Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Bordeaux olcsó/szemérmetlenül drága

Hat és fél millió forintos dugó?

2008.02.11. 07:30 - alföldi merlot

Háromosztatú hírsalátánkból kiderül, hogy a bordeaux-i cru bourgeois-k, különösen a 2004-esek baráti áron kerültek piacra. Legalábbis Kaliforniához képest (amúgy 30-40 euro a hazai borviszonyok között sem irdatlan összeg). Aztán persze van Bordeaux-nak egy ismerősebb arca is, amely soha nem pirul. Ezúttal egy luxuscikk-szakértő háborodik föl azon, hogy a legnevesebb birtokok esetében a palacktól a polcig 8000 százalék az infláció. Végül egy heppienddel végződő éttermi blama: a hat és fél millás Pétrus ihatatlan volt, de a hét millás Mouton Rotschild megmentette a helyzetet.

Bordeaux olcsó

Eric Asimov, a New York Times borrovatának főmunkatársa Bordeaux sokszor felemlegetett kalifornizálódását tette gyakorlati próbára. Az alaptétel szerint Bordeaux eladta a lelkét, és átvette az újvilágiasan telt, édes-alkoholos kaptafát. Ennek fő oka, hogy Parker, hogy repülő borászok, hogy globalizáció stb. Asimov tömör véleménye: nonsense. Szerinte akik a fenti nézeteket szajkózzák, azok a szórványpéldákból való általánosítás bűnébe esnek. Bordeaux-ban ugyan se szeri, se száma a fordított ozmózissal, mikrooxidációval, mustsűrítővel operáló pincészeteknek, mondja Asimov, de azért Bordeaux az Bordeaux marad. Vagyis az érlelhető, kiegyensúlyozott, frissítő, egyúttal mély és kifinomult borok hazája. Amit most Asimov plusz megfigyelésként hozzátesz az az, hogy a franciák között sokkal könnyebb megfizethető árú klasszisokat találni, mint a kaliforniaiak között. Az általa ajánlottak között szép számmal akad olyan 2004-es bordói, amelyet már a brit Decanter is méltatott. Akit a nevek is érdekelnek kattintson ide. Egyiket, másikat mi is kóstoltuk. A cikkhez diavetítéses narráció is tartozik.

A bordeaux-iak erkölcstelenek

A kontraszt kedvéért egy szokványosabb hír a Decanterből: Alain-Dominique Perrin, a Richemont csoport korábbi főnöke, a Revue du Vin de France-nak azt nyilatkozta, hogy az első osztályú besorolásba tartozó birtokok árait csökkenteni kell. Ha a bordeaux-iakban volna erkölcs, akkor a 2007-esekért a várhatóan 500 euro per palack körüli ár helyett maximum 100 eurót lehetne kérni. Mert mint Perrin mondja "egy Chateau Mouton Rothschild vagy hasonló kategóriájú bor előállítási költsége mindent figyelembe véve nem lehet több 10-12 eurónál". Perrin az általa jól ismert luxuscikkek piacán az eladási árat az előállítási költség tizenhétszeresére becsüli, míg a csúcsborok esetében nyolcvanszoros a szorzó.  
A csúcssatók képviselőit nem nagyon lehetett ez ügyben szóra bírni, de Paul Pontallier a Chateaux Margaux-tól azt állította, hogy Perrin erősen alábecsüli a bekerülési költségek nagyságát. (Ha nem tévedek nagyot, nálunk egy csúcsvillányi esetében a teljes költség 1200-1500ft per palack. Vagyis a perrin-i szorzórendszert alapul véve a mi borászaink zavarbaejtően erkölcsösek.)

6 500 000 forintos bormalőr Londonban

Egy londoni vacsoratársaság egy 1961-es Pétrus magnummal akarta az estét emlékezetesebbé tenni, de a palack döglött volt. Sőt, szerintük hamisítvány. A hiperexluzív Belgrave-negyedben található Zafferano étteremben már izgatottan várták, hogy mikor kérik ki a legendás bort, amelyet néhány héttel korábban került föl a borlapra. Ám pechjükre a vendég, aki a palackot megrendelte nagyon is borértőnek bizonyult. Miután a magnumot fölbontották, kijelentette, hogy ez a palack egy hamisítvány, és visszaküldte anélkül, hogy belekóstolt volna. Az étterem egyébként szabadnapos igazgatója kimondottan azért jött be, hogy maga szolgálhassa föl a rendkívüli italt, de miután megkóstolta, lógó orral konstatálta, hogy a palack ihatatlan. Zöldség és penész íze volt - nyilatkozta az újságíróknak. Időközben a Pétrus Police is elvégezte a palack vizsgálatát, de nem tudtak egyértelműen állást foglalni azt illetően, hogy egyszerűen palackhibáról volt-e szó, vagy hamisítványt adtak el az étteremnek.
A szomjas baráti társaság a kellemetlen közjáték után az étterem legdrágább borával, egy 1945-ös Mouton Rothschilddal vigasztalódott, igaz, így a tervezettnél kétezer fonttal nagyobb lett a számla.

Címkék: híradó bordeaux asimov decanter pétrus mouton rotschild

168 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr13333621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lackó 2008.02.11. 17:41:38

Értem az okfejtést, csak az "arisztokraata sznob picsaság" nekem nem ezt jelenti és okfejtésedből számomra ez nem is következik. Tisztelem önkritikát, azonban nem hiszem, hogy ezek után -főleg ezek után- te jelnetenéd meg az arisztokrata periszhiltonos sznob picsaságot.

Kukacság, de a borosplacak 0,75-ös Figulánál :)

Grange 2008.02.11. 17:42:36

Lackó.
simán megtenném sőt a mai keresetemhez képest is megteszem, és nem azért iszok drágább bort mert sznob vagyok hanem mert nem kell mennyiség és szeretem az izét, sőt a napszaknak időjárásnak, alkalomnak megfelelően a hangulatomhoz igazítva, és ha megtehetném sem akadnék ki hogy egy ilyen árú bor nem megfelelő, max a felszolgálásán vagy hömérsékletén..
amugy van egy
Clos Vougeot-Grand Cru- Domaine Jacques Prieur 1998-as pinot noir-om
ha az alkoholista szeretne egy kóstolá
st megejteni felajánlom, ez is többszáz rongyos bor de szivesen megosztom:)
üdv

lackó 2008.02.11. 17:44:21

IGEN!!! :)

NA...erről beszéltem, akkor egyetértünk. Én is megtenném :)

Grange 2008.02.11. 17:47:15

csak hozzáteszema 45-ös Mouton egyébként is nagyobb trófea mint a 61-es petrus évjáratra és cru-re is:)
45-Mouton premier grand cru
61-Petrus deuxiemes grad cru

:)

storyline :) 2008.02.11. 17:47:34

Sőt, én is, leugrom is a szupermarketba, veszek egy üveg 300.000es bort, és este megisszuk a haverommmal. Kólával, hogy ne legyen túl savanyú.

Coccinella Septempunctata (törölt) 2008.02.11. 17:48:09

Kedves Dalton,

konkrétan arra gondolok, hogy a muszlimok minden házasságon kívüli szexuális életet élő nőt bűnösnek tartanak, és a sharia elé viszik, és ezt a társadalmi jelenséget akartam szembeállítani-összehasonlítani a felém irányuló véleménynyilvánítással, miszerint én egy ribanc vagyok, mert "testületileg összemelegedtünk", és felmentünk a görögök szobájába...

Komolyan, néha úgy tűnik, hogy nem is Európában vagyok, a 21. században, hanem valami eldugott szaúdi porfészekben, és a vének tanácsától függ az életem, hogy megköveznek-e, mert megerőszakolt a szomszéd, és ezzel halálos bűnt követtem el, mert házasságon kívül szexeltem...

De hagyjuk a témát, hiszen itten a borokról lenne szó, ha hagynánk.

neménvótam 2008.02.11. 17:48:49

Mint ahogy olvasod az első kozzászólásomban is idézőjelbe tettem a szőlőlét. Te erre így reagáltál "Kedves magas kvalitásokkal és disztvingálsi érzékkel megládott nemtevótá!" (legalább a nickem tudnád leírni), aztán pedig így "de legalább felkapottabb lesz ez a blog...de hogy ekkora marhákkal?" , jah és így is "Ne búsulj, van még élet a tahóságon túl is! ".
Szóval szerintem gondolkodj el azon, hogy ki a tahó, marha etc. De ha már személyeskedni akarsz akkor én így reagálok erre.
MI nem tehetünk arról hogy te egy beképzelt bunkó paraszt vagy. És attól, hogy nem írkálunk egy rakás baromságot minden poszthoz (mint pl te), az nem azt jelenti, hogy nem is olvassuk a blogot. Érted? Egyáltalán felfogtad miről szólt a poszt? Mi volt a lényege? Kétlem...

