Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Szent Margit és Szent Ilona

Három pont nyolc olaszrizling Somlóról

2009.07.09. 06:10 - palack

Majdnem pontosan két évvel ezelőtt Albert Gazda még mindig ígéretként írt a Kreinbacher Birtokról. Úgy tűnik, lassan telik az idő, én is adhatnám ugyanezt a címet most. Gyönyörű teraszok és ültetvények, tekintélyes és ízléses palackok meg cimkék, hazai viszonylatban profi kommunikáció (azért a honlapot illene frissíteni.) Az igazi áttörés, a vitathatatlanul nagy bor azonban még nem született meg. A pince küvéi és csúcsküvéi számomra (és ezzel nem vagyok egyedül) túlzottan fásak, egy kaptafára készülnek. Hiányolom belőlük az egyediséget, a kísérletezés és legfőbbképpen Somló izgalmát. Ezeket inkább a fajtaboraikban vélem megtalálni: nevezetesen az olaszrizlingben. Ezért bontottam most három és egy majdnem olaszrizlinget.

Szt. Margit Olaszrizling 2005

Leginkább fesztiválok, kóstolók bora, boltok polcain talán sohasem volt látható. A cimke szerint 330 palack került letöltésre. Számomra az első izgalmas tétel volt a pincétől.

Közepesnél intenzívebb, nagyon érett, szép, komplex, harmonikus illattal mutatkozik be. Körte, virágok, méz, bergamott, kavicsok, néha egy kis petrol, bár lehet, hogy ez utóbbi csak a óbudai gázgyár kármentesítésének mellékhatása. Szájban ezután meglepően száraz, szikár, semmi édesség vagy hízelkedés. Markáns, határozott savak, nem rakoncátlankodnak, hanem remekül teszik a dolgukat. Íze főleg almás mandulás, kesernyés, sós, ásványos. Engem leginkább a Homonna Határi Furmintokra emlékeztet. Talán, vad asszociáció, de hát mindkettő bor, végülis. Körüllengi valami korosság, ami semmiképp sem szétesettség, ám nem is simán palackérettség (legalábbis ahogy én ismerem.) Nehéz pontok közé szorítani, de ha muszáj 5 vagy néha 6 pontot adnék neki.

Szt. Margit Olaszrizling 2006

Szintén fehér holló, még annál is inkább. Összesen 130 palack került letöltésre, leginkább pincei kóstoltatásra.

Orrban egzotikus és friss egyszerre. Közepesnél intenzívebb illatában sárgadinnye, zöldalma, mandarin, virágok és salak keverednek. Szájban meglehetősen karcos, rakoncátlan, de jóízű savak fogadják a kóstolót. Most épp örökéletűnek tűnik, hiszen egy évvel ezelőtti énjéhez képest szinte semmit nem öregedett. Talán gyümölcsösségéből vesztett valamicskét, savai viszont továbbra is kalimpálnak fáradhatatlanul. Ennek köszönhetően van némi disszonancia az illat és íz között: hiányzik az orrban ígért vastag gyümölcsösség. Utóíze persze végtelenül hosszú, a markáns savak nem illanhatnak el nyomtalanul. Harmadik napra szelidülnek a savak, hagyják kibontakozni a gyümölcsöket, kezd szépen egyensúlyba jönni a bor. Férfias, markáns somlói rizling. Most nagyon erős 5 pont.

Szent Ilona Taposó-kút 2006

A Szent ilona a birtok másodmárkája, de sohasem különült el igazán a Kreinbacher névtől. Alighanem a cél sem ez. Az évjáratok során 2004 óta egyre nőtt az olaszrizling aránya, ez már 80%-ban az - tiszteletbeli kékpöttyös. A Bortársaságnál klubáron 2290 Ft-ért kapható.

A poharat orromhoz közelítve intenzív kuglóf illat csap meg. Rum, körte, vanília, porcukros süteménytészta. Aztán érkezik egy kis méz, virágokkal és teával. Lehetne mindez szép is, de valahogy nem igazán az. Nekem már túl sok benne a fa, nemcsak fűszerez, vagy keretet ad, hanem dominál. Szájban sem áll össze a kép. Húzós savak és rengeteg fa – ez volt az első, majd a sokadik gondolatom is. Nem vékony, de hiányzik belőle az igazán izgalmas tartalom. Nem a gyümölcsösség próbálja ellensúlyozni a savakat, hanem a hordó tompítja, miközben ő maga is kilóg a képből. Persze, hogy hosszú, milyen lenne ilyen savak mellett. A fentieken túl komoly hibája nincs persze: korrekt, rendes bor ő. Komoly sommelier biztos találna ételt, ami jól állna neki. Árához képest viszont kevés a 4 pont, amit én most tudok adni neki.

