Elöljáróban el kell mondanom, hogy tapasztalataim többé-kevésbé összegzőek, mert nálunk hamarosan befejeződik a szüret. A cabernet sauvignon a legkésőbb érő fajtánk és már annak szüretében is túl vagyunk a nagyján.
Az idei évben mind a virágzásra, mind pedig a terméskötésre jó idők jártak - meleg és száraz volt az idő, gondtalanul szálltak a pollenek. Ennek ellenére alacsony termésmennyiség alakult, olyannyira, hogy nem volt olyan parcella, ahol termést kellett volna ritkítani.
A forró nyárelő és nyárkezdet egy nagyon korai évjáratot vetített előre, ezt a várakozást az időjárás aztán alaposan lehűtötte, amikor 2 hétre kifejezetten hűvösre váltott a természet. Ma már lehet tudni, hogy Villányban ez volt a szerencsénk, mert ez a hidegebb periódus lefékezte a rohamos cukrosodást és szőlőérést.
Összességében azt gondolom, egy klasszikus évjárathoz képest néhány nappal korábban fejezhetjük be a szüretet. A szüretelt szőlők tökéletes egészségi állapotban voltak és vannak, érettségük minden elvárást kielégít. Fentiekből talán már kitűnik, nálam 5/5 az évjárat minősítése, mert minden általam termelt szőlőt a legmagasabb minőségben szüretelhettünk.
A borok várhatóan tükrözik majd a borászatnak a stílusát: gyümölcsösek, frissek és részletgazdagok lesznek (reméljük). Úgy tűnik, elég sok közös pont van a 2009-es évvel, amit örömmel vállalunk.
Utolsó kommentek