Benikuty 2008.02.11. 17:50:07

dalton1, kedves vagy, jól esett:)
A címlap pedig tényleg nem kell, mert a vérfrissítés jó, de ez már vérfertőzés:(
Húzok a Kifőzdébe:)))

Coccinella Septempunctata (törölt) 2008.02.11. 17:51:09

Lackó,
nekem nem 0,75-ös Figulám volt, hanem két literes extra válogatás, amit csak a szüreti fesztiválra csináltak, és csak véletlenül maradt belőle egy-két palackkal következő évre :-)...

dalton1 2008.02.11. 17:52:58

Házasságtörés akkor sem egyenlő a kurvasággal, mondjuk én nem is tartottalak sem ennek sem annak.

Én néha azt érzem miután már jónéhány muszlimmal, göröggel, feketével stb. találkoztam hogy a 21. századi európai ember lassan megtanulhatná befogni a száját mert már nincs olyan sok minden a háta mögött ami okot adna a hangoskodásra...

Coccinella Septempunctata (törölt) 2008.02.11. 17:56:20

9mmpara,
köszi a védést. Tényleg jó volt az a nyár. Finomak voltak a borok, az egész fesztivál alatt mádi édest hörpöltünk a csajokkal, mentünk táncolni, voltunk francia, szerb, görög, észt, finn táncházban, sokat barátkoztunk (ez nem egyenlő a kurválkodással és a felelőtlen dugással), rengeteg jó kapcsolat szövődött (még mindig levelezünk a finnekkel), megnéztük Zemplén összes szépségét, Sárospatakot.

Idén Villányba szeretnék eljutni valami hasonlóra. Elvileg ott is van egy kapcsolatom a párom részéről, aki kifejezetten borokkal foglalkozik nagykereskedésben.

bilbaoo_1 2008.02.11. 18:00:05

A Jaguár nem vas!! A vas a BMW-750!! A Jaguár aluminium!!! A bor meg a szőlő levéből készül, a sexhez meg kell anatómia is!!! Akinek telik, vegyen magának bort 15-20000 fontért ő dolga. Kár ezen sopánkodni. Nekünk nem tellik, ergo nem veszünk, de nem biztos, hogy az a sznob, akinek magasabbak az igényei. Én sem vagyok sznob, de nem iszom Sopronit és kannás bort, pancsolt szeszesitalt és hasonlókat. Ettől nem vagyok sznob!! Inkább kevesebbet, de márkásabbat!!

Coccinella Septempunctata (törölt) 2008.02.11. 18:00:28

Kedves Dalton,

ettől függetlenül a reakció, amit kaptam, az eléggé hasonló volt a példához. Ezt te sem tagadhatod.

Ha bármiben megbántottalak, sajnálom, nem ellened szólt a hasonlat sem, de ugye azt te sem gondolod, hogy a muszlim vallás különösebben nőbarát lenne (sajnos ide kell vennem a többi világvallást is, én például katolikus vagyok, és azt sem tekintem különösebben nőbarát vallásnak).

No, de tényleg hagyjuk ezt a témát, ez inkább egy feminista blogra illik, most viszont bor blogban vagyunk.

BOB 2008.02.11. 18:01:37

Grange, azert pontosiccsunk egy picit: a Mouton 1945-ben meg nem volt premier cru (1973-ban lett az), a Petrus meg sose tartozott az 1855-os klasszifikacio ala, leven az csak a Medoc-ra vonatkozott (illetve a Haut-Brion eseteben Graves-ra), A Chateau Petrus meg ugye jobb parti birtok, kulon kategoria.

Grange 2008.02.11. 18:02:43

Robert Parker:

Ch.Mouton Rotch 1945- 100 points
Ch Petrus 1962- 100 points

1945 vintage Bordeaux/Medoc- 20 points
1961 vintage Bordeaux/Pomerol-19,5 points

meglepő:)

Grange 2008.02.11. 18:08:24

Kedves Bob!
Önnwek igaza van, de ha emlékezhetünk mit is mondott a Baron..:)
"nem vagyok második én Mouton vagyok,

majd amikor megkapta 73-ban (nem mellékesen Picasso festette a cimkét)
megjegyezte
" i m still mouton"
amugy sem a minőség volt alapvetően az 1855-ös Világkiállításra készülő Bordeaux-i borásztaok első 4-e ahnem mennyiségre mérték Őket.
de igaza van akkor még nem volt az:)

tunderninja 2008.02.11. 18:22:51

Hello.
Én sajnos nem tehetem meg,hogy ilyen drága nedűt vehessek magamnak,de ha megtehetném akkor megtenném,már csak azért is mert kíváncsi vagyok a beltartalomra,ami benne van.Bár hamarabb vennék egy 1961-es barolot,vagy egy 2001-es Brunello Di Montalcino Reservát,mint mondjuk egy franciát.Franciát inkább champagne-ben vennék évjáratosat.Van az a mondás hogy a jó bor nem mindig drága,de azért kb. 50-55%-ban a drágább a jobb.

Grange 2008.02.11. 18:31:11

Ninja..Kedves.
ez a szép a borban izlések pofonok és ezért kel el szinte mind, ártól és minőségtől függetlenül.
aki nyitott a borra ugyis mindent kiprobálna megkóstolna amit megengedhet, amugy nem lenne összehasonlításia alap, de a francia és olasz bort sem szabad összehasonlítani.. mint ahogy egyik bort sem a másikhoz...
bár egy 61-es Barolo sem rossz de 1963-tól tartották be a minőségi követelményeket az olaszok...sajna.

tunderninja 2008.02.11. 18:41:36

Köszi szépen a dicsérő szavakat.Azt mondom ha tehetném de sajnos nem,mindennap kóstolnék valamilyet,mert most már kb 6éve fogyasztok bort,és még mindig azt mondom hogy kóstolni és kóstolni mindenfajtát,mindenhonnan,mindeféle árút.Jó de azért egervineset és hungarovineset nem.:)Azt max a macskámnak adok mikor kóstolok az asszonnyal ő se maradjon ki.:)

Sárfehér 2008.02.11. 18:48:56

Dugó... én éppen tegnap találkoztam egy dugós borral, pedig ettől a pincétől még soha. Viaszos parafa dugó, frissen megjelent bor, a kéntartalomból ítélve frissen is palackozták (pedig 2003-as). Mindenestre a dugó meglepően könnyen kicuppant (nem látszott rajta semmi), lehet, hogy nem zárt rendesen? Néha beszéltetek arról hogy mitől is dugós a bor, de asszem, megérne még néhány szeánszot...

Sáfrány 2008.02.11. 19:00:55

Kóstoltam már nehánytucat francia bort, de egy-két üdítő kivételtől eltekintve többé-kevésbé parfümös híg levek voltak. Az is lehet hogy csak én nem vagyok túl kifinomult, jobban szeretem a sangiovese-t meg a shiraz-kombókat a finomkodó cabsavmixeknél. Nem hiszek a francia borokban nagy általánosságban, szerintem baromi nagy arcuk van, de azért annyit nem ér mint amennyit kérnek érte. Tahó lehet a véleményem, de vállalom, mert ez a saját tapasztalatom.

megjegyzés 2008.02.11. 19:15:46

kedves Sárfehér, szeánszindítónak :
* 2,4,6-triklór-anizol ( TCA ) : nem megfelelően válogatott ( fertőzött ) parafából készült dugó
* pentaklór-anizol vagy tetraklór-anizol : fertőzött fahordó okozza legtöbbször ( esetleg a pincészetben fellelhatő egyéb fától származik )
* nem megfelelő minőségű palackozó ( pl. elnyűtt kézi dugózó függőleges hosszanti vájatot képez, levegő számára átjárhatóvá válik a palack nyaka és dugó közötti rés )

kovax 2008.02.11. 19:21:52

aki pedig egy magyar mondatban képes leírni azt, hogy "sex", csak vesztes lehet

Sárfehér 2008.02.11. 19:22:17

megjegyés, köszönöm. Szóval nem csak a TCA, hanem egyéb rokon vegyületek...

dalton1 2008.02.11. 19:26:42

Nem bántottál meg katicabogár. A muzulmán vallás-kultúra a mi világképünk szerint nem nőbarát. Teljesen más dimenziók szerint éljük az életünket, látjuk a világot, kár lenne összehasonlítani, akárcsak a középkort az ókorral.
Mondjuk a kereszténységet nem nevezném nőellenesnek vagy elnyomónak, én is katolikus vagyok és ha érdekel írok magánban néhány példát a nő megbecsüléséről a kereszténységben.

atarim 2008.02.11. 19:32:11

...és ha görögök , borospohárból isszák az aszut , akkor már lehetett volna dugni velük ???
csak a m.a. pohár miatt nem ?

megjegyzés 2008.02.11. 19:49:09

Sárfehér, hát, igen, a bornak sajnos nagyon sok baja lehet, a borászok és borszakértők nélkül is :)

lackó 2008.02.11. 20:18:26

Kedves neménvótam (megtanultam írni!)! Elnézésed kérem a kirohanásomért, ennél többet nem tudok tenni, de akkor is többször elszőlőlézted a bort, ami nem ennyi. Másrészt, akinek nem inge, ne vegye magára, a te kezdted-te kezdted játék pedig nem az én stílusom, ha pedig marhaságokat írok a hozzászólsaimban, kérlek, javíts ki, a kritika egy ember jellemének előnyére válik, főleg, ha jó szándékú.

