Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Kétszer kettő néha öt

Újabb három somlai juhfark

2008.06.30. 06:36 - vörös és fehér

Két, nehezen beszerezhető juhfark kóstolására készültem, három lett belőle. Az előző kóstoláshoz fűzött hozzászólásokban ugyanis szó érte a házam elejét, és a könnyen elérhető Tornai fajtabort reklamálta egyik kedves kommentelőnk. A tudatalattim pedig bezavart egy szaküzletbe és levetetett velem egy palackot ebből a borból. Úgy érzem, nem jártam jól ezzel a bővítéssel.

Tornai Pincészet Juhfark 2006

A pincészettel kapcsolatos evidenciákat nem sorolom, ha valaki somlait akar venni hipermarketben, nagy valószínűséggel a több mint 50 hektáros a birtokról származó bort fog a kosarába pakolni. Csúcsboraik immár grófi előtaggal jelennek meg, azokkal még nem futottam össze, a Szent István Borszaküzletben is csak a sima juhfarkjuk volt elérhető, a pincéhez mérten borsos áron: 2000 forintért mérték palackját.

Felbontás után az első meglepetés: a borban apró szénsavbuborékok úszkálnak. A színe meglepően mély sárga, mozgása ehhez képest kifejezetten fürge. Beleszippantva a pohárba egy kicsit parfümös virágillat csapta meg az orrom. Kitartó keresés dacára sem leltem benne semmilyen markánsabb jegyet, noha minimális ásványosságot elvártam volna. Kóstolva feltűnően jellegtelen, pláne pár órás szellőztetést követően (addig markánsan szénsavas). Némi barack jelenik meg mindössze benne, tüzesség, mineralitás nem bukkan fel. Lecsengése is rövid. 48 órával bontás után a hűtőben eloxidált. 3 pontnál többet nem érdemel.

Kreinbacher Birtok Juhfark Tanulmány 2006

A pincészet (illetve pincék, hisz immár külön úton jár a Szent Ilona és a Kreinbacher márkanév) a még be nem váltott ígéret címet birtokolja nálam. Ezzel úgy tűnik, nem vagyok egyedül. Minden évjáratban van olyan boruk, ami majdnem nagyot szól, de valahogy mindig marad egy kis hiányérzetem. Idén a helyszíni látogatás is azt erősítette meg bennem, hogy noha a szőlőterületek az egyik legrendezettebb képet mutatják Somlón, valahogy sikerül az izgalmat a pincében kivenni a borokból. Kivételt képeznek ez alól a kis tételszámban letöltött, kereskedelmi forgalomba nem kerülő fajtaborok: legjobban nekem az itt is dicsért olaszrizling tetszett, figyelemre méltó volt a Szent Ilona hárslevelű is, valamint érdekes kísérletnek tartom a shirazt. Szívem szerint azt tanácsolnám: hagyják a házasítást másra, mutassák be a pincét az egyes fajtákon keresztül. Mint teszi ezt a juhfark tanulmány is.

Mindössze 0,93 hektár jut ennek a fajtának a 30 hektárnyi területből. Az innen szűrt bor a kóstolt sorban a leghalványabb színű volt. Hidegen pohárba töltve csendben van, idő kell neki és sok pörgetés, hogy megnyíljon, akkor sem kezd el áradni belőle az illat. Vakon rajnaira tippelnék: reszelt citromhéj és némi pörkölt mandula bizsergeti az orrom. Ahogy melegszik, úgy jelennek meg benne a bazaltos, ásványos jegyek is. Belekortyolva a vezető íz a grépfrút és a só. A savak pengeszerűek, napok alatt sem halványodnak. Közepesen hosszú az utóíze. Szép, egyedi bor. Eléri a hat pontot, ha nagyobb teste lenne, még feljebb is kapaszkodhatna.

Bár én a pincénél vettem a palackot, de nemrégiben a Wineworldben is láttam 2900 forintért polcos példányt belőle.

Hollóvár Pincészet Somlai Juhfark 2006, szűretlen

Lassan kultuszborásszá válik Takács Lajos nálunk, noha halk, visszafogott stílusa ehhez a szerephez nem illik. 4 hektáros birtoka sokat elárul róla: precíz, rendezett sorok, tudatos aljnövényzet kezelés, több felújított pinceépület, amiből a legtöbbnek funkciója nincs - egyszerűen szépek. A hordók, ballonok kis helyen is elférnek, s mellettük ott lógnak a már megénekelt csövek is, ugyanis Lajos az üveg lopókat már mind eltörte, így a kóstolók poharába is lecsövezve kerülnek a borok.

