Óriási várakozással voltunk egész nyáron a szüret iránt, ugyanis a növények fejlődése gyors volt, komoly betegségek nem jelentkeztek, a virítás és a zsendülés időpontjai a legjobb évjáratokra emlékeztetett. Július végén, augusztus 9-ig elég jelentős csapadék hullott, be is indult némi peronoszpóra és Botrytis-es fertőzés, de onnantól száraz, nagyon meleg idő következett a mai napig.
A cukorképződés jelentős volt, megindult a savcsökkenés, az ízek teltekké váltak. Szeptember 12-én megkezdtük a szüretet, hogy a cukor-sav egyensúlyt keretek között tarthassuk. A szokásnak megfelelően Nyúlászó pezsgő alap, déli löszös Thurzó, majd Király Hárslevelű következtek, a száraz bornak valók szürete a mai napig (október 6.) is tart. Még egy kevés van hátra. 10 dűlőből van külön szüretelt tételünk.
Az aszúszőlő-képződés minimális, esőre, harmatra, kis ködre várunk a Lapis, Danczka, Betsek, Király, Szent Tamás és Újhegy dűlőkben. A szárazság szeptember végétől már akadályozta az érést a lemaradó fürtök, tőkék esetében. A borok várható beltartalma 13-14,5 potenciális alkohol és 5,6-7 g/l sav várható. Az ízek kifejezetten kellemesek, noha az erjesztés nagyon gyors lett (nincs hűtési lehetőségünk). Ha beindul az aszúsodás nagyon magas beltartalmú édes borok is prognosztizálhatók, ha nem, arról ne is beszéljünk!
Címkék: tokaj szepsy istván szüret 2011
7 komment
A bejegyzés trackback címe:
https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr43287478
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Anti Anyag (törölt) 2011.10.08. 22:15:46
Nekem lennének ilyen problémáim.
osborne 2011.10.08. 23:19:04
Csak megerősíteni tudom, ittam már ideit.
(2010-et pedig el kell felejteni. örökre)
(2010-et pedig el kell felejteni. örökre)
Kelly és a szexi dög 2011.10.09. 09:03:14
Bontok egy sört!
jorda 2011.10.09. 11:57:59
Teljesen egyértelmű,hogy 2011.nem aszús évjárat Tokajban.
Az nem kizárt,hogy mikrokörzetekben képződik aszú egyes termelőknek.Mint más években.
Kérdés,hogy ha a borvidéken nincs aszús évjárat,akkor mégis egyes borászok miért jönnek ki önálló évjáratú aszúval?
Ezt szigorúan szabályozni kellene.Ne lehessen aszút forgalomba hozni,ha az évjárat a borvidéken ezt nem teszi lehetővé.
Az,hogy egyes termelők akár minden évben aszút "produkálnak"ez rontja az aszú megítélését,színvonalát és piacát.
Mint azis,hogy közeledvén az ünnepek ismét találkozhatunk a multik pultjain a 699 Ft-os akciós aszúnak nevezett valamivel.
Persze a borászlobbi erős.Így azt is el tudta érni,hogy jégbort lehessen termelni és forgalombahozni,mikor erre az adottságaink nincsenek meg.
Így a 10.000 féle borfajta mellé még jött egy kategória. Dejó !!!
Az nem kizárt,hogy mikrokörzetekben képződik aszú egyes termelőknek.Mint más években.
Kérdés,hogy ha a borvidéken nincs aszús évjárat,akkor mégis egyes borászok miért jönnek ki önálló évjáratú aszúval?
Ezt szigorúan szabályozni kellene.Ne lehessen aszút forgalomba hozni,ha az évjárat a borvidéken ezt nem teszi lehetővé.
Az,hogy egyes termelők akár minden évben aszút "produkálnak"ez rontja az aszú megítélését,színvonalát és piacát.
Mint azis,hogy közeledvén az ünnepek ismét találkozhatunk a multik pultjain a 699 Ft-os akciós aszúnak nevezett valamivel.