A "mi a fasz" felkiáltás után a disztinvgálás emlegetése pedig csak nem lehet olyan nagy bűn.

És tényleg örülnék, ha nem csak 10-20 emebr bolgja lenne ez, hanem jószándékú kommentjeiddel máskor is hasznunkra lennél.

ALBERT! Te pedig ígértél valamit, ha rám is vonatkozik, kérlek tedd a dolgod!

Amúgy pedig a hajósi kóstolóm nem volt valami fényes, de ki szeretném emelni Koch Csaba 2006-os késői Chardonnay-át!

Borboszi 2008.02.11. 20:38:45

... kedves MA, kérlek, nyugtassatok meg, hogy nem készültök semmiféle irányváltásra... ugye nem??? Ez itt semminek sem az előszele, csak véletlen sikerült így. Csak ültem tegnap is és olvastam a Varga-Hilltop kommenteket, nomeg most a maiakat... hát, még egy pár ilyen és a saját szakmámtól is elmegy a kedvem :-(((... aztán mihez is kezdek? Mehetek hamburgert árulni? :-(((
nyikk

proelium 2008.02.11. 21:09:38

Coccinella Septempunctata !

Helyesn:

Coccinella septempunctata

Herczeg Zoltán 2008.02.11. 21:15:57

Borzasztó kelemetlen, és kulturálatlan ember vagy Te, "neménvótam", Azt hiszed, hogy mindent értesz? Mindent tudsz a világról? Azért mert másképpen is lehet élni, mint az neked jutott és természetes, az még nem hülyeség. A te világodon túl is van világ. Próbálj meg belenyugodni a tiedbe, és azzal foglalkozz. Ne azzal, hogy más mire költi a pénzét. Képzeld el én is megveszek drága (neked) borokat és nem azzal foglalkozom, hogy te miért iszod azt amire igényed van, vagy talán amit megengedhetsz magadnak. Ne sajnáld tőlünk, próbálj meg egy kicsit többet keresni (pénzt) aztán vegyél rajta "örömöt" és akkor nem érzel késztetést arra, hogy elmagyarázd azt, miért vagyok én hülye. Mert hát szerinted, ugye aki sok pénzt költ (nem a tiedből, hanem a sajátjából) az hülye. Ne foglalkozz velünk,próbálj belenyugodni abba ami neked nem kell, vagy amire nem telik.

VPR 2008.02.11. 21:18:08

Bordeaux szemérmetlenül drága. Párizs 1976? Az 1973-as Stag's Leap CS Cask 23 csont nélkül lenyomta a '70-es Château Mouton-Rothschild-ot.
A bordeaux-i sznobizmus fekete napja volt.
A Cask 23 akkor 6 dolcsiba került:-)
Szerintem nincs bor, ami fogyasztás szempontjából milliókat érne. Olyan sincs, ami százezreket. Az én ízlelőbimbóim 5 ropinál beálltak:-) Na jó, mondjuk 20 ezernél....

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.02.11. 23:07:54

"Nekünk nem tellik, ergo nem veszünk, de nem biztos, hogy az a sznob, akinek magasabbak az igényei."

Szerintem meg igen. Kivagyi irritáló exhibicionista sznobállat az, aki 6 milliót költ egy üveg borra, aztán felbontja és jóízűen megissza. Ha "magasak az igényei", akkor igyon nagyon jó borokat 20-30-50 ezer Ft-ért, a maradék pénzét meg fordítsa a szegények istápolására. Például. Vagy el tudom képzelni azt a verziót is, hogy az étterem ajánlja fel a vételár egy részét jótékony célra, akkor legalább a vásárló is kaphatna egy pirospontot az égiektől. De így? Akadjon a torkán...

És nem az irigységből beszél belőlem, elhihetitek.

dalton1 2008.02.11. 23:37:22

Szerintem nem az a sznob akinek magasabbak az igényei. Ahhoz hogy valaki 6 millát költsön egy borra nincs elég magas igény. Csak elég magas egoizmus.
Ezzel természetesen nem a bort bírélom hanem az embert, dark future-rel egyet értek...

nem sikeres :-( 2008.02.11. 23:48:46

Ott a pont dark future. A minőséget lehet szeretni bármiben, de ezek az árkategóriák már réges rég nem erről szólnak. Ez a "megveszem mert megtehetem" egy bizonyos szinten túl már csak komplexushalmazok leküzdésére szolgálnak (-szerintem).

Tib 2008.02.11. 23:49:19

:-) Hát remekül szórakozom ezen az intellektuális csatározáson, ami itt folyik. Én magam sosem tudtam élvezni a bort, mert egyszerűen ihatatlannak tartom - kivéve talán a jégbort, azt is módjával -, de azért nem zavar, ha más szereti. Viszont nagyon érdekelne, hogy
- MI az, amit mások, akik élvezik, értékesnek tartanak benne,
- MI az az íz, ami megér 300000 - 10000000 Ft -ot, vagy többet.
- Vagy MI ér meg ennyit?

Meg tudja nekem ezt valaki mondani? Mert én értem, hogy mindenkinek joga van ehhez, meg ha van rá módja, ám tegye (bár ez sok morális kérdést is felvet, de annak nem itt van a fóruma), de ha félretesszük az image-t, önimádatot, kivagyiságot - és nem akarom itt folytatni, mert nem bántónak szánom, csak nem tudok jobb szavakat rá -, szóval MI az az öröm, ami ennyit ér?

És persze, vajon azok az emberek, akik az ilyen borokért ennyit fizetnek, vajon nem lehet, hogy nagyon beszűkültek, és másban, amiben a "hétköznapi" emberek örömet találnak, nos, ők képtelenek örömet találni?

Tényleg, nem bántó szándékkal írtam, csak gondoltam, megkérdezem itt (is), hátha.

:-)

Tib

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.02.12. 00:08:39

RE: Az úri közönség táncol 2008.02.11. 23:48:46

Pontosan. És mivel kereslet van, megteremtik hozzá a kínálatot is...

A (szak)lapok meg lelkesen kontráznak alá, szimbiózisban a termelőkkel/kereskedőkkel/éttermekkel. A hatmillió azért hatmillió, mert azoknak a boroknak mítosza van, imázsa van, sajtója van, és néhány exhibicionista hülye kivagyiságból tovább táplálja ezt. Öngerjesztő folyamat, ahol határ a csillagos ég. Egy bizonyos árszínvonal felett szerintem az ár nem a termőhelyről, nem a minőségről, de még nem is feltétlenül az adott fajta adott évjáratának ritkaságáról szól, hanem száz apró trükkről, marketingről, médiastratégiáról.

Ferraiolo 2008.02.12. 00:13:20

Uramisten, mi folyik itt? Művalkeszek! Biztos hogy kell nektek ez a sok idióta komment? Ez itt már nem borkultúrális fórum, hanem sok önelégült idióta játszótere.

dalton1 2008.02.12. 00:31:17

Tib. Emberek ugyanazt tartják értékesnek egy borban mint más emberek a repülésben, sportban, lótenyésztésben vagy bármi egyébben. Mindenkinek más jelenti a katarzist. A fontos hogy ne kiabáljuk rá a másik katarzisára hogy hamis mert az enyém igaz. Mert nekem az enyém, neki az övé. Ezek súlyos, komoly kérdések, talán nem is itt a helyük ennyi hétköznepi hozzászólás között, de fontos tudni és a borszerető ember tudja hogy a bort is, embert is tisztelni kell a maga helyén, ahogyan a nőt is akár királynő akár kurva.

Tehát egy bor nem feltétlenül az íze vagy illata miatt lenyűgöző ahogy egy nő sem a csókja miatt, hanem mert nő, mert érzed mert érinted, szereted. Kicsi vagy és mégis kapcsolatba kerülsz vele, nem a vágyaidat elégíted ki hanem csak megcsodálod. És ha sokáig csodálod lassan tudni fogod mi emeli és mi csökkenti fényét. És csak a csodálat után jön hogy barik nem barik, biodinamikus, édes vagy száraz vagy bármi más...ami szakmai...

A rengeteg pénzt pedig a reklámra adják, itt is és a Nike-nál, Ferrari-nál is...

Tib 2008.02.12. 01:25:38

dalton1, én direkt próbáltam nem "rákiabálni" :-). Értem az intim kapcsolatot amit érzel a borral. A kérdésem akkor maradjon ennyi ezek után: jól veszem ki az utolsó mondatodból, hogy azért te is sokallod ennek a bornak az árát? Mert én nem azt kérdeztem, lehet-e egy bor drága, nem zavar a drágaság, ha megfelelő az ár/érték arány. A kérdésem az volt, mitől éri meg ez a drágaság. És most nagyon szubjektív dolgot kérdezek, csak hogy értsem.

Vagy másképpen: vegyünk egy olyan bort, amit szeretsz, kicsit nehezen, de megengedheted magadnak. Most vegyünk egy másik bort, ami mondjuk 20-szor vagy 50-szer drágább, és sosem kóstoltad.

Hogy tudod eldönteni, hogy csodálatot fogsz érezni majd afelé a bor felé?

Hogy tudod eldönteni magadban, hogy a sokkal drágább bor arányaiban sokkal több örömöt fog okozni ahhoz képest, amit ismersz?

Honnan tudod, hogy élvezni fogod, bármilyen módon is fog az majd téged boldoggá tenni? Hogyan?

A címke? Az egy papír.

Valaki más véleménye? Honnan tudod, hogy az fog téged boldoggá tenni, ami őt boldoggá tette? Honnan tudod, hogy azonos az ízlésetek ezen a téren?

Szóval érted. Van egy üveg, amiről tudsz véleményeket, adatokat, háttérinfót a készítőről, és ezek után megkockáztatsz egy elég nagy összeget, de még nem is tudod, hogy élvezni fogod-e, pedig abban az üveg borban azt a fajta kapcsolatot keresed, azt a csodálatot, amit sosem tapasztaltál meg.

Szóval akkor hogy is van ez?

(Továbbra is nagyon próbálok nem bántót kérdezni. :-)

Tib

nem sikeres :-( 2008.02.12. 01:27:56

Dalton! Alapjában véve talán igazad van, nem vagyunk egyformák. DE! Akármi légyen is a vesszőparipád, nem kellene túlzásokba esni. Az ilyen túlzások miatt miatt nem elég soha semmi. Mindig lesz valami jobb, újabb, drágább, trendibb. 22-es csapdája. Ha beleesel,soha nem menekülhetsz. Nagyon kevés embernek adatik meg, hogy bármit megengedhessen magának, tehát sohasem lehet teljesen elégedett. Én pl.soha nem költenék ilyen irreális összeget SEMMIRE. Talán többször megtehettem volna, de az ár/érték arány(-talanság) elriasztott. Nem vagyok sikeres ember! :(

dr. Veér Farkas 2008.02.12. 02:14:52

HgGina 2008.02.11. 16:25:41
Az a baj, hogy a ménesi vörös aszú bár vörösnek valóban vörös, de csöppet sem aszú. Simán csak kései szüretelésű szőlőből készült bor.
És még csak annyira nem is jó.
(Nem) kicsit sznobpia az is (ha már itt a sznob italozási szokásokról volt szó).

Coccinella Septempunctata 2008.02.11. 17:37:55

"ennél szentebb és csodálatosabb kevés dolog van, mint a puszta földből a kezed munkájával minőségi ételt/italt előállítani."

És? Ki tart vissza, hogy ezt csináld?
Kevés ennél giccsesebb ömlengést lehetett itt olvasni eddig.

"halálos bűnt követtem el, mert házasságon kívül szexeltem"
Ahogy értem, nem az a lényeg, hogy mit, hanem hogy hogyan. A többségnek nem mindegy, hogy Tokaj főterén fényes nappal gruppenben, amikor filmezik is, vagy 1 valakivel félrevonulva, meghitt kettesben.
Sarkítva volt.

Benikuty:
"a vérfrissítés jó, de ez már vérfertőzés:("

Talán nézz utána a vérfertőzés szó jelentésének. Szerintem nem ezt akartad írni.

kételkendő 2008.02.12. 04:39:20

-vegyek bort is?
-bórtisvegyé'!

RéCica (törölt) 2008.02.12. 08:16:52

Neménvótam! Az arisztokrata nem szitokszó!
Vagy 'tán az embereket származásuk szerint osztályozzuk? CsaK NEM?

Jenyei 2008.02.12. 09:06:09

William Shakespeare

XCI szonett (részlet)

Ennek gőgje a rang, annak az ész,
Sokaknak erős teste, vagy birtoka,
Vagy cifra köntös, korcs divatmű, és
Másoknak agár, sólyom, paripa;
S minden szeszély azt a kéjt hozza, melyben
A lélek legjobban gyönyörködik…

borleszk (törölt) 2008.02.12. 09:28:41

ennyi pénzt egy üveg löttyért...van még hülyeség bőven a világban...

megjegyzés 2008.02.12. 09:48:48

VPR, a Stags Leap ma már 50-80 $ között mozog ( tengerentúli bevásárásnál)

Coccinella Septempunctata (törölt) 2008.02.12. 10:53:32

A Coccinella Septempunctata ebben az esetben személynévnek minősül, ezáltal a Septempunctata nagybetűvel irandó.

Dalton,
köszönöm, a katolikus keresztény vallást ismerem, nem szükséges bemutatni. Nem tekintek semmilyen vallást nőbarátnak, ha az nem ismeri el a nők férfiakkal való egyenlőségét, nem támogatja a helyes fogamzásgátlást, és korlátozza a nők reprodukciós jogait. De mint már mondtam, ezt beszéljük meg egy feminista blogban.

Farkas,
hát ha ezt az életmódot giccsesnek tartod, akkor igyál teszkós kannásbort, biztos megváltoztatod utána a véleményedet.
Egyébként ki beszélt itt gruppenről és hasonlókról? Jó lenne, ha az eredeti beírásomat is elolvasnád, amire a rengeteg mocskolódást kaptam, és utána gondolkoznál el, hogy mit írsz.

Dirty 2008.02.12. 10:56:15

Kövezzük meg a Coccinellát, aztán zárjuk le végre ezt a témát, még mielőtt valamelyik barom megint Jehovát mond.

dalton1 2008.02.12. 11:30:13

Tib. Egyet értünk, iszonyú drágának találom, valószínűleg ha megtehetném sem venném meg, és nem azért mert valamilyen szinten lutri, hanem mert rosszul érezném magam hogy ennyi pénzt áldoztam a saját örömömre.

Coccinella. Ha annyira ismernéd a keresztény vallást akkor nem írnál ilyen badarságokat. A nők a nagy feminista harcukkal azt érték el hogy ugyanolyan kicsinyes dolgokkal mocskolták be magukat, mint a férfi felsőbbrendűséget szajkózó férfiak. Nem lett volna erre szükség ha eleve fel sem merül hogy ki az előrébbvaló...ismerjük a bevett mondást hogy "a nő az csak egy oldalborda" erre válasz az lehet hogy a férfi meg por és nyál...de minek erőlködni ezen, nem értem...
És ugyan bocsásd már meg szegény vallásoknak hogy nem támogatják az orrba-szájba szexet, az abortuszt ami lényegében gyilkosság, stb. stb...

Az Újszövetség az alapja a kereszténységnek, bár ezt gondolom tudod. Idéznél belőle hogy mi alapján tekinti a kereszténység alacsonyabb rangúnak a nőket?
Mert én tudok ellenkező példát.

Furmányos 2008.02.12. 11:53:07

Bakker! Nagyon gáz, ami ezen a topicon van! Rákattant a netre a Móri Borozó törzsközönsége?

Coccinella Septempunctata (törölt) 2008.02.12. 11:54:54

Dalton,
a nők a nagy feminista harcukkal elérték, hogy pl. nekem lehessen szavazati jogom, tanulhassak, lehessen magántulajdonom, ne legyek apám, majd férjem gyámsága alatt, dolgozhatok, eldönthessem, hogy akarok-e gyereket, és mikor, hogy kihez mehessek férjhez, stb. És minderre Magyarországon nagyjából 50 éve van lehetősége a nőknek. Milyen kicsinyes dolgokról beszélsz?

Szegény vallásoknak pedig nem tudom megbocsátani, hogy támadják a normális és egészséges nemi életet, azt hirdetik, hogy nemi életet csakis és kizárólag gyermekáldás céljából lehet élni, egyéb esetben halálos bűnnek számít, ellenzik az AIDS-től sújtott Afrikában az óvszer használatot, meg úgy általában az óvszerhasználatot és minden egyéb fogamzásgátlást, és elutasítják az abortuszt még abban az esetben is, ha a magzat nemi erőszakból fogant, a magzat beteg, vagy az anya egészsége veszélyben forog, stb. Nem szeretem, hogy azt hirdetik, hogy az asszony fogadjon engedelmességet a férjének, mintha nem lenne önálló személyiség, önálló akarattal.

Tisztában voltál azzal, hogy a nőknek a nagyon sokadik vatikáni zsinatig nem volt lelke, és azon a zsinaton is egy darab szavazaton múlt a dolog? Szinte egyik világvallásban sem találunk papnőket, csak férfiak lehetnek magasabb szintű egyházi személyek, a nők vagy ki vannak szorítva egy elkerített részre, vagy takaríthatják a sekrestyét.

Az Újszövetségben nem láthatsz egyetlen női apostolt sem, akik nőket egyáltalán megemlítenek, azok az özvegyek, akik kísérték Jézust és az apostolokat, és a pénzükből vettek számukra élelmet, Márta és Mária, Szűz Mária, és Mária Magdolna, akik mind úgy élték le az életüket, hogy a férfiaktól teljes kiszolgáltatottságban voltak, és egyetlen életcéljuk az volt, hogy a körülöttük levő férfiakat kiszolgálják.

Egyébként a kereszténység, mint alapötlet, "szeresd felebarátodat, mint tenmagadat" nagyon jó és megbecsülendő, csak kár volt egyházasítani. Meg úgy nem csípem, ha ilyenre föl apellálva beleszólnak olyan dolgaimba, amihez maximum nekem van közöm.

