Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Ártévesztők

Csigaevők kalandjai Pörköltországban

2008.04.15. 12:00 - alföldi merlot

Mintha a rendszerváltó fajták lassú hanyatlásának volnánk tanúi. Sem cabernet sauvignonnal, sem chardonnayval nem tudtuk megváltani még a világnak ezt a kis sarkát sem. A fajták neve ugyan bevésődött, de borászt vagy pincét nem kötöttünk hozzá. Chardonnayban volt és van persze St. Andrea, Légli, Malatinszky és még néhány fecske, ám összességében a vaníliás kifli + almasavbontás padlógázzal vált sztenderddé és értelemszerűen elcsépeltté. Kérdés, hogy van-e még valami a cilinderben? Beleszürkül-e a chardonnay az ezerötszáz forintos megbízhatóba, vagy várnak még meglepetések, amelyek végre igazolják a négy-öt ezer forintos felső osztályt? Előbb szűrnek-e az idősebb tőkékről nagy bort, mint hogy átoltanák őket?

Sauska Chardonnay 2006

Sauska Krisztián, Árvay János tokaji társa új pincészetbe vágta a tőkéjét. A villányi vállalkozáshoz alaposan bevásárolt területből (90 ha), és egy hipermodern pincét építtetett Gere Attila mellé, Wunderlichékkal szemközt. A 300.000 palackosra tervezett outputhoz Paul Hobbst szerződtették repülő borásznak, akit Kaliforniában a legnagyobbak között tartanak számon. Az aprómunkát Ximena Pachecora bízták, aki Chiléből érkezett. Kerekedik a Brave New Villány.
Az első és olcsóbb chardonnay profi munka. Kényelmes és lakályos, mint egy woolmark pulcsi.
Utoljára ilyen intenzív illatkoktélt a Mount Nelson SB-nál éreztem. Az más kérdés, hogy itt kétvállal győz a pattogatott kukorica. A popcornon túl - a hőfok függvényében - hol banános-tuttifruttis, hol vajas-pörkölt mogyorós. Olykor egy kis zellerszár is bevillan, és ez jótékonyan hat a némileg vulgárisba hajló összhatásra. Kóstolva finom, selymes, éppen csak elégséges savakkal. Nem lóg ki belőle semmi, legfeljebb a vaj. Meg lehetne róla mintázni a metroszexuális chardonnay szobrát. Hosszú, kellemes lecsengés, mely visszapörgeti az előzményeket.
Lehet helye ennek a bornak, ha nem is az én borhűtőmben.
5 pont

Jásdi Nagykúti Chardonnay 2006

Jásdi István a magyar borászat cicerója. Remek stílusban ír és vaslogikával érvel, valahányszor veszélyben forog az alkoholista nemzet. A borai ellenben ezidáig nem rendítettek meg, és azt, hogy más boros fórumokon olyan magas polcra helyezik őket, hajlamos vagyok a személye iránti tiszteletnek betudni. Engem legalábbis a válogatott olaszrizlingek és szürkebarátok nem győztek meg arról, hogy indokolt volna a két-háromszoros szorzó. A Nagykúti Chardonnay sem.
Amilyen intenzív az újvillányi pályatárs, olyan zárt a Nagykúti. Ha az ember igazán nekidurálja magát a szimatolásnak, akkor körtét, ananászt, borsóhéjat, agyagot és fás vaníliát talál. Szájban selymes, de a savak és a fa még nem épült be. A korty meglehetősen üres, a savak sem éppen csiszoltak, viszont kétségtelenül élnek. A korty első fele szinte nyomtalanul fut le, a másodikban vanília és alkoholos hév. A lecsengés rendkívül hosszú, ó-olaszrizlinget idézően mézes-marcipános.
A Sauska mellé állítva remekül kirajzolódnak a truvájok nélküli őszinteség határai. Az előbbi gömbölyű és könnyen érthető. Ez utóbbi szabálytalanabb, természetesebb, de ettől még nem remekmű. Kis sarkok, kis élek, gyors lefutású izgalmak szerény amplitúdóval. Ha ennyi pénzbe kerül ezt a szintet hozni, akkor szerintem érdemes volna a stratégiát újragondolni.
5 pont