St. Ilona Olaszrizling 2007

Elérte az olaszrizling a megfelelő arányt, ez lett a Taposó-kút egyik utódja. nekem tetszik, nem kicsit. A Bortársaságnál klubáron 1860 Ft-ért vettem.

Inkább visszafogott, halkszavú illat. Olaszrizlinges, balatonias. Pincefal, virágok, kréta, szép hordós fűszerek, közben egyszerre citrusos és cukorkás – mindezek izgalma adja az egész szépségét. Szájban tökéletes folytatása az ígérteknek, sőt még rá is licitál. Élénk, vibráló, de nagyon finom, kerek savak teszik élettel telivé a kortyot. Alighanem némi maradékcukor is segít abban, hogy bizony bármilyen kirobbanóak, dinamikusak, mégsem lógnak ki az acidok sehol. Nem túl testes, de zamatos, kiválóan gyümölcsös és sós, tartalmas, kerek bor. Remek arányai vannak. Ettől aztán persze veszedelmesen jól iható is a lelkem. A korty második felében előtérbe kerül a finom sósság, az utóíz szép fokozatosan csendesedik, jó emlékeket hagy. Erős 6 pont és best buy gyanú.

Öregedjenek csak azok a hordók, és maradjanak a fajták is gyakrabban külön. Vállalni kell egy kis kockázatot. Belefér - mondja a kibic.

Címkék: 2006 2005 kóstolás fehér négypontos olaszrizling somló hatpontos ötpontos kreinbacher 2007

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr221235455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.07.09. 10:55:35

Köszi a cikket. 2 hete jártam kóstolni Kreinbacher-éknál és nagyjából azokat fedeztem fel, amiket itt írsz. Minden bor még mindig túlzottan fás, egy kaptafára készül, közepes testtel rendelkezik és nagyon "zöld", sok a kesernye és fanyarság bennük. Zavarba ejtő, hogy majdnem minden boruk ugyan olyan, mindben - nekem - elég kevés a "Somló", csak az árukban különböznek. Az egy kaptafára menő borstílus elképzelhető, hogy a fajtaélesztő használatának köszönhető, ami ugyan a nevezetes Somlón elkülönített, de akkor is. Az is lehet, hogy ezek a borok, majd 6-8 év után lesznek remek formában (nem akarnék megint jönni a francia borokkal, de sok helyen nem a túlérett alapanyagra, hanem a savra mennek, aztán szép sokára kerekedik ki valami jó/komplex a palackban).

Jártam a Tornainál is, ahol sikerült hordóból/palackból a teljes szortimentet végigkóstolni a borász kalauzolásával. Sokkal érdekesebb dolgok történnek náluk, mint Kreinbacheréknál. A jelenleg kapható boraik közül is van 1-2 remekbe szabott, viszont a még hordóban pihenő 2008-asok közül mind a grófi hárslevelű és a juhfark nagy bornak ígérkezik.

omega14 2009.07.09. 19:11:38

A Kreinbacherék '07-es Syrah-ja viszont meghazuttolja a Somlói vörösök feletti ítélkezést :-) Sőt nyugodtan mondható "nagy bornak" Szívesen látnék még ilyen borokat tőlük.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.07.09. 19:26:53

@omega14: Szerintem nincsen ítélkezés a vörösök felett a Somlón. Egyszerűen a kékszőlők nem engedélyezett fajták a hegyen. Vagyis somlói borként vörösbort nem lehet forgalomba hozni.A törvény az törvény.

Az oka annak, hogy a Somlón "hagyományosan" fehér szőlő terem elsősorban az, hogy az elmúlt bő fél évszázad során a borvidék borzalmasan elaprózódott és a néhány száz négyszögöles családi gazdaságokban nem volt ésszerű a dupla borászati eszköztár fenntartása. Korábban pedig tudtommal az egész régió inkább fehérboros volt.

Szóval nincsen semmi misztikus ellenérzés a hegyen a kékszőlő ellen, egyszerűen a fehérszőlővel van nagyobb tapasztalata a mai gazdáknak és a piac is inkább a fehéret igényli a hegyről. De nem lehet tudni, hogy 20-30 év múlva mi lesz a helyzet :)

lackó 2009.07.09. 19:45:24

@BZoltan: abban viszont igazam lehet, hogy vörösben sokkal kisebb esély lesz megmutatni Somlót?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.07.09. 20:09:01

@lackó: Nem tudom. A Somlóhoz hozzátartozik a hagyományos fajtaválaszték és a szőlőművelési kultúra is. Ezek jelenleg fehér fajtákra épülnek. Tehát jelenleg a somlót a hagyományos fehér fajtákkal lehet bemutatni. Szóval nem a talajszerkezetet, nem a klimatikus viszonyokat, hanem a Somlót. De ha jobban elterjednek a kék fajták és kialakul egy kultúrája a vörösborkészítésnek akkor az is a Somló részévé válik. Mondjuk ezek a folyamatok nem pár nap alatt játszódnak le.