Visszatérve az orrba-szájba szexre, szerinted ki beszélt erről? Egyébként te éltél házasságon kívül nemi életet, vagy éltél úgy nemi életet, hogy nem a gyermekáldás szándéka vezetett? Éltél úgy nemi életet, hogy fogamzásgátlást használtál? Mert akkor bűnt követtél el...

Regős Bendegúz 2008.02.12. 11:55:18

Emberek vitátok meddő, láthatjátok egy jó bor minden pénzt megér, akár millákat is.
Miért is felháborító a vizitdíj?
Mert nem elég drága így a sznobok nem tudnak orvoshoz járni:-)

tunderninja 2008.02.12. 12:05:34

Akkor ha valaki vásárol egy bevizsgált mondjuk 1918-as 6puttonyos aszút 930.000Ft.-ért akkor ő sznob?Mert a kedves mamájának veszi ajándékba mert akkor született?Vagy azért mert valaki vásárol egy drágább bort akkor már rossz szemmel nézünk rá,azért mert megteheti?Én nem nézem rossz szemmel,mki azt kostól amit megengedhet magának,és szívesen belekóstolnék egy ilyen nedűbe,mert ha az élet úgy hozza akkor igen,mert jobb úgy meghalni hogy sok mindent kóstoltam.Ja és akkor Tiffán Ede bácsi is egy sznob mert ő a Grand Selectiót is előjegyzésbe 10.000Ft+áfába adja,kérdem én akkor ha csinálnánk egy függvényt hogy egy francia termelő vagy egy olasz aki már 400éve vagy 300éve termel és készít bort apárol fiúra átadva a tudást akkor a Villányiak mit képzelnek hogy 18év mínőségi borkészítéssel a hátuk mögött annyi pénzt kérnek a termékükért,és vannak akik megveszik ennyiért is,akkor kérdem én ha valaki mondjuk ad egy 1867-es Roderer Champagnért mondjuk 800ezer forintot az sok?Szerintem nem.

wagabound 2008.02.12. 12:14:04

Hogy a témánál maradjunk (nem a görögtársaságos hölgynél..): egy-egy kiváló évjáratú, ráadásul extra finomra sikeredett bornak csillagászati az ára, és ez az ár arányosan emelkedik, ahogy az illető borból egyre kevesebb van.

Hölgyeim és uraim, kedves elvtársak, bármennyire szokatlan is nekünk, vannak a Földgolyón olyanok, akik kis hazánk egy évi bruttó termelésének értékét simán zsebből kiperkálják egy üveg alkoholért. Azért nem kell elcsüggedni, már nálunk is vannak, akik kilóra vesznek gyárakat, négyzetkilométerre erdőket, mezőket, szántókat. Hogy mást ne melítsek, itt van Magyarország vezető bankjának elnöke. Na, ezen tessék lázongani!:-)))

dagadtos 2008.02.12. 12:20:35

Kedves Coccinella! Szerintem az itteni olvasók nagy része viszonylag leszarja a feminizmus eredményeit, az egy másik fórum lesz! De én nem szeretnélek nagyon lelombozni, csak így magunk között mondom.

Viszont ha valaki tudja, hogyan lehetne egyszerűen szerezni a New York Times cikkben leírt borok valamelyikéből, az megírhatná itt, vagy privát, köszönöm.

dalton1 2008.02.12. 12:45:18

Coccinella, ha nem baj kérnék tőled egy e-mail címet, mert a téma tényleg nem ide való de szívesen válaszolok.

/Én is takarítottam már sekrestyét.../

Zahal 2008.02.12. 12:53:13

Nem kell itten globálisan nézni, hogy vannak, akik zsebből kifizetnék Magyarország költségvetését, hanem az van, hogy egyes itteni sznob picsák az alapján ítélik meg az embert, hogy az milyen bort vesz és hogyan issza. Hát ha nincs "MIBŰ", akkor hogy a faszomba legyünk "stílusosak"?! Könnyű beszélni milliárdos hátszéllel.

Zahal 2008.02.12. 13:01:32

tunderninja: 800.000 Ft nem sok fél liter szőlőléért?! mennyivel nyújt többet, mint egy 1000 Ft-os bor, csak mert 200 éves? akinek nem sok, azok át vannak verve, elhitetik velük, hogy olyan jó a bor, amennyi az árcédulán van. a (dollár)milliomosok mindent megvesznek, ami a státuszuk fenntartásához kell, pnt belőlük élnek az élelmes cégek, nekik adnak el például gyémántberakásos mobiltelefontokot, sőt, valójában közepes minőségű autót, exkluzív emblémával (pl. Jaguar, vagy a sokszor gagyi Cadillac).

Coccinella Septempunctata (törölt) 2008.02.12. 13:04:57

Dalton,
megtalálsz a tűsarok.hu-n, csak fordítsd le magyarra a nevemet.

a.c.a.b.er 2008.02.12. 13:17:03

tegnap ittam 300 ft.-os 2 literes muskétást és biztosan jobban kiütött mint a 6 millás f**zom tudja bor..aki meg az íze miatt issza annak tudnám ajánlani a 400-500 ft-os 100% os gyümileveket azok nagyon fincsik

Zahal 2008.02.12. 13:21:49

acaber: aki meg nem tudja hová szórni a pénzét, adja valamelyik gyermekotthonnak.

(a sznobok nem azt nézik, melyik bor üti ki őket, hanem hogy melyikkel lehet minél nagyobbat villogni)

dalton1 2008.02.12. 13:32:56

Hát elég dúrva ha te azt nézed hogy melyik bor üt ki...és még büszke is vagy rá.../természetesen nem a villogást védem:)/

egri Fehér 2008.02.12. 13:40:21

Jajj, ez az Index-címlap...! :SSSS

Zahal 2008.02.12. 13:41:43

A feminista nő az akinek legalább három macskája van, csupa szőr minden ruhája, a lába is szőrös, és 40 éves koráig építi a karrierjét?:-)

tunderninja 2008.02.12. 13:49:35

Lehet hogy vannak akik csak villogásból isznak drága bort,viszont én azért meert szeretem,és ha tudnék mindent kóstolnék,egy 200éves borért meg szerintem nem sok 800ezer forint,ha megtehetném megkóstolnám és vennék egyett,mert miért ne?Jótékonyságra is költenék meg amiről úgy gondolom hogy érdemes.Bort inni jó és ha megtehetném innék csak innék és innék.Egy jó és szép élethez és boldogsághoz szerintem kell a jó bor,mert a lélek legalábbis az enyém akkor nyugodt és megbékélt önmagával.:)Sok pénzem lenne akkor innék mindenfélét és ennék mindenfélét,mert szerintem ezek jó dolgok az életben.Természetesen a családdal.Valami a mai világban annyiba kerül amennyiért megveszed kinek ennyibe kinek annyiba.Mindenki olyan bort kóstol amit megengedhet magának,és én azt mondom kóstóljunk sokat és sokfélét mert az egyik legszebb ételkiegészítő a bor megértése az üzenete és íze:)

tunderninja 2008.02.12. 13:50:57

bocs életkiegészitő

Coccinella Septempunctata (törölt) 2008.02.12. 14:11:44

Én a kedvenc barátnőm 2004-es esküvőjéről tettem el egy üveg bort, azzal a felkiáltással, hogy majd kinyitjuk az aranylakodalmukon... Addig nálam jó helyen lesz... Nem drága, de biztos, hogy a világon senki másnak nem lesz ilyene...

Benikuty 2008.02.12. 18:21:56

dr.Veér Farkas, természetesen azt értettem ezen, hogy gyalázat, felháborító, ami a poszt és a címlap nyomán itt megy:(
Te ezt természetesen pontosan tudod, de akkor miért oktatsz?
Drága barátom, ennek a szónak az értelmét 40, uszkve 42 éve tudom.

vargabi113 2008.02.12. 20:31:41

Ketves fijjug, jányok is!
(mek asz a pár szomorú naty marha)

Úgy látom, hogy már megint mindenről szó van itt, csak a borokról, meg úgy álltalában a műveltségről nincs egy- két embernél! Mert milyen jó dolog is nickek mögé bújva, néha ordenáré stílusban, első szóra véleményt nyilvánítani - nem alkoholról, még csak nem is művelten - olyan emberről (emberekről) aki leírja egy dologról a véleményét! Mi is ittuk a 80-as években a vörösboros kólát, söröskancsóban. Mi is hajtottuk az NDK-s csajokat (testületileg is) a Balaton-parton.(Tehát akkor én szoknyapecér vagyok!) Aki nem, annak egy-két jó dolog kimaradt az életéből, valószínűleg, mert túl fiatal. De nem mondok senkiről olyan véleményt,főleg nem olyan stílusban, mint fentebb egy-két "művelt" főkoholista. A sznobság eredeti jelentését sem hiszem, hogy a fent említettek ismerik, nem is ez a lényeg. Megengethetem magamnak, hogy legyen a pincémben egy-két Magnifico, Primarius, Sessio, vagy pár tokaji. Ettől még nem vagyok sznob! Csak próbálom az életemet jól élni, még akkor is, ha ez pár embernek nem tetszik, mert vagy irigyek, vagy saját lehetőségeik korlátjai között tengetik életüket, és ezért azokra haragszanak, akik máshogy élnek!

