Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Greased Lightnin'

2009.11.14. 07:45 - alföldi merlot

Régóta képzem magamat, hogy ne legyek bordzsihádista. Hogy ne irtsam tűzzel-vassal az egyetlen igaz nevében a sok igaztalant. Hogy ne egyre kevesebbnek örüljek, hanem egyre többnek. De ha őszinte akarok lenni, az Almageszt egy káoszelméleti alapvetés az én borvilágképemhez képest. Nálam a világfa tetején a klasszikus borszerű borok trónolnak, szőrrel, bőrrel, palásttal. A kis testi hibával született óvilágiak remegve kapaszkodnak a törzsbe. A gyökerek közötti alvilágban pedig csupa újvilági: az irreális és szürreális aromák hordozói, a szurokborok félpénzen, amelyekben megáll a kanál, kátrányos a tannin és savat legfeljebb pipettával kaptak. Persze olvastam sokszor, hogy az alsó féltekén is készülnek igényes, sőt, kézműves borok – de hát olvastam azt is, hogy a mexikói kardfarkú halak a farkukkal kardoznak. Szóval azok a mitikus újvilági kézművesek nem tudják átúszni az óceánt, a nagyüzemek pedig semmi olyat nem kínálnak a 15-20 eurós sávban, ami följebb csábítana. Lehet, hogy egy Henschke Hill of Grace, egy Cheval des Andes, vagy egy Penfolds Grange elvarázsolna, de én sokkal kisebb odszokkal játszom.  

Ám szerencsére vannak nálam nagyobb spílerek. És éppen jó helyen álltam, amikor hasított az ausztrál villám. A terv az volt, hogy két Penfolds nagyágyú (RWT 03 és Magill 04) mellett megkóstolunk egy óvilági klasszikust (Guigal Ermitage 03), egy dél-afrikai feltörekvőt (Simonsig Merindol 05) és egy hazait (Bock Syrah 03). Aztán beütött a ménkű, és azóta semmi sem olyan, mint volt. Most csak arról a két Penfoldsról írok részletesen, amelyek statisztává fokozták le a többi szereplőt, és kirúgták a sámlit az egyik kedvenc előítéletem alól.

 

Penfolds RWT Shiraz 2003 (Barossa Valley)

Az RWT rövidítés feloldása: Red Winemaking Trial, ami helyiértékét tekintve talán Heimannék "Stílusgyakorlatának" feleltethető meg. Az RWT projekt 1995-ben indult, és 2000-ben került piacra az első évjárat. A bor stílusát meghatározó fő elemek: kizárólag Barosssa-völgyi szőlőből készül, a válogