12.08. 10:40:02

@fiatalborivo: Szerintem te túlintellektualizálod ezt a dolgot. :) Nem az objektív igazságot írja le a borász, egyszerűen elmondja, hogy milyen volt az éve. Neki és a szőlőnek. Olvasd el, lesz egy benyomásod, kész. Aztán majd megkóstolod, és elmondhatod, hogy "érdekes, az évjárat-értékelések alapján rosszabbra / savasabbra / könnyedebbre / akármibbre számítottam". Ennyi ez, kontextust ad a boroknak. Nem előrevetíti a minőségüket, nem megmondja, hogy mi lesz a szőlőből, csak javasol egy kontextust. Amit nem is feltétlen muszáj elfogadni, egyébként.

fiatalborivo 2010.12.08. 16:47:50

@Daeril: Ahha, így már rendben van és érthető is, csak reggel elsőre nem ugrott be hogy a 0-4, 0-2, 0-4 az pont 0-10-et ad ki, azt hittem az egyes fajták minőség szerint 0-4 között szórodnak stbstb. De így rendben van. Sok munka volt, kevés lett de ami termett abból jó bor lesz.

oldalukon tegez 2010.12.11. 22:35:55

A Nagy-Somlói Borvidék shirazai előtt kb. olyan jövő áll, mint 6-7 évvel ezelőtt az egrieknek kinézett.