Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Posztkarácsonyi édes borok

Aszúk és rieslingek

2009.01.15. 06:00 - dagadtos

Megkésve bár, de aszúk és rieslingek, ahogyan ígértük. Ismét igyekeztünk a földön maradni, ami az árakat illeti, nemcsak a kedves olvasó kedvét keresve, de saját érdekünkben is.
Őszintén szólva, ez volt életem egyik legnehezebb kóstolója. Úgy gondoltam/gondoltuk, hogy majd mi csomagolunk, töltünk, forgatunk, nyelünk-köpünk, pontozunk, mintha csak vörösekkel lenne dolgunk, amúgy rutinból – erre az aszúk visszakézből úgy arcul csaptak minket a puttonyaikkal, hogy néhány tételt újra egymás mellé kellett tennünk később. Csakhogy tanuljunk némi szerénységet. Ennyit a költségkímélésről.

Aszúkat rendesen csak száraz borok után vagy vacsorák lezárásaként kóstolok, ilyenkor aztán a koncentráció, az ízek explóziója mindig lenyűgöz. Egy sorban ezek a robbanások valahogy kioltják egymást, a száj hozzászokik, az agy elfárad, ha nem készül fel rá a kóstoló. Biztos vagyok benne, hogy a legtöbb tétel, ha magában kóstoljuk közel fél ponttal többet kapott volna – így előre is elnézést azoktól, akiknek a pontozás csalódást okoz.

Pannon Tokaj Tokaji Aszú 5 puttonyos 2004

Rögtön a legproblémásabb bor. Az első körben remekül helytállt, később hasonló stílusuk miatt a Dereszlával raktuk össze őket, és a bodrogkeresztúri tisztasága mellett szinte pacsulisnak hatott. Áradó illatát leginkább a kapor uralja, mellette pörkölt magok és virágos, parfümös-cukorkás jegyek (nagy arányú sárga muskotály?), szemérmetlen nyíltsággal. Intenzív, jól betölti a szájat, finom is, bár a savak és kesernyék lehetnének kevésbé lelkesek. Hosszú, mézes lecsengés. Erős 6 pont, jó vétel. Pozitív meglepetés, hogy az olcsó hiperes mezőnyben ilyen versenyzők is megbújnak. 

Zemplén Hegyhát Tokaji Aszú 5 puttonyos 2002

Királyudvar-derivátum, öt puttonyos aszú 180 grammos maradékcukorral, nálunk pedig a kóstoló győztese. Kiválóan oldja meg a legnehezebb problémát: fenntartja a struktúrát a textúra sérülése nélkül. A savak megadják a kellő lendületet és gerincet a bornak, mégsem bántanak, kerekségük a jobb rieslingek érintését idézi. Szokványos díszítőelemekkel (aszalt kajszival, mézzel, viasszal, füsttel, reszelt almával) dolgozik, ám tökéletesen komponál; lehengerlő koncentrációval, végtelen hosszúsággal vonultatja fel az ismert ízeket. Talán ha kicsit komplexebb lenne...de így is vastag 8 pont, best buy.

