Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Kadarkák Közt II

Szekszárdi kör

2009.05.20. 15:05 - dagadtos

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha egyetlen magyar borvidéket kellene megneveznünk, ami a kadarkáról eszünkbe jut, legtöbbünk Szekszárdot mondaná, természetesen. A terület és a fajta neve menthetetlenül összeforrt történelmileg; a hazai bortársadalom most is Szekszárdtól várja a kadarka, Szekszárd pedig a kadarkától a saját felemelkedését.

Ez még akkor is így van, ha a Szekszárdon művelt kadarka területe nem éri el a 100 hektárt sem tudtommal, ami sem az összes helyi szőlőterület, sem az országos kadarkatermesztés méreteihez képest nem tekinthető igazán jelentősnek, vagy ha a problémák, melyeket már többször is ecseteltünk a fajtával kapcsolatban, éppúgy jelentkeznek errefelé is, mint másutt. Bevallottan nincs még meg a kellő tapasztalat a modern kadarka megteremtéséhez (sokak szerint a régi rekonstruálásához), nem látszódik még tisztán a követendő út klónok, fekvés, borstílus terén, ráadásul ha az egrinél kedvezőbb is az éghajlat, a termesztés bizonytalansága itt is sok keserűséget okoz.  „Túlságosan is bizonytalan az időjárás, a szőlőt nem lehet a tőkén hagyni, eléri az eső és megrohad. Nagy kockázat ez és ritkán sikerül. Szomorú látvány az összevert, besározódott szőlőfürt a kopaszodó lomb közt, a tépett gerezdek, kilógó, meztelen szemekkel, melyekről a zápor leverte a sötét héjt: mintha kifolyt, csöpögős emberi szemek volnának” - írja még Babits is a szekszárdi kadarkáról, és bár az aszúkészítés nehézségeit ábrázolja, sok szekszárdi borász számára ismerős képet fest le, úgy sejtem.

Nemrégiben, amikor Szekszárdon jártunk, mégis az volt az érzésem: minden szeszélye ellenére a kadarka igazi kiskedvenc, kényes, hisztis kislányként folyton a figyelem középpontjába kerülő család szeme fénye, pikszisből kirázhatatlan liebling. Így nem csoda, hogy a borvidék szinte egymagában több minőséginek mondható forgalmi tétellel jelentkezik a piacon, mint vetélytársai összesen, és egyelőre az árak is örömtelien földközeliek.
Most 5 tételt kóstoltunk vakon, de később még többször is visszatérünk Szekszárdra.

Bodri Szekszárdi Kadarka 2007

Még a mitikus Bakta-dűlőből is szüreteltek  a borhoz. Világos, silleres szín, enyhe narancsos árnyalattal. A legtipikusabb kadarkaillat a mezőnyben: savanykás cseresznye, vegeta, leveszöldségek, zöldfűszerek, szerecsendió. Elsőre ízben teljesen zárt, gyakorlatilag alig érezni bármit is. Szellőzéssel, ahogyan az illat is nyílik, és a továbbra is domináns cseresznyés-zöldfűszeres vonal mellé málna és bors is csatlakozik, szájban is zamatosabbá válik valamivel. Az arányok alapvetően rendben vannak, bár a közepesnél kisebb testhez talán sok az alkohol, de így is jó ivású, lendületes bor, és azt hiszem, ez is lehetett a cél, nem csúcsbornak készült. Kicsit vizes, az utóíz rövid, ugyanakkor mindenképpen korrekt anyag, nagyobb hibák nélkül – persze hússzal nem nehéz hibátlanul bevenni a Rascasse-t sem. 4 pont. (cca. 1700 Ft)

Mészáros Pál Kadarka Classic Selection 2006

Jóval sötétebb, lilás szín, de még ez is teljesen átlátszó, fiatal burgundi borokra emlékeztet. Szintén zöldséges-gyógynövényes az elején, sőt az északi boroknál gyakoribb kovászos uborka is felüti a fejét. Otthagyva kicsit a poharat még komolyabb metamorfózison megy keresztül, mint a Bodri, a szín után orrban is egyszerűen pinot noir-rá alakul ugyanis. Gomba, rózsa, füst és piros bogyósok, szép, mély, érett illat, fix 1-esre venném egy pinot-kadarka vakteszten. Kóstolva sajnos közel sem jár ilyen magasságokban, a kortynak nincs tartása, a közepes test elomlik a szájban, lágy, ízben mégis elég savanyú. Kicsit üres az egész. Jobb pillanataiban azért mutat valamit az illatban érezhető aromákból, de az utóíz rövid – nagyobb ízintenzitásra, szerkezeti tartásra lenne szükség az 5 ponthoz. 4 pont, persze 1300 forintért így sem mondható rossz vételnek.