A 2006-os juhfark derítés után került palackba, szűrve nem volt. Szép szalmasárga színnel fogad a bor, még némi zöldes villanások is feltűnnek benne. A poharat megforgatva nem is akar lecsorogni a falán a lé, annyira sűrű anyag. Ehhez mindössze kései szüret és egy napos héjon áztatás kellett. Ehhez képest kifejezetten diszkrét az illata. Leginkább mandarint érzek benne, némi mangóval társítva. Meg sok-sok ásványt. Megkóstolva nem ér meglepetés: nagyon olajos, már-már krémes érzetű a bor. A kortyban a trópusi gyümölcsök vívnak csatát minerális ízekkel; végül kiegyeznek döntetlenben. A komoly alkohol és a magas extrakt édességet visz a lecsengésbe, ezzel együtt is nagyon harmonikus, kerek ez a tétel. Az egyediség, az izgalom miatt mindenképp a kóstoló legjobbja, pontban 7 és 8 közé teszem.

A pincénél 5000 forintért lehet megvenni ezt a bort.

Öt palack juhfark talán tekinthető jó mintavételnek. Fel tudom melléjük idézni a Somlói Apátsági Pincében kóstolt hordómintát is, ami pár hónapja kiemelkedően jó anyag volt, forgalomba azonban még nem került, várhatóan az ősz végéig nem is fog. Ezek alapján úgy látom, hogy a karcos, maszkulin jelzők ideje lejárt. A neutrális fajta képes megmutatni az adott termelő elképzelését a borkészítésről, természetesen mindezt úgy, hogy a termőhelyi sajátosságokat megőrzi. A savgyűjtő képessége egyes évjáratokban átok lehet, de jó évjáratban nagy bort is lehet szűrni ebből a fajtából is, sok munkával, jól megválasztott szüreti időponttal. De ha más fajtából ennél egyszerűbb nagyot villantani, szóljanak.

Lehet, hogy fiú utódhoz nem, de szép borélményhez hozzá tudja segíteni a Somlóra fogékonyakat a juhfark.

Címkék: 2006 kóstolás fehér somló hatpontos hárompontos hétpontos nyolcpontos hollóvár kreinbacher takács lajos tornai juhfark

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr96544516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wolfram 2008.06.30. 16:24:24

Kedves vörös és fehér!

Mivel magam is a pincénél dolgozom, hozzászólásom lehetne akár nyílt levél is. Legyen.

Köszönöm, hogy foglalkozik a borainkkal, sajnálom, hogy a 2006-os Juhfark nem igazán tetszett. Mint minden vélemény, az Öné is szubjektív, és szerencsére a hozzánk érkező visszajelzések nem támasztják alá az erős kritikát. A borokat hivatalból kóstoló bor-szakújságírók (főleg print), külföldi kereskedők, kóstolókon a fogyasztók reagálásai, vagy az eladott darabszám, mind ellentmondanak véleményének.

Ahol viszont több objektivitást várnék el, az a tesztkollekció összeállítása, a Tornai Juhfark ugyanis egy kategóriával lejjebb pozícionált, mint a másik kettő, amit az ára és stílusa is mutat. A jó disztribúciónak hála, valóban ott van minden (na jó, a legtöbb a legtöbb) „hiper” polcán, hisz 52 hektárról nem elég megtermelni, el is kell adni a borokat. Az összehasonlításhoz miért nem a Nr 71 (félédes!), vagy a Grófi Juhfarkot kóstolta (a Grófi egyébként a dűlő neve, ahogy az Aranyhegy, vagy az Apátsági is a Top Selection borcsaládban), amelyek a somlói palackos borok versenyén a Juhfark kategória első, és második legmagasabb pontszámát kapták?(vinoport.hu/?node=689)

„…Kitartó keresés dacára sem leltem benne semmilyen markánsabb jegyet, noha minimális ásványosságot elvártam volna… „
A tapasztalataink az mutatják, hogy az átlag borfogyasztó nem vágyik az extrém sós-minerális ízekre, a pengeélű savakra. Márpedig ez a bor nekik készült. Pont annyira minerális, hogy még értsék, pont annyira savas, hogy még elfogadják. Ehelyett inkább gyümölcsös, friss és jó ivású bor. Amilyennek szántuk. (A bor színére vonatkozó pozitív megjegyzéséhez kiegészítésként fűzném, hogy pincészetünk volt az első az áztatás alkalmazásában.)