Royal Tokaji Tokaji Aszú 6 puttonyos 1999

Egyértelmű, hogy az édes borok neuralgikus pontja a savszerkezet, míg azonban külföldön sok helyen az alacsony savtartalommal kell megküzdeni, az aszúknál éppen a savak agresszivitása okoz olykor problémát. Erről persze ritkán hallani, kényes dolog túl savasnak nevezni egy akár 200 grammos maradékcukorral rendelkező bort, egyszerűbb odabiggyeszteni egy „jó savgerinc” megjegyzést a papír szélére. A szigorúan szubjektív véleményem az, hogy ha a savak feltépik a fogzománcot, és szájüregtől gyomorig mindent összekaristolnak, semennyi cukor nem tudja teljesen megmenteni a bort.
Így hiába a Royal aszú komplex illata dohánnyal, narancshéjjal, sárgabarackkal, szilvával, mézzel, kaporral, hiába a roppant sűrűség és a percnél hosszabb utóíz, a savak megkeserítik, részben felszámolják az élményt: a kortyot meghatározza a metszésektől való félelem. Egyéni tolerancia függvényében ítélhető 5 és 8 pont között bárhová, nálam mélysége és gyönyörű díszítőelemei flastromként 6 pont erejéig képesek kozmetikázni a savak marta szépséghibát.
Ekkor éreztem elérkezettnek az időt, hogy teszteljem a poharaimat. Az illat olyan gazdagnak és töménynek tűnt, hogy hirtelen elragadtattam magam, és beleborítottam a 8 decis bordeaux-i kelyhembe a megszeppent aszút. Nemcsak elbírta a bor a poharat, de kevés fejedelmibb érzés van, mint egy deci sűrű, borostyánszínű, csillogó aszút pörgetni egy ekkora kehelyben, és már messziről érezni az illatát. Igazi multiszenzorális élvezet, ráadásul majdnem úgy kompenzál, mint egy Audi A8-as.
Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy egyetlen másik aszúnak sem állt jól ez a kabernésítés, súlyos identitászavaruk elfedte bájukat. Általános tapasztalat, hogy a nagy űrtartalom elveszi az illat édességét, és a kesernyés gombás-füstös-földes jegyeket erősíti fel. A 2.8 decis desszertboros és 4.6  decis fehérboros pohár viszont egyaránt jó választás volt minden aszúhoz. A desszertboros általában töményebb, édesebb és homogénebb illatot ad valamelyest, nagyobb fehérboros társa kissé komplexebbet, szálazhatóbbat. Mindenesetre érdemes az aszút is borként kezelni, játszani vele, és nem leragadni lencsilányka valamelyik poharába csepegtetett mikroszkopikus kortyoknál.  

Szepsy Tokaji Szamorodni Dániel 2003

Szamorodniként keveredett aszúk közé, további hendikepként pedig a legtöményebb anyag után következett. Talán ez is az oka, hogy a csoda most elmaradt. Mély aranyszín, szinte már borostyán. Orrban füstös, ásványos, diós, gombás, nemes anyag, érezhető érettséggel, kevés gyümölccsel. Kóstolva harmonikus, kerek savak és erős kesernyék (többeknél ezzel el is vetette a sulykot – nem feltétlenül kezdőknek való édes bor) ellensúlyozzák a cukrot, nem is tűnik túl édesnek. Tudom, nem  feltétlenül jogos kritika, de engem végig zavart a csipős alkohol. Talán merész asszociáció, de az erős botritiszes jelenléttel, a magas szesszel és a magyar viszonylatban lágy savakkal egészen sauternes-i jellegű bornak tűnt. Kiváló anyag, de nem éreztük azt a pluszt, amit előzetesen vártam.  7 és 8 pont között, száraz borok után vagy magában kóstolva valószínűleg inkább 8.   

Ősz-Hegyi Szőlőbirtok Tokaji Aszú 5 puttonyos 2003

Pompás barlangszag, penetráns bűz, doh és mosogatórongy, igazán szép. Szerintem Kölcsey nem erre gondolt a nektárnál. Szájban kevésbé kellemetlenek az ízek, inkább semmilyen, sherrys utóízzel. Nem zárom ki dohosság miatt, nehogy úgy tűnjön, mintha palackhibáról lenne szó. Kap 2 pontot, mert sikerült valahogy a sav-cukor arányt egész jól eltalálni. Ezer forintos ára csak súlyosbítja bűneit, így kártékony igazán.

Tokaj Kereskedőház Zrt. Tokaji Aszú 5 puttonyos 2001

Tipikus oxidált illat, tipikus mély barna szín. Szokásos pörkölt magvas, kenyérhéjas, dohányos, reszelt almás illat. Kóstolva is azt tudja, amit az ilyen borok tudni szoktak, a struktúra alapvetően jó, talán a savak lehetnének csiszoltabbak. 3 pont.

