Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

15 pince, 15 fehérbor

Nem annyira alapos mintavétel a Borfaluban

2008.08.27. 12:00 - Albert gazda

Azzal a programmal tettem be a lábam a Borfaluba a múlt héten, hogy a nemrég megfogalmazottaknak megfelelően igyekszem kevésbé ismert és kevésbé sztárolt borászokat és pincészeteket látogatni egy pohárka erejéig. (Ez persze csak nagyon kis részben sikerült, sok sokkal ismeretlenebbet is felkereshettem volna.) Egy ideje nem nagyon kóstolok, inkább iszom, ezért belőttem a határt tizenötre. Mindenütt az elvben jobbak közül kértem valamit, csak egyet. Így jött ki a 15/15.

1. Pálffy Olaszrizling 2006. Feljövőben lévő kispince Köveskálon, a Balaton-felvidéken. Tartalmas, fajtajelleges, minerális olasz, nem túl bonyolult karakter, illatában csipetnyi bizonytalansággal, ezzel együtt érdemes figyelni rá.

2. Font Ezerjó 2007. Ebben az évjáratban nem készített válogatott ezerjót az alföldi pince, de a válogatatlan is finom. Élénk, gyümölcsös illat, növényes beütésekkel, finom savak, üdítő, frissítő, jóleső bor, sokkal élvezetesebb, mint holmi biztonsági játék.

3. Wekler Hárslevelű 2006. A politikus hírhedt telepítései termőre fordultak Tolnában, ha jól tudom, ez a bor díjakat is kapott. Nem nyűgözött le, furcsa édességet találtam az illatában. Teste tisztességes, ízei rendezettek, ítéletet később mondok a borászatról, egy példány fél deciliterje ehhez kevés.

4. Ikon Chardonnay 2007. Chardonnay-t kértem, ehhez képest 2004-es chardonnay-irsai küvét akartak nekem tölteni, nem hagytam. Konyári János reduktív vonalon képtelen hibázni, annak, ami, ez a 2007-es is tökéletes. Könnyed, jó ízű nyári bor.

5. Palota Borház Smaragd Kéknyelű 2006. Szúrós, unalmas illat, jelentős savak, más semmi. Elsőre. Néhány perc után kezd összeállni, rokonszenves ásványosság is mutatja magát, de a harmóniát és az eleganciát nem ismeri.

6. Varga Aranymetszés Olaszrizling 2006. Éppen olyan, mint hónapokkal ezelőtt, több, mint korrekt, már-már tehetség. Tiszta illatú, ízletes, kiegyensúlyozott. Nem váltja meg a világot, nem is akarja.

7. Varga Árpád Ó-Rajnai Rizling 2006. Az alföldi termelők egyik legjobbjának e presztízsborával bajban vagyok. Kedves olvasónk közreműködésével még télen hozzájutottam két palackjához. Az elsőt megittam, nagyon ízlett, írni akkor nem tudtam róla. Aztán néhány hete kibontottam a másikat, hogy na most – erre formán kívül teljesített. A borfalusi kontroll sem jött be, kócos, érdektelen volt az a három korty. Nem adom fel.

8. Ludányi Pinot Gris 2006. Ludányiék mátraaljai pincéjét már a 90-es évek második felében ismertem, aztán kikerült a homlokteremből. A 2006-os szürkebarátot ajánlották. Bejött. Orrban komplex, szájban gerinces. Olcsóbb verzióban a fajta buta gyógynövényességnél többet nem mutat, ez azonban igen. Van benne vitalitás is.

9. Tornai Apátsági Furmint 2006. Általában nagy rajongója vagyok a pince hipermarketes borainak – különös tekintettel a hárslevelűre –, ám válogatásaikhoz eddig nem volt szerencsém. Ez a furmint lenyűgözött ebben a mezőnyben. Tiszta illatú és ízű, gazdag, zamatos, perfektre faragott gerinccel, moderált hordóval, szép lecsengéssel. Muszáj lesz behatóbban megismerkednem vele. A nap bora.

10. Fekete Béla Hárslevelű 2004. Fekete Béla a nyolcvansok évével maga állt a standjánál – oldalán feleségével –, azt mondta, kint van elejétől végéig. Ez igen. A 2004-es hárslevelű olyan volt, mint a Fekete-hárslevelűk általában, illatában árnyalatnyi bizonytalansággal, ízeiben rengeteg zamattal. Nagy test, rétegzettség, Somló.

