A Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatótintézettől kapott jelentés szerint a 2012-es fagykár kezelhető szinten maradt. Meg sem közelítette az 1986-87-es tél pusztítását, amikor a 20-29°C-os mínuszban a rügyek szinte kivétel nélkül elfagytak, és az ép mellékrügyek aránya sem haladta meg a 20-30 százalékot. Az idei felmérés során 27 dűlőből összesen 1300 rügyet vizsgáltak meg, és úgy találták, hogy a fagykár mértéke átlagosan 20 százalék. Az átlagba természetesen beletartoznak a teljesen fagykármentes dűlők is, de jó hír, hogy 30 százaléknál nagyobb kárt sehol sem tapasztaltak. A jelentés zárlatában megállapítják, hogy „a több éves fás részekben nem volt fagyáskár, így az idei fagykár a jövő évi termésre nem lesz hatással. Megítélésünk szerint Tokaj-Hegyalját nem érte olyan mértékű fagyhatás, ami a metszési technikán való változtatást indokolná.” [kiemelés tőlem] (A fagykár-parával foglalkozó korábbi posztunk itt olvasható.)
[A képen Robert Peary koalamacis overálban.]
Utolsó kommentek