Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Borbás Marcsi nem jött el

II. Somlói Tavasz Fesztivál

2009.05.19. 05:50 - vörös és fehér

Ígéretünkhöz híven palack kollégával autóba ültünk, és meg sem álltunk a somlóvásárhelyi Nagy-rétig. Fesztiválnyitástól az első nap végéig jártuk a standokat, beszélgettünk a borászokkal, s közben szisztematikusan végigkóstoltuk a kínálatot. Kicsit elfáradtunk, kicsit le is égtünk a végére.
kéz ami a bort ringatjaRitkán sikerül fesztiválon ennyire kényelmesen kóstolgatni. Tömeg nem volt, aminek fogyasztóként örültem, de örült a létszámnak a főszervező is, aki szerint a tavalyinál többen voltak a szombati napon. Nem mindegyik borász osztotta azonban ezt a derűt, többen szívesen megismertették volna boraikat szélesebb fogyasztói körrel is. Ehhez szerintem kissé nagyobb felhajtás (például szervezett buszjáratok a nagyobb városokból, agresszívebb marketingkampány), no meg elegendő szálláshely kellett volna, akár a szélesebb környéken is. Állítólag a helyi szállások idén már februárban megteltek.

A beígért vendégek közül egyedül Borbás Marcsi nem érkezett meg, így a műsort a Somlói Tavasz Egyesület elnöke, Baráth Sándor vezette fel – némi derültséget okozva, amikor a többi szponzor között, a saját maga igazgatta Kreinbacher birtoknak köszönte meg a támogatást. Ez a kis fricska is belefért azonban, a borok úgyis magukért beszéltek.

A kóstolást mi a hegy doyenjénél, Fekete Béla pincéjénél kezdtük. Láttam már jobb formában a most kínált borokat; a 2006-os juhfark még mindig a sor legjobbja volt nálam, de már nem tartogatnám palackjaimat, a 2004-es hársban a fémes lecsengés, a 2005-ös furmintban a karcos savak zavartak leginkább. Kolonics Károlynál az olaszrizling-sort ittuk végig, itt éreztem először azt, amit aztán később több termelőnél is: a 2006-ból származó borok nem elég tartalmasak, valami hiányzik belőlük. Az itt kapott 2003-as, annak ellenére, hogy már határozottan megindult lefelé, még mindig több komplexitást hordozott magán. Szép volt a 2007-es juhfark, az ugyanebből az évből származó hárslevelűből a markáns ásványosságot emeltem ki magamnak.

spiegelberg és weningerEzután két határozottan eltérő filozófiájú borásszal elegyedtünk szóba. Spiegelberg István a középkori Somlóhoz nyúl vissza: akkor az érlelt bornak volt presztízse, a somlai pedig már akkor is a jól érlelhetőségéről volt híres. Ennek alátámasztására olaszrizlingből hármat is hozott István, a legfiatalabb 2005-ből származott. Nagyon szép struktúrájú, hat gramm maradékcukorral palackozott tétel volt, szerettem. A 2003-as bor itt is komplexebb, mélyebb volt. Már megjelent benne egy petrolosság is, ezt a bor most jó inni, sokáig már nem fektetném. Persze lehet, hogy ezzel csak rosszul járnék, ugyanis a 2001-es rizling kirobbanó formában volt, persze némi levegőztetés azért nem ártott neki. A masszív gázolajszag így sem szellőzött ki teljesen, de én ezt nem bánom. A citrusos, tropikális jegyek illatban és ízben is megjelentek, fáradtságnak nyomát sem láttam. Nekem az egyik kedvenc borom volt aznap.