Tuddki!

Coccinella Septempunctata (törölt) 2008.02.13. 09:44:41

Kedves Vargabi113,
imádom, hogy még mindig vannak emberek, akik megvédenek. Nagyszerű érzés!

Grange 2008.02.13. 10:02:02

a.c.a.b.er
gratulálok, igyál jóóóóó sok muskétást:)
a májad is sokat fog érni amikor majd ujat kell a helyére tenni:)
tiszta gáz az összehasonlításod, hihetetlen....

jah és a szölő is gyümölcs :)

asdf.asdf 2008.02.13. 10:31:35

Na kicsit megkésve, és első alkalommal, de borhoz szólok hozzá.

Nem vagyok borász, nem is vagyok boros, csak olyan ember, aki jó társaságban szivesen iszik jó bort. Ezzel és Bordeaux-val kapcsolatban van egy kis tapasztalatom. Nincs viszont a nagy neves pincészetekkel, mert egszerű debugosemberként nincs pénzem 30-40 eurós borra. Inkább igyekszem szerencsés lenni az olcsókkal.

Egyébkét viszont jártam már árszor Boreaux-ban és környékén, és meglepődve tapasztaltam, hogy ott nem préselt szőlőből, hanem hanem szőlőcefréből, utólagos acsmagolással igyekeznek borhoz hasonló nedűt készíteni. Biztos van ennek vaami szép neve. Gondolom héjában fermentálás, vagy hasonló (egyébként a hélyában fermentálás az, amikor a hélya megeszik egy korábban szőlőfogyastásban bűnrészes állatot, és az megfekszi a gyomrát, ami miatt van ideje a szőlőnek fermentálódni a hélyában :)). Félre a viccet: volt alkalmam látni, ahogy bazi nagy fémhordóban cefrét érlelnek a leszüretelt, leszemezett szőlőből, majd az jól megforgatják, majd lepréselik, majd egy tojásfehérjéből és mindenféle vegyianyagból készült lötyel igyekeznek a cefreség nyomait eltüntetni a hordóba töltött bornak látszó, szagos lötyből. Aztán a hordó tartalmát palackba töltik, és annak megfelelően árazzák, hogy mennyire érződik a hordóba rohadt tojásésmás íze a löttyön.

6 euróért kiválló omlettalapanyagot lehet palackban kapni. 12 euróért már esélyes, hogy bor is lesz a palackban, és tényleg úgy 30-40 euróért lehet valóban borhoz hasonló ízű szőlőcefréhez jutni azon a környéken.

Mindenkinek javaslom, aki a bort szereti, hogy nézzen meg Saint Emillionban egy ilyen borásati tájékoztató túrát. Aztán inkább igyon Bergerac-i bort. Azon a környéken a vargányás pizzához ingyen felszolgált házibor is magasról vert bármit, ami a Bordeaux-i környéken 30euró alatt venni lehet. Pedig 17 euróért nagyon finom édes tojáslikőrt árulnak borospalackban, bor néven Saint Emillionban.

Van még egy Pessac-Leognan-i vörös otthon a szerzemények közül, ha majd azt is megkóstoltam, lehet, hogy megváltozik a véleményem, de Bordeaux környékén vörösbort még jót nem ittam.
A sató Malbec sem kivétel. Az egyetlen helyi bor, amit drágáért megvettem, mert nem kicsit dicsérték a kastélyt. Az egy kétéves történet volt, amit végül 4-en ittunk meg, különben az életben nem fogyott volna el.

Viktor

csomorika 2008.02.13. 10:46:25

Kedves Viktor! Lehet, hogy ezt az első alkalmat még tolhattad volna néhány évig. Azonban akkor megfosztottál volna attól az örömtől, hogy én világosítsalak fel arról, hogy amit láttál, és ilyen plasztikusan leírtál az a vörösborkészítés.

asdf.asdf 2008.02.13. 11:01:51

Kedves csomorika!

Akkor azt mond meg nekem, hogy a hazai borokon miért nem érzem ezt a tojásésmás ízt a fent már megénekelt 6-30eurós kategóriában sem? Pedig azok közt is előfordul merlot - cabernet keverék. Na inkább válaszolok én: Itthon borhoz értő emberek szoktak velem meggyőzés céljából itatni olcsó vörösborokat, kint meg magam vettem le a polcról, amit levettem. Gondolom, aki ért a borokhoz, olvasott a témában, az tudja, mit vesz le a polcról, tudja mire számítson. Én meg eddig ahhoz is lusta voltam, hogy a kínált bornak utánnanézzek, emlékezzek rá, mit ittam. A kényelem meg a kényeztetés. Na.

Mondjuk, ha tényleg mindenki így készít vörösbort, az megmagyarázza, hogy a hazaiak közül is miért inkább a száraz, fehér. Bár félek attól, ha tudnám, hogy készül, azt se innám már, és maradna a sör. Meg a jobban sikerült háziborok.

Az legalább pacsmagolásmentes, és néha (véletlenül) sikerül eltalálni olyasmit, ami nekem is ízlik. Igaz az utóbbi két évben inkább szilvához keverték a termést, és pálinkát főztek belőle, mert otthon hozzá se kezd a család, ha esélytelen, hogy bor legyen a szőlőből.

Mondtam, nem értek a borhoz. Csak azt tudom, mit érzek finomnak.

Viktor

t f 1 (törölt) 2008.02.13. 11:35:24

Viktor
Tényleg nem értesz a borhoz. Javaslom keress fel egy olyan borászt, aki-ha nagyvonalakban is-de elmagyarázza neked a borkészítést
Amúgy meg vigyázz a sörrel! Ha tidnád hogy készül... :))

asdf.asdf 2008.02.13. 11:55:17

A borról mondtam, hogy nem értek hozzá. Simány beőlök bármilyen marketingtrükknek.
A sört viszont tudom :)

Az árpa, vagy komló, vagy más gabona malátáját jól megfőzik, hagyják élesztővel fermetálódni, és leszűrik, vagy nem. Ha nem szűrik le, akkor a sör még a palackban is érik egy kicsit. Definíció szerint. Aztán veszem a drága belga meg ír söröket csapból, ha olyat akarok inni, ami megfelel a definíciónak és nem agyontartósítószerezett lager valamilyen név alatt.

Mondjuk 10 euró egy jobb angol kocsmában nem drága egy kancsó newcastelért. Annyi a hátránya, ami az előnye is: már azelőtt tudom mit iszok, mikor kikérem a sörömet. :)
Sajnos itthon sem olcsóbb sokkal.
Viktor

csomorika 2008.02.13. 11:59:49

Kedves Viktor, ha láttál is volna már sörgyárat belülről, lehet hasonló lenne a véleményed mint a vörösborokról:-)

asdf.asdf 2008.02.13. 14:13:36

Hát. Sörgyárat láttam már vagy kettőt, tejüzemet is. Mégis iszok sört is, tejet is. Csak nincsenek illúzióim. Tudom, hogy ha nem kaphatom meg az olyan sört, amit szeretek, akkor akár ihatok Borsodit, vagy Kőbambit is. Vagy valamilyen Ászok-ot. Semmivel nem különb az itthon főzött Dreher-nél. :(

A bor más. Meg a parizer. Amióta láttam, hogy készül, vörösbort csak módjával, tanács alapján iszok, parizert meg egyáltalán nem eszek.

Kérdezném, hogy van-e abban a gondolatban valami, hogy egy vörösboron a bort értők sem szeretik azt érezni, mivel takarították ki a seprőt a hordóból, hanem ha lehet, inkább a bort magát? Mert ha igen, akkor mégis lehet, hogy egy jólsikerült házibor többet ér, mint a mennyiségmaximalizálás céljából cefréből pancsolt, egyébként híres pincében készült, híres vörösbor. Már így a 30euró alatti kategóriában, bordóiról beszélve.

Hallottam rebesgetni, hogy a pancsolás előtt, a tartály alsó nyílásán magától, pár nap alatt kicsurgó anyagot egészen nagyra tartják. Van is neki valami neve, csak nem emlékszem rá, mi. Annyit gondolok, hogy az se cefre, meg talán nem is igényli, hogy a kolloidokat pempővel takarítsák belőle. Ha jól emékszem, annak elég az ülepítés is.

Azt továbbra is fenntartom, hogy nem értek a borhoz, és csak azért provokálom a hozzáértőket, mert így egyszerűbb hiteles véleményhez jutni, mint kigúglizni és megpróbálni kiválogatni, hogy mi hülyeség a sok marketing dumából, amivel a hordó aljáról megpróbálják eladni a lőrét.