Szerintem korrekt a Kreinbacher syrah, de ebből a fajtából én már ittam jobbat is. Fontos tudni, hogy a gazda kedvenc szőlője a syrah és ezért készül ez a bor :) Szóval nem reformtörekvés áll a project mögött, hanem egy szimpatikus és érthető emberi dolog.

lackó 2009.07.09. 20:11:30

@BZoltan: kíváncsi vagyok arra a syrah-ra...azért kérdeztem, mert elvileg, de azért sokszor gyakorlatban is úgy tűnik, hogy a vörös fajtákból sokkal nehezebb kihozni a terroirt, mint a fehérekkel.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.07.09. 20:37:08

@lackó: Szerintem minden fesztiválra visznek ki syrah-ot, érdemes rápróbálni, tényleg tanulságos. Mondjuk a faérzékenyeknek esetleg lehet kifogásuk.

A fehér-kék kérdésben a terroirral kapcsolatban meg kellene kérdezni egy olyan gazdát aki olyan borvidéken dolgozik ahol hagyományosan van mindkettő. Nekem tényleg gőzöm sincs, de lehet, hogy jól látod a dolgot.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.07.10. 05:38:10

"úgy tűnik, hogy a vörös fajtákból sokkal nehezebb kihozni a terroirt, mint a fehérekkel"

Ezzel gondolom sokan vitatkoznának!
Gondolom haját tépi Ráspi mester ha olvassa e sorokat (illetve tépné:))

lackó 2009.07.10. 14:16:19

@drbarta: nem én találtam ki...

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.07.11. 07:13:09

én inkább úgy fogalmaznék több önmagát terroir-borásznak valló termelő foglalkozik elsősorban fehérrel, mint vörössel

zoli 2009.07.11. 07:38:20

@lackó: Nem csak a terroirt, általában minden részletet homályosabban jelenít meg a vörösbor, mint a fehér. Ez pusztán a feldolgozásából adódik. Hiszen hűtés nélkül is (akkor meg végképp) általában alacsonyabb hőmérsékleten erjed egy fehér-, mint egy vörösbor. Hagyományos értelemben véve is a fehér a pince mélyén, minél hűvösebb helyen rotyog a hordókban, míg a vörös cefrét a présházban, nyíltan, kádon.
Általában azt szokták fehérnél mondani, hogy ideális, ha 20 fok fölé nemigen kerül, vörösnél inkább a 30 a felső határ.

Ráspi tépheti a haját, attól még ez így van, ő tudtommal azzal védekezik ellene, hogy kisebb űrtartalmú kádakban erjeszt, hogy ne hevüljön túl a cefre.

lackó 2009.07.11. 10:41:07

@drbarta: én pedig Zolitól megkaptam azt a logikus magyarázatot, amiről eddig csak homályos sejtésem volt!

@zoli: Köszönöm!

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.07.11. 13:40:39

Nem a legkompetensebb személy vagyok erre a vitára, egyrészt csekélyke tapasztalataim végett, másrészt magam is fehérboros vagyok, fogyasztásaim legalább 80%-a fehér, annak túlnyomó része is kis "kézművesnek" mondott pincészetből származik.

De volt már szerencsém jónéhány olyan vörös-borhoz amely kellően egyedi volt ahhoz, hogy különlegességét nekem meg lehetne magyarázni a "terroir"-ral.

Egyébként én annyira "bazális" vagyok a témához, hogy én még nem világosodtam úgy meg, mint Lackó. Tényleg érdekelne, az összefüggés, hogy alacsonyabb hőmérsékleten való erjedés miatt, miért lesz kifejezettebb a "terroir"-érzet?

Ráspi boraihoz meg annyit:nemrég nála volt szerencsém egy igen hasonló sort végigkóstolni, mint a nemrégiben itt megjelent"Gyöngyszemek hatszemközt" postban.És le a kalappal előttük, mindegyik árkategóriában. Komplexek, összetettek, kifinomultak és nagyon egyediek...akár a terroir van ennek hátterében, akár valami más
süti beállítások módosítása