Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

St. Andrea Merlot 2004

Tegnap ittam

2009.10.12. 05:48 - palack

Mindig mosolyognom kell - gúnyt bizony csúnya módon nem nélkülözve - mikor kinyilatkoztatásszerű verdikteket olvasok vagy hallok magyar borok érlelési potenciáljáról. Úgy gondolom, nem áll még kellő mennyiségű empírikus adat rendelkezésünkre ahhoz, hogy biztosan kijelenthessük egy hazai tételről: három és fél évre el kell rakni a pincébe, akkor lesz majd igazán szép. Szinte mindenhol kísérleteznek, utat keresnek, évről évre változnak nemcsak a természeti, hanem a technológiai körülmények is: nehéz bármit is bármivel összevetni. Aztán lehet (sőt biztos), hogy (csak) az én tapasztalatom kevés, ezért látom ilyen kiismerhetetlennek a helyzetet. Akárhogy is van, most sikerült a legjobbkor kipukkantanom egy régebbről őrizgetett palackot.

Volt még ilyen, nem is olyan rég: St. Andrea Merlot. Kétezer fölött mérték valamivel, ételhez szerettem igazán, tipikus tehetség volt, nem több annál számomra. Talán ez a 2004-es volt az utolsó, nem egy nagy évjárat bora, ezt már tudjuk biztosan. Tavaly már szépnek láttam, most pedig közel voltam hozzá, hogy annál is följebb rakjam. Kitöltve rögtön látszik szépkorúsága: tekintélyes opálos, rozsdás színe árulkodó. Illata nagyon kerek, érett, közepesnél intenzívebb. Eperdzsem, fenyőfán füstölt (feketeerdei) sonka, aszalt meggy, amaretto. Idővel kevés bőrösség és tejeskávé is felbukkan. Megállapodott, vonzó, közben mégis ott van benne az egri borok hűvössége. Kóstolva első benyomás, hogy a kis és nagymutató is éppen a tizenkettesen van: jókor kaptam el. Szépen beérett, kerek, azonban korántsem tompa savak vezetik. Közepes test, gazdag, aszalt gyümölcsös, de egyáltalán nem lusta, punnyadt ízvilág jellemzi. Tanninok mértékkel, óvatosan. Lecsengése elegáns kesernyével fűszerezett, hosszabb az átlagnál. Gömbölyű, finom, nagyon jó bor. Élvezet inni. Most igazán. 6 pont és még szigorú is voltam.

Címkék: kóstolás vörös hatpontos merlot 2004 st. andrea eger

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr721443815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egyborász 2009.10.12. 08:33:29

Tökéletes Alkoholista cikk: St. Andrea a mennybe megy benne ismét, a bort nem lehet beszerezni, ellenpróbának helye nincs. Gratulálok, csak így tovább srácok!

Cukker 2009.10.12. 09:24:19

A fenyőfa a feketeerdei vagy a sonka?:P

loading 2009.10.12. 09:32:32

Szerintem az "egy fecske nem csinál nyarat" mondás itt megállja a helyét. Mert találtál egy üveg bort, amely még jó volt, szemben a többek negatív tapasztalatával, dőreség lenne kijelenteni, hogy a többieknek nincs igazuk.
Illetve az is igaz, hogy a 2003 és azt megelőző években készült borok esetében van/volt sok rossz tapasztalat.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.10.12. 09:50:59

@egyborász: bocs, de ez azért paranoia...

Másrészt viszont vicc, hogy egy 2004-es bort (ami egyébként csak egy 5 éves bor, semmi több) nem lehet kapni. Nem csak ebből, szinte másból sem.

palack 2009.10.12. 09:58:41

@loading: Teljesen igazad van, csak engem értettél félre. Én is pont ezt mondom. Ezért is mosolygok azon, mikor valaki teljes biztonsággal kijelenti, hogy egy adott bor éppen három és fél év múlva lesz a csúcson.

palack 2009.10.12. 10:00:37

@egyborász: Köszönjük a bíztatást. Legközelebb a 2015-ös évjáratú St.Andrea Irgumburgumról fogok írni, ami könnyen kitalálható minek lesz az utódja. Csak még ők sem tudnak róla. Viszont itt legalább lesz lehetőség "ellenpróbára", csak egy kicsit várni kell.

