Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Füstbe ment terv II.

Szepsy Úrágya Furmint 2006 és 2007

2011.07.08. 06:00 - palack

Nem kapkodtam el a második rész felbontását/megírását, viszont tökéletesen igazoltam a tételt miszerint: ami késik, nem múlik. Csak sorra kerültek az Úrágyák. Innen indult a száraz furmint kultusza, ha belegondolunk, nem is olyan régen. Tizenkét éve még senki sem beszélt a nagy száraz tokaji borról, aztán jött a 2000-es Úrágya a Királyudvartól – akkoriban ez Szepsy Istvánt is jelentette – és egy csapásra megváltozott minden. A száraz furmintnak rangja lett, a dűlőknek mitológiája. Azóta persze rengeteg dolog történt: a Királyudvarban például már Sec készül, a Szepsy birtoknál pedig beelőzött az Urbán és a Szent Tamás. A legenda azonban tovább él – mondhatnám, ha nem lenne elcsépelve a kifejezés.

Szepsy Úrágya Furmint 2006

Szép, tiszta, közepesen mély aranysárga színnel mutatkozik be, ami már elárul valamit érettségéről. Intenzív illatából elsőre méz, dió birsalma és ízléses petrolosság, kis forgatás és szellőzés után hűsítő ásványosság érkezik. Idővel – bontás után napokkal végképp – erősödik az ásványos, petrolos vonal ráadásként grépfrúttal és mogyoróval egészül ki. Szájban szélesen elterülve indul, felszíne kezdetben sima, már-már krémes, félidőben azonban cseresebbe fordul, de nem túlzón, inkább szerethető rusztikussággal. Zamatos, gazdag ízű, mégis talán egy fokkal szigorúbb, mint az illat ígérte. Az alkohol kicsit külön pályán mozog, grépfrútos savak vezetik a kortyot, lehetnének csiszoltabbak is egy cseppet, ennyi plusz elegancia igen jól állna neki. Lecsengése közepesen hosszú és nem túl intenzív. Nagyon jó bor, de egy cseppet csalódtam, nem váltotta be korábbi reményeim. Erős 6 pont.

Szepsy Úrágya Furmint 2007

Tiszta, aranyló sárga szín, pont egy évvel világosabb az előzőnél. Orrban nagyon intenzív, édes karakterű. Almás rétes, sárgadinnye, szép hordófűszerek és csipetnyi mentás hűvösség. Gazdag és vonzó. Szájban is folytatódik a kényeztetés, szinte felmerül az emberben a kérdés: ez most tényleg az Úrágya Furmint? Zamatos és finom. Bizony az évjárat megmutatkozik benne rendesen, szinte felülír mindent. Savai inkább lágyak, éppen csak tartják a kortyot, az alkohol itt sem tud igazán elbújni, nem bántón, de észrevehetően jelen van. Ahogy a hordó is, egy ilyen lustább évjárathoz az én ízlésemnek egy cseppet már sok (a szomszéd más véleményen van.) Nyolcpontos illat, hat és hét pont közötti a korty, mennyi is az összesen? Megvan a 7 pont, ami egy legendától nem is olyan nagy dobás, inkább csak kötelező minimum.

Az Úrágya képét innen vettem. A cím az én dűlő összekóstolásom tervére vonatkozik és semmi másra!

Címkék: 2006 kóstolás fehér hatpontos tokaj furmint hétpontos úrágya szepsy 2007

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr263048936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

demisec · http://thepit.blog.hu 2011.07.09. 09:36:52

A 6-os februárban engem sem nyugozott le (mintha koraven lett volna az a palack), de fiatalon sem tetszett messze annyira, mint a többi 2006os Szepsy. A heteseket viszont meg inkabb szerettem (az uragya is szebben sikerült talán, ahogy a többi dulos bor is, mégsem tündökölt nálam se soha igazán... Nem tudom az okát ennek).

kifli 2011.07.09. 17:10:35

Szepsy a múlt, bár dicső. A jövő és részben a jelen pedig a Királyudvaré és remélem Demeter Zoltáné Tokajban. Persze egy kellemes meglepetésben mindig benne vagyok Szeepsytől (is).

demisec · http://thepit.blog.hu 2011.07.09. 23:00:07

@kifli: Nem hinnem, hogy a múlt lenne. Egyrészt mert családi hagyományokon működik es fog működni szerintem igen sokáig, másrészt a megszerzett tapasztalat a boraszatban mindennel értékesebb: gondolj bele, ha majd 10 év múlva 10 fele uragyat kostolhatunk össze! Eleg szilardan kijelolte a mester a kovetendo iranyt. De persze az említett két masik borászat is a legjobb úton halad a különleges minőség terén, magam is lelkes követője vagyok egyedi munkassaguknak (és ne felejtsük el, hogy ha nincs Szepsy István kiralyudvar sem lenne, a színvonal kijelöléseben döntő szerepe volt)

kifli 2011.07.10. 11:47:17

én drukkolok,de szerintem még mindenkinek nagyon sok a dolga tokajban és nem szabad a kezdeti, lokális népszerűségtől elszállni senkinek.

2011.07.10. 17:45:47

@kifli: az ilyen általános és sarkos kijelentésektől (-> szepsy) és a szobában tomboló hőmérséklettől kiver a víz. :)

adamcroatia 2011.07.10. 18:42:47

Eléggé hiányolom, hogy az éppen Egerben zajló Bikavér Ünnepről semmit nem írtok...Ma lesz a 4. nap, hogy kimegyek fantasztikus hangulatú rendezvény óriási borokkal!!!
Van valami különösebb indok, hogy meg sem említitek?

kifli 2011.07.10. 20:55:54

@Parci: az MA amúgy mentes minden "általános és sarkos kijelentésetől"

2011.07.10. 21:55:13

@kifli: "az MA-nak" már fel sem hánytorgatnám. :)

palack 2011.07.10. 22:43:59

@Parci: @kifli: Én bizony kerülni szoktam a sarkítást, de most határozottan kijelentem, hogy nem értek egyet azzal, hogy Szepsy múlt lenne.

@adamcroatia: a naptárunkban ott van, viszont úgy tűnik, egyikünk sem tudott tudott elmenni. Ennyi az oka.

nick: 2011.07.12. 01:19:05

nekem a 6-os inkább 8 :-)

de hogy Szepsy István lenne a múlt, ez viccnek is gyenge...

már most jelentősebb a munkássága, mint az egykori dicső névrokonáé

és bár a többi felsorolt termelőről is csak a legjobb véleményem van, azért mégis csak egy valaki a Mester Tokaj-Hegyalján
süti beállítások módosítása