Persze a borászlobbi erős.Így azt is el tudta érni,hogy jégbort lehessen termelni és forgalombahozni,mikor erre az adottságaink nincsenek meg.
Így a 10.000 féle borfajta mellé még jött egy kategória. Dejó !!!
létezőnick 2011.10.09. 13:23:04
1 hete 22 cukorfokos szürkebarát mustot préseltek ismerősök a móri vidéken. Azt hiszem ez mindent elmond az évjáratról.
minekez 2011.10.12. 20:23:36
@jorda:
"Az nem kizárt,hogy mikrokörzetekben képződik aszú egyes termelőknek"
"ha a borvidéken nincs aszús évjárat,akkor mégis egyes borászok miért jönnek ki önálló évjáratú aszúval?"
Nézd, ha valakinek szerencsés fekvésű dűlői vannak és jó szőlész/borász, akkor miért ne jöhetne ki aszúval az adott évben? Azért, mert másoknak ugyanez nem sikerült?
"Az nem kizárt,hogy mikrokörzetekben képződik aszú egyes termelőknek"
"ha a borvidéken nincs aszús évjárat,akkor mégis egyes borászok miért jönnek ki önálló évjáratú aszúval?"
Nézd, ha valakinek szerencsés fekvésű dűlői vannak és jó szőlész/borász, akkor miért ne jöhetne ki aszúval az adott évben? Azért, mert másoknak ugyanez nem sikerült?
ludmilllla 2011.10.14. 09:37:56
@jorda: Két teljesen különböző problémát egy kalap alatt kezelsz:
- egy az, hogy a nagy cégek évente kihozzák a párszáz forintos valamit aszú néven: probléma valóban
-De ha valaki egész évben szigorú terméskorlátozással dolgozik egy különleges mikroklímájú parcellában ezzel elősegítve az aszúsodást annak ne legyen már megtiltva, hogy aszút hoz ki.
a jégbor pedig teljesen más lapra tartozik, Tokajban ugye törvényileg nem készíthető hiszen a botrytistől betöppedt bekoncentrálódott szemekben nincs annyi nedvesség, hogy megfagyjon (mondjuk szükség sincs rá)
az, hogy a többi borvidék mennyire alkalmas a jégbor készítésre nem én fogom eldönteni, azt azonban tudom, hogy a világpiacon továbbra sem az olyan természetes édes borok viszik a prímet mint a mi aszúnk, hanem az olyan mesterségesek, ahol szárítják, fagyasztják a szemeket, mert jóval olcsóbb az előállítása és még a white fülű(szájú) master of wine-ok sem képesek átlátni a cukron és részletekre, az ízek sokféleségére koncentrálni.
ez kommunikáció kérdése, ezért kéne eltörölni a párszáz forintosat, hogy valóban lehessen látni a különbséget.
- egy az, hogy a nagy cégek évente kihozzák a párszáz forintos valamit aszú néven: probléma valóban
-De ha valaki egész évben szigorú terméskorlátozással dolgozik egy különleges mikroklímájú parcellában ezzel elősegítve az aszúsodást annak ne legyen már megtiltva, hogy aszút hoz ki.
a jégbor pedig teljesen más lapra tartozik, Tokajban ugye törvényileg nem készíthető hiszen a botrytistől betöppedt bekoncentrálódott szemekben nincs annyi nedvesség, hogy megfagyjon (mondjuk szükség sincs rá)
az, hogy a többi borvidék mennyire alkalmas a jégbor készítésre nem én fogom eldönteni, azt azonban tudom, hogy a világpiacon továbbra sem az olyan természetes édes borok viszik a prímet mint a mi aszúnk, hanem az olyan mesterségesek, ahol szárítják, fagyasztják a szemeket, mert jóval olcsóbb az előállítása és még a white fülű(szájú) master of wine-ok sem képesek átlátni a cukron és részletekre, az ízek sokféleségére koncentrálni.
ez kommunikáció kérdése, ezért kéne eltörölni a párszáz forintosat, hogy valóban lehessen látni a különbséget.
Utolsó kommentek