„a sima juhfarkuk volt elérhető, a pincéhez mérten borsos áron: 2000 forintért mérték palackját
Ez bántóan hangzik! Az ár a borhoz mérten lehet borsos, de pincészethez hasonlítani inkább előítélet. Ha már „hipermarketben (…) akar venni”… miért nem ott veszi? Azt sajnos nem tudjuk befolyásolni, hogy melyik kiskereskedő mekkora árréssel dolgozik…

Egy borvidéket meghatározó pincészet borait nem csak a kommentezők nyomására kellene figyelemmel kísérni. Úgy biztosan kevéssé fognak tetszeni. Ha nem ismeri őket, szívesen meghívom egy pincelátogatásra, ahol a palackos tételek mellett a hordómintákon keresztül is bele lehet kóstolni, a pincészet elképzeléseibe, jövőképébe.

Üdvözlettel,


Farkas Zoltán

hulis · http://kotenyke.blog.hu 2008.06.30. 17:13:45

Részemről megint szó éri a ház elejét. Kicsit azt érzem, haragszol, azért pontoztad le igazságtalanul a Tornai tételt, annak ellenére, hogy igen szép ez a 2006-os évjárat.
Londonban is imádták:

"Somlói Juhfark 2006

Szalmasárga szín, acélos és tempramentumos már az orrban. Szinte összetéveszthetetlen a terroir már most. Száraz, szép és komoly, de nem akaratos vagy erőszakos savak, jó mineralitás, komoly acélosság és egy lehetenyi sóság párosul mellé. Keménynek hangzik? Hát az is, nem a gyenge idegzetűeknek találtál ki a Juhfarkot, főleg nem, ha a Somlóról jött. Szép mutatvány. "

www.boraszportalok.hu/index.php?p=cikk&id=1340

És, mint azt már írtam a korábbi kommentemben a Tornai Juhfarkra sajnos nem igaz az, hogy "ha valaki somlait akar venni hipermarketben, nagy valószínűséggel a több mint 50 hektáros a birtokról származó bort fog a kosarába pakolni". Hanem szégyen gyalázat a Badacsonyi Pincegazdaság rettenetét találja majd meg mindenhol, ami még fröccsnek is szar.

Csak egyet kérhetek, kóstold meg még egyszer, vakteszten, hogy ne legyen sértettség az ízében - mondjuk az összes eddig kóstolt juhfark tételt még egyszer. Érdekes összehasonlítás lesz.

hulis · http://kotenyke.blog.hu 2008.06.30. 17:40:35

Majd' elfelejtettem... Foglaltassék aranyba a Tornai Pincészet borászának neve, aki mindent visz: Várszegi György.

Pannon Bormustra 2008.
Fehér csúcsbor
Grófi Hárslevelű 2006

Somlói Palackozott Borok Versenye 2008.

Juhfark:
1. Tornai Pincészet (félédes) 2006
2. Tornai Pincészet - Grófi 2006


Furmint:

1. Tornai Pincészet - Apátsági 2006

Hárslevelű:

1. Tornai Pincészet - Grófi 2006


Gyuri leveri Kreinbachert juhfarkban és hárslevelűben, Takács Lajost és Györgykovács Imrét furmintban.

Somlói Borvidéki Borverseny

Furmint 2004 95.8 p Nagy Arany
Olaszrizling jégbor 2004 95.0 p Nagy Arany
Olaszrizling 2002 95.0 p Nagy Arany
Hárslevelű 2004 94.6 p Nagy Arany


Csak gratulálni tudok!

Jó kóstolást a dűlőszelektált borokhoz is!

tomlaker 2008.06.30. 20:58:27

hulis!

szóval az összes aranyzsiráf díjat begyüjtötte. a bor lehet hogy jó, de ne a nevenincs plecsnik miatt legyen az.

tom

vörös és fehér 2008.06.30. 21:05:48

Kedves Zoltán!
Valóban impulzív vásárlás keretében szereztem be a bort, erre igyekeztem
is utalni - szívem szerint Grófit vettem volna, de nem volt. Igyekszem
mindig hangsúlyozni, és ezt akkor most is megteszem: a borkóstolás
szubjektív dolog, egy adott pontszám számomra azt méri, hogy adott
pillanatban mennyire tetszik nekem egy bor, amit befolyásol a
hangulatomtól kezdve az adott palackban levő bor állapotán át sok minden - sorban kóstoláskor az adott sor is, nyilván. Ezt a bort önmagában ittam, a másik két tételtől függetlenül.
Természetesen nem tudom, hogy az átlag fogyasztó mit keres egy borban, a minimális ásványosságot, még érthető-érezhető savakat nem találtam, de ahány száj annyi kóstolási élmény.
Az ár, bevallom, meglepett, a többi nem Top Selection tételhez képest magasnak gondoltam, ennek a meglepetésemnek gondoltam hangot adni,
minősíteni nem állt szándékomban. Ha sértőt írtam, elnézést.
Szerintem fog még Tornai bor kerülni a poharamba, ígérem, arról is beszámolok majd.