Chateau Dereszla Tokaji Aszú 5 puttonyos 2003

A kontraszt nem is lehetne nagyobb az előző tétellel: világos szín, üde és gyümölcsös illat. Fehérhúsú őszibarack, szegfűszeges körtekompót, mézes hársfatea – vonzó, intenzív és kristálytiszta. Kóstolva az őszibarack és a méz dominál, robbannak az ízek, mégsem nehézkes, kicsit a Hétszőlő aszúira emlékeztet, csak itt a savak erősebbek és egyenesebbek. A lecsengés enyhén kesernyés-pörköltes jellegével már egészen komplex is. 7 és 8 pont között, ha a savak tompulnának kicsit, mehetne feljebb is. 

Rieslingek

 

Weingut Dr.Loosen Erdener Treppchen Riesling Auslese 2004

A Weingut Dr. Loosen igen nagy hagyományokkal rendelkező moseli pincészet, Ernst Loosen pedig  a borvidék egyik sztárja (2001-ben a Gault Millau választotta az év német borászának, 2005-ben pedig a Decanterben az év embere lett.) Bár nem az Erdener Treppchen a legelőkelőbb területe a borászatnak, hamar nyilvánvalóvá vált, hogy ismét egy csodálatos balerinával van dolgunk. A bor az illattól a lecsengésig teljesen egyben van, harmonikus, elegáns, simogat és feldolgozhatatlanul finom. Citrom, vérnarancs, mangó, érintésnyi ásvány, és összesen 7.5%-nyi alkohol felülmúlhatatlan savakkal. Nem túl bonyolult, nincsen kilométeres utóíze, így talán egy nagyon erős 7 pont tűnik reálisnak, melyet gyorsan ki is osztok, mielőtt magával ránt a túlzott lelkesedés.

Weingut Robert Weil Kiedrich Grafenberg Riesling Spätlese 2004

Hasonló jellegű, mint a Dr. Loosen, de az illat valamivel komorabb, az ásványok nagyobb szerephez jutnak, megjelenik a petróleum és a gyümölcsök (főként grépfrút) is szikárabbak, kevésbé kedvesek valahogy. A korty sűrű, sós és nagyon savanyú, hiába szépek a savak, borzasztó sokan vannak. Így ez csak gyenge 6 pont, talán az érés segít majd rajta.

Villa Tolnay Rheingold 2005

Kicsit sötétebb szín, mint a németeknél, de így is csak intenzív citrom. Végre egy igazi rieslinges magyar rajnai rizling! Abszolút fajtajelleges és intelligens, nem terroirt szeretne kifejezni, világot megváltani, hanem riesling akar lenni, és ez maradéktalanul sikerül is neki. Multivitamin ital, pisztácia-szotyola, füstös ásványosság, szenzációs savszerekezet, selymes textúra. Valamivel nagyobb testű, mint a moseli vetélytárs, és kevésbé elegáns, de alapvetően ugyanaz a stílus a 9%-os alkohollal, a gömbölyű, de élénk savakkal, a citrusokkal. Erős 7 pont, és nagy öröm. 

Címkék: borok a hiperből hatpontos tokaj kétpontos hárompontos tokaj kereskedőház hétpontos nyolcpontos rajnai rizling royal tokaji weil mosel villa tolnay csobánc dereszla zemplén hegyhát pannon tokaj dr. loosen

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr62850384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

075 2009.01.15. 09:16:47

Én még a Royalt azért kínoztam vóna egy kicsit mert az tud azért egy kicsit többet is egy párszor én már átrágtam, szerintem az a piac egyik ha nem a legjobb 99 ese, bár az orémusz 6p-je se kutya hasonló paraméterekkel( 200 felett 14-15 zománckaparó az eszktakt meg 50 felett) Én más sorrendben teszteltem volna cukor alulról felfelé
De ki aza az ősz hegy? azt megkostolnám szívesen..

