Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Vegyes

2006.07.03. 12:15 - Albert gazda

Jó pár bor elfogyott az elmúlt hetekben, baráti kvaterkázás, meccsnézés és egyebek keretében, jegyzetelgetés nélkül. Most hirtelen eszembe jutott, nem kéne hagyni, hogy mindenestül a feledés homályába vesszenek szegények, pláne, mert egészen kitűnőek is voltak köztük.

Villa Tolnay Muscat Ottonel 2004

A Villa Tolnayról nem sokat tudok, úgy hallottam, ez a pince a Von Beöthy utóda, de nem vagyok biztos benne, hogy pontos az információ. Pillanatnyilag mindenesetre a svájci Philipp Oser látszik a cég tulajdonosának és borászának egy személyben, ha van valaki, aki értesültebb, írjon. A Csobáncon és környékén gazdálkodnak, nemrég kaptam néhány palackkal tőlük. Ezek egyelőre nem nyűgöztek le, mindegyik hibátlan ugyan, ám különösebb egyediséget sem fedeztem fel bennük. A muscat ottonel már-már áttetszően fehér, alig van színe, illata viszont szép, első nekifutásra nemcsak a szokott virágos-parfümös jegyeket hozza, hanem nagyon határozott mineralitást is. Ízben túlontúl karcsú, egydimenziós, pofozkodós savakkal és kevés kesernyével a végén. Ezzel együtt nem rossz bor ez, sőt, 4 pontot vitán felül megérdemel.

Villa Tolnay Bandérium 2004

Egészen más, mint a muskotály, színe szalmasárgába hajlik, árnyalatnyit tompa. Illata ásványos, érett, komplex, de lehetne tisztább. Idővel nyílik, finomodik. Ízben is sűrű, határozott savú, azonban olyan benyomást kelt, mintha még nem lenne készen, és nem is fix, hogy van esélye összerendeződni. Anyagnak komolyabb, mint az előbbi, ám bornak kevésbé kellemes, 4 pont.

Figula Mihály Pécselyi Semillon & Pinot Gris 2004

Könnyed, reduktív fehérbor, nem megrázó, hanem jól iható akar lenni. Tisztán csillogó halványsárga, friss, bodzás illatokkal, később előkeveredik valami gyógyszeresség, amit a pinot gris-nek tudtam be, örömmel üdvözöltem. Szájban karcsú, a savak mintha elkezdtek volna mattulni már, öregszik. Őszinte bor, 4 pontra még jó.

St. Andrea Egri Pinot Gris 2004

Néhány évvel ezelőtt rettentően szerettem ezt a stílust, most már sok a fa. Színe halvány arany, szép, illata első körben jó minőségű barrique, nem a füstös, égett, hanem a vajas, vaníliás változatban, mögüle félénken jönnek gyümölcsök, friss alma, narancs talán. Később több lesz ezekből, a fa hátrébb vonul, de nem eléggé. Közepesen komoly test, a gyümölcszamatok diadalmaskodnak, a savak legömbölyödtek, jó inni, 5 pont.

Franz Hirtzberger Spitzer Setzberg Riesling Smaragd 2005

Wachauval nem tudok betelni. Hiába a nem éppen zseniális évjárat, a legjobbak bármikor képesek kihozni a legtöbbet a rizling és a talaj köveinek kombinációjából. A Spitzer Setzberg az alap Smaragd Hirtzbergeréknél. Aranysárga, tükrösen csillogó szín, áradó, percről percre gazdagodó illatok. Egzotikus gyümölcsök, fűszerek és ásványosság minden szinten. Két nap múltán a csak az osztrák és német rizlingekre jellemző komplexitás hódít, minden műviesség nélkül. Közepes test, fantasztikus szerkezet, magas, erőteljes, pici szénsav, pici cukor, a zamatok teltsége tökéletesen ellenpontozza az ily módon integrált savakat. 7 pont.

Villa Tolnay Névtelen 2003

Oserék vörös cuvée-je rubinszínnel indít, fűszeres illatokkal folytatja. Gyümölcsből keveset találtam. Zártnak tűnik, ízben is az, a koncentrációja jelentékeny, a komplexitása mizerábilis. Egyvonalú, ezért csak 4 pont, de idővel lehet még több is.

Aranyfürt Szövetkezet Bulls Blood 2003

Sötét szín, sűrű, füstös, fás, vaníliás, aszalt gyümölcsös illat. Nem lenne rossz, ha nem vonulna végig rajta egy furcsa, élesztős, kelt tésztás árnyalat, az illattól az utóízig. 3 pont.

Aranyfürt Szövetkezet Cabernet Franc Barrique 2003

Színben egy az egyben olyan, mint a másik, illatban sokkal jobb. Az úgynevezett erdei gyümölcsöket kellemesnek mondható füstösség egészíti ki, szájban is tisztességes a bor, inkább széles, savakból nincs sok, a számomra kevésbé élvezetes édesség miatt adok mindössze 4 pontot, cukortoleránsabb kóstoló többet is kioszthatna neki.

