Miközben olaszrizlingeztünk vadul, elkezdődött ám a Furmint Február, amiről semmiképp sem szabad lemaradni. Országszerte furmintos programok várnak minket az éttermekben, kereskedőknél és pincéknél. A fő esemény pedig jövő csütörtökön a Nagy Furmint Február kóstoló lesz, ahol 49 borászat furmintjait lehet majd egy helyen megkóstolni. Ott lesznek a Vajdahunyadvárban a legnagyobb nevek majdnem hiánytalanul, de lehet majd új, kevésbé ismert pincékkel is találkozni. A belépő 6900 Ft, ezért délután négytől este kilencig ismerkedhetünk a borokkal és borászokkal. Aki szereti a furmintot, annak kötelező eljönnie, aki nem, annak még inkább.
Furmint Február van
2011.02.02. 22:20 - palack
Címkék: programajánló furmint
13 komment
A bejegyzés trackback címe:
https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr672634455
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
drumlin · http://szinhaz.blog.hu 2011.02.02. 23:24:38
Furmintot szeretem, ergo kötelező elmennem Vajdahunyadra.
Egy félelmem van csak: alkoholista.blog.hu/2010/11/22/levegot_27
Ilyen veszély nem áll fenn?
Egy félelmem van csak: alkoholista.blog.hu/2010/11/22/levegot_27
Ilyen veszély nem áll fenn?
palack 2011.02.02. 23:35:55
@drumlin: Azt mondják, azért került új helyszínre idén, hogy jobban elférjünk. Remélem, valóban így lesz.
Juventusy 2011.02.03. 00:36:10
@drumlin: A két rendezvény között nincs sok hasonlóság. Teljesen más elvek mentén szerveződik a két kóstoló. Ha csak a méretet nézzük, akkor az említett eseményen 1200 főre jutott kb. 80 borászat a nagy Furmint Február kóstolón viszont maximum 400 főre jut majd 55 borászat. Ez azért lényeges különbség.
janigod 2011.02.03. 23:12:37
Én terveztem, hogy megyek majd több kóstolóra is, de az a szemét influenza! Hát nem pont ilyenkor nem érez semmit az ember??? :-(
:-)
:-)
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.02.04. 10:16:27
OFF
Kérnék némi segítséget furmint témában:
Itt van ez a bor:
bortarsasag.hu/hu/wine/oremus-mandolas-furmint-2006-tokaj
Hogy nevezhetik Mandolásnak, ha nem tisztán a Mandolás dűlőből származik? (Rossz a BT honlapján a leírás, vagy a túlnyomó többsége mégis onnan származik? A www.tokajoremus.com honlapon nem találtam meg a választ.)
Villányban épp ezért lett átneveztetve a Kopár, a Jammertal, meg hasonló borok, vagy itt is tévedek?
Köszi!
Kérnék némi segítséget furmint témában:
Itt van ez a bor:
bortarsasag.hu/hu/wine/oremus-mandolas-furmint-2006-tokaj
Hogy nevezhetik Mandolásnak, ha nem tisztán a Mandolás dűlőből származik? (Rossz a BT honlapján a leírás, vagy a túlnyomó többsége mégis onnan származik? A www.tokajoremus.com honlapon nem találtam meg a választ.)
Villányban épp ezért lett átneveztetve a Kopár, a Jammertal, meg hasonló borok, vagy itt is tévedek?
Köszi!
janigod 2011.02.07. 21:50:04
Nem tudom néztétek-e már a borsort, a szervezők által kiadott tájékoztató kifejezetten korrektül megszerkesztett, sok információval, és persze ígéretes tételekkel.
Belcsuj 2011.02.08. 00:00:51
@Szomjas Gödény: Elvileg van egy olyan szabályozás, hogy az eredetmegjelölés vagy a földrajzi jelzés szerinti területnél kisebb földrajzi egység nevének használata esetén a felhasznált szőlő legalább 85%-ának erről a kisebb földrajzi egységről kell származni, a fennmaradó 15%-nak pedig az adott eredetmegjelöléshez vagy földrajzi jelzéshez kapcsolódó egyéb területről. De például az új tokaji termékleírás (ami egyébként még nincs hatályban, de a hegyközségi tanács már elfogadta) ennél szigorúbb és dűlőmegjelölés esetén a szőlő 100%-ának onnan kell származnia. A jelenlegi tokaji szabályozásnak most hirtelen nem néztem utána, de azt gondolom, hogy ha csak a 85%-os határt kell betartani, akkor elvileg akár rendben is lehet a dolog, ha meg a 100%-ost akkor értelemszerűen nagyon nincs rendben.
De azért tényleg nem ártana tudni inkább magától a pincétől, hogy jó-e egyáltalán a BT leírása.
Persze azért meghagynám annak a lehetőségét is, hogy valamit nem jól mondok :)
De azért tényleg nem ártana tudni inkább magától a pincétől, hogy jó-e egyáltalán a BT leírása.
Persze azért meghagynám annak a lehetőségét is, hogy valamit nem jól mondok :)
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.02.08. 00:18:08
@Belcsuj: Köszi! Én is csak a 85%-ra tudtam gondolni, de mondjuk ha a maradék 7 dűlőre együtt jut 15%, nekem az is picit furán hangzik... . Majd összeszedem magam és utánajárok.
palack 2011.02.09. 23:31:17
A Facebook szerint minden jegy elkelt. Ilyet sem tapasztaltam még. Kíváncsi vagyok ez mekkora embersűrűséget jelent majd.
Juventusy 2011.02.11. 02:30:56
Hogy érezted, milyen volt az embersűrűség? :)
palack 2011.02.11. 09:55:29
@Juventusy: Nekem ideális. Voltunk elegen, volt pezsgés, de elfértünk kényelmesen, lehetett a borokra figyelni. Jó lenne, ha mindenütt így lenne.
Utolsó kommentek