Viktor

csomorika 2008.02.13. 15:31:11

Amit te pacsmagolásnak, ill. pancsolásnak hívsz, az szerves része a vörösborkészítésnek és nem a mennyiségmaximálás a célja, hanem elsősorban a színkinyerés(és még sok más), mivel a szőlő héjában van(nem, nem a vitamin) a színanyag. A cefrében bogyózott, feltárt szőlőbogyón kívül nincs más.

asdf.asdf 2008.02.13. 16:18:23

Oké. Értem, hogy van pár anyag, amit értő borászok nagyra értékelnek a cefréből gyártott vörösborban. Ha nem is a vitamin :)

Mégis nagyjából 3x ittam kiválló házibort. Nem csináltak vele semmi extrát: kipréselték, hagyták kiforrni, átfejtették, érlelték. Megittam. Jó volt meginni.

Kóstoltam vagy 30 palackos vörösbort. Amit nem értő ember nyomott a kezembe, az kivétel nélkül vacak volt. Gyakorlatilag forgalomba engednek itthon is, külföldön is minőségi bor néven olyan italokat, amik szódával, vagy kólával egészen ihatóak. Én meg megnézem a címkét, és bedőlök valami nagyvonalú dumának a vulkanikus talajról, meg a fasza tanninokról, meg lágy savakról. Kibontom, állni hagyom, ülepedni, szellőzni, mint a nagyok, aztán megkóstolom, pofára esek és gyorsan eszek rá valamit, hogy elvegye az ízét. :( Tényleg úgy van, hogy 1000Ft alatt csak nagy szakértelemmel lehet jó bort találni? Mármint vöröset. Rászánnám én a 6000-et itthon is egy jó borra, ha tudnám, hogy jó. Nem állok olyan jól anyagilag, hogy jószívvel esnék pofára egy drága borral. A franciáknál is sikerül (értő segítséggel) jó bort inni, de amit magam vetem le a polcról, az eddig mind pofáraesés volt.

Szóval az az érzés alakult ki bennem, hogy amivel pofára estem, az olyasmi, amiből a cefreséget igyekeztek eltüntetni kevés sikerrel. Amivel meg nem, az valószinűleg több odafigyelést kapott. Azok a kolloidok, amiket a tojásésmás kiszűr a borból kivállóan képesek tenzideket és mindenféle molekulát megkötni, és leülepedni a tárolóedény aljára a megkötött dolgokkal együtt. Hogy jót, vagy roszat visz-e magával a kolloid, már más kérdés. Gondolom a szakértelmen múlik.

Biztos meglehetős titoktartás övezi, mi a tojásésmásban a más, ami kiválasztja, hogy mely enzimek dolgozhatnak tovább az edénybe töltött borban, és mi az, aminek jobb, ha a tojásésmással, meg a sperővel együtt kifejtik az edény aljáról. Ha én borász lennék elgondolkodnék a már kipréselt, edénybe töltött cefre tojásésmásos kezelése után azon, hogy átfejtsem-e másik edénybe a lényeget. Szerintem meg is teszik egy páran. Ott, ahol nagy neve van a vidéknek, a hozzám hasonló műveletlen alkeszokat meg azzal szivatják, hogy olcsón, de még mindig 5x-ös áron eladják a lőrét az edény aljáról. Mégiscsak bordói lőrétől rúghassak be. :(

Pedig bortól még nem rúgtam be. Nem is akarok.

Nagyjából annyi eddig a tanulsága a mai napnak (borászati szempontból, számomra), hogy maradok az előre egyeztetett értő ismerős által prezentál boroknál, és nem próbálok jó szerencsével beválasztani egy véletlenszerű dolgot. Majd ha szakértő ismerősöm is lesz (nem csak oylan, aki azért tudja mit ne vegyen le, mert nálam sokkal többet iszik) vegzálom őt hülyeségekkel. Addig nem igen hall engem szakértő borról megnyilvánulni. Legfeljebb kérdezni. Azt is halkan :))

Viktor

t f 1 (törölt) 2008.02.13. 16:27:24

"kipréselték, hagyták kiforrni, átfejtették, érlelték."

Így készül a bor. :)
A borkezeléssel (derítéssel) kapcsolatos butaságokat pedig sürgősenn felejtsd el. Inkább látogasd sűrűn ezt az oldalt és ha nem világos valami, ne szégyenlősködj, kérdezz.

asdf.asdf 2008.02.13. 17:35:24

Hát. csomorika szerint pedig éppenhogy derítéssel készül a vörösbor.
Valahogy így: Cefre készíteés, kavargatás, a fermentált szőlő kipréselése, ülepítése, átfejtése, tojásésmással kezelése, palackozás.

Akkor most hogy is van ez?

Viktor

csomorika 2008.02.13. 23:31:32

Úgy tűnik megpróbálsz provokálni, szóval mielőtt mégegyszer leírod ugyanazokat a hülyeségekeket olvasd is el, hogy mit írtam, derítésről pl. egy szót se.

ezerjo 2008.02.13. 23:56:18

ez most ugye nem komoly, Viktor?
először érdemes lenne csendben olvasgatni pár cikket, hozzászólást. Aztán kérdezni. A válaszra meg nem megpróbálni a válaszadót oktatni... hülyeséggel...
megáll az eszem.

egri Fehér 2008.02.14. 17:21:09

asdf.asdf/Viktor!

Bocs, hogy ezt mondom, de te szerintem nagyon is tudatosan provokálsz itt minket. Vagy egyszerűen csak hülye vagy. De nem, te provokálsz. Olyan ez egy picit, amikor egy antropológus leírta a nyugati ember fogmosási szokásait azt a nyelvezetet használva, amit az egzotikus népek szokásainak leírásánál szokás használni.
De mégis mi a kutyafüléért teszed ezt?

egri Fehér 2008.02.14. 17:21:46

Ja, az lemaradt, hogy a kérdéses antropológus legalább pontosan leírta a fogmosást...

asdf.asdf 2008.02.16. 12:20:44

Csak kíváncsi voltam. Az, hogy nem írtam le rendesen a borkészítést azért van, mert tényleg nem értek a borokhoz. Tényleg csak annyit tudok, hogy mi az, amit jókedvel megiszok, és mi az, amit nem. És ezt is csak akkor, mikor már kezemben a pohár, kitöltve a bor, és számban az első korty.

Nem kicsit háborított fel, amit a borkészítésből láttam. Főleg annak fényében, hogy ez a tojásésmásos kezelés egész jól érezhető az "olcsó" borok ízén. Ha az ember tud ezt azt a borokról. Tényleg nem sokat, csak azt-azt, akkor már zavarja, ha egy amúgy jó italban érzi azt az ízt, amivel végsősoron elrontották.

Tapasztalatból tudom, hogy a cefre és a szőlőhéjból kinyerhető dolgok nélkül is lehet jóízű, kellemes, szép bort csinálni. Ittam így készült borokat, és tetszettek. Az meg gondolom, hogy a cefre ledarálása, vagy sima préselése több folyadékot eredményez, mintha a szőlőszemeket még cefrésedés előtt kipréselik. Azt meg az így készült ital ízén érzem, hogy a hordóból nem mindenütt szokás kitakarítani a seprőt. Inkább eladják azt is. Csak olcsón.

Hogy ez az eljárás derítés lenne, azt valóban nem csomorika hozzászólásából vettem. Azt tf1-től kaptam, mint tanácsot, a tojásos módszerről, hogy felejtsem el, mert az a bor derítéssel való kezelése. Megköszönném, ha nem nekem tulajdonítanád a hülyeséget, ha azt itt az orrod előtt tanultam. Próbálok tanulni.

Ha személyében valaki sértve, provokálva érzi magát, az csak azért van, mert más az ízlésünk. Ha valaki kiáll a borkészítés azon módja mellett, amiből nekem csak lőrét sikerült innom, azzal had ne értsek egyet. Biztos van azokban a tojással kezelt hordókban nagyon kiválló bor-ital. Csakhogy amíg eladják a hordó aljából a lőrét is, addig nem tudok jó véleménnyel lenni az eljárásról.
A derítésre rákerestem:
www.gourmandnet.hu/barpult/site.php?tpl=theme&id=104
Remélem elég szakavatott lapon találtam csomorikának rágnivalót. Hamár felháborodtatok. B++ Ha egyszer a derítésnek hívott eljárásra azt mondod, hogy
csomorika 2008.02.13. 15:31:11

"az szerves része a vörösborkészítésnek"
akkor utána faszér' háborodsz fel, ha valaki nevén nevezi? És még csak nem is én hoztam ide a derítés szót. eszéld meg tf1-gyel, ha ez nem derítés. Az udvari derítőben is épp ezt történik:
(Ezt magam moderáltam ki. Öncélú idegesítés lett volna. Ennyire nem háborít fel a hülyeséged :))

Remélem, minden kérdésre kielégítő választ adtam. Aztán megpróbál majd máskor több értelmes ember is válaszolni, mert most elég rossz lett az arány.
Azért köszönöm a tanácsot, hogy olvassak. Legalább kiderült, milyen szakmai gőggel reagálnak egyesek, ha valakit érdekel a borászat, de még nem ért hozzá. Aztán öntitek rám a hülyeséget, csak, hogy ellentmondjatok. Mint egy négyéves, dackorszakban levő gyerek. Már mindegy, mit, csak ne nekem legyen igazam. Akár hülyeséget is ellenvetnek egyesek. Persze ez nem mindenkire igaz. De tudjátok mit. Nem indexes oldalon próbálok majd tudásra vadászni legközelebb.

