Címkék

Utolsó kommentek

  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Rozé update

2012.05.22. 10:20 - alföldi merlot

Annyiszor írtam már le, hogy a rozé lepereg rólam, vagy én pattanok le róla, hogy a rosszul leplezett önismétlés helyett inkább linkelek. A memóriámban összesen három gyorsan előhívható rozé-adat található: (talán) az első (fában eltett) St. Andrea rozé, amiből kiderült, hogy a rozé lehet borértékű, aztán 2010-ből egy languedociakkal feldúsított nagyobb sor, ahol a 2009-es Kreinbacher Syrah-ban terroirszerű elemeket véltünk fölfedezni, és végül tavaly a kimaradt 2010-es vörösek kármentői: a 2HA és a Válibor rozéja, amik könnyedén átugrották a bokamagasságba eresztett lécet. [A képet innen metszettem.]

St. Andrea Rozé 2011

A komolykodó stílus remekműve. Hardcore rozisták lehet hogy majd árulásnak értékelik, nekem manna volt. A közmondásos hagymahéj szín, alig észrevehető hordóhatás, epres, gyógypemetefüves illat, kóstolva kadarkás jelleg, tiszta ízek, mikrobuborékok. Kerek, harmonikus, finom a szó mindkét értelmében. Csiszolt, későn érkező savak, közepes test. A hordó ezúttal csak fűszer, a bor erényeit emeli ki, nem elfed (ilyet kérünk a többi St. Andreába is!).

Aki fejből fel tud sorolni 4-5 magyar rozét, amit szeret, az maradjon hűséges a kedvenceihez. Aki hozzám hasonlóan, szinte mindig elégedetlen, annak megérheti a 6-700 forintos áldozatot. 5-6 pont (2390 Ft)

2HA Rozé 2011

Nehéz eldönteni, hogy avantgárd provokáció, vagy önleleplező dilettantizmus. Én vállalom, hogy tuskó vagyok, és azt mondom, ez a bor a műfaj félreértelmezése, világosabban: ez nem rozé, hanem sápadt vörösbor.

Az illat elég kusza, pacsulisan harsány tuttifruttival nyit, aztán eper és olajszag csapódik hozzá. Kóstolva intenzív ízek és viszonylag nagy test jellemzi, de a korty közepe meglehetősen üres. Már-már vörösborosan strukturált, ugyanakkor elég rendezetlen. A tavalyiról ezt írtam: „ami ezt a bort valóban emlékezetessé teszi az a savak minősége. Pörög, játszik, lendületet ad, de nem éles, nem nyers, nem savanyú, és nem is tompított.” Sajnos részben ezt a bort is a savak teszik emlékezetessé, de ezúttal a helyes jelző a nyers és a túlméretezett. A 14-es alkohol inkább csak a végén bújik ki, de akkor alaposan befűt.

Kalandnak tagadhatatlanul izgalmas: az elszabott savak, a gigantikus alkohol, a bizarr aromák hullámvasútra ültetik az embert. Talán eléri a 4 pontot. (Én ajándékba kaptam, de szerintem a Radovin lehetett a forrás, ahol kb. 2000 Ft)

Gellavilla Rozé 2011

A jó magyar átlag, a higgadt mértéktartás a fenti két szélsőség után. Már amennyiben rozé az, amit akkor iszunk a nagy melegben, amikor unjuk a fröccsöt. Ellenben ha nem rendeltetésszerűen használjuk, azaz borként forgatjuk a pohárban és forgatjuk a szánkban, akkor ez a legingerszegényebb a három közül.

Döntően kékfrankos (és pinot noir?), mindenben átlag felett egy kicsivel. Feltűnően tükrös, korrekt, jól elkészített bor, a St. Andrea finomsága és kifinomultsága nélkül, a savak savanyábbak, az illat közhelyesebb, a 2HA durvasága és bizarr aromatikája nélkül, a test szolidabb, a textúra barátságosabb. Egy jó rozé, ami senkinek nem okozhat csalódást. 4 pont (1590 Ft).
 

Címkék: négypontos hatpontos ötpontos st. andrea rozé 2011 gellavilla 2ha

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr354531011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rizlinger 2012.05.22. 11:50:37

Feiszt pince syrah rosé! A borszerető ember nyilván nem egy roséban keresi a mélységeket, de ebben még azt is találni(rosékhoz mérten persze). Mindenképp ajánlom! Kapható a wekerlei bortárban.

wine underground 2012.05.22. 16:42:17

Ha nyitott vagy a nem tipikus rozékra, akkor érdemes lenne megkóstolnod Pók Tamás évjáratházasított rozéját.

kredences 2012.05.22. 19:40:55

Trombitás Tamás 11-es szentbékkállai rozéja nagyon vagány lett.

kredences 2012.05.22. 19:53:39

Ja és Tamás Ervin hardcore kredences rozéja

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2012.05.23. 07:40:41

tizenötös alkohol egy rozéban? te jó ég.

Parci (törölt) 2012.05.23. 09:42:58

azért kóstoltad?

kurpulio-bongo 2012.05.23. 11:51:00

Feind Cabernet rozé 2010-es kivételével nekem bejött

tunderninja 2012.05.23. 13:20:19

Azt szeretném megkérdezni,hogy hol van az a 15% alkohol a címkén?Mert én 14%-ot látok ráírva.

Mivelhogy ez lélevétellel készült nem várhatunk el tőle olyat,mint azoknál amik eleve rosénak szüretelnek.
Volt szerencsém egyszer beszélgetni a borásszal erről a Rosé dologról,s elmondásából kiindulva nem akarta ezt erőltetni eleve a 2010-es azért lett,mert nem volt alkalmas vörös készítésére,csak jött a nyomás a következő évben,hogy legalább egy kicsit készítsen ezért töltött le pár palackot.
Jobb szeretek ilyesmi rosékat inni mint ez vagy a Tamásé,Ráspi,mer nem a tipikus szamóca pacsuli(bár azt sokkal többen szeretik) amit érezni ezekben,oké azzal egyetértek,hogy nem kirobbanón friss,lomhább de sokkal természetesebb,mint más társai.

alföldimerlot 2012.05.23. 13:30:12

@tunderninja: Ha ott van elötted, akkor biztosan 14, én emlékeztem rosszul. Elnézést, javítom.

dalton1 2012.05.23. 22:51:40

Mit kell egy rozétól elvárni hogy ennyire nehéz legyen szeretni? Pl. egész nap gyomlálom a soralját 30 fokban, nekem utána minden bornál jobban esik egy hideg rozé...igaz eszembe nem jut pontozni, de időm se lenne rá...mert eltűnik...

Lucas_Corso 2012.05.24. 10:15:19

@alföldimerlot: Szászi Kócsagosa pl. a címkén 14.5, de rozés hőmérsékleten ki se lóg, csak hihetetlen sokat kerekít a boron. Elvileg tisztán cab.sauv., nem lehet nem észre venni, hogy ennek a fajtának elvileg jó savai vannak (vagy lehetnének, akár vörösben is). Ritka és sajnos nem olcsó, plusz meglehetősen koncentrált, szóval fröccsnek (vagy helyett) nem ezt ajánlanám, kíváncsi lennék, mit mondasz rá.
süti beállítások módosítása