 Ha egyszer cabernet franc sorozatba fog az ember, ezt a megállót előbb  vagy utóbb mindenképpen útba kell, hogy ejtse. A fajta otthonának  tekinthető Loire-völgyről van szó, illetve ennek is a középső  fertályáról; itt találjuk Chinon, Bourgueil, Saint-Nicolas-de-Bourgueil  és Saumur-Champigny eredetvédett területeit, ahol a borvidék legjobb  vörösei készülnek. Jobbára tisztán, 100%-ban cabernet franc-ból – noha  egy tizedrész erejéig a c. sauvignon hozzáadása is engedélyezett. Számos  műkedvelő borkritikus rajong ezekért a borokért, van azonban egy csavar  a történetben: a nemzetközi elismertséget valahogy sosem sikerült  kivívnia a műfajnak.
Ha egyszer cabernet franc sorozatba fog az ember, ezt a megállót előbb  vagy utóbb mindenképpen útba kell, hogy ejtse. A fajta otthonának  tekinthető Loire-völgyről van szó, illetve ennek is a középső  fertályáról; itt találjuk Chinon, Bourgueil, Saint-Nicolas-de-Bourgueil  és Saumur-Champigny eredetvédett területeit, ahol a borvidék legjobb  vörösei készülnek. Jobbára tisztán, 100%-ban cabernet franc-ból – noha  egy tizedrész erejéig a c. sauvignon hozzáadása is engedélyezett. Számos  műkedvelő borkritikus rajong ezekért a borokért, van azonban egy csavar  a történetben: a nemzetközi elismertséget valahogy sosem sikerült  kivívnia a műfajnak.
Ennek okát nagy valószínűséggel az éretlenségre vezethetjük vissza: a borok zöld, kellemetlenül vegetális karakterükről hírhedtek a mai napig. Ennyire északon nehezen érik be a kékszőlő, de ez a kérdés persze legalább ennyire múlik a szőlészeti és borászati munkán, illetve a szüret időpontjának helyes megválasztásán is. Többen vélik úgy, hogy a globális felmelegedés sokat javított a helyzeten, és manapság már általánosságban is kedvezőbbek az évjáratok, de találhatunk olyan véleményt is – lásd a Bordoktornál –, mely szerint a jobb termelők egyébként sem szenvedtek ettől a problémától.
Ha a szűk körű rajongótábor (Eric Asimovval és Gary Vaynerchuckkal az élen, aki még a mindent lezáró utolsó show-t is egy Chinonnal búcsúztatta) lelkesedését nézzük , továbbá a pedigrés termelők kiváló lefedettségét nyújtó Bordoki oldalait is átfésüljük (rácsodálkozva az időnként bőkezűen kiosztott pontszámokra), könnyen ránk törhet az az érzés, hogy ezen a borvidéken jól árazott kincsekre bukkanhatunk. 20 euró környékén itt már a csúcsborokat mérik, ettől magasabbra csak kevés tétel kapaszkodik.
Neki is álltam a kincsvadászatnak, végül két webshop kínálatából sikerült összeszedni egy sorra való Loire franc-t. A kóstoló utáni konklúzió: ezek bizony jó borok, nem is kicsit, sőt, lenne mit tanulnunk belőlük. Frissebbek, feszesebbek, ihatóbbak, mint a mi franc-jaink, a hordóhasználat – már ahol egyáltalán van, és nem acéltartályban készül a bor, mint pl a Trinch – lényegesen kifinomultabb. Zöldességet egyedül a második borban emlegetett a kóstoló társaság, ott is inkább csak a savakkal kapcsolatban, pedig a borok nagy része mindössze 12,5 százaléknyi szeszt tartalmazott. Egy másik merítés, más termelőkkel, más évjáratokból talán más eredményt hozott volna, de ez a sor itt most meggyőzőre sikeredett. A kóstolón Losonci Bálint is csatlakozott hozzánk, a borok alatt az ő megjegyzéseit is megtalálják (LB).