A Somlói Apátsági Pincénél a koncentráltság a fő vezérelv a borkészítésnél, a fesztivál talán legegységesebb sorát náluk találtam. Nagyon érett, esetenként túlérett alapanyaggal dolgoznak, ezt az alapanyagot még egy napig héjon is áztatják. Boraik nagyok: magas alkohol, komoly savak, maradékcukor. Több kóstoló öncélúnak találta ezeket a borokat – tény, hogy nem a mindennapi kortyolgatáshoz veszem én sem elő őket. A 2007-es évjárat boraiból feljegyeztem a hárslevelű komolyságát, a Hilla kerekségét és a tramini játékosságát. A furmintból ebben az évben édes bor készült, komoly beltartalommal. Érdekes volt, hogy a 2006-os Hilla már mennyire elengedte magát – más olvasatban: immár a frissesség helyett az érettség uralkodik benne. Borászuk, Fazekas Tibor, megmutatta a 2008-as borokat is, a koncentráltság megmaradt, kicsit több lendület van a borokban, mint az előző éviekben. Viszont a ki tudja megmondani a fajtát versenyben csúnyán leszerepeltem – mentségemre legyen mondva, hogy a tulajdonos, Balogh Zoltán találati aránya sem volt túl fényes.

somlóhegyA két nagypincészet borait vettük ezután szemügyre. A Kreinbacher és Szent Ilona pince tételei azt hozták, amire számítottam: kellemes, de kicsit egyenborok. Mindegyik házasított tételben volt egy kis lustaság, érezhető újfa. Ebből a szempontból a 2006-os Tradíció és a 2007-es Nagy Somlói cuvée nem tűnt kevesebbnek, mint a csúcs-házasítás, a 2006-os Kőkonyha. Utóbbiból is hiányoltam a vibrálást, az izgalmat. Nem először írom le, de számomra a két fajtabor ismét kimagaslott a mezőnyből: a 2005-ös Szent Margit olaszrizling érett, kicsit már petrolos illat mellett hozza a virágokat is, szájban pedig az ásványok és gyümölcsök harmonikus egészet alkotnak. A 2007-es juhfark immár nem tanulmány – és nem csak a címke bizonyítja ezt. Itt is szép ásványosságot, komoly testet, és hosszú, vibráló lecsengést jegyeztem fel.

A nap felfedezettje számomra, paradox módon, a Tornai pincészet. A Top Selection sorozat egységesen izgalmas, tartalmas, szép borokat tartalmaz. Egymás mellett kóstoltuk a 2007-es és 2006-os évjárat tételeit, előbbiek itt is leverték az utóbbiakat. Számomra a Grófi hárslevelű volt a legnagyobb élmény: fajtajelleges, gyümölcsös, sós, vibráló savú és hosszú bor – a kóstoló egyik legjobbja volt. Palack jobban rajongott a szintén Grófi dűlőből származó juhfarkért. Kicsit túlérett, mézes-virágos illatú tétel volt, amit nagyon jó volt inni. Közös nevezőre leginkább az Aranyhegyi olaszrizlingnél jutottunk: pazar volt; fajtajelleges, ásványos, hosszú. Az Apátsági furmint hozta a barackosságot, kis túlérettséggel vegyítve, ebbe se nagyon tudtunk belekötni.

györgykovácsékGyörgykovács Imre két dologgal lepett meg: egyrészt azzal, hogy pontosan tudta, melyik szerző hány pontot adott a furmint vaktesztünkön a borára, másrészt a 2007-es sorával. Egytől egyig remekek és készek ezek a borok, ráadásul sokkal tartalmasabbak, mint a 2006-osok. Most az olaszrizlinget és a hárslevelűt venném és innám, a furmintban kicsit még külön éreztem a savakat. A pult alól előkerült 2006-os juhfark egy izgalmas édes bor volt, a 62 gramm cukrot a magas savak szépen kordában tartják.

A Hollóvár pince borai felbukkanásuktól nagy kedvenceim. Itt is évjárat-tesztet folytattunk, csak itt már a 2008-at mértük 2007-hez. Amíg utóbbiak a töménység mellett az alkoholról szóltak (az olaszrizling a 17-es szesz ellenére is harmonikus), addig előbbiek a jobban iható vonalat képviselik. Nálam a 2008-as hárslevelű vitte a prímet, sós, mézes illatával, remek szerkezetével, de a kissé vegetális, kicsit cseres furmint is izgalmasnak tűnt. A sauvignon blanc érdekes házasítása a fajta csalános, füves jellemzőinek, és a termőhely ásványos jellegének; hosszú és lendületes bor született 2008-ban belőle. A 2007-es sorból is a hárslevelű állt hozzám legközelebb, de a furmint sem lett rosszabb, mint pár hónapja.