Sebestyén Csaba Szekszárdi Kékfrankos Válogatás 2004

Több, mint kellemes meglepetés. Sebestyéntől egy-két éve történt startja óta sokat remélek, amit ez a tétel is visszaigazol. Az évjárat vacak, a fajta sem kolosszusok készítésére való, így a bor is inkább játékos, mint súlyos. Így helyes. Rubinszín, nagyon kellemes gyümölcsök az illatban, és még kellemesebb, élénk, üde fűszeresség. Meg valami végtelenül finom csonthéjas-animális beütés. Ízben ugyanez a világ, közepes testtel, vibráló ízekkel, vonzó lecsengéssel. 6 pont.

Gere Attila Villányi Syrah 2004

Gere Attila első syrahja, szűztermés. Rövid, kilenc hónapos barrique-érlelés után töltötték, megőrzendő a gyümölcsöket. Nagyjából sikerült. Nem a magyar vagy tengerentúli brutálsyrah-iskola, inkább Rhone-völgyi karakter. Ezért is tetszik. Rubinszín és fűszerek megint. Kezdetben zárt az illata, közepesnél árnyalattal erőteljesebb a teste, kissé talán még bizonytalan. Csúszik ez is. Lehet, hogy siettem vele, hosszabban kellett volna szellőztetni, vagy hagyni belőle másnapra: a legutolsó pohár ugyanis messze különb volt, mint az összes előző. Míg menet közben sokáig az öt és a hat pont között vacilláltam, ekkor majdnem eljutottam a hétig, olyan kitűnő, komplexen leveshúsos-borsos, tehát syrah-s illatokat és a zamatokat prezentált a bor a végén. Végül maradtam a 6 pontnál.

Címkék: kóstolás

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr8212780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szólósz&otilde;l&otilde; 2006.07.03. 13:43:33

a villa tolnay a von beöthy pince neve, mióta megvették a tolnay villa épületét a csobánc alján. a 2003-as borok - rajnai rizling, kékfrankos és egy vörös cuvée- tavaly a helyszínen kóstolva sokkal jobbnak tüntek, mint az itt említettek. (lásd még borbarát beszamolóját von beöthyrõl.) a kezdõ, még mindig csak nyiladozó pince borainak ára sajnos a kreinbacheréket idézi somlóról.

b 2006.07.03. 14:50:05

Én még von beöthyként kóstoltam őket....és igen ez a névváltoztatás alapja...egyébként a Barta féle colour wineworldnél lehet kapni a boraikat...vagy Lesti Zoltán szintén közeli szommelién keresztül. Asszem. Magyar piacra a 2003as borok kerültek...az addigi termés ment ki svájcba...az említett úron keresztül, gondolom:-) Nagyon konkrét karakán elgondolásaik voltak akkoriban a borról...szóval nem az az alázatos banda:-) Sebaj....a borok: Kóstoltam a rajnait, a szürkét, a kékfrankos válogatást, a névtelent is....jók voltak....így röviden. Azon túlmenőleg a vöröseket akkor felülírta a fa....igaz még csak új 500as hordóik voltak....így nem tudták nagyon megkerülni....de koncentráltságban, sem stílusban nem mutattak egyediséget. A fehérek közül talán a szürke volt a legszebb...számomra: testessége, olajossága igazán lenyűgőző volt...na jó az évjárat adott volt hozzá. Azonban az áraik az egeket verték....ilyen magas lóról indítani bizony merészség kell....ez itt biz Magyarország, nem svejc':-) Azóta visszavettek....de még így is sokkallom, ahhoz képest amit maguk mögött tudhatnak.....ezen túlmenőleg ha jól tudom nem igazán vannak benne a nagykerek kebelében.......pufff..én ennyit tudok róluk..

gergo 2006.07.05. 00:33:24

en sokkal tobb pontot adnek a st andrea pinot gris-nek, szamomra az ev abszolut legjobb bora volt... csak sajnos mar elfogyott, szerencsesek vagytok hogy meg volt belole nektek...

markáns vélemény 2006.07.05. 15:44:34

Nagyon jó a cikk és az említett borokról is csak jót tudok mondani. Továbbá az a véleményem, hogy a magyar borpiac szereplői mind szeretnivaló, szimpatikus, becsületes emberek, köztük konfliktusok pedig nincsenek. Remélem ez a hozzászólás nem bánt senkit és így ezt nem cenzúrázzák ki.

Köcsög Ruszcsák! 2006.07.06. 13:27:26

Paranoid Borkorcsolya 2006.07.09. 16:01:59

A Pinot Gris után érdeklődtem Lőrincz Györgynél, aki szerint nem volt forgalomban 2004-es Pinot Gris, tehát el sem tudott fogyni :-) Vajh honnan vásároltok kedves művelt alkeszek? (cím telefonszám) :-)

Flacika 2006.07.09. 21:52:46

Én még mint von Beöthy bort ittam 2003-as Kéknyelűt. Jó volt, kicsit jobb, mint a Bezerics-Németh féle, szintén 2003-as.

Paranoid Borkorcsolya 2006.07.09. 22:40:13

Körbenéztem, lehet kapni Pinot Grist Pesten. Vajon mit ihatott Lőrincz György? :-)

csupaszív 2006.07.14. 21:36:10

Sebestyén Csaba 2004-es kékfrankos válogatása szerintem nemhogy 6, de akár 66 pontot is megér! Az ugye elég sok??? :)
süti beállítások módosítása