Egyébként nem muszáj ám azokat olvasni, akikben ennyire bízol. Én sem veszek direkt azért bort, hogy dohogjak és lefolyóba öntsem.

Sootaanaa 2009.10.12. 11:15:15

@egyborász: Erre semmi szükség nincs.

fiatalborivo 2009.10.12. 11:22:18

@egyborász: A kritikád másképpen is meg lehet fogalmazni, hogy kevésbé legyen negatív. Pl ajánlj olyan borokat amiket szerinted méltó lenne megkóstolni, elemezni, esetleg csináld is meg és hívd fel ezzel más borászatokra is a figyelmet. Ugyanis mint az már sokszor elhangzott a bor egy teljesen szubjektív dolog úgy ahogy a bor kiválasztása is az. Az írónak kellemes élményei lehettek az említett pincészettel valószínű ezért választotta kóstolásra a tételt. De mutasd meg, mondd el hogy Te kit részesítesz előnyben.

josqui 2009.10.12. 11:47:41

@loading: a múlt héten kóstoltam végig az összes st.andrea chardonnayt /kovászó, sziráki, ferenchegy/ minden pincémben talált évjáratát, de nem találtam hibás v. elöregedett tételt. vegyes volt a kép, de nem kiábrándító.

loading 2009.10.12. 12:12:14

@josqui: Örülök neki. De tényleg. És mennyiben változott bennük a fa? Nekem nagyon fa-hangsúlyosak voltak a chardonnay-ik.
Egyébként általánosságban beszéltem, beszéltünk az érlelhetőség, eltarthatóság kérdéséről.
@palack: Akkor ok :). Ugyanakkor egy alig 5 éves merlot-t azzal az érzéssel kinyitni, hogy lehet nem jó már, nem válik a magyar borászok dicsőségére.

kekfrankos 2009.10.12. 12:46:06

Érdekes, hogy Tóth I. 2004 merlot-ja is egyre szebb. Valami történt ott Egerben, abban az évben a merlot-val.

josqui 2009.10.12. 13:47:39

@loading: ennél a fajtánál én nagyon nehezen találom a fa-fajtajelleg határát. nem is mondanám, hogy kedvenc fajtáim egyike a chardonnay. egyébként érlelhetőség és eger kapcsán néhány közelmúltbeli pozitív élményem: simon merlot 02,03, simon pinot blanc 02, simon sauvignon blanc 02, orsolya kékfrankos 02, orsolya százrejtekű 02,03. mindegyik baromi jó volt. érlelhetőség kapcsán meg sztem bárki mondhat bármit, tapasztalatok hiányában csak a palacknak hiszek.

spajder 2009.10.16. 07:44:43

Magyalossal már van valakinek tapasztalata? Sok jót hallottam róla, de az utóbbi idők negatív St Andrea tapasztalati miatt kicsit kétkedve fogadtam a dicshimnuszokat, főleg egy Bortársaság üzletben.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2009.10.16. 09:21:40

@spajder: fantasztikus kadarka, addig kóstold, amíg hozzájutsz! gyak. elfogyott!!!

bortárs 2009.10.17. 23:33:53

Nekem az a tapasztalatom, hogy az amúgy nem kiemelkedő 2002-es évjárat, nagyon szép borokat hozott Egreben. Nagyon jó Pinokat is ittam. Az itt említett 2004-es Merlot kb. fél éve kóstoltam és hasonlóan kellemes élményben volt részem. 1 hete ittam a 2003-as Tóbércet és órási élmény volt, szinte még fiatalos, gyönyörű. Sajnálom, hogy a 2006-os az utolsó évjárata (ha nem tévedek).
süti beállítások módosítása