Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Borhoz a kádár

Bodegas Muga

2009.10.22. 06:00 - palack

A riojai Muga pincészet boraival ismerkedhettem hétfőn este, a magyar forgalmazó WineAge Kft. által szervezett bemutatón. A Bodegas Muga egy 1932-ben alapított mai napig családi tulajdonban lévő pincészet. Összesen 200 hektár szőlőjük van Rioja Altában, jellemzően meszes, agyagos, gyakran magas vastartalmú, néhol üledékes talajon. Fajtákat tekintve természetesen tempranillo a legtöbb, aztán garnacha tinto (ez nem más, mint grenache), mazuelo (azaz carignan), graciano, viura (azaz macabeo) és malvasia (mi inkább malvazijaként ismerjük) tőkéik vannak. A területeik nagysága miatt persze a pincemunkát sem aprózzák el. A feldolgozó hatalmas erjesztőterében kilencven darab különböző méretű 3-15 tonna kapacitású tölgyfatartály várja a termést. Saját kádáraik vannak, akik főként amerikai, másodsorban pedig francia tölgyből évente 1500 hordót készítenek csak a pincészet számára. Később lett számomra csak világos, hogy saját hordókészítő mestereknek milyen jelentősége is van tulajdonképpen. A kóstolás végére ugyanis arra jutottam, hogy borok között a legkönnyebben felismerhető, legmarkánsabb különbséget a hordók adják. Mintha a hordóhasználat a szintek, a borok elkülönítő védjegye volna. Azonban még ne szaladjunk ennyire előre, nézzük sorban inkább az este főszereplőit.

A pince aktuális fehér borával a Muga Blanco 2008-cal kezdtünk. 90% viura és 10% malvasia alkotják, francia tölgyben erjedt, három hónapot töltött seprőn. Élénk színű, üde, gyümölcsös, kedves illatú bor. Szájban gyümölcs és hordó szépen egyensúlyban van, szerkezetében inkább széles, mint magas. Nem utolsó sorban pedig finom. Alighanem 6 pontot is adnék rá. Várhatóan 3300-3500 Ft lesz majd a boltokban.

A Rosado 2008 alkotóelemei: 60% garnacha, 30% viura és 10% tempranillo. Tizenkét órát ázott héjon, majd Mugáéknál kisméretűnek számító 1000 literes fatartályban erjedt és érlelődött. Illatos, de nem parfümös, szájban a legtöbb magyar rozéhoz képest lágy, de azért nem lomha. Érdekességként 5 pontot adnék rá. Egyelőre csak néhány palack van Magyarországon, nincs forgalomban nálunk.

A Reserva 2005 70%-ban tempranillo, 20%-ban garnacha, 10%-ban pedig mazuelo és graciano fajtákból készült. Hat hónapig volt fatartályban, utána két évig barrikban, végül egy évet palackban pihent. Illatában friss piros gyümölcsök mellett határozottan érződik a hordó. Szájban rengeteg gyümölcs, ehhez képest nem elég sav és kicsit kerenyés tanninok jellemzik. A korty közepe mintha kissé lapos lenne, aztán a végére összeszedi magát és tartalmas hosszú utóízzel búcsúzik. Valahol 5 és 6 pont között van. 5500-5900 Ft körüli ára lesz.

A Reserva Seleccion Especial 2004 fajtaösszetétele ugyanaz, mint a Reserváé. A hat hónap fatartály, és az egy év palack között, ő viszont harminc hónap barrikot kapott. Illata mélyebb: sűrűbb, feketébb gyümölcsösség és markánsabb hordós fűszeresség jellemzik. Kóstolva főleg középtájon sok benne az édesség, összeségében azonban jobb szerkezetű, szebb tartású, mint a sima Reserva. Erős 6 esetleg 7 pont lehetne. Ismét ugrottunk árban: 9-10000 Ft-ot kell majd érte fizetni.

A Prado Enea 2001 volt az este legidősebb bora, a gran reserva. 80% tepranillo, 20% garnacha, mazuelo és graciano alkotják. Illatában még markánsabban fűszeres a hordó, gyümölcsei pedig inkább már aszaltak. Kóstolva inkább lágy, talán már túl van a csúcsán, ízben viszont szép és erőteljes. A nem elég erős struktúrának köszönhetően a korty végén az alkohol és a tannin elszabadulnak. A 6 pontot talán eléri, polci ára viszont a 13-15000 Ft-ot biztosan.

A Torre Muga 2005 leginkább az Egyesült Államok piacára készült. 75% tempranillo, 15% mazuelo és 10% graciano szőlőt tartalmaz. Hat hónap fatartályban, 18 hónap új francia tölgyfahoróban és egy év pihenés a palackban. Beleszagolva első benyomásom az volt, hogy itt aztán szépen agyonpörkölték a hordót. (Ne sajnáljátok hermanos, úgyis Amerikába megy). A tömény bár szép kávés illat mögül néha félénken kikandikál egy kis feketeribizli. Nem rossz, de nekem egysíkú. Szájban sűrű, az eddigiek közül a legjobb struktúrával büszkélkedhet. Markáns, de szép savai és tanninjai kissé még zabolátlanok, fiatalos hatású az egész bor. Az illat elbizonytalanít, de azt hiszem eléri a 7 pontot. Kiskereskedelmi ára 17500 és 22000 Ft közé várható.