vörös és fehér 2008.06.30. 21:09:35

Kedves hulis!
A palackra írt név miatt, vagy személyes ajánlásod okán soha nem pontoznék le szándékosan egy bort sem.

palack 2008.06.30. 23:56:44

Én megkóstoltam a 7x7-en az összes Top Selectiont, ami az asztalon volt. Sajnos, nem győztek meg arról, hogy tényleg ott a helyük. Igaz, nem voltak már megfelelő hőmérsékleten, de talán van annyi tapasztalatom, hogy a "forralt bor" mögül is érzem a lényeget. Ennyiből is meg tudtam állapítani, hogy messze nem egy kategória Györgykovács Imrével, Takács Lajossal meg végképp nem.

Persze, lehet mondani, hogy nekem. Mondjuk így.

Egyébként eddig nekem a 2002-es hárslevelű ízlett a legjobban a Tornai-borok közül.

dagadtos 2008.07.01. 01:11:32

Én egy acélos Tornai hárslevelűt kóstoltam a 06-osok közül, az elég jónak tűnt, az adott helyen 3 ezerért adják. Mindamellett nem túl elegáns az ilyesmi, főleg a leveri az eztmegazt.
Mostanában két borszaküzletben is hallottam, hogy nem szeretik ezt az oldalt, mert nem tisztelik a cikkírók a munkát, ami a borban fekszik. Én mindenesetre nem hiszem, hogy V&F-nek rosszul kéne éreznie magát, mert egy nála rosszul szereplő borról leírta, hogy rosszul szerepelt. A tisztelet nem abban mutatkozik meg, hogy mindent felpontozunk az egekig - én még így is néha magasnak érzem inkább a pontokat, eufemisztikusnak olykor a leírásokat. Ha mindent jónak írnak le, azzal meg minket nem tisztelnek, mint fogyasztókat.
Mindenesetre külön tetszik Palack reakciója őszintén szólva - mondom, nekem tetszett az a hárs, amit kóstoltam, jó bor volt, de az ilyesminek nem kell engedni szerintem.

Műtannin · http://amuva.hu 2008.07.02. 01:11:47

Drága dagadtos!

Ez az oldal speciel pont azért van, hogy ne feleljen meg a borszaküzletek meg a szakma belső igényeinek, hanem feleljen meg azoknak, akik írják, és semmi másnak.


Ne tisztelje a munkát, ne tisztelje a szakmai előmenetelt, ne imádjon bálványokat. A bort tisztelje. A jó bort. Csak azt, semmi mást.

Vannak olyan oldalak és boros újságok szép számmal, amelyek megfelelnek mindenféle külső igényeknek, és igény szerint leborulnak a megfelelő termelő, hirdető és ajándékbor előtt. Elég sűrű a mezőny, nem akartunk abban elindulni.

A "nem tiszteli a munkát" nagyon egyszerű és átlátszó bullshithintés, középiskolai vitákba és pártrendezvényekre való.

Fogyasztóként bizony baromira nem érdekel, hogy micsoda meló, mekkora áldozat van egy rossz borban. Ha az ellenkezőjét állítanám, hazudnék. (Aki az ellenkezőjét állítja, hazudik.) Mész a polcok között, leemelsz egy palackot, és elmerengsz, hogy bizony, ebben az Alföldi Legényesben (246 forint 1,5 liter, asztali vörös) mennyi munka van! Mert sok van benne, az zicher. Mindenben sok munka van. Ebben a kurva kommentben is, tizenkét órát melóztam, elmúlt éjfél, rég aludnom kéne, reggel tárgyalás van, de itt hegesztem a mondatokat.

(Egyébként, amikor a "tisztelettel" érvelnek, az mindig gyanús. Előfordult már itt, hogy egy kommentező azzal támadta a Tornai pincét, hogy "nem tiszteli a hegyet". Azt sem gondoltam érvnek.)

Szóval számunkra és talán minden tisztességes borkóstoló, borbuzi, borfogyasztó számára a borban rejlő munka a bor minőségén keresztül megfogható. És ha nem jó a bor, a rengeteg munka értéke: nulla.

