Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Szüret 2011

Kislaki Bormanufaktúra (Légli Géza)

2011.10.05. 14:00 - Az Alkoholisták

A szüreti értékelést korábbról kell kezdenem. Ahhoz, hogy lássuk, hogyan is jutottunk el 2011 őszéhez, látnunk kell az évre jellemző előzményeket. 2011 az aszály éve volt. Szőlőskislak térségében az előző félévben cca. 120 mm csapadék - a normális fele, harmada - esett, amit hála istennek a júliusi eső megduplázott. 2011 a lösz éve lesz. Miért mondom ezt? Dél-Balaton zömében lösz talajon fekvő szőlői a talaj jótékony hatásának köszönhetően - vízmegtartó képesség - jól vészelték át az aszályos évet. Ettől függetlenül és (vagy ) ezért 2011-ben jó érettségben és szép (természetes) savakkal tudtunk szőlőket szüretelni. A szőlészeti munka (gyűjtőnéven: zöldmunka) kiemelkedő jelentőségű volt 2011-ben. Mikor ezeket a sorokat írom, még mindig gyönyörű, élő, virulens, zöld lombú szőlőket lehet látni dűlőinkben. A szüreti időpont döntő fontosságú volt 2011-ben. Ilyen meleg évjáratokban napokon múlhat a természetes egyensúly megszületése.

A mai helyzet: Chardonnay Matacsból: 500 literes fahordókban elerjedt, már most jól esik inni. Sauvignon Blanc a Dávidból: 500 literes hordókban elerjedt, virgonc. Rajnai Rizling Jánoshegyből: 1 000 literes hordókban még erjed, buja. Rozék, Pirosborok: tartályban, egyszer fejtett, kénezett, november elején már palackban lesz. Pinot noir: két dűlőből, két klón, 225 literes hordókban. M2: tiszta meggy, 163: hűvös és elegáns. Merlot-k: ma préseltük, Jánoshegyből, három dűlőrészből, három különböző érettséggel (20-22). Úgy néz ki, lesz Válogatás. Kékfrankos a Jánoshegyből: ma szüreteltük. Ilyenkor tele vagyok kérdésekkel, remélem, jó lesz! Cabernet Franc a Landordból: holnap szüreteljük, betyár lesz.

Címkék: balaton dél balaton légli géza kislaki bormanufaktúra szüret 2011

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr23279814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cirfandlia 2011.10.06. 14:26:56

A lösz jól tartja a vizet? Akkor az agyagtalaj milyen jól tudja tartani ...!
"2011ben a zöldmunka döntő jelentőségű volt"? Miért? Alig volt csapadék - így egyáltalán nem kellett buja hónaljhajtás özönnel és égig érő hajtások tetejezésével hetente megküzdeni; gombabetegség járványok sem indokoltak a szokásosnál gyakoribb hajtás, lombfal ritkítást. Ellenben az extrém mennyiségű napsütés és a tenyészidő végi hőség le tudta perzselni a túlságosan zöldmunkázott, kitakart fürtöket.
süti beállítások módosítása