Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Chardonnay leértékelés

2011.10.25. 07:49 - alföldi merlot

A rendszerváltás sztárjainak bealkonyult. A cabernet sauvignonok lesüllyedtek a középkategóriába, vagy bikavérekbe és jelöletlen házasítások nyelték el őket. A chardonnay is döglött dakota ló – ahogy megtanultunk átlátni a barrik-ködön, kiderült, hogy a hazai chardonnay-k bájai mennyire hervadtak. Alig néhány éve még én is szent áhítattal szagoltam bele egy-egy St. Andrea, Légli vagy Malatinszky chardonnayba, ám az árcédula által ígért katartikus élmény rendre elmaradt - valószínűleg nem csak nálam. Kötve hiszem, hogy lenne ma komoly borász Magyarországon, aki chardonnay-telepítésen törné a fejét.

A közelmúltból az egyetlen komolyabb chardonnay-élményem a Rókusfalvy Pincéhez kötődik. A 2008-as és a 2009-es egyaránt szép, harmonikus bor, de trendet nem fognak fordítani. Gál Tiborék 2007-es prémium kategóriás chardonnay-ja az árfelezés után azonban csábító jelöltnek tűnt, hogy megnézzem, hol tart ma ez a szakág. Egy bor nem bor; a vakpárbajhoz hosszas tipródás után Szőke Mátyás 2009-es Mátraiját tettem mellé, úgyis ritkán írunk Szőkékről. Nem vártam igazán szoros versenyt, azt hittem, a lapok előre le vannak osztva, a másodvonal soha nem lépi át az árnyékát.

Amikor vakon megkóstoltam a két bort, éreztem, hogy nyúlik az árnyék. Az egyik klasszikusan arányos, elegáns, hűvös karakterű volt, a másik hordóval tuningolt, ami jól-rosszul leplezte az illat bizonytalanságát, a kortyban pedig maradékcukormáz próbálta elfedni a savanyát. Biztos voltam benne, hogy az olcsó trükkökkel az (eredetileg) olcsóbb bor operál. Kétszer kellett visszakóstolnom, hogy elhiggyem, tévedtem.

Gál Tibor Chardonnay 2007

Végül úgy esett, hogy három napon át kóstoltam, és minden szőrszálhasogató kritikám ellenére, ez összességében egy nagyon kellemes, tetszetős, kulturált bor, per pillanat jó áron. Tilos vele piszmogni, tilos melegedni hagyni. Ha sokat szöszölünk vele, kibújnak a szögek a zsákból. Az illat tetszetős, és viszonylag komplexnek mondható, amint azonban szálazni kezdjük, gyorsan kiderül, hogy a fő áramlat a pörkölt mogyoró, és a gyümölcsök mellett a háttérben pincés dohosság húzódik. Kóstolva friss, kellemes, jó savakkal. A szájcentrifuga azonban hamar kidobja, hogy lyukas a korty közepe, hogy a maradékcukor alól kilóg némi savanya, és ízben újra kísért a doh. A lecsengés hosszú, de ez főleg a citrusos savakat és a pörkölt mogyorót jelenti. Erős 4 pont (most 3320 helyett 1490 ft)

Szőke Mátyás Mátrai Chardonnay 2009

A címke, a kapszula annyira igénytelen, hogy háromszor meggondoltam, mire levettem a polcról. De ahogy Kis Károly, a Paks edzője mondta: „Kockázat nélkül nincs rizikó”. Elegáns, jól elkészített, arányos, túlzásoktól mentes bor. Azt nem állítom, hogy ordít róla, hogy chardonnay, de az sem, hogy más fajta lenne. Ha a Gál Tibor elmarasztalható volt a pörkölt mogyoró-túladagolás miatt, akkor ezt a sauvignon blanc-os fajélesztő miatt érhetné kritika. De igazából nem szolgál rá; amíg nem jut eszembe jobb fordulat, mondjuk így: ízléses fajélesztő használat jellemzi (vagy ízléses sauvignon blanc-használat). Az illat tiszta, enyhén minerális, agyagos, sárgadinnyés, füves és mentás jegyekkel. Kóstolva csontszáraz, közepes test, kis fanyarság. Friss, elegáns és csiszolt. A lecsengésben mandulás fanyarság. Kimondottan kellemes meglepetés.
Erős 5 pont. 1990 ft

Címkék: négypontos ötpontos eger chardonnay mátra szőke mátyás gál tibor

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr633327982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borosember 2011.10.25. 08:09:20

Sike Chardonnay 2009, ezt kóstoljátok és újra szeretni fogjátok a fajtát...

marvin__42 2011.10.25. 09:40:50

@borosember: Már meg is rendeltem, és kíváncsian várom. Annak idején a régebbi évjáratait nagyon szerettem, remélem, ez is lesz olyan jó.

Benikuty 2011.10.25. 09:53:44

nem temetném a fajtát, pl. Légli Landord

Daeril 2011.10.25. 10:16:31

NAG-Veresföld Chardonnay ha már Mátra

Brukk 2011.10.25. 11:35:57

Szerintem ez egyáltalán nem baj, sőt.

tunderninja 2011.10.25. 12:33:27

S akkor végre eljő vagy eljött a FURMINT ideje:)

hegyaljai 2011.10.25. 16:10:30

"Alig néhány éve még én is szent áhítattal szagoltam bele egy-egy St. Andrea, Légli vagy Malatinszky chardonnayba." pedig nemzetközileg már akkor is az ABC uralkodott. (Anythig but Chardonnay!) :)

kifli 2011.10.25. 19:09:14

azért egy jó burgundi sardoné, az jöhet bármikor!