Viktor

t f 1 (törölt) 2008.02.16. 14:46:09

No ácsi. Úgy látom az a fajta vagy, aki ha lát a szakmából egy-két apróságot, leragad a részleteknél, hozzákölti a baromságait, aztán szentül meg van győződve az igazáról és köpköd. Vagy csak provokálsz.

Az hogy a "tojásésmásos" kezelés kiérződik a bor ízén, az egy baromság. Nem azt írtam, hogy felejtsd el a tojásfehérjés derítést, van ilyen is a vörösboroknál, de nem feltétlenül szükséges. A hordóból pedig szokás kitakarítani a seprőt. Azonkívül a seprő továbbfeldolgozásra kerül, szeszt párolnak le belőle többek között, ezt gondolhatod "olcsón eladásnak".

Mi történik az "udvari derítőben"?

Nem adtál választ mindenre. Pláne arra nem hogy miért érzed sértve magad azért, hogy nem igazolja senki a tévhited valódiságát. Ez olyan mintha én azt mondanám a húsiparra, hogy döghússal foglalkoznak, mert bizony minden állat "megdöglik", mielőtt feldolgozzák. Ami végülis igaz, de azért ez így nem pontos.

Nem baj ha valaki nem ért a borászathoz(vagy más szakmához), ez nem lehet probléma, nem is érthet mindenki mindenhez, de nagy hibát követ el, ha csak felületesen ismeri meg a szakmát és úgy nyilvánít véleményt. Ilyenkor találhatja szembe magát a "szakmai gőggel", ahogy te nevezed.

csomorika 2008.02.16. 19:48:06

Viktor. Megpróbálok indulat nélkül írni, de ennyi hülyeség láttán elég nehezen megy. Tehát amire azt írtam, hogy szerves része a vörösborkészítésnek az a cefrekészítésre és "pacsmagolásra"(héjon erjesztés közben a kialakuló törkölykalap megbomtása) vonatkozott. Egyébként a tojásfehérjés derítés az egyik legkíméletesebb derítési eljárás, és amit a belinkelt oldalon olvastál a derítésről az egy nagy nulla, és még hülyeség is. Szóval, ha tanulni akarsz akkor olvass figyelmesebben, és esetleg fogadd meg amit itt nálad hozzáértőbbek(mondjuk úgy tűnik ez nem nehéz) leírnak. Az a baj, hogy te ismeretek nélkül hülyézel le kapásból mindent amit más több ismeret bírtokában leír, tehát gőg inkább a te oldaladon van. A b..megolást, meg fa..ozást meg tartsd meg az ivócimboráidnak.

egri Fehér 2008.02.17. 12:16:43

Viktor: nekem csak egy kérdésem lenne. Hogyan lehet úgy vörösbort készíteni, hogy az erjedő must ne érintkezzen a szőlő héjával?

asdf.asdf 2008.02.17. 23:08:17

Hi!

csomorika: Bocs, de ha nem írtad le, melyik részére mondod a hozzászólásnak, hogy márpedig úgy van, ahogy írtam, akkor azt fogom hinni, hogy az egészre gondolsz. Utólag szűkíted, akkor ne csodálkozz, hogy félreértelek. Azt továbbra is tartom, hogy ha egyszer derítésről írok, akkor nem értem, miért sértődsz meg, ha használom is a szót. Erre írtam, hogy szakmai gőg. Ls erre B++-oltam. Mert érthetetlen. De ha valóban hülyeség, amit a linkelt oldalon írnak, akkor gondolom nem minden szilárd anyagot veszel ki a borból. Van erre olyan cím, link, amit érdemes is elolvasni?


tf1: Sajnos nem baromság, hogy érződik a tojásfehérjés derítés a boron. Tapasztalat. Az is, hogy az érzés más ha a seprőt adják el borként. Bordeaux-ban sajnos volt alkalmam ilyet inni. 6-12euroert szinte csak olyat lehetett kapni, amiben éreztük. Nem csak én. Volt olyan is, amin nem, de az vagy drágább volt, vagy ingyen kaptuk.
Az udvari derítőben különválik a szilárd anyag a folyékonytól. Csak ezt sokkal képibben fogalmaztam meg. Ezért nem hagytam bent a hozzászólásban. Egyébként léteznek derítési eljárások, amik nagyobb odafigyelést, vagy komoly beruházást igényelnek, de nem tudom, hogy a borászatban használnak-e centrifugát, vagy adszorpciós szűrőt. Viszont ezek nem hagynak ízt maguk után. És lehet velük is szelektálni a kiválasztandó anyagok között. Igaz csak korlátozott mértékban. Ne kérjétek, hogy megmondjam, hogyan. Az szerintem simán ér egy doktori címet, ha valaki el is készít egy ilyen szűrőt. De gondolom, van, aki ebből doktorált :)

egri Fehér: Kedves kérdés, de nem értek a borkészítéshez. Azt tudom, hogy amit eddig ittam, és ízlett, és tudtam is, hogy készül, abból egy sem volt cefrévé érlelve héjában. A legtovább is csak akkor érlelték, amíg murci lett. Azt már préselték. De az házibor volt.

Mielőtt azt gondolnátok, hogy bármiyen házibor nagyra tartok, elmondom, hogy általában vacak, ecetes italokat szoktak a gazdák agyondícsérni az alföldön, mint az eddigi legjobb háziborukat. De azért volt már olyan, hogy összejött valami igazán jó. Legtöbbször már szüretkor lepréselik a szőlőt, ha házibor lesz belőle. Na az nem érintkezik a héjával, de abból is lehet iható italt készíteni. Nem vagyok abban biztos, hogy bort is. Azt mondják meg a hozzáértők :))

Ja. Hát el kell ismerjem (eddig sem volt titok), hogy könnyű nálam jobban érteni a borászathoz :))

Viktor

egri Fehér 2008.02.17. 23:20:33

Annyira, de annyira kár így vitatkozni veled, Viktor. Menj el egy borfesztiválra, válassz randomra egy borászt, és élőben elmondja neked a tutit. Addigis, kérlek, olvasd sokat a MA-t, de könyörgöm, ne kommentelj! :D

dalton1 2008.02.17. 23:58:43

Ha valakit érdekel leírom hogyan legyen jó űrhajós vagy mélytengeri búvár...

t f 1 (törölt) 2008.02.18. 08:28:01

Viktor
Az utolsó bekezdésedben mondtad meg a legnagyobb igazságot. De akkor legalább ne okoskodnál.....

Igenis baromság, ha valaki kiérzi egy borból bármilyen derítés ízét. Nem tudom mivel butítottak ott Bordeaux-ban, de jól átvertek, jó lenne ha elmagyaráznád hogy mit éretél, vagy hoznál olyan "szakértőt" aki ott volt veled és pontosan azt érezte amit te
(Szörnyű. Mondom hogy inkább ne okoskodj)

Aztán kevered a derítést és a fizikai tisztítással. Minden derítésnek van szilárd üledéke. (Egyébként elmondanád milyen derítési eljárások vannak még?) Használnak centrifugát(de ezt teljesen más célból) és adszorpciós szűrőt, mindkettő baromi drága ráadásul az utóbbi derítés nélkül mit sem ér.

Hagyd már abba ezt a háziborozást! Vörösbort NEM LEHET úgy készíteni, hogy ne érintkezzen a cefrével(a bogyó héjával) mert abban van a színanyag amitől olyan szép vörös lesz. Ha olyan vörösborral találkozol, ami "nem volt cefrévé érlelve a héjában" az valószínű hogy hamisítvány (élelmiszerfestékkel festették)

Megneveznél olyan bort ami ízlett?


egri Fehér
Nem kár vitatkozni, csak nagyon nehéz. Mert még be is vallja hogy fogalma sincs miről beszél, de nagyon okosnak képzeli magát
De nekem inkább az a nagy bajom, hogy provokációt sejtek, én itt be is fejezem, így kedves Viktor ha továbbra is érdekel a téma, azt csak személyesen, látom jársz az Alföldön és ha megfogadod egy magamfajta "öreg szaki" /ezt a jelzőt is meg kellett érnem :)/ tanácsát, egyszer látogass meg. Nálam biztosan kapsz olyan bort, amit "nem érleltek cefrévé a héjában" és nem is házibor :)

csomorika 2008.02.18. 09:56:09

Kedves Viktor! Komolyan mondom kezdelek megkedvelni(csak félre ne értsd:)). A baj az, hogy amit lehet, vagy akarsz azt félre is értesz. Derítést nem lehet két mondattal elintézni, de annyit még róla, hogy nem csak a szilárd összetevőket, sőt tulajdonképpen nem is azokat távolítja el(egy adszropciós folyamat). További oktatásért már fizetni kell:). Javaslom, ha tényleg érdekel a dolog vegyél egy borászati tankönyvet, vagy olvasd figyelmesen tf1-et, vagy akár személyesen is segíthetek, ha küldesz egy levelet, vagy meglátogatsz.üdv.
süti beállítások módosítása