Couly-Dutheil, Chinon, Les Gravieres 2009
LB: Szénsavmacerált stílus, de jóval komolyabb szerkezettel,  mint a legtöbb Beaujolais. Málnás, kis fűszerpaprikával. 5/6
 O: Vibrálóan gyümölcsös, friss, tiszta bor, a fajta hazai nézőpontból  valószínűleg ismeretlen interpretációja. Illata újborosan fiatalos és  hordómentes, málnás, cseresznyés, áfonyás, ibolyás, ugyanakkor a  gyümölcsök mellett egyértelműen érezni a franc jellegzetes  vegetális-fűszeres aromáit. Nem zöld azonban, se nem éretlenül paprikás, inkább  egy asztalosműhelyt idéz meg, frissen gyalult akáclécekkel (ez  rendszeres képzetem Loire-völgyi francoknál). Kóstolva teljesen száraz,  könnyű, karcsú, élénk savakkal. Felépítésében talán egy  Weninger-kékfrankost idéz, mégis annyira más, annyira kabernés. Zamatos,  lendületes, üdítően szép kis bor. Félek, hogy ha a múltkori szekszárdi  mezőnybe keveredett volna, minden más ormótlanul fásnak és gejlnek tűnt volna mellette. 5/6
 (£10.75, ezzel kicsit olcsóbb – vagy nem is kicsit – a briteknél, mint egy Bock portugieser, és egyenesen eltörpül egy Takler alap franc ára mellett, amit nem tudni, ki vesz meg ennyiért)
Catherine et Pierre Breton, Bourgueil, 'Trinch!' 2009
LB: Intenzívebb illatú, tiszták az ízek (borsos is), de zavaró az éretlensége, főleg a sav bántó. 5 pont
 O: 1997 óta biodinamikus a birtok, ként csak azért adnak a borhoz, hogy ilyet is lásson (Jamie Goode szerint tipikusan  10 mg/litert, azt is csak palackozáskor).  Sötétebb a színe, sötétebbek a gyümölcsei is, szeder, fekete meggy,  áfonya árad a pohárból. Karakteres, izgalmas orrban, ez is  hűvös és friss, talán még fiatalabbnak is hat, mint az előző Chinon,  ugyanakkor nagyon is érett alapanyagot sugall. Ibolya és kabfranos  fűszerek, zéró hordó, jó koncentráció. Szájban ez is könnyed – nem  azért, mert híg, hanem mert csupán 12,5% az alkoholja –, mégis sűrűbb,  teltebb. Viszont egy kicsit rendezetlen, sarkosak a savak, tapadnak a  cserek. Vicces, de korai fogyasztásra szánt ivóbor létére inkább  még érlelés után kiált. 6-
 (£13.59, nywines.co.uk)
Domaine Langlois, Saint Nicolas de Bourgueil 2009
LB: Szép és nem tucat illat: bors, csipkebogyó és egy kis fehérpenészes  sajt. Hosszabb a korty, arányos, jó ivású bor, sok de szép tanninnal. 6 pont
 O: A két  primőrösen friss, gyümölcsös bor után határozottan vörösboros irányt  veszünk, a súlycsoportot azonban nem hagyjuk el. Világosabb a színe,  klasszikus rubin, bíbor árnyalatok nélkül. Illatában fekete ribizli és  cseresznye, és legalább ennyire hangsúlyosan akácléc és borókabogyó.  Hordófűszernek továbbra sincs nyoma. Teljesen száraz, alig közepes  testű,  savai kerekebbek, nem hangsúlyosak. Tanninja határozott, arányai és  egyensúlya kifejezetten jó, egy kis koncentráció viszont ráférne még.  Fajtajelleges, egészen jó reprezentánsa a műfajnak, ráadásul itthon is  kapható.  5/6
 (4300 Ft borszer.hu)
Yannick Amirault, Saint Nicolas de Bourgueil, 'La Source' 2009
LB: Elegáns, törésmentes ívű bor, kitűnően érett, de nem  túlérett alapanyag érezhető, és mértékletes maceráció. Zamatos, elegáns  bor. 7 
 O: Kifejezetten vonzó, tartalmas tétel, mely jellegében beleillik a sorba,  mégis több izgalmat, nagyobb mélységet kínál. Messze esik a "nemzetközi  stílustól", nem vaníliás, nem fás, nem édes. Izgalmas illatában érett  sötét bogyósok, szeder és fekete ribizli, bőr és fűszerek. Kóstolva  csontszáraz, koncentrált, ugyanakkor érezhetően alacsony alkoholú.  Strukturált, kissé szikár, határozott tanninokkal, szép savakkal. Óvilági  sárm és remek ihatóság. Fejlődése legelején tart, ígéretes jövő áll előtte. 7-
