Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A kezdet és a vég

Kaló Imre Bikavér 2000

2008.05.22. 08:07 - palack

Sokáig csak olvastam Kaló Imréről és borairól. Nem olyan könnyű találkozni velük. Persze, aki azért igazán akarja, annak nem lehetetlen. Én még csak az ismerkedés legelején tartok: fesztiválokon, bemutatókon kóstoltam néhány borát, váltottunk egy-két szót. Sem a borász, sem a borai nem olyanok, amilyennek hírük alapján gondoltam volna őket. Sokkal természetesebbek, kiegyensúlyozottabbak, ugyanakkor izgalmasak. Nyugodtak, nem hivalkodóak, mégis vibráló egyéniségek.

Ez az első palack Kaló-borom, akivel otthon, nyugodtan, méltó módon kezdhettük kóstolgatni egymást. Egy majdnem nyolcéves bikavérrel állok szemben. Kékfrankos, cabernet sauvignon, merlot és zweigelt házasítása. Korai érés, naptól aszalt fürtök. Ez olvasható a cimkén az évjáratról. Meg, hogy elég magas, 13,8%-os alkoholja van és 1521 palack készült belőle. Előreszaladva, ha most megkérdezné tőlem valaki, mi az a bikavér, bizony ezt kóstoltatnám meg vele, feltéve, hogy nem sajnálnám tőle.

Méltóságteljes bíbor színe van, szépen sötétedő maggal, átlátszó, vékony gyűrűvel. A szélén szinte világító lilába hajlik, de van egy cseppnyi barna árnyalata is. Mozgása fürge, sűrű csíkokban folyik le. Orrban a közepesnél intenzívebb, először főleg fűszerek és egy kis dohány uralkodnak, aztán cseresznye, meggy és némi csokoládé fedezhető fel. A fűszerek adják az izgalmat: borsmenta, koriander, kömény és még ki mit talál. Ahogy szellőzik, nyílik, egyre több teret kap a gyümölcs. Nekem felbukkant még szilva, szamóca és konyakmeggy is. Rendkívül izgalmas, szippantásról-szippantásra változó, mégis koherens illata van.

Szájban ilyennek gondolom a tüzes bort és ráadásul nagyon finom is. Azonban idő kell neki, hogy igazán formába jöjjön, még inkább, mint illat terén. Ahogy azt szokták mondani: meghálálja a dekantálást. Sűrű, feszes teste van. Vibráló egyensúly jellemzi: nehéz külön beszélni, savakról, alkoholról, tanninokról, pedig van benne mindegyikből rendesen. Semmi nem lóg ki, pedig minden mozgásban van. Ízben tökéletesen hozza, amit az illat alapján várhatunk: fűszeres, cseresznyés, meggyes, csokoládés. A korty elején kicsit zárkózottan nyit, aztán jön az érett meggy, cseresznye, leheletnyi szamóca, meg a borsmenta, koriander és talán valami gyógynövény is. A korty második felében kezd inkább csokoládés lenni, először fehér, aztán elegáns, komoly fekete keserűcsokoládé.

Nehéz pontot adni neki, mert azzal be kellene tuszkolni valamilyen skatulyába. No, de azért az orientáció, meg a rend kedvéért. Bontás és két óra szellőzés után ötös volt. Felét dekanterbe töltve további pihenés után biztos hatpontos, hetes villanásokkal. Másnap a maradék szintén dekanterbe került, és már biztos hétpontos lett. Nyolcas villanásokkal. Mivel így el is fogyott, a harmadnapról már csak találgatni lehetne. Legyen akkor életem egyik legizgalmasabb hétpontos bora, aki alighanem azért nem lett nyolcpontos, mert túl hamar elfogyott.

Címkék: kóstolás vörös eger 2000 bikavér hétpontos kaló

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr49433203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Türkménbasi 2008.05.22. 14:03:57

Jó írás.

Ebből nekem is van egy palackkal de eddig csak kerülgettem. Az enyém még szerényebb kiadású, címke sincs, csak annyi van aranyszínű filccel rákanyarítva, hogy "Kaló, Bikavér, 2000" (lehet, hogy az öreg írta rá?)
Mindenesetre nagy kedvet kaptam a felpukkantásához, köszi.

Türkménbasi 2008.05.22. 15:52:43

Azt, hogy okádok a reklámozás eme ocsmány válfajától és azt, hogy alkalmazhatnának olyan szpemmelőket aki képes leírni úgy 5 db szót, hogy egyikben sincs hiba.

Akármit is mondassszzzzzzzz...

dalton1 2008.05.22. 15:53:25

A bor címkéje is remek!

dalton1 2008.05.22. 16:28:35

Reklám törölve! :)

nordsee 2008.05.22. 19:56:02

"zárkózottan nyit". Micsinál? :))
...
Egyszer ittam egy Cabernet-Merlot frigyet tőle, olyan harmóniát nem tapasztaltam még borban. Persze csak az én művelődő szintemen.

Szegediszomelijé 2008.05.22. 22:00:34

Kalóról sokan írtak már így-úgy. Most ez nagyon tetszett: "Sem a borász, sem a borai nem olyanok, amilyennek hírük alapján gondoltam volna őket. Sokkal természetesebbek, kiegyensúlyozottabbak, ugyanakkor izgalmasak." Végre valaki tapasztalat alapján ír, nem csak hasraütve, csakazértisbeolvasokneki szándékból. A borai elképesztő időtállóak, nemhogy másnap, de sok nap után is stabilan állnak.
Nordsee, írtál a CF-merlot-ról. Imre a küvé készítés ösztönös zsenije szerintem. A küvéinek se szeri, se száma, számomra különlegesek az irsai-olszrizling (remélem, jól emlékszem)a zöldveltelini-olaszrizling, valamint a turán alapú bikavérei -egyszerűen elképesztő, ahogy a magas mustfokon szüretelt szőlők levét vegyíti a kemény sagerincesekkel.
A zárkózttan nyit: Imre borai sok évig fahordóban pihennek. A címke csak különleges alaklmakra, bemutatókra kerül föl. A palackozás itt lehet, csak pár hónapos volt, ami itt nagyon rövid. Így nyitás után tényleg nem mutatkozik meg a bor. Ha nem a pincéből fogyasztjuk, bizony dekantálni érdemes, hogy visszakapjuk igazi zamatát.
További jó ismerkedést! ha egyet ajánlhatnék, ami nagyon nehéz: Kékfrankos száraz szamorodni 2002 -erre tessék gombot varrni!

evernever 2008.05.22. 22:29:09

Hol lehet hozzájutni Kaló borokhoz?

palack 2008.05.22. 23:07:06

Tudtommal még nincsenek kereskedelmi forgalomban. Leginkább a pincében lehet kóstolni.
süti beállítások módosítása