Back to the topic: Tornaiék juhfarkját kontratesztelem éppen. És bizony csalódás a furmint után. Acélosnak nem mondanám, sőt, mintha fáradt lenne, kicsit lusta szájban, még oxidáltnak is tűnhet, kesernyés, a vége túl matt, nem illik egy friss somlaihoz. Illata sem mutat különösebb értéket, gyümölcs nincs, kifejezetten urinális. Én szénsavval nem találkoztam. (Az olaszrizlingben annál többel!) A gyanúsan sötét sárga szín és a bágyadtabb ízképlet mintha arra utana, hogy sokáig maradt kinn, tőkén, és fölszedett magára valami nem túl kellemes, túl kesernyés, bizonytalan mellékízt.

Pedig, kérem, a terroiristák legnagyobb felháborodására rajongtam például a 2002-es furmintért (most már fárad), és nemhogy előítéleteim nincsenek Tornai-ügyben, hanem inkább elfogultnak nevezném magam.

Például a 2006-os furmint megint zseniális. (Van hűtőben egy, de ha holnap megírom, akkor azt hiszi mindenki, hogy javítani akarunk.) Ezerért tökéletes bor. Az olaszrizling viszont gyönge, pont olyan bizonytalannak és disszonánsnak éreztem, mint ezt a juhfarkot. A tramini megint jó: tiszta, egyenes.

Szerintem kár a gőzért juhfarkügyben: nem jó bor ez, sehogyse jó. Iható, és annyi. Komoly defektje nincs. De más se. A három pont jogos.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.07.02. 08:41:28

Egy bor minőségének megítélésén nem változtat az, hogy a termelő tiszteli-e a hegyet sem pedig az, hogy a fogyasztó tiszteli-e a befektetett munkát.

Ugyanakkor szerintem tévúton jár aki azt gondolja, hogy ennek a két dolognak nincsen jelentősége. Szomorú, hogy a munka és a hegy tisztelete Műtannin számára csak kamaszos rizsa és politikai lózung. Majd ha az utolsó szőlőmunkás is kihal a Somló környékén és nem lesz ember aki metszeni tudjon vagy kapálni, szüretelni legyen hajlandó akkor legondolkozunk, hogy mit is jelent a munka tisztelete. Amikor pedig az utolsó szitakötő, pillangó és szarvasbogár is kipusztul a hegyen és úszómedencét meg teniszpályát építenek a régi ültetvényke helyére akkor talán megtanuljuk mit jelent a hegy tisztelete.

Az, hogy egy gazda tiszteli a szőlőmunkást és a hegyet az sosem lehet kifogás a rossz borra! Ezt tucatszor leírtuk már többen nemcsak itt, hanem sok más helyen. Ugyanakkor egy jó ízű bor megítélésében igenis számít és egyre inkább számítani fog, hogy hogyan is termeli meg azt a bort.

Az pedig tévedés, hogy a bor minőségén keresztül megfogható a munka és a hegy tisztelete... sajnos nem fogható meg. Lehet kiválló minőséget elérni a munka és a terroir minimális tisztelete nélkül is.... egy ideig.

dagadtos 2008.07.02. 11:58:17

Kedves Műtannin!

Megtisztelő, hogy ilyen kimerítően válaszoltál nekem, pláne éjszaka. Azt azért hozzátenném, hogy kicsit olyan, mintha számodra nem derült volna ki az én kommentemből, hogy nagyjából én is így gondolom...:)

napoletano 2008.07.02. 16:24:49

"Gyuri leveri Kreinbachert juhfarkban és hárslevelűben, Takács Lajost és Györgykoacs Imrét furmintban."
Tiltakozom, tiltakozom, tiltakozom es moderatort kerek, aki kihuzza az ilyen okorsegeket. Gyuri nem "ver le" senkit, mert itt nem errol van szo. Ha a pince ugy gondolja, hogy "a Gyuri" megeri az arat, emelje fel a fizeteset. De teljesen kisiklik a dolog, ha ilyen modon allitjak be ezt az osszehasonlitast, Somlon ottjartomkor mellesleg nem vert senki senkit, es remelem, ez azota sem jott divatba. Azonfelul ez nem a reklam helye, es hogy a somloi nemes borverseneyen, amirol smemit nem tudunk, hany pontot kapott a Tornai mije, az egyszeruen nem szempmont (elnezest az egyertelmu fogalmazasert). Azt is serelmezem, hogy minden tovabbi bizonyitek nelkul sertettseggel vadolja a Tornai pinceszet a velemenyet irot.
süti beállítások módosítása