Vesztergombi József (Remetebor) Szekszárdi Kadarka 2006

Bob egyik kedvenc kadarkája, de úgy látszik, nem sikerült felvásárolnia mindet, még nekem is jutott pár palackkal. Érettebb szín, lilás árnyalatok nélkül, kevésbé átlátszó, mint az eddigiek. Egyértelmű minőségi ugrás. Meggy, intenzív fűszerek, üröm, kakaóbab, csipkebogyó. Kóstolva igazi vörösboros struktúrát mutat, élénk savakkal, gyönyörűen érett, szerkezetet is adó tanninokkal (végre tanninok!), nagyobb testtel. Koncentráltabb, intenzívebb, hosszabb, mint mai versenytársai a Takleren kívül, de ez minden porcikájában óvilági marad. Ízében a meggy és a zöldfűszerek, főleg korianderlevél dominálnak. Nagyon szép bor, az erőteljes zöldes aromák, az enyhe fanyarság és halvány kesernyék miatt azonban néha feltámadt bennünk a gyanú, hogy az alapanyag egy kisebb része esetleg nem érett be tökéletesen. A társaság külföldi, leginkább déli borokhoz szokott tagja inkább éretlenségre, a magyar borokon nevelkedett szekció inkább fajtajellegre hajlott, én meg zavaromban, hogy nem tudok dönteni, kiosztottam 6 pontot. (cca. 2700 Ft)

Heimann Szekszárdi Kadarka 2007

Ismét jóval világosabb szín, vastag, vizes peremmel és modern, érett, édes illatok. Szamóca, tuttifrutti, őszibarack, csokoládé, eléggé visszafogottan. Szájban is kissé édeskés, mintha a savak nem bírnák el teljesen a rájuk nehezedő terheket, az ízek pedig az orrban tapasztaltakhoz hasonlóan bár finomak, nem túl intenzívek, kicsit tartalmatlannak tűnik a korty, keresni kell az élményt. A csersavak alig érezhetőek, struktúrát nem adnak, mégis tapadnak kissé.  Másnapra előbújtak a zöldfűszerek és a meggy is, „kadarkásabbá” vált a bor, a közepes test pedig feltöltődött aromákkal az éjszaka folyamán. Kerek, finom kadarka, egy kicsivel kevesebb savval és intenzitással, mint ahogy optimálisnak érezném. 5 és 6 pont között, de egyelőre inkább az előbbi. (cca. 2200 Ft)

Takler Szekszárdi Kadarka 2007

Azt hiszem, ez a bor tipikus példája annak, amikor az évjárat és a terület 100%-osan felülírja a fajtát: a 2007-es szekszárdi nap egészben bekebelezte ezt a kadarkát, felfalta a savakat, a fűszereket, amit hagyott, az éppúgy származhatna grenache-tól, mint kadarkától. A sötét, lilás árnyalatú ( bár még mindig átlátszó) szín, vagy a rendkívül édes, szinte szirupos-likőrös illat főtt eperrel, meggykompóttal, porcukorral, vaníliával; a viszonylag nagy test, figyelemreméltó koncentrációval, erőteljes zamatokkal, érett tanninokkal, de túlbuzgó alkohollal és lusta savakkal. Mint egy félig megfőtt olcsóbb Côtes du Rhône – nehéz  lenne bármi kadarkásat felfedezni benne. Igaz, attól még a mezőnyben egyedülálló teltségét, simaságát, ízmélységét nem lehet elvitatni, a savak hiánya miatt azonban lekvárosnak tűnik, ráadásul ilyesmit a Rhône-völgyben, Spanyolországban vagy az Újvilágban igazán bárhol, bármikor, bármennyit. Halvány 5 pont. (cca. 2500 Ft) 

Címkék: szekszárd kadarka négypontos bodri hatpontos ötpontos takler heimann mészáros pál remetebor

