Nem kapkodtam el a második rész felbontását/megírását, viszont tökéletesen igazoltam a tételt miszerint: ami késik, nem múlik. Csak sorra kerültek az Úrágyák. Innen indult a száraz furmint kultusza, ha belegondolunk, nem is olyan régen. Tizenkét éve még senki sem beszélt a nagy száraz tokaji borról, aztán jött a 2000-es Úrágya a Királyudvartól – akkoriban ez Szepsy Istvánt is jelentette – és egy csapásra megváltozott minden. A száraz furmintnak rangja lett, a dűlőknek mitológiája. Azóta persze rengeteg dolog történt: a Királyudvarban például már Sec készül, a Szepsy birtoknál pedig beelőzött az Urbán és a Szent Tamás. A legenda azonban tovább él – mondhatnám, ha nem lenne elcsépelve a kifejezés.
Szepsy Úrágya Furmint 2006
Szép, tiszta, közepesen mély aranysárga színnel mutatkozik be, ami már elárul valamit érettségéről. Intenzív illatából elsőre méz, dió birsalma és ízléses petrolosság, kis forgatás és szellőzés után hűsítő ásványosság érkezik. Idővel – bontás után napokkal végképp – erősödik az ásványos, petrolos vonal ráadásként grépfrúttal és mogyoróval egészül ki. Szájban szélesen elterülve indul, felszíne kezdetben sima, már-már krémes, félidőben azonban cseresebbe fordul, de nem túlzón, inkább szerethető rusztikussággal. Zamatos, gazdag ízű, mégis talán egy fokkal szigorúbb, mint az illat ígérte. Az alkohol kicsit külön pályán mozog, grépfrútos savak vezetik a kortyot, lehetnének csiszoltabbak is egy cseppet, ennyi plusz elegancia igen jól állna neki. Lecsengése közepesen hosszú és nem túl intenzív. Nagyon jó bor, de egy cseppet csalódtam, nem váltotta be korábbi reményeim. Erős 6 pont.
Szepsy Úrágya Furmint 2007
Tiszta, aranyló sárga szín, pont egy évvel világosabb az előzőnél. Orrban nagyon intenzív, édes karakterű. Almás rétes, sárgadinnye, szép hordófűszerek és csipetnyi mentás hűvösség. Gazdag és vonzó. Szájban is folytatódik a kényeztetés, szinte felmerül az emberben a kérdés: ez most tényleg az Úrágya Furmint? Zamatos és finom. Bizony az évjárat megmutatkozik benne rendesen, szinte felülír mindent. Savai inkább lágyak, éppen csak tartják a kortyot, az alkohol itt sem tud igazán elbújni, nem bántón, de észrevehetően jelen van. Ahogy a hordó is, egy ilyen lustább évjárathoz az én ízlésemnek egy cseppet már sok (a szomszéd más véleményen van.) Nyolcpontos illat, hat és hét pont közötti a korty, mennyi is az összesen? Megvan a 7 pont, ami egy legendától nem is olyan nagy dobás, inkább csak kötelező minimum.
Az Úrágya képét innen vettem. A cím az én dűlő összekóstolásom tervére vonatkozik és semmi másra!
Utolsó kommentek