Címkék

Utolsó kommentek

  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Szüret 2011

Gróf Buttler (Herczeg Ágnes)

2011.10.10. 06:00 - Az Alkoholisták

A 2011-es évjárat számunkra kiemelt jelentőséggel bír, épp ezért külön öröm, hogy a természet tökéletes időjárást biztosított hozzá. A kékszőlők ideális szüreti időpontját nehéz volt előre meghatározni. A cukor felhalmozódásával nem volt probléma, de ki kellett várni a tannin megfelelő érettségét is, és figyelni kellett arra is, hogy a folyamatos és tartós meleg miatt ne égjenek el a savak - bár az Eged hegyen ez utóbbi nem okozott gondot. Folyamatosan jártuk a területek és kóstoltuk a szőlőt. Nálunk a szüret szeptember 12-én kezdődött a fehér fajtákkal (Chardonnay, Pinot Blanc, Viognier).

Nagy öröm számunkra, hogy a borászat történetében először saját pincében került/kerül feldolgozásra minden. A fehér fajtákat követte a GB rosé alapanyag, ami több fajtából tevődik össze (Merlot, Pinot Noir, Kékfrankos és Cabernet Sauvignon). A kékszőlő sort a Portugieserrel kezdtük, majd az Egedi Pinot Noirral folytattuk. Mindkét fajta tökéletes érettségi állapotban lett szüretelve. Az egedi Pinot Noir különösen kiemelkedő bornak ígérkezik. A Syrah, Merlot, Kékfrankos is elérték az optimális érettséget, ezeknek a szüretjét a hét elején fejeztük be. A napokban a Kadarka szüretelése történt meg. A Kadarkát 22 mustfokkal szüreteltük, mivel egy feszesebb struktúrájú, gazdag, de mégis elegáns, minerális Kadarka készítése a cél. Jövő hétre maradnak a Cabernet fajták a Franc és a Sauvignon. A kékszőlő feldolgozása továbbra is manufakturális úton történik. A bogyók feltárása után 10hl-es kádakba mobilizáljuk a cefrét, ebben az edényben erjed , a macerációt kézi csömöszöléssel végezzük.

Címkék: eger gróf buttler 2011 szüret 2011

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr293290815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kifli 2011.10.11. 10:11:13

A bogyók feltárása után 10hl-es kádakba mobilizáljuk a cefrét

mit jelent az, hogy mobilizálni a cefrét?

kifli 2011.10.11. 19:58:13

mozgósítottuk a cefre hadtesteket!