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr131132800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

t f 1 (törölt) 2009.05.20. 15:56:19

Kadarka rulez
Nemrég ültettem :)

dalton1 2009.05.20. 15:57:51

Hát én csak a Heimann-t kóstoltam de ennél kicsit komolyabbnak találtam, legalább 1-1,5 ponttal.
Nekem tetszett még a Dúzsi is, bár nehezebben érthető zárkózottabb bor volt, talán nem érett még össze teljesen. Ezt arra alapozom hogy kb. egy-másfél éve kóstoltam egy 2002-es Dúzsi kadarkát és fantasztikus életereje volt még, rendkívül ízletes meggyes világú bor. Meghatározó élmény.

Vida kadarkával kapcsolatban van valakinek tapasztalata?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.05.20. 16:10:14

@dalton1: kb 1 éve kóstoltam a 05-eset, nekem nem igazán tetszett, mondjuk hiperes beszerzés volt, lehet a palack nem volt az igazi.
A vesztergombi József kadarkája viszont valóban szép darab.

esoember 2009.05.20. 17:21:23

Örülök ennek a kadarka tesztnek. Bár sajna még egyiket sem sikerült kóstolnom a fentiek közül. (Talán majd a szegedi borfeszten Taklerék Kadarkáját...)
Kell, szükség van Kadarkára kis hazánkban. Mert magyar, és legfőképpen mert hihetetlen finom borokat is ki lehet hozni belőle (pl. Eszterbauerék két 2007 évjáratúja).

egy 2009.05.20. 18:21:45

Nálam nagy kedvenc a fajta, azzal együtt, hogy – mint írtátok – kevés olyan szőlőnk van, ahol ennyire hiányzik „a legnagyobb közös osztó” (bocs), vagyis az etalonként elfogadott karakter, minőség. Nem segíti mindezt persze, hogy nemzetközileg a fajta kevésbé elterjedt (mondhatnánk Közép-Európaikum, bántóbban Balkánikum) és mint sajnos jelenleg a kadarka, az albán Skoder, vagy a bolgár Gamza (alias Kadarkák) sem várható, hogy berobbannak a nemzetközi bor elitbe. (Persze rúgott még a fajtába egy nagyot a KGST igényszintre „beállított” borászati tervgazdálkodás is, de ezt most hagyjuk) Visszatérve az etalontalanságra, szerintem ez baj. Más ez kicsit, mint a kékfrankos esetében, ahol a borászati filozófia, a termőhely és modern borkészítési ismeretek (de finom voltam…) elképesztő szélesre húzta a kékfrankos stílus-palettáját (ez más sokszor sok helyen megvolt). Nyilván a kadarkánál is a termőhely, pontosabban a termőhelyen jellemző, általánosan elfogadott borászati megközelítés alakítja a kadarka stílusát, vagyis legyen-e Bordeaux-ba vágyó testes gyümölcsbomba, vagy fűszeres, könnyű-ivású. Nekem spec, ez utóbbi.
Saját emlékeire hagyatkozva a Taklernél rettenetesen erősnek érzem azt az 5 pontot, a bor szerintem a pince állatorvosi lova, egy OBI-álom-csináltbor, semmi fajtajelleg, vagy évjárat, vagy bármi. Bocsi, de nálam ez max 3. A Bodriból számomra az egyensúly hiányzott, nagyon sok alkohol és erő, mégis híg, hamar elinnanó. A Mészáros Kadarka, annak ellenére, hogy több jellemzőjében távol áll a nem létező kadarkaságtól, mégis nekem kedves volt, jól esett inni és pont. Jár a 4. Az Intersparban nemrég akcióban 1150 fele volt, én kiosztanék neki egy BB-t.
Üdv

morc 2009.05.20. 20:03:35

@dalton1: 2006-os Vida kadarkához volt nemrégiben szerencsém, nagyon szép volt. (Pont annyi teste volt, hogy még jó ivású legyen, de már senki se érezhesse tartalmatlannak vagy üresnek, a primer gyümölcsaromák mellett gusztusos fűszeresség is jelentkezett.)

hegyaljai 2009.05.20. 20:50:10

A Bodri és Heimann kadarkák tavaly a Borfesztiválon rendben voltak. Minden esetre egy ilyen fotót feltenni, inkább árt az ügynek, mint használ.

