Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Három kadarka, három stílus

2011.10.17. 06:01 - Octopus

Ez a három kadarka szinte nem is különbözhetne jobban egymástól. Illetve dehogynem, viszont műfaji kereteken belül maradva – aminek ecsetelésétől eltekintenék, remélhetőleg mindenkinek van már valamiféle képe arról, általánosságban milyen, vagy milyen nem a kadarka – azért meglehetősen szembetűnő eltérést mutatnak. Ha barna tasakokból öntik ki a három bort, és nekem szegezik a kérdést, hogy mik ezek, valószínűleg egyet sikeresen beazonosítok, a másik kettőnél meg csak nézek tanácstalanul. Aztán leplezés után rávágom, hogy miért is ne, lehet ez mind ugyanaz a fajta. Talán csak egymás társaságában ütközik így ki a különbözőségük.

Bősz Adrián Szekszárdi Kadarka 2008

Kadarka klasszik. Amit nehéz lenne eltéveszteni, valami ilyesmire számít az ember. Világos, gránátba hajló szín, illatában pemetefű cukorka és még egy kis pemetefű cukorka, csipkebogyó, vörös áfonya, a háttérben egy kis viasz. Meleg karakterű, édes, nem különösebben összetett, inkább kedves. A korty puhán nyit és puhán távozik, semmiféle kárt nem tesz a nyálkahártyában. Szájkímélő textúra, zéró tannin, közepes mennyiségű, jó savak. Könnyed, mélységet és intenzitást ne keressünk benne, ellenben remekül csúszik. Magában is kellemes, de a magyar konyhában még értékesebb helye lehet paprikás ételeink mellett. Tehetség (5 pont). 2000 forint környéke, Radovin, Dropshop

St. Andrea Magyalos Kadarka 2009

Az utolsó tiszta kadarka a birtokról, ha minden igaz. Egy másik világ, hűvös klímás, friss, vibráló illat zöldesség és botritisz nélkül (jobb ez így), enyhe hordós aláfestéssel, nagyobb mélységgel. Roppanós cseresznye, egy kevés málna, csipet fahéj és füst. Nyoma sincs a megszokott csipkebogyónak, frissebb az aromavilága, szinte új-zélandi pinot-kat idéz. Teste közepes, lendületes, élénk savainak köszönhetően magas/karcsú szerkezetű, egyensúlya a savak felé tolódik. Nem alkoholos, könnyedsége ellenére tömör, strukturált, kifejezetten száraznak, már-már szikárnak hat. Cseresznyés-meggyes íz, minimális tannin, korrekt utóíz. Nagyon fiatal még. Szép (6 pont). Közel 4000 forintért mérte a Bortársaság, amíg volt.

Mészáros Pál Szekszárdi St. Grál Kadarka Válogatás 2007

Szinte ismeretlen, teljesen egyedi illat árad a pohárból. Gyümölcsei visszahúzódóban, ugyanakkor sötétebbek a megszokottól, talán szilva és fekete meggy villan. Érési aromák, palackbuké jellemzi orrban, egy csipetnyi avar is megjelenik benne. Délies, érett, koncentrált. Nehéznek még ezt sem lehet nevezni, de a korty mégis fajsúlyosabb a megszokottól, lágyabb, közepestől nagyobb testtel. Visszafogottabb sav, nem erre épít, a szerkezetet határozottabb tannin, és érezhetően magasabb, bár nem kilógó alkohol erősíti. Roppant mód karakteres és érdekes, még ha nem is igazán összetett. Szép (6 pont), viszont nem éppen olcsó. (5000 Ft, www.bor-bolt.hu)

Címkék: szekszárd kadarka hatpontos ötpontos st. andrea eger mészáros pál bősz adrián

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr1003308404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kenszei · http://www.pecsiborozo.hu/ 2011.10.17. 10:25:41

A harmadik nem kadarka, de nagyon szép vörösbor.

dalton1 2011.10.17. 22:51:07

@Kenszei: Sosem értettem hogy ha valami az adott fajtából készül az hogy lehet "nem az"...

Egy dél-afrikai pinot, teljesen más mint egy burgundi...de attól még pinot...

huskyjoe 2011.10.18. 09:23:38

bősz kadarka a borfaluban 1690

egy kis vibrálás nem ártana még bele, de ennyiért tuti vétel

117 2011.10.20. 19:32:23

Tapasztalataim szerint Bősz Adriánnak jó ár-érték arányú borai vannak.
süti beállítások módosítása