Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Szüret 2011

Demeter Zoltán

2011.11.30. 19:45 - Az Alkoholisták

Augusztusi "szürettel" Verjus-t készítettem. Az egyébként megsemmisülő zöldszüret eredményét próbálom a gasztronómia területén hasznosítani. Reménykeltőek az eredmények. Egy új (régi) lehetőség ételeink savanyítására.

A szüretet szeptember 12-én kezdtem + 30 fokban és november 17-én fejeztem be - 4 fokban. A 9 dűlőmből 7 esetében sikerült szelektált száraz bort készítenem és ismételten rácsodálkoznom a ténylegesen megnyilvánuló terroir különbözőségekre. Érdekesség, hogy most először a Lapis a Hárslevelű fajtán keresztül mutatja be magát, illetve hogy 3 évjárat kihagyás után újra lesz Őszhegy szelekció. Az új dűlőm a Becsek egy száraz héjon erjesztett boron keresztül mutatkozik be.

A szüret időpontjának megválasztása nagyon kényes döntés volt. Csak műszerekre hagyatkozva nem lehetett jó időpontot választani. Szükség volt a ráérzésre (mint mindig). Egy héten belül a "mozdulatlannak" tűnő bogyók belsejében meghatározó változások történtek.

A szárazságnak köszönhetően tankönyveket meghazudtoló módon alakultak a savmennyiségek. Miközben erjedés után a csökkenésük a jellemző, ebben az évjáratban mennyiségük emelkedést mutatott. Ettől függetlenül a borok egyensúlyosak és kiváló évnek értékelhető a száraz borok tekintetében.

Az édes borokra nagy kockázatok vállalása mellett várakozni kellett. Ennek eredménye 400 liter Főbor, 200 liter Anett és a 2008-ban elindított Birtok édesbor folytatása. Véleményezni nehéz egyelőre, mert az erjedés kezdeti szakaszában vannak. Inkább a töppedt szőlő aromavilága fogja jellemezni őket mint a botrytiszes.

Más borvidék értékei utáni érdeklődésem is folytatódott, így ebben az évjáratban is készült nagytályai Cabernet Franc, mely túl van az erjedésen. Pezsgő alapbor is készült a Holdvölgy-dűlő terméséből. Év elején történik a palackozása Budafokon.

Aszúbor nem készült a pincénél 2011-ben.

Címkék: tokaj demeter zoltán szüret 2011

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr553426162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2011.12.01. 19:40:05

"Egy héten belül a "mozdulatlannak" tűnő bogyók belsejében meghatározó változások történtek."

Szlész-borász szakmai szemmel az egyik legfontosabb mondat eddig magyar nyelven borral kapcsolatban. (p.s. a tankönyvek antitétise ez a mondat)
süti beállítások módosítása