Shyr Kahn 2009.01.15. 12:42:01

Szépen felépített cikk egy (ha nem éppen több) szép sorról. Sajnálom, hogy lemaradtam a kóstolókról :(

töppedt 2009.01.15. 13:25:28

Kedves Dagadtos!
Többen dicsérték már azt a hibátlan mondatfűzést, képletes leírásokat, lendületes stílust, amit akár már megszokottnak is nevezhetnénk írásaidban. Ezt alapvetően én is így gondolom. Lehet hogy sosem lennék képes hasonlóra. Így itt akár be is foghatnám.
Sajnos nem bírom megállni, hogy ne írjam le:
Visszatérő jelző nálad a multivitamin ital. Ennyire cizellált borkörben szerintem nem kéne használni. Kevés ennél „műbb” innivaló kerül ugyanis azok asztalára akik ezt kedvelik. Ha előveszünk néhány ilyen dobozt és megnézzük mit tartalmaznak nem próbáljuk meg a multivitamint pozitív jelzőként aggatni olyan italokra amelyeket többek között azért szeretünk, tartunk lenyűgözőnek mert tisztaságuk, ízük, illatuk, természetességük egyedülállóvá teszik őket. Egyébként nagyon örülök az első igazán versenyképes rajnainak (Villa Tolnay Rheingold 2005). Meg fogom kóstolni.
A másik egy korábbi írással (Birkózók és balerinák Internacionális rieslingezés) kapcsolatos és egy kicsit az előbb leírtaknak ellentmondani látszik. "Oximoronnal élve", "necromantia spirituális ösvényeire" hát ez még a cizellált MA olvasónak is kicsit soknak látszik. A jó előadó a célközönséghez igazítja a stílust, ha érted mire gondolok

Bes 2009.01.16. 17:56:20

Volt szerencsém a fenti Tokajik közül pár tételhez de ezeket az ünnepek alatt rendesen leveret egy kis pincészet. DBH-ban akadtam rá Szabó Gyula Pincéjére. Marketing szöveg..."kézműves pincészet"...hihetetlen. 2003-as 6 puttonyos. Engem meggyőzött, nagyon is. Ajánlom figyelmetekbe.

EGO 2009.01.17. 22:18:00

Bocsánat, de szabadjon nekem is rúgnom egyet a cikk íróján, puszta jó szándékból!
Tetszett már kóstolni sherryt? Milyen fajtát?
Egy leoxidált, netán karamellezett (nem tudom így van é, csak korábbi rossz tapasztalatok hátterét írom) bor keserű utóízét miért is kell egy jól felépített, bár oxidatív úton készülö, mégsem döglött borhoz hasonlítani?
Ezt a teljesen helytelen, legalábbis nem idevágó jelzőt olyanok találták ki, akik már a szamorodnit is félreértették.
Azért jót is írnék: Bes által kóstolt Szabó Gyula 6 puttonyost nemrég teszteltük, tényleg nagyon szép, érdemes megkóstolni!
Üdv.

dagadtos 2009.01.18. 06:01:08

Kedves EGO, egy aromajegy hasonlóságának semmi köze sincs sem egy bor minőségéhez, sem a struktúrájához. Mindenesetre most elevenembe találtál, tényleg kevés sherry-t kóstoltam, de egyáltalán nem gondoltam arra, hogy a sherry-k mind rosszak. Egyszerűen van egy tipikus mandulás-mogyorós (pörkölt magvas) + öreghordós íz, amit az eddigi sherry-kben (nem tagadva, hogy az egyes típusok között nagy különbségek vannak) éreztem, sőt, még Vin jaune-ben is, és ilyen jellegű volt ez az íz is. Nem a borokat hasonlítottam egymáshoz, pusztán ezt az egy aromát. Ez egyébként szerintem viszonylag egyértelmű, talán kevesebb jóindulat sokat segített volna ezügyben.

Kedves töppedt, a múltkori vitánk után nagyon kedvesek Tőled ezek a szép szavak, köszönöm, de igazán írnak ezen a blogon is nálam sokkal szebben.

