Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Borkereszteződés

Szecskő Tamás Rubintos 2006

2008.01.23. 07:20 - vörös és fehér

Kékfrankost és kadarkát keresztezett Kozma Pál és Tusnádi József, hogy aztán elfelejtődjön a fajta. Pedig a kísérlet izgalmasnak tűnik: a kényes kadarkából fűszerességet vinni a testesebb, gyümölcsösebb, megbízhatóbb kékfrankosba. Ráadásul most, amikor keletje van a gyümölcsös, könnyed vereseknek, nagy karriert futhatna be.

Egészen a közelmúltig nem is hallottam a fajtáról (ez is azt mutatja, milyen felületesen olvasok), azonban a májusi 7x7 kóstolón felbukkant az életemben. Egy fiatal mátrai borász standján láttam kiírva: Szecskő Rubintos. Azóta ismerkedünk egymással, már a boros polcomra is beköltözött egy palack. Itt az ideje, hogy bemutassam.

Nem indult felhőtlenül a viszonyunk. Először még hordóminta korában kóstoltam. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy lenyűgözött. Érdekes, ennyit véstem fel róla a noteszomba. Ez meg nem kifejezetten pozitív jelző nálam. Karmolt, csípett, harapott. Lehet hogy túl rámenős voltam? De már akkor láttam körülötte bőszen bólogató borisszákat. Mindig is irigykedtem azokra, akik bátran odafirkantják a jegyzetfüzetükbe, hogy "komoly potenciál". Pláne, ha igazuk is lesz.

Pár hónap múlva már a palackos tételből landolt a poharamban jó néhány korty. Pontosabban: két palackból. Történt ugyanis, hogy jó házigazdaként megkérdezte tőlem a borász húga, hogy "na, milyen?" Én meg mondtam, hogy borsos. Beleszimatolt ő is, és megállapította, hogy valóban, de nem ilyennek kéne lennie szerinte. A megfejtése a rejtélynek egyszerű volt: néhány palack pár héttel korábban lett letöltve. Ezalatt krémesebb, meggylikőrösebb jelleget vett fel a bor, míg társa fűszeresebbnek tetszett. Így egy álltó helyemben két teljesen különböző, de egyaránt izgalmas tételt kóstolhattam. Került a kosaramba is egy palack, izgatottan bontottam fel: vajon melyik ízvilág fog visszaköszönni most?

Nos, egy szippantás után világos volt, hogy a később palackozott bort iszom. Fűszeres illatjegyek, leginkább feketebors, csipetnyi fahéjjal bolondítva. Bontás után a háttérben friss vörös hús. (Nagy mennyiségben ne fogyasszuk tehát!) Meggy és érett cseresznye képviseli a gyümölcsöket. Pár óra múlva felbukkan némi földes, fehérrépás jegy az illatok között, ami aztán hamarosan távozik is. A bor színe, nomen est omen, rubintos. Kicsit sötétbe hajló, de lehet, hogy csak a téli fényviszonyok miatt. Kóstolva nagyon harmonikus. Filigrán ugyan, de az idomait szépen kidomborítja. Bársonyos az érintése, tanninja már nem harap, nem karmol. Fűszeressége okán hosszú a lecsengése, de van eleje és közepe is a kortynak. A legszebb kűrt akkor futotta, amikor kicsit az ideális vörösboros hőmérséklet alá hűtve kóstoltam, úgy 15-16 fokon. Combos öt pontot hezitálás nélkül ki tudok rá osztani, de nem tartom irreálisnak a hatot sem.

A bor megvásárlásával Zwack Izabellát támogattam, kb. 2000 forinttal.

Címkék: 2006 kóstolás vörös hatpontos mátraalja szecskő rubintos

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr27301330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Quercus 2008.01.23. 09:43:43

Budán, a Decanterben is hozzá lehet jutni...
A korábbi írásból az derült ki, hogy kékfrankos és zweigelt keresztezés...Melyik az igazság?

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2008.01.23. 09:58:21

Én ennyit találtam róla: Kozma Pál és Tusnádi József nemesítette a Kadarka és Kékfrankos fajták keresztezésével. Nagy levelei sötétzöldek, tompa fényűek. A levél szövete bőrszerű, szívós. A levél szélén a fűrészes fogak sárga pontban végződnek. Fürtje nagy, ágas, tömött. Kékesfekete bogyói hamvasak. Bőtermő, szeptember második felében szüretelhető. Fagytűrő képessége, rothadás ellenállósága nem kiemelkedő. Színanyagban gazdag bora, fűszeres zamatú, esetenként kemény. Eddig nem túl sokat telepítettek belőle az országban. Dombvidéki borvidékeinken eredményesen termeszthető lenne. (Dr. Bényei Ferenc).

vörös és fehér 2008.01.23. 14:26:18

kadarka és kékfrankos a megoldás, a régi írásban ezt a hozzászólásokban javították is. meg a bor hátcímkéjén is ez van, amúgy.

pecz 2008.01.23. 15:26:21

És az első palackozás hol kapható?
A 7x7-en kóstoltam, ki is osztottam neki egy hetest (7). Vártam ezt a bort.

Aztán amikor vettem belőle, akkor megkinlódtam vele és kapott egy ötöst tőlem.

dalton1 2008.01.23. 22:31:46

Nem akarok okvetetlenkedni, de még milőtt elfogyna érdekelne egy vélemény (vagy kettő) az Etyeki Kúria 2006-os pinot noir-járól...hálás lennék ha valamelyikőtök megkóstolná, nekem nagyon ízlett...
süti beállítások módosítása