A pince csúcsbora, az Aro 2005 maradt a végére. 70% tempranillo és 30 graciano magas vörösagyag tartalmú talajról, legalább hatvan éves tőkékről. Ennél a tételnél nem használtak fajélesztőt, átfejtés után pedig három hónap battonage-t alkalmaztak. Másfél év új francia tögyfahordó után szűretlenül palackozták. És igen, az első igazán izgalmas, nem csak jól megcsinált bor. A nagyon szép pörköléses jegyek mellett érett mégis üde gyümölcsök, és némi istállósság, bőrősség fedezhető fel elegáns illatában. Szájban teltségét, komoly tanninok és szép savak tartják egyensúlyban. Diszkréten, de észrevehetően dísziti egy sós ásványos ízjegy, ami egészen a korty végéig elkísér. Az alkohol a lecsengésben kicsit kilóg, hogy valami rosszat is mondjak. Erős 7 pont, de az is lehet, hogy nyolc. Nekem úgyis nyolc az ára miatt -  valószínűleg nem is forgalmazzák majd nálunk. Mindössze 250 ládányi készült belőle, és 45-47000 Ft-ot is elkérhetnek érte.

Végezetül több száj többet kóstol alapon felsorolom egy másik szaktekintély korántsem annyira irányadó pontjait szintén ezekről a borokról. Jay Millernek hívják az illetőt, és a Wine Advocate spanyol referense. A Reserva 90 pontot, a Seleccion Especial tavaly 94 pontot, a Prado Enea 91 pontot, a Torre Muga 94 pontot, az Aro pedig 95 pontot kapott tőle.

[A kép innen származik.]

Címkék: 2005 spanyolország hatpontos 2004 ötpontos hétpontos nyolcpontos 2001 tempranillo rioja 2008 grenache malvazija bodegas muga viura mazuelo graciano

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr491466709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dadi (törölt) 2009.10.22. 10:52:33

Nekem ne kandikáljon ki se ribizli,se dió,se hársfa egy szölőből jó??
Esetleg hordó íz,ne fellengzősködjünk,attol nem lesz több a borfogyasztás csak a sznob ember.

2itailor 2009.10.22. 11:13:32

@dadi: akkor hogy különböztetik meg a borokat egy-egy borversenyen pl? A cimke alapján? :D

marvin__42 2009.10.22. 12:43:56

@dadi: Remélem, jólesett. Egészségedre :-)

vargánya 2009.10.22. 12:57:31

@dadi: Jó, akkor NEKED, de csak neked nem fog semmi "kikandikálni", csak hogy ne érezd magad "sznobnak".Az illetéktelen, zavaró stb." kikandikálás" megelőzésének legbiztosabb módja, ha veszel magadnak egy 300 Ft-os árfekvésű bort (lehet édes is!). Amúgy fel nem foghatom, hogy miért lenne az sznobi, ha az ember a (konkrét) bort, mint kulturális terméket megpróbálja értelmezni, megfejteni, leírni, a barátaival megbeszélni? A borkultúra ... na de kinek is mondom én ezt?

czudarka 2009.10.22. 15:19:05

vivát Rioja!!!!!!!!!!!!Ettől eszel rigolyás, vagy inkább az ilyen okostojásoktól, mint dadi!

Palack ezt a sort nagyon irigylem!

ó az a Roda 1 b....a meg! Na az a nagyágyú!

Szegediszomelijé 2009.10.22. 18:06:55

Köszönöm a beszámolót, nagyon érdekes volt. A borokon túl az is megér egy misét, hogy egy Spanyol honban kicsi, de nálunk sem óriás borászatnak micsoda infrastruktúrája van, és milyen árakon tudják értékesíteni a boraikat!
@dadi: Egyél fát, csalódás nem érhet! Ha esetleg találkozom agyonászkolt borral, üzenek neked -végülis jogos, hogy egy borban fa íz legyen, gyümölcs pedig semmi. Ja, amúgy szőlőből készül...

kisrizling · http://www.szentdonat.hu 2009.10.24. 11:31:09

Ha a pontjaid a magyar borértő nagyközönség ízlését tükrözik (és miért ne feltételezném), ilyen árak mellett nem lesz egyszerű a hazai értékesítés. Nem ismerem ezeket a borokat, de ha azt írod, hogy az egyik bor 10ezerért erős hat pont, vagy a másik alig 6 pont 15-ért, hát én nem rohannék egyenesen a boltba. A postodból úgy érzem, hogy nem győztek meg téged ezek a borok.
süti beállítások módosítása