EGO 2009.01.18. 10:00:56

Kedves Dagadtos!
Amikor (pörkölt magvas) + öreghordós ízt írsz, az valóban közel áll a bizonyos sherryk, pl. egy amontillado világához.
A bajom az volt, hogy rengetegen használják a "sherryzálódott", "sherrys" kifejezéseket oxidált, elöregedett, mondjuk ki: döglött borok leírásakor. Ráadásul beszéltem olyan (állítólag) borértővel, aki szentül meg volt győződve arról, hogy egy romjaiban sem szép bor leírásához jobban illik (kevésbé fáj?) e kifejezés. Lásd be, a "barlangszag", "penetráns bűz", illetve a kisztott kettő darab pont talán jogosan kelthette bennem azt az érzést, hogy itten most ugyanerről van szó.
A jóindulatom pedig valós, mert már évek óta próbálok rendet tenni a témában, remélem a fentiek tükrében ez érthető, TÉNyLEG nem e blogon gyakran érezhető lábtörlés volt a szándékom.
A sherrykről pedig bármikor, bárkinek, bármenyit írok, mondok szívesen.
Üdv.

dagadtos 2009.01.18. 16:55:59

Kedves EGO, persze, értem, ráadásul sherry-kről lenne mit tanulni. Ha tudsz itthon beszerezhető jó sherry-ket, amit ajánlasz, örülné(n)k a tippeknek.
Egyébként az Ősz-Hegyi nem az a tipikus megdöglött oxidált bor volt, viszonylag világos színű, büdös és semmilyen, csak a végén ott volt ez az íz. De ha megnézed, a múltkor pl az Árvay Casino leírásánál is használtam a hasonlatot, az pedig 7-et kapott. (Igaz, oda is írtam egy "mégis"-t, mert valóban van egy pejoratív jelentésárnyalata már az itthoni borleírásoknál.)

EGO 2009.01.18. 21:07:17

Kedves Dagadtos! Örülök, hogy egyetértünk.Valóban az itthoni (és csak az itthoni)borleírásoknál találkozunk a sherry szó pejoratív értelmezésével, mindez valószínűleg a kombinátos idők szamorodni "definícióiban" rejlik. Amikor diplomáztam,(szamorodni témában) engem is tanítottak sokan sokmindenre, amiről később az élet bebizonyította az ellenkezőjét. Felkeltetted az érdeklődésemet, most már meg kell kóstolnom azt az Ősz-Hegyit, hiszen nemcsak a szépből tanul az ember...
Az nálunk kapható Fino sherryk közül ajánlom a Tio Pepét (Gonzales Byass), a Sandemant, illetve a Barabadillot. Manzanillából jelenleg a La Gitana (Hidalgo)értékelhető itthon,a legjobb talán a Hidalgo Pasada Pastrana Amontillado, Oloroso és P.X.terén megint a Barbadillo elég jó és elérhető kis hazánkban.
A legérdekesebb kategória, a Palo Cortado azt hiszem nem kapható itthon, de azon vagyok, hogy ez változzon.Rengeteg infót találsz a sherry.org-on, ezt a jerezi Consejo Regulador tartja fenn, a leghitelesebb forrás a témában.
Kissé elkanyarodtunk az eredeti nyomvonaltól, ezért elnézést mindenkitől!
További jó kóstolást!

EGO 2009.01.18. 21:11:19

Bocs, a Pasada Pastrana után pont van. Fontos...
Üdv.

Labancz 2009.01.26. 12:50:10

Érdekes, hogy ilyen jól végzett a Zemplén Hegyhát 5p. Tavaly kóstoltam, de nem sok örömöm telt benne. Egy külföldi megmérettetésen pedig utolsóként végzett. Sajnos. De lehet, hogy mára magára talált és egy szebbik arcát mutatja. Drukkoljunk neki, és vásároljunk belőle sokat! :-)
süti beállítások módosítása