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.10.25. 23:52:15

Nekem meg érdekes módon épp most kezd ismét feltűnni a fajta :)

Nagyon tetszett idén a Tóth Sándor Áldozói Kereklevelű 2003, a NAG Veresföldi 2005, és frissen nyitva az Árvay Ch 2007 is.

Az újabb kísérletekből talán csak Tokajt figyelem csendes izgalommal.
De a furmint mára valóban átvette a ch egykori helyét.

Sőt, kissé ferde analógiával Demeter Zoltán (számomra) neutrálisból izgalmassá érő borai révén úgy érzem ismét fel kell lapoznom Chablis-t, és talán más szemmel kell majd Burgundiára is tekintenem.

borpancsoló 2011.10.26. 09:07:11

Szerintem is inkább most kezdenek izgalmasabb borok készülni a fajtából, mivel a barriqe-láz idején ez volt az első biztonsággal használható donorfajta a fehérek közül és mindenki szénné hordózta, nos ez nem tett jót az itthoni chardonnay stílusnak.

e_easy 2011.10.26. 10:24:44

Tegnap ugy alakult h kostoltam a Gal chardonnayt, az ertekelessel egyet ertek, a forgalmazo "finoman fas" jelzoje megmosolyogtat.
Egyebkent en is ritkan veszek le chardonnayt a polcrol, ha igen akkor az Toth Sandor Aldozoi.
A kivancsisagomat most Losonci Balint 2010ese piszkalja. A NAG fele is erdekel de az egyenlore urban legend szinten mozog mert sehol sem tudtam venni - eddig.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.10.26. 12:09:41

@e_easy: finoman fás és finoman dohos?
Egy külhoni fesztiválon nem voltam túl büszke, tőlük kóstoltam az egyetlen, egyértelműen dohos tételt.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.10.26. 12:37:27

@Hepci: lehet, hogy üldözési mánia, de másfél éve már beleléptünk pont ebbe a borba egy vakteszten:

alkoholista.blog.hu/2010/03/08/furmintszonda

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.10.26. 15:12:18

@Szomjas Gödény: no, megnéztem, ott (Kürtön) nem ez volt a dohos, hanem egy rajnai x viognier házasítás.

minta mókus 2011.10.26. 15:23:28

már nem is emlékszem, mikor ittam utoljára jó bort Gál Tiboréktól, de azt nem Titi készítette, az biztos...

117 2011.10.26. 16:14:15

Kóstoljátok meg a Wekler prémium 2008-as tételét. Kb. 1200 Ft a metróban. Nekem kifejezetten ízlett!

pupa pupánszky 2011.10.26. 17:17:45

@Szomjas Gödény: a TS Áldozói 2003 - as szerintem még 2050 - ben is állni fog, mint a cövek...

dandy666 2011.10.27. 03:27:31

Ez rossz hír, mert most szereztem be a Gál-féle tételt.

De nem értem pontosan mi is a fő probléma, hacsak nem az, hogy most valamiért illik igazodni egy olyan diskurzushoz, vagy inkább trendhez, mely szerint a chardonnay az üresség szinonímája (?). Lehetne akár a megbízhatóságé is éppen, számtalan korrekt tétellel (St Andrea Sziráki, Kovács Nimród Battonage, Tűzkő stb.)és igen, létezik jó pár izgalmas ügy (N.A.G. Veresföldi, Landlord, Sauska Makár, Maurus Rejtelem, hordóválogatás ugyanebből stb.)

Kaliforniában a Gainey pincészetnél (Santa Barbara) kóstoltam egy remek chardonay-t, míg egy hazai borfesztiválon pont Gál Tibor 2006-osával indítottam, ami után egy Fourchaume Chablis akkora csalódás volt, hogy a reakciómat látva a pultos fiatalember nem kérte el a kostolójegyet - de nyilván sokak számára a jellegtelenség az elegancia szinonímája.

Mindamellet nem vagyok harcos chardonnay hívő, többre tartom a viognier-t, amelyről ezen a felületen eddig nem sok szó esett: egyszer kb. olyan analizís hangzott el, hogy hát igen, különös, egzotikus fajta, lágy savai vannak, ezért a nők biztosan szeretni fogják, de igazából nem nagyon tudunk mit kezdeni vele. Valóban.

2011.10.27. 09:02:30

@dandy666: az a Gainey Chardonnay nekem is megvolt. :) tényleg jó volt.

shiraz 2011.10.27. 10:04:33

@pupa pupánszky:
azért ekkora túlzásokba nem esnék :)

daniel_e 2011.11.02. 10:07:44

Benedek - Epreskert Chardonnay !!!

No persze az alap chardonnay is jó a pincétől, még a 2010-est is érdemes kóstolni, a lesajnált évjáratból egész jó kis tétel kerekedett, korrekt áron.
süti beállítások módosítása