golem1 2009.05.20. 21:36:40

Javítson ki a kedves szerző, de ha jól emlékszem ez a kép Pálos Miklós 100 éves kadarka ültetvényéről készült! Kár, hogy nincs közelebbi kép a szőlőtőkékről, elképesztő, hogy néznek ki!
Nálam Vesztergombi József 2006-os Kadarkája legalább 8 pont. Fantasztikusan nagy bor!!

dalton1 2009.05.20. 21:40:04

@morc: Köszi, ez jó hír, az enyém is '06-os, de csak úgy találomra vettem.

zoli 2009.05.20. 22:02:17

-Bár Szekszárdon valóban szíve csücske mindenkinek a kadarka, érthetően mégse foglalkoznak vele igazán komolyan. Az ismertebb nevek kadarka borainak nagyobbik hányada vásárolt szőlőből származik, így félő, hogy hosszútávon a villányi oportó sorsára juthat komolyabb odafigyelés hiányában.

-Legnagyobb felületen az alföldi borvidékeken termesztik, a "kadarka fővárosa" címet is tudtommal előbb birtokolta Csongrád, mint Szekszárd.

-Még nagyon elején jár az újkori klónszelekció, igen nagy a diverzitás, mégis egyre valószínűbb, hogy nem klónban, hanem klónokban érdemes gondolkodni, vegyesen telepítve őket, kiküszöbölendő a gyakori évjárati gyengeségeit. Nomeg nem lehet cél csupán a lazább fürtű, apróbogyójú és nagy színintenzitású klónok erőltetése se (a P.9 nevű ló túloldala), hiszen ezáltal pont azt veszítenénk el, amit ma a kadarkában szeretünk. Amúgy is botorság lenne a BL-ben(Bordói Liga) indítani, vannak arra más fajták. Termőhelyének megválasztását is újra kellene gondolni, Dél-Dunántúl és Dél-Alföld az, ahol kiegyenlítettebb minőség állítható elő.

-A bolgár gamza(Varnenszki Gimza) és a skoderi kalmet kadarkával való fajtaazonossága nem bizonyított, így minden összevetés egyelőre feltételezés csupán.
Német boltok alsó polcain viszont gyakori vendég a macedón kadarka (ugyanezen elnevezéssel), ami nemigen szívderítő jelenség, mert magyar nyelvterületeken nyerte el végül ezt a formáját.

vörös és fehér 2009.05.20. 22:02:57

@golem1: mint résztvevő megerősíthetem, így van, ott készült a kép. fantasztikusak azok a tőkék.

dagadtos 2009.05.21. 01:46:22

@egy: "semmi fajtajelleg, vagy évjárat" - írod. A fajtajelleget én is hiányoltam a borból, ugyanakkor ezt a pontozásnál nem veszem figyelembe. Ezzel lehet vitatkozni, én a fajtajelleg megjelenítését nem tartom a pontozást befolyásoló borértékelési kategóriának (A leírásnál, vagy a személyes elvárásoknál természetesen annál nagyobb jelentősége van.) Ettől függetlenül lehet, hogy túl engedékeny voltam, és a kevés sav szigorúbb megtorlást követelt volna meg.

egy 2009.05.21. 09:01:50

@dagadtos: Alapvetően egyet is értek veled. Nagyon sok olyan bor (vidék van), ahol nem is várjuk el tisztán a fajtát, jöjjön a termőhely, a borász és minden amitől terroir a terroir. Talán a legerősebb példa ugye maga Burgundia, ahol nem készítenek Pinot Noir-t, vagy Chardonnay-t, csak Clos Vougeot-t, vagy épp Montrachet-t. De ne nagyzoljunk, „már” egy Ráspi kékfrankoson sem keressük a fajtajegyeket, hanem élvezzük a fajtán keresztül bemutatott Ráspit. Szóval, egyetértek Kedves Dagadtos pontozásnál a fajtajelleg nem kell, hogy szempont legyen… AMENNYIBEN azt mondjuk a termőhely sajátossága és nem a borászati labormunka írja felül. Jó kóstolást a továbbiakban is! Üdv

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.05.21. 09:09:20

Egyik nagy probléma, hogy több borász a kadarkát az acéltartályos-fajélesztős-gyümölcsös könnyen lökhető bor irányába próbál elvinni. Ennek eklatáns példája Takler, nemcsak, hogy nincsenek benne savak, de rossz szaga is van, geil parfümös, nem borba való illat.

lackó 2009.05.21. 09:42:01

@egy: amennyiben mint fajtát kóstolunk, talán mégis csak fontos a fajtajelleg figyelembe vétele, egyébként ez nekem sem megy, ha egy bor tetszik, akkor hajlamos vagyok megfeledkezni a fajtáról...