lajosA Ság-hegyi Dénes hegybirtok borai kevésbé markánsak, mint a somlaiak, optimista olvasatban: jobban ihatók. Kicsit az én ízlésemnek sok újfa van bennük, a 2006-os olaszrizling kifejezetten madártejes illattal fogadott, viszont a krémes, vastag struktúra meggyőző volt – a seprőkevergetés nem állt rosszul neki. A 2005-os olasz kifejezetten puncsos volt, metsző savakkal. Lehet, hogy pár év múlva lesz jó? Ennél a pincénél tértünk át a vörösökre; a 2006-os Kakas névre hallgató tétel egy kékfrankos gerincre épített házasítás, ami üde, gyümölcsös és a markáns savak miatt még lendületes is. Dénes Tibor vendégborászata a Pannonhalmi Apátsági Pince volt, így gyorsan megkóstoltuk a vörös Tricollist, amit pinot, franc és merlot alkot. Könnyed, fűszeres-gyümölcsös bor, a mindennapok itala lehet. Nekem kicsit csalódást okozott a 2007-es pinot; kissé szárító tannin, markáns sav jellemezte, elegánsnak nem nevezném.

györgy, andreaA legjobb vörösborokat Lőrincz György kóstoltatta, a 2007-es Magyalos kadarka kecses, kicsit málnacukros, kicsit hecsedlis, hosszasan el lehet az illattal és az ízzel is szöszölni, de el is lehet kortyolgatni egy palackot belőle se perc alatt. Már-már nekem volt kellemetlen, hogy Györgyöt jobban zavarja a 2006-os Ferenchegyi pinot szűretlensége, mint engem. Engem a szép, elegáns, ásványos bor végén felbukkanó fanyarság jobban zavart, mint az opálos szín. De állítólag a gasztronómiában nem teljesítettek jól a szűretlen borok, így a többi bort visszahívták és megszűrték, ezt a bort pedig ilyen kóstolókon vagy a St. Andrea pincében lehet megvásárolni. Ugyanebből a dűlőből a kékfrankos továbbra is vaskos, tanninos, sűrű anyag, még időt kér. A 2006-os Áldás viszont összeért már – gyümölcsös, harmonikus, hosszú; egy szóval szép. Ha nem lett volna mellette a 2006-os Merengő, a nap vörösborának kiáltottam volna ki. Így azonban ezt a címet csak rövid ideig birtokolta, majd átadta azt a nagytestvérnek. Nem túl rég egy vakteszten már bebizonyította, hogy jelenleg nálam ez a legjobb superior bikavér; nehéz fogást találni rajta. Gyönyörű struktúra, komplexitás, harmónia – mind benne van, egyedül a fiatalsága miatt néha zabolátlannak tűnik.

Ezután nehéz volt már olyan vöröset találnunk, amit ne ehhez mértünk volna. Dúzsi Tamásnál a felhozatalból nálam a Szegzárdi Óvörös (kékfrankos, merlot, cabernet franc, pinot házasítás) szerepelt jól, illetve az új, Pentaton cuvée (pinot, cabernet franc, syrah, merlot és cabernet sauvignon) fűszeressége, meglepő könnyedsége tetszett.

arcokA végére a villányi nehézbombázókat hagytuk. Végigkóstolva a Polgár pince kínálatát meglepődtem a borok nyersességén, robosztusságán – meg merem kockáztatni, egyes tételekbe ennyi tannin soha nem fog belesimulni. Ezt persze az 1997-es Elixir cuvéve mindjárt meg is cáfolta – a sor legszebb tétele volt a maga vad, de érett voltával. Kiemelkedett még az 1999-es cabernet sauvignon – érett, kávés-lekváros bor, komoly szerkezettel. A blogon is sokszor ajánlott 2007-es kadarka valóban remeknek bizonyult, itt a nehézkességnek nyoma sincs, csupa fűszer, csupa gyümölcs, és jó adag lendület jellemezte a bort. A végére a 2005-ös Kadarászt hagytuk, bár az édes vörös riasztóan hat művelt alkoholista körökben, ezt a bort érdemes kóstolni, a cukor helyett a savszerkezet dominál, fűszeres, jó ivású ez a bor.

