Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Már nem is gyanús

Szentesi Pince Kékfrankos 2009

2012.04.19. 06:00 - palack

Néhány hete Szentesi József budaörsi pincéjében jártam, ahol izgalmas fehérek és még izgalmasabb vörös hordóminták után olyan magával ragadó palackos vöröseket kóstolhattam, amelyek karakteres egyedisége és remek minősége megerősített abban, amit eddig is gyanítottam. Hogy nálam bizony Szentesi ott van a magyar vörösboros dobogón, de egyéni szájíztől eltekintve is mindenképp az élmezőnyben van a helye. Borai szélesebb körű ismertségének és népszerűségének egyetlen stabil akadálya, hogy töretlen kísérletező kedvének köszönhetően – többek között ezért is kapta meg a magyar borért díjat (jobb helyre nem is kerülhetett volna, én már kezdettől azt érzem, róla szól a díj definíciója) – általában kis mennyiségben készülnek ezek a tételek, így igen messze vannak attól, hogy elárasszák a piacot. Ehhez a borhoz is csak a pincénél lehet hozzájutni, ha egyáltalán, mégis muszáj írnom róla: életem egyik legjobb kékfrankosa. Aki még odaér, most szombaton a Kékfrankos Nap mesterkurzusán igen illusztris társaságban lehet majd találkozni vele.

Közepesen intenzív, gazdag, gyümölcsös illattal fogad. Nem a megszokott kékfrankos gyümölcsök, sötétebb tónusok játszanak inkább: feketeribizli, szilva aszalva is. Mellette zsíros, fekete földesség ibolyával és borssal fűszerezve. Érdekes és vonzó bemutatkozás. Kóstolva nagyjából ugyanezt kapjuk, csak még egy fokkal erőteljesebben. Sűrű, feszes, zamatos a korty, tele van édes gyümölccsel és ízzel, egy csipetnyi sósság pedig felteszi a pontot az ízre. Gazdag, nagyon finom, ugyanakkor nem esik túlzásokba, nem lesz fárasztó vagy lomha köszönhetően remek szerkezetének. Savak a helyükön, szépen tartanak és ellenpontoznak, de nem vágynak főszerepre, a fajtához képest pedig meglepő mennyiségű ráadásul jó minőségű tannin is érkezik és besegít ezzel igazi vörösboros vörösborrá avatva. Ha szigorkodni akarunk, akkor megjegyezhetjük, hogy alkohol kissé befűt, azonban ez egyáltalán nem zavaró, sőt tulajdonképpen illik a bor némileg rónias hangulatához. Lecsengése cseppet hirtelen halkuló, ám ez az eddigiek fényében csupán a kérek még érzést erősíti. A kékfrankos nálunk kevéssé jellemző, sűrűbb vörösboros arca minden mesterkéltség nélkül. Erős hét pontnál semmiképp sem kevesebb, szívem szerint nyolcat is kiosztanék neki, még csak nem is lenne az gyanús.

Címkék: velencei hegység kóstolás vörös kékfrankos hétpontos nyolcpontos 2009 szentesi józsef szentesi

4 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr164457955

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.04.19. 12:45:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.04.19. 07:44:30

amit leírsz azt legutóbb Taklerék 2003-as KF Reserve-jében éreztem, de lehet, hogy az összehasonlítás nagyon nem pontos, olyan rég volt már, hogy ittam...:-)

sweetsole 2012.04.19. 09:29:02

A pincén kívül a Kléh István utcában kapható:
www.wineandarts.hu

palack 2012.04.19. 12:37:57

@szenvedély S.: a Noir Golddal és a Reserve-vel nekem mindig az volt a bajom, hogy mesterkéltnek, túl hordósnak éreztem (ahogy ez több osztrák nagy kékfrankosnál is előfordul.) De én is rég kóstoltam már.

Ez a bor mesterkéletlenül tud nagy lenni, ez tetszik benne nagyon.

@sweetsole: Köszönöm, ezt el is felejtettem, pedig egyszer láttam.

Octopus 2012.04.19. 13:13:38

@szenvedély S., @palack: tavaly (vagy ez már tavalyelőtt volt?) találkoztam a 2003-as Noir Golddal, abban az állapotban (megérve) nagyon szép volt, cseppet sem művi. Szerintem fiatalon is más volt kissé, mint a Szentesi most
süti beállítások módosítása