@akov: miért baj az, ha egy kadarka tartályos-gyümölcsös? Eszterbauer 2007-es kadarkája nem látott hordót, mégis szerintem a fajta egyik legszebb példája...

Amúgy érdekes párhuzam lehet a pinot-kadarka páros nehézsége is.

tezu 2009.05.21. 17:14:32

Vesztergombi, Kadarka 1997-es ,a höskorbol annak idejen egy otthoni borokbol allo kostolon ,itt eszaki borokhoz szokott (Nemet- Württembergi)izleshez igazodott,es magas fölennyel nyert Villanyi Nagyok elött.
Sajnos azota sok idö telt el,es hozza hasonloval meg nem talalkoztam eddig sem.
Kadarka szerintem megis alkalmas bizonyos borizles köreiben ha minösegben kivalo,egy hosszu sikeres jövöre.
Es meg valamit,ami mindig visszaterö dolog nalam.
En az otthoni borokat teljessen mas szemmel (izzel)nezem,es csak kevesen vannak akik hozzam hasonloan ereznek.
El kell fogadnunk az izlesbeli különbsegeket,meg akkor is ha ez neha faj.

zoli 2009.05.21. 21:31:34

@tezu: A Baden-württembergiek kikérnék maguknak az északiságot, kis túlzással ők németország Villánya, arrafelé több a vörös, mint a fehér. A legelterjedtebb fajtájuk, a trollinger nagyszerűen hozza a kadarkás sillerszínt, könnyedséget, ivósságot (csak közel sem annyira összetett és gazdag), így nem csoda, hogy egy szekszárdi kadar kedvükre való volt...

drszj73 2009.05.22. 19:58:38

szerény meglátásom szerint a lesikerültebb kadarkák ihhon Szekszárdon, a Remetebor 2006-2006 ( ez lehet az origo), Eszterbauer 2007. karadka válogatás, Pálinkás Borház Kft.2007., Wekler kadarka válogatás 2007.,Fekete kadarka 2006.( ez nem sorrend)

czudarka 2009.05.22. 20:22:57

@drszj73: Na itt volna egy kis bibi

A Wekler kadarka, mely a legmagasabb pontszámot érte el a versenyen a Kadarkák között a hétvégi kóstolón ihatatlan felmosóvíznek tűnt. Na ezen felbuzdulva még 3 alkalommal kóstoltam meg különböző helyekről beszerezve és továbbra se változott a véleményem egy szar! nem értem, hogy nyertek, talán egy remete-bor kadarkát címkéztek fel a versenyre?!

És úgy hallom, hogy az aranyérmes borok kóstolóján sem volt olyan ember, akinek ne ez lett volna a véleménye!
Úgyhogy a Weklert hagyjuk ki a sorból, mert ilyen alapon a szekszárdi bikavérek között indulhatna a vargapince is!

A Remete,Eszterbauer,Fekete tényleg ok, de a Remete a Csúcs.

Wekler off

tezu 2009.05.22. 21:47:22

@zoli: Persze a Baden- borvidek az orszag legmelegebb eghajlatahoz tartozik, de en itt a valamivel eszakabra fekvö Württember.röl irtam ez ket különallo dolog (legalabb is borvidekben) es a boraszok igazan megsertödnenek ha együtt emlegetned öket.
Mivel 20 eve itt elek es pontosan ismerem a boraszatok fejlödeset egy nagyon gyors minösegi valtozast amit valoszinüleg az eghajlati valtozasok okoztak tudok megallapitani.
Persze en inkabb az igazan meleg egövi borokra gondoltam.
A Trollinger-rel is csak Württemberben talalkozol, Bade-ben nem is ismerik igazan(amugy megmondom öszinten en meg nem talalkoztam igazan ihatoval)
süti beállítások módosítása