Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Furmint párok – hatodik rész

Chateau Dereszla és Megyer

2008.09.04. 09:00 - palack

Két nagyobb, ám nem éppen sokat emlegetett tokaji chateau elérhető árú furmintja kerül ma terítékre. Mindkettő jó referenciával érkezett, csalódást nem is okoztak. Végül azért mégis inkább csak félsikert mondanék. A csúcsbor inkább csupán korrektnek mutatkozott, a delejező, ha nem is delejezett, de kedves és szép volt. Viszont megvan az évjárat térítőbora: a Dereszlát bátran ajánlom mindenféle koktélozó vagy egyéb tévúton járó alkoholistának a szárazhoz vezető rögös út első bátorító lépéseként. Megfordítva pedig minden szárazfetisizmusban szenvedő borsznobnak az édesek felé vezető ördöginek vélt út kezdete gyanánt. A furmint könnyedebb arca következik. Nem kell majd bazalttufákat kihalászni a kóstolópohárból.

Chateau Dereszla Tokaji Dry 2006

A bodrogkeresztúri borászat furmintja, ami bevallottan nem tiszta furmint. Házasítottak hozzá egy kis hárslevelűt és sárgamuskotályt, de nem lehetett túl sok, hiszen a hátcimkén magyarul Tokaji Furmintként mutatkozik be. A Decanter Borszaküzletben 1380 Ft-ért vettem.

Sápadt zöldessárga, vastag gyűrűvel, tükrös, tiszta. Nem templomablakot inkább térképet rajzol ráérősen a pohár falára. Illata kedveskedő, intenzív. Nem csoda hogy levette Gary Vaynerchukot a lábáról. Kissé emlékeztet engem az Árvay Furmint illatára, bár itt több a hízelgés és kevesebb az izgalom. Mangó, vilmoskörte, citromfagyi szőlővel és leheletnyi meszesség.

Szájban betartja az ígérteket: igazi frissítő gyümölcsbomba. Citromos gyümölcssaláta. Vagy gazdag, gyümölcsökkel dúsított limonádé. Mindez egy kis ásványossággal fűszerezve. Jóízű, üde, és nagyon csúszik. Veszélyes így, mert sok benne az alkohol, ami néha cseppet ki is kandikál. Pont annyi sav van benne, hogy megtartsa a testét, és nem lennék meglepve, ha némi maradékcukor is tehetne arról, hogy ilyen szép kerek a korty. Utóíze is finom, nagyon pici kesernyével, ami ott és akkor jön, ahol kell. Két nap után semmit sem veszített szépségéből. Eléri a 6 pontot.

Chateau Megyer Tokaji Furmint 2006

A sárospataki Pajzos Megyer alap furmintja a hátcimkén selection megjelöléssel. Tavaly Pannon Bormustra csúcsbor lett, amit bizony nekem nem tudott igazolni. Valamelyik szupermarketben vettem 1200 Ft körüli áron.

Hasonlóan halvány zöldessárga, szintén teljesen tükrös. Határozottan jobban siet a rajzolással, marad a csíkoknál, nem annyira foltoz. Illata közepesen intenzív, az elején kis kénes szúrósságot kell kipörgetni belőle több kevesebb sikerrel. Utána sem mondhatni behízelgőnek. Körte, almahéj, zöld tea és kevés savanyúkáposzta, fémes, kovaköves villanásokkal. Két nap után sokkal rendezettebb, elegánsabb: káposzta eltűnt, a többi szépen összeállt.

Szájban határozott, de jól idomított savak vezetik. Szép magasra viszik a kortyot, példája lehetne, hogy milyen is egy magas érzetű bor. Ízében főleg grépfrút és citrom dominálnak, messze nincs olyan gyümölcskavalkád, mint a Dereszla-borban. Ezáltal persze nem is olyan kedves, behízelgő, krémes, viszont jóval erőteljesebb, lendületesebb. Ásványosságról, összetettségről itt sem beszélhetünk igazán, inkább csak arról, hogy hiba voltaképpen nincs benne. Lecsengése kesernyés, hosszú, belezavar némi kellemetlen zöldesség, ami két nap után a káposztával együtt szerencsére eltűnt. Erős 4 pont.

Címkék: 2006 kóstolás fehér négypontos hatpontos tokaj furmint chateau megyer pajzos megyer dereszla

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr63643995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dalton1 2008.09.04. 16:18:44

Bocsánat hogy nem a témába vág de egy kis segítséget kérnék ha valaki tudna segíteni.

Egy angol nyelvű könyvből fordítok szőlészettel kapcsolatos részeket. Van két betegség amiknek nem találom a magyar megfelelőjét. Nagyjából tudom mit jelentenek, de nem tudom a pontos kifejezést, ha esetleg valaki otthon van a szőlőbetegségekben küldjön egy mail-t a megfejtéssel!
dalton1@freemail.hu

Kössz!

Sour rot: ez valamilyen bogyórothadás lehet, de nem találtam meg mi okozza ill. mi a magyar megfelelője.

Millerandage: amikor a fürtön a szemek nem azonos érettségi állapotúak és méretűek.

dalton1 2008.09.04. 16:20:08

Egyébként mindkét bort kóstoltam, egy-egy fél ponttal feljebb taksálnám őket, de a különbség (pontszámbeli) stimmel.

wudnekl 2008.09.04. 19:53:30

A millerandage franciáról "madárkás fürtképződés"-nek fordul, de alighanem van rá más kifejezés, ez egy kicsit öregesnek tűnik.

wolferl 2008.09.05. 12:44:58

Ejha, épp pár napja ittam én is egy üveggel ebből a Dereszla Furmintból, még Tokajon vettem egy vinotékában, és nagyon ízlett, abszolút megérdemli a 6 pontot, bár én nem éreztem, hogy az alkohol kikandikált volna. Az biztos, hogy csúszós, gyümölcsös száraz tokaji, ár-érték arányban tökély.

Türkménbasi 2008.09.05. 15:03:32

Nekem egy picit kilóg az alkohol de beszt báj(nok:) szerintem is, még van pár palack a pinyóban.

hárslevelű 2008.09.06. 10:33:57

Pár napja voltunk Bodrogkeresztúron a Dereszla pincészetnél. Ha pontosan emlékszem, akkor 6g maradék cukor van a Dry-ban, vagyis félszáraz!
Talán egy héten belül palackozzák a 2007-est, ami hasonlóan kiváló adottságokkal rendelkezik, de még frissebb, még roppanóbban gyümölcsös. (Persze, csak akkor kerül forgalomba, ha a 2006-os elfogyott...)
süti beállítások módosítása