Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Weninger Cabernet Sauvignon 2007

2011.02.26. 12:00 - alföldi merlot

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a válság demokratizálta a borkínálatot, egyrészt megnőtt a sűrű fillér becsülete, másrészt a fölülről lefelé építkező modellnek bealkonyult, mint a bunga-bungázásnak Tripoliban. Aki az alapoknál is igényes, annak esetleg a középkategóriás borát is megkóstoljuk, aki viszont az alapokat selejt újrahasznosítónak használja, azt előbb-utóbb kilistázza a népharag. Weningerék talán még időben fordultak a lovon, és az enyhén szólva nem éppen tömegízlésre hangolt borászati filozófiájuk keretein belül összeraktak egy barátságos bort. A „Sopron” valószínűleg visszarajzolta a térképre az elmúlt években egyre kevesebbek által egyre mélyebben tisztelt borászatot. A sokduplavés sorozat másik tagja a 2007-es Cabernet Sauvignon egészen más karakter, mint a „Sopron”, de hasonlóan jó vétel. 

Előrehozom a befejezést: ebben a borban az árán és a címkéjén kívül nincs semmi, ami olcsó lenne. Vezéráldozat: nem 7 eurósnak született, nem 7 eurósnak készült és nem 7 eurós élményt ad. (Zárójeles megjegyzés: sokkal nehezebb az ártól függetleníteni magunkat, mint azt általában hajlandóak vagyunk bevallani. Másként bont az ember egy 2000 forintos bort, mint egy 5000 forintost, másként figyel, és másként értékel. Jelen esetben nyilvánvaló, hogy ez 2000 forintért kiemelkedően jó bor, de vajon hol helyezkedik el a magyar bordóik örökranglistáján? A nyár óta háromszor kóstoltam, és az egyik alkalommal egy 2006-os Bock Royal Cuvée és egy Bock Cuvée mellé bontottam kalibrációs segédeszköznek. A Bockok félórával a bontás után cefreszagba zuhantak, és soha nem tértek magukhoz, a Weninger félórával a bontás után kiegyenesedett, és két napon át örömmel ittuk. De nem tudom igazán, hogy ebből mi következik.) 

Mély és sötét illat - egy jobbfajta bordeaux-i cru bourgeois-ra emlékeztet. Közvetlenül a bontás után babkávé, fekete ribizli harsányan és animalitás visszafogottan, de félóra szellőzés után föláll a rendszer, és komplex, árnyalt kép alakul ki (döntően: fekete ribizli, cseresznye, szilvalekvár, babkávé, bőr és balzsamecet). Kifogástalan érettség, ebben a cabernet sauvignonban hiába keresnénk paprikát (szerencsére mazsolát is). A korty eleje selymes, aztán harapósabbra vált (én ezt az érdességet a kornak tudom be, a másnapi visszakóstolásokra mindig lecsiszolódott). Jóval sűrűbb szövésű, mint a 2007-es Sopron, nagyobb ízmélységgel, teherbíróbb szerkezettel és kitűnő tanninokkal. Igaz, hogy nem csúszik úgy, viszont tovább tart. A szilvás, fahéjas aromákhoz weningeres sósság és jófajta soproni élénkség társul. Édességnek, savanyúságnak még a gyanúja sem férhet hozzá. A lecsengés gazdagon gyümölcsös, határozottan fűszeres, keserű csokoládés kerettel. Hosszú és emlékezetes bor. Masszív 6 pont és best buy.

(PS: A besztbájság fogalmának frivolitásával erősen súrlódik, hogy tulajdonképpen vétek ma meginni. Meghálálná a türelmet. De ki szokott kétezer forintos borokat évekig tartogatni?)
 

Címkék: hatpontos cabernet sauvignon sopron weninger 2007

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr742691364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.02.26. 13:07:19

Azért érdekes lenne néhány év múlva elővenni és újra kóstolni. Szerintem én is hiába tartogatnám, egy baráti vacsorán előbb-utóbb úgyis az asztalon, pohárban végezné.
Ez a Bock-os cefre sztori meglepő, ízügyileg merted csekkolni, vagy csúnyán végezte?

2011.02.26. 17:22:13

többen kóstoltuk ezt a weningert pár hónapja, akkor nem szerepelt ilyen jól. öt pontot kapott, és meg is jegyeztük, hogy az árát ugyan megéri, de többet nem szívesen adnánk érte.

alföldimerlot 2011.02.27. 15:14:24

@A Gasztro Kalandor: A Bockokat természetesen többször is visszakóstoltam, (bár idővel már csak kármentővel a kézben). Sajnos ízben is előjött ez a cefrésség, és különösen a Bock Cuvée lett kiábrándító: a savanykásság keveredett az alkoholédességgel és a végén jött a kakaós, tapadós tannin megfejelve a perzselő alkohollal. Pedig bontás után volt egy erős negyedórája. Talán zamatzárral együtt kellene forgalmazni :)

2011.02.27. 17:47:28

@alföldimerlot: Azért ez nagyon kiábránditó tud lenni egy majdnem 8000 forintos bornál.

napoletano 2011.02.28. 11:34:25

@alföldimerlot: "Talán nem túlzás azt állítani, hogy a válság demokratizálta a borkínálatot, egyrészt megnőtt a sűrű fillér becsülete, másrészt a fölülről lefelé építkező modellnek bealkonyult,...Aki az alapoknál is igényes, annak esetleg a középkategóriás borát is megkóstoljuk, aki viszont az alapokat selejt újrahasznosítónak használja, azt előbb-utóbb kilistázza a népharag." - meresz kezdes.

Megtudhatnam, hogy az onbizalmon kivul mi tamasztaja al?
süti beállítások módosítása