Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Négy tinták

2011.09.01. 06:00 - palack

Nem gyakran iszunk és írunk tempranillót itt a blogon, bár épp az imént próbálkozott több-kevesebb sikerrel AM kolléga. Most én is nekiveselkedtem egy másik, itthon is beszerezhető sorral. Az O. Fournier csoport Argentinában, Spanyolországban és Chilében is készít borokat egységes termékpiramist építve a helyi adottságok figyelembevételével. Ha a tempranillót nézzük, akkor ez azt jelenti, hogy Mendozából van egy alap tempranillójuk, aztán ott a felsőbb kategóriákban tisztán már csak malbec és syrah játszik, ezzel szemben Ribera del Dueróból meg csak tempranillo van, ott mással nem is vacakolnak. Mind a négy lépcsőről megnéztem egy-egy bort, szép sorban felfelé lépkedve.

O. Fournier Urban Uco Tempranillo 2008

Mendozából, Argentinából származik, az Urban sorozat a pince/pincék belépő bora, ha jól gondolom. Fiatalos, feltűnő címke, könnyedebb, lazább tartalom, hízelgő gyümölcsösség lehet a szándék. Közepesnél intenzívebb, kedves illattal mutatkozik be: kapucsínó, fehércsokoládé, szilva és feketecseresznye áradnak a pohárból. Kóstolva tömör felépítésű, de egyáltalán nem nehéz. Ízében gyümölcsösen édes mégsem gejl. Rendes savakkal van megáldva, azonban gyanítom, hogy maradt benne - talán nem véletlenül - egy kis cukor is, attól ilyen kerek. A korty végén a tannin finoman tapad, amúgy nagyon csiszolt és gömbölyű minden szempontból. Utóíze nem éppen hosszú, ám könnyű segíteni ezen, inni kell még egy kortyot belőle. Eléri a 6 pontot. 2990 Ft-ért kapható.

O. Fournier Spiga 2004

Ő a második lépcső, immár Ribera del Dueróból. A nagy Wine magazinok (Spectator, Advocate, Enthusiast) megszórták 90-92 pontokkal, hová megyünk még majd innen felfelé? Zárkózott illattal indul, gombás, animális, joghurtos gyümölcsös jegyeket lehet felfedezni. Idővel szépen nyílik: kerül elő tejeskávé, kakaó, vaníliapuding eperöntettel, feketére érett meggy és villanásnyi friss, apró gomba. Kóstolva koncentráltan gyümölcsös, intenzív ízű, de ő sem nehézkes. Aprószemcsés tannin adja a gerincét, ami nem bántó, de nem is mondható simának, érezhetően marad belőle a nyelven is. Lecsengése közepesen hosszú, finom. Ő is egy kerekre csiszolt, szépen összerakott bor, éppen annyi borostával, amitől még könnyű szeretni. Nagy izgalom viszont nincs benne, ezért tőlem csak bivalyerős 6 pontot kap. 4990 Ft-ért kapható.

O. Fournier Alfa Spiga 2004

Már a harmadik lépcsőn járunk: ezt jelzi az extra nehéz palack és a gyönyörű, extra hosszú dugó. A Wine Enthusiast szerette a legjobban 93 ponttal. Közepesen intenzív, meleg karakterű, nehezen szálazható illat fogadja az orrot: erdei gyümölcsökkel, főtt meggyel, őszibarackkal, laza fekete kávéval, egy kis lakkossággal és bőrgarnitúrával. Szájban masszív, remek szerkezetű bor, kiváló savakkal, markáns, érett és nem kevés tanninnal. Nagyon sűrű, gyümölccsel robbanásig telt mégis sima felszínű a korty. Koncentrált, érett, édesen indul, de szerencsére nem válik gejllé. Valahogy az az érzésem, hogy hét évesen egy cseppet fiatal még. Utóíze hosszú, finoman száraz. Ha fentieken kívül egy kis extra kanyar lenne benne, akkor szólna ő igazán nagyot. De ő beéri azzal, hogy csak simán hibátlan és így simán megvan a 7 pont. 6980 Ft-ot kell fizetni a hispán klasszisért.

O. Fournier Tinta del Pais 2004

A piramis csúcsa, megint a gyilkos szerszámnak is beillő súlyú palackban. A dugót viszont Albert Gazdához kísértetiesen hasonlóan három darabban és háromezer morzsa kíséretében sikerült csak kioperálni helyéről. 2008-ban a Wine Spectator szerint a legjobb három spanyol bor egyike volt, kemény 95 pontot kapott. Meleg karakterű, tiszta, gyümölcsös, fűszeres illat fogadott. Feketecseresznye, szeder, Sacher-torta és narancshéj. Idővel egy kis animalitás is megjelenik, ami csak növeli a komplexitást. Kóstolva nagyon sűrű, koncentrált mégis friss és egyáltalán nem fárasztó. Nagy szerepe van ebben kiválóan helyt álló savainak, akik nemcsak megtartják nem éppen apró testét, hanem izgalmasan friss struktúrát is adnak neki. Természetesen tanninban sincs hiány, ám ők is szépen belesimulnak az alkohollal együtt a kortyba, csak később vesszük észre, hogy egyikük sem volt kevés. A korty intenzív, finom, édesen, gazdagon indul, nagyon szép tőle, hogy végül tiszta és száraz marad. Hibátlan ívű, meleg karakterű, hosszú és finom utóízű bor, eléri a 8 pontot. 11990 Ft.

Komoly sor, nagyon jó borok, de tényleg - ez már nem egy flúgos futam volt.

Címkék: spanyolország kóstolás vörös hatpontos 2004 hétpontos nyolcpontos spanyol argentína ribera del duero tempranillo 2008 mendoza o fournier #tempranilloday

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr363194443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

palack 2011.09.01. 09:31:06

Octopus kolléga most hívta fel a figyelmem a kiváló időzítésre: ma van ugyanis a Nemzetközi Tepranillo Nap.

www.tapasociety.org/ITD

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.09.01. 10:15:42

legújabb remek szokásunk szerint kis üveges rendszerben hozzám is átkerült a szomszédból mindegyikből. teljesen vakon törhettem a fejemet, mik lehetnek ők. ezek kurva jó borok, írtam sms-ben előbb, majd így folytattam később: szekszárd vagy villány is simán lehetne, meg persze dél-amerikából is bármi. nyilván kékfrankos felett, leginkább bordói házasításoknak tippelném őket, cabernet-től merlot-ig. aztán bedobtam a képbe a takler-pincét. végül a tintát tettem az első helyre, a spigát a másodikra (7-8 ponttal), az alfát a harmadikra (héttel), az ucót az utolsóra (hattal). fentebb linkelt posztomban az alfát dicsértem a leginkább. végül még ezt okoskodtam mailben, már a lelepleződés után: különben érdekes, hogy sűrűségben a tempranillo tudja ezt, amit a bordeaux-iak, más nem nagyon, legalábbis mostani tudásom szerint. azaz még a shiraz, nyilván. valamint éljen a nemzetközi tempranillo nap!
süti beállítások módosítása