 (Remek vétel, £13.65, nywines.co.uk)
 Domaine Bernard Baudry, Chinon, Les Grezeaux 2009
Domaine Bernard Baudry, Chinon, Les Grezeaux 2009
 LB: Nagyon más világ, melegebb, bujább, mint a  Yannick, erősebb extrakció és nagyobb érettségi fok érezhető, több a  tannin is, de azért harmonikus a bor. Érezhető édességérzet. 6/7
 O: Az egyik legmagasabban jegyzett termelő középkategóriás bora. Szó sincs  túlérettségről, de szinte mediterrán melegséget áraszt. Azonnal érezni,  hogy brettes, de szerencsére nem menthetetlenül az. A bőrös, liliomos  aromák mögött fekete meggy, grafit, fűszerek lapulnak. Az alkohol ugyan  még itt is csak 13%, mégis nagyobbat szól a bor, testes, sűrű, stabil  szerkezettel. Arányos, szép savak, erőteljes, de érett tannin, jó utóíz.  Komoly, nagy bor, de nagyon fiatal még. Bő évtizedes potenciált  sejtet. 7 pont
 (Remek vétel, 12,90 EUR, www.noblewine.de)
Couly-Dutheil, Chinon, Clos de l'Echo 2003
LB: Az előzőhöz hasonló világ, árnyalatnyi elegánsan  vegetális aromákkal megcsavarva, bőven bírja még az időt, szépen érik. 7 pont
 O: Emblematikus Loire franc egy forró évjáratból. Megérett, jobbféle  bordóira emlékeztet, orrban avar, dohány, gomba, kátrány, babér, egy  kevés paprika, a gyümölcs már a múlté. Cabernet classic. Épp  olyan összetett az íze is, mint az illata, savai szépen besimultak,  teste kerekedik, tanninja még most is jelentős. Egyedi, szép bor, talán a  csúcsán lehet, a lejtőt innen még nem látni. 7 pont
 (20 EUR, www.noblewine.de)
Clos Rougeard Les Poyeux 2004 (Saumur-Champagny)
LB: Érezhető az újhordó jelenléte, de roppant elegánsan.  Avaros-gombás illatjegyek és a tannin-sav inkább egy burgundi pinot  irányába mutat, mint Bordeaux felé. Nincs lehengerlő koncentráció benne,  de gyönyörű az íve, szép, nemes, nyugodt bor, minden hivalkodástól  mentes. Ha ez egy gyenge évjárat bora, akkor el tudom képzelni, vörösben  ez lehet a legkiemelkedőbb pince Loire-ban. 7 pont
 O: Loire-völgyi csúcspince, a Dagueneau  birtok vörös párja. A Les Poyeux a középső bor, 45 éves tőkékről,  másodtöltésű hordókban érlelve. Gyenge évjárat bora. Erőteljes hordóval  nyit, de mégsem közönséges, teljesen egyedinek tűnik. Illatában  cseresznye, fekete meggy, füstös, gombás jegyek, az intenzitás  lehengerlő, azonban sokkal inkább játékos, mint nehéz. A leghalványabb  jele sincs a kornak, lehetne akár két-három éves is. Kóstolva  hihetetlenül kifinomult, súlytalan, és elképesztően egységes: szinte nem  is érezni a savakat, sem az alkoholt, sem a csereket, mégis minden a  helyén van. Mesés textúra. Nem egy hatásvadász bor, lehetne  koncentráltabb, intenzívebb ízű, ugyanakkor telis-tele van finom  nüanszokkal. Harmonikus. Egy komoly burgundi pinot, cabernet francból  elkészítve. 7-8 pont
 (39,90 EUR, www.noblewine.de)
[a legfelső kép forrása: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Vineyard_near_Chinon.jpg]



 
                                                                 
                                                                 
                                                                 
                                                                 
                                                                
Utolsó kommentek