11. Szeremley Kéknyelű 2004. Jobban jártam volna, ha rizlinget kérek. Nincs jó passzban ez a négyéves kéknyelű. A virágos-élénk fázison túl, a tartalmas-éretten innen. Az is lehet, hogy egyszerűen csak nem sikerült. Savas, kemény, értelmetlen.

12. Laposa Somlai Rizling 2006. Egészen kiváló bor. Illatában balanszírozottan randevúzik a gyümölcsösség és a mineralitás, savai szépek, élvezetesek, zamatoknak nincs híján, finom és dinamikus, strukturálisan egészségesebb nem is lehetne. A nap bora 2.

13. Etyeki Kúria Chardonnay 2006. Illatban kellemes, de több mélység kellene, ízben pláne több, okosan elkészített fehérbor, nem különösebben emlékezetes.

14. Maurus Rejtelmek Chardonnay 2006. Egészen más, mint az előző, érthető módon, de ebből meg az élénkséget és a harmóniát hiányoltam. Illatilag és ízileg egyaránt.

15. Kőporos Chardonnay 2006. Az egri pincéről ugyanaz jut eszembe, mint Ludányiékról, a 90-es években már itt voltak, még mindig itt vannak, de áttörés sehogy sincs. Ezzel a chardonnay-val sem fog összejönni. Chardonnay-s chardonnay, hibája nincs, de olyan erénye sem, amely egy teljes palack okvetlen magamhoz vételére csábítana.

+1. A legvégén összefutottam összesen három alkesz kollégával, távozóban, versenyen kívül mintegy. Gál Lajos standjánál kóstolgattak, és ha már ott voltam, meg lettem kínálva én is a 2007-es Tóbérc olaszrizlinggel. Ízlett, lesz belőle valami.

Címkék: borfalu

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr95635153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benikuty 2008.08.27. 19:12:34

A 7. tétel mára elhalálozott.
Béke poraira!

palack 2008.08.28. 13:34:06

Az a gyanúm, hogy nem ugyanazt a bort kóstoltuk Albert Gazdával. Mindkettő 2006-os Top Selection Furmint, viszont az övé Apátsági, az enyém Aranyhegy. Ha jól tudom, ez két dűlő neve. Sajnos, Tornaiék honlapján nem találtam bizonyítékot.

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2008.08.29. 10:25:08

A Wekler Hárslevelűt még valamikor februárban kóstoltam „alaposabban”. Ragyogóan tiszta, világos sárga, enyhe zöldes reflexekkel. Kellemes és kedveskedő (kicsit talán édeskés is?) illatok, friss gyümölcsök a fáról, akácvirág. Kortyban kicsit visszaesik, picit fanyar savak, közepes lecsengés. Második kortyra már kis bodzaszörpösség is jön belőle, tavaszi mező felfrissítő ereje. Egységes, harmonikus, májustól érdemes sűrűbben bontani belőle, gondoltam róla akkor. A nyáron egy-két pécsi kitelepülésen (POSZT, ICWiP) ismét belekortyoltam, de mintha kicsit megfáradt volna... A pincészet 2007-es kadarka válogatása nagyon szép a maga műfajában és a 2006-os kékfrankos is most szebb arcát mutatja, mint tavaly. Ráadásul van egy, ha jól emlékszem, Töppedő Cuvée néven forgalmazott desszertboruk, ami cirfandli alapú, meglepően koncentrált, harmonikus, szép savakkal és aszús felhangokkal.

muskotály küvé 2008.08.29. 12:21:18

Épp akartam kérdezni, ismeri-e valaki a Mecseknek a Szekszárdi borvidékhez csatolt részéntermett, a Corát elárasztó borokat, de ezek szerint bornak nem rosszak.

Slaw 2008.09.03. 13:53:08

Akik miatt érdemes volt kimenni:
- Bujdosó
- Laposa
- Kisjakabfalvi Kovács a Zweigelt király!
- Gál Lajos
A többiek előtt is le a kalappal hogy bírták a sok piros medoxot ide kéregető embert... meg az okoskodó borsznobokat...

Slaw 2008.09.03. 13:53:46

- Istvándy lemaradt, boccs!
süti beállítások módosítása