A Furmint Február nagy kóstolóján ez a bor volt az egyik felfedezettem. Akkor már tudtam, hogy nemsokára a Bott Pincénél is találkozom majd vele, sőt ott vásároltam is egy palackot az alaposabb ismerkedés kedvéért. A kis 2,6 hektáros birtok Kanczler Andrásé, aki egészen tavalyig a Tokaj Hétszőlőnél dolgozott. Igen, a Zöld Birtok neve az organikus szemléletre utal. Székhelyük Tokajban van, ahol a Verebes dűlőben művelnek egy hektárt korai fajtákkal: sárgamuskotály, kabar, zéta és kövérszőlő található ott. Ezekről általában aszút szednek vagy édes cuvéet készítenek belőlük. Tokajban a Melegoldal dűlőben van még 0,6 ha területük szintén a korai fajtákból. Tarcalon a Mestervölgyben pedig egy hektár kb. 40-50 éves telepítésű furmint és hárslevelű az övék, innen származik ez a bor is.
November 5-én szüretelték 22-es mustfokkal. A feldolgozást követően tíz éves hordóban saját élesztővel erjedt, majd márciusig batonázst kapott. Tavaly augusztusban 550 palackot töltöttek le belőle. Alkoholtartalma 13%, 6 g/l sav és 2,1 g/l maradékcukor van benne. Ha jól emlékszem, 3000 forintért vettem, a februári furmint kóstolóhoz kapott listában viszont 2500 Ft szerepel, így elbizonytalanodtam. Akárhogy is: ez az ár nem kevés egy induló pincétől, a mennyiség ismeretében azonban könnyen lehet, hogy ez nem lesz probléma. Halvány zöldessárga színű, ragyogóan tiszta. Illata közepesen intenzív, édesen gyümölcsös, friss, tartalmas. Érett, ropogós alma és körte mezei virágokkal díszítve, egy kis hordóval és krétával kerekítve. Kóstolva közepesen vastag, húsosan gyümölcsös testű. Élénk savai étel melett válnak barátságosabbá, én egy harcsapaprikással körített kapros juhtúrós csuszával teszteltem otthon. Ízében (a boréban) körte és grépfrút mellett határozott, finoman sós ásványosság érezhető, összességében nem túl bonyolult, mégis rétegzett, izgalmas a korty. Lecsengése közepesen hosszú, arányos, tartalmas. Igazi furmint prototípus: gyümölcsök és ásványosság markáns savakkal rusztikus stílusban. Öt pont talán kevés neki, ostromolja ám a hatot derekasan.
Utolsó kommentek