A sok kóstolás után Takács Lajos standjánál zártuk az estét, itt a vendégborászat, a kürti Strekov pince borait ittuk. Ekkor már zsebbe került a notesz, a toll, arra még emlékszem, hogy a Terroir vörös remek volt, több pohárral is lecsúszott belőle. Mintha a Hollóvár édes borai is előkerültek volna, de az örömivászatot már borítsa a feledés jótékony homálya.

Címkék: fesztivál helyszíni szemle somló györgykovács dúzsi pannonhalmi apátsági pince hollóvár kreinbacher polgár fekete béla tornai somlói apátsági pince spiegelberg strekov kolonics dénes hegybirtok

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr251127687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sárfehér 2009.05.19. 07:48:41

Az a buszjárat pl. Veszprémből bizony nagyon jó lett volna! Én u.i. otthon voltam Veszprémben, és intenzíven kerestem egy sofőrt (pl. sógórnő), de nem jött össze. :((( Úgy meg nem akartam menni, hogy nem kóstolhatok.

A 2001-es Spiegelberg olaszt tavalyelőtt kóstoltam a várban, vettem is belőle, van még egy palack. Végre Polgár kadarkájáról is írtok. Nem elhanyagolható mértékben részben miatta akartam elmenni.

dalton1 2009.05.19. 10:22:02

A Tornai Hárs nekem is nagyon tetszett, könnyen érthető de könnyen szerethető is.

Én úgy hallottam hogy a Ferenchegy pinot is meg lett szűrve, sőt itt van előttem egy St. Andrea-s kiadvány és abban is az áll hogy szűrve lett. Bár kétségtelen hogy eredetileg ez is szűretlennek indult...

Vizvári Pál 2009.05.20. 00:24:28

Máig áldom az eszemet, hogy Somlóra "áldoztam" azt a szombatot!
3/4 7-kor buszra pattantam, egy rövid helyszíni informálódás és Györgykovács Imrével villámtalálkozás (kérdése a security-s felé: nem jár még itt egy Dúzsi nevű ember?), 10-kor már a hegynek vettem az irányt. Bejártam keresztül-kasul, kellemeset beszélgettem a kilátót üzemeltető, nagyon szimpatikus Andreával, így végül csak 3-ra értem vissza a rétre.
Sajnos nem kóstoltam annyi bort, mint Ti (ráadásul én nem is csak kóstoltam, ittam is...), de így sem voltam csalódott. Sőt! Íme a sor:
Csordás-Fodor Olaszrizling 2006. (az ebédhez)
Spiegelberg Juhfark 2005.
Tornai Furmint 2006.
Fekete Béla Furmint 2005.
St. Andrea Örökké 2006.
Györgykovács Furmint 2006.
Kreinbacher Kőkonyha 2006.
St. Andrea Áldás 2006.
Sajnos ekkor fellőtték a pizsamát, 18:26-kor indult vissza az utolsó "értelmes" busz, a stoppolást nem akartam bevállalni.
Hasonlóan jó borokat kívánok minden napra! Mindenkinek.

Vizvári Pál 2009.06.02. 22:07:41

Ha bárkit is érdekel: én nyertem a két póló egyikét, melyet a résztvevő borászok dedikáltak és a "Somló" feliratú, helyszínen árusított pólót vásárlók között sorsoltak ki. Nem voltunk sokan... A mai postával érkezett egy kedves levél kíséretében, amit a Somlói Tavasz Egyesület elnöke szignált. Köszönet érte.

Kusuma 2009.06.03. 10:24:09

@Vizvári Pál: Kedves Pál!

Én is vettem pólót (feszítek is időnként benne), de nem leszek csalódott, ha a másik nyertes nem én lettem. :-)

Mindenesetre gratulálok. Szerintem mindenki nyert, aki ellátogatott az eseményre.

HSZ
süti beállítások módosítása