Gál Tibor Viognier 2006

Három napig motoszkált bennem az az udvariatlan kérdés, hogy mi szükség van erre a fajtára Magyarországon. Aztán meg az, hogy ki fogja ezt a bort megvenni. A kategorikus semmi és a kategorikus senki a harmadik napra felpuhult. Összességében azért  csodálkoznék, ha sikerülne elegendő hívet szereznie, mielőtt féláron bezavarják valamelyik hiperbe. Mondjuk, úgy kétezerig biztos vevő volnék. Kár, hogy öt. 
Ha nem keveredik a chardonnay-k mellé, talán soha nem veszem észre az erényeit. Ha vendégségben a három bor közül választhatnék, gondolkodás nélkül ezt választanám.
[Gyorstalp a viognier-hoz: „Gyakorlatilag minden szakkönyv megemlíti, hogy a Cote Rotie-i termelők akár 20%-nyi fehér Viognier szőlőt is hozzáadnak ahhoz a Syrah-hoz, ami a bor karakterét meghatározza. A valóságban a ma készülő Cote Rotie-k többsége kizárólag Syrah szőlőt tartalmaz. (…) A rendkívül nagy alkoholtartalmú, felismerhetően parfümös illatú Viognier szőlő egy még kisebb körzet, a Condrieu specialitása, amely ott váltja fel a Cote Rotie ültetvényeit, ahol az agyagpala és a csillámkő adja át a helyét a gránitnak.” Johnson-Robinson: A világ boratlasza, 132. o.]
Az első néhány órában orrban még túlsúlyban a pörkölt mogyoró, szájban a szénsav. Aztán leveti a bébihájat. A közepesen intenzív illatban kréta, sárgadinnye, körte és csalán. Szolidan kifinomult és egzotikus. Kóstolva vajas, krémes és kerek. Csak a chardonnay-kat visszakóstolva tűnik föl, hogy ha nem is a kétszázhúsz, de egy Góliát zsebtelepnyi feszültség azért delejezi. A kortyot finom édesség hatja át árnyalatnyi sárgadinnyés, agyagos díszítéssel. A lecsengésben virág.
Egyedi, elegáns, érdekes bor, gondoltam nem egyszer. Másszor viszont fanyalogtam: annyira nem eseménydús, nem dinamikus, nem elegáns. Végül 6 pontnál állt meg bennem az inga, azzal a kitétellel, hogy háromezerért öregbíthetné a pincészet hírnevét, ötezerért viszont hedge fund menedzser legyen a talpán, aki második palackba ruház.

Címkék: kóstolás hatpontos jásdi csopak ötpontos eger chardonnay villány viognier gál tibor sauska

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr13426065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anggurputih 2008.04.15. 16:33:14

Életem egyik nagy élménye Párizsban egy barátom ajánlására az utcájában nyilt kisvendéglőben végig enni egy "Menu dégustation"-t amihez a séf Condrieut ajánlott.
A séf neve Guy Savoy, azóta 3 csillag a Michelin-ben és 20 pont Gault-Millau-ban. A bor pedig maga a tökéletesség, azóta is nagy kedvencem.
Volt alkalmam megkóstolni a Gál Titi Viognierjét és engem sem vett le a lábamról. Viszont a 2006-os Heimann "Viona"-ára már rá lehet mondani: "Ezért van szüksége ennek az országnak erre a fajtára"

G_Bornemissza 2008.04.15. 18:36:09

Ez a Sauska érdekes jelenség: van 40 termő hektárja: naná, hogy Villány és Siklós legjobb dűlőiben – valaki már szólhatna a bullshit-gyártókat, hogy legalább egy évben egyszer kitalálhatnának új fordulatot is, amitől a szöveg hitelesebb lesz. És most a 40 hektárról piacra kerülnek 3száz–4száz palackok. PN bevezető áron 5ezer, Makár Chardonnay 4500, sima ch. 3000. És a 40 hektár? Ment a lefolyóba? De kíváncsi vagyok a pincészet sorsára, meg arra, mit alakít Villányon, mert tutira alakít rajta.

G_Bornemissza 2008.04.15. 20:13:38

Csak nem hagyott nyugodni, pontosan utánanéztem: chardonnay: 1500 palack; makár ch.: 360; kékfrankos: 60(!); pinot noir 150; kadarka: 60. (a fenti elírásokért elnézést, de talán érthető volt)

bodorján 2008.04.15. 21:11:07

A 60 palackos Kékfrankos és Kadarka 45 literes hordóban készült?

:-)

friccs 2008.04.15. 21:56:10

Csupán annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy a Sauska pincészet valóban a Gere pincészet "mellett" van, de a Wunderlich pincészettel szemközt szintén a Gere pincészet van! Sőt: A Wunderlich pincészet épületeiből nyílik a legszebb "rálátás" A Gere pincészetre! ;)

ezerjo 2008.04.15. 21:59:53

Én úgy tudom a Sauska borokból nem ennyi készült, hanem ennyit kapott a BT. Persze nem készült belőlük több ezer, de pl a Makár CH-ból kb 1200.

Nekem a tesztben szereplő Sauska alap CH nem jött be igazán, pont az említett: "Kóstolva finom, selymes, éppen csak elégséges savakkal" - nekem inkább túl lágy savai miatt.
A Makár CH viszont nagyon bejön. Nagy bor, de igazán jó vétel az alap CH árán lenne...

G_Bornemissza 2008.04.15. 22:08:45

ezek szerint a BT "jótékonyan" – azaz a maga zsebe felé – ferdített? Visszavonom, amit a bullshitgyártókról első kommentemben írtam: mégis kreatív elmék, csak máshogy.

Cserszegi Óvszeres 2008.04.16. 09:51:40

Fontosnak tartom ezt a témát, amit a cikk is boncolgat, mert igaz, hogy a Chardonnay egy nagyon jó fajta, és szinte minden körülmények közt lehet jó minőséget készíteni belőle, egyrészt azért mégsem Magyarországon érzi a legjobban magát, másrészt meg már kicsit unalmas. Azt sem értem, hogy a Bakonyi-fajtákkal is miért csak ilyen kevesen foglalkoznak érdemlegesen. Még a nagyobb költségvetésű borászatok is egyszerűen félnek az újhoz, sok esetben a hungaricumokhoz nyúlni, pedig szerintem a tartós nemzetközi siker(Tokajt kivéve) mindaddig váratni fog magára, amíg nem tudunk valódi egyediséget felmutatni, legalábbis szerintem.

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2008.04.16. 15:28:14

A Sauska Chardonnay-k közül szerintem mindkettőben van izgalom, a szelektált talán szebb arcát mutatja most, de mindenképpen nagyon korrektül elkészített borokról beszélhetünk. Amiben kicsit elszálltak, azok az árak. Példa a vöröseknél a kadarka közel hatezerért picit eltúlzott, még ha nagyon szép kadarkáról is beszélünk... A portugieserüket még nem kóstoltam, de villányi borversenyen 96,3 ponttal lett nagyaranyérmes... Kóstolta már vki?

ezerjo 2008.04.16. 18:08:58

zoranka, én kóstoltam.
Már-már lemondtam a Portugieser fajtáról, de ez a bor nagyon tetszett. Meglepően fűszeres, mellette gyümölcsös is és - amit én általában hiányolok a fajtában - volt egy szép teltsége, finom tanninérzete is. Szerintem a legjobb Portugieser most.
Mondjuk a nagyaranyat túlzásnak tartom, nemzetközi szinten egy ilyen értékelést megmosolyognának...

vörös és fehér 2008.04.16. 20:34:32

"96,3 ponttal lett nagyaranyérmes" Már Árvaynál is volt szlogen, hogy 'cél a 100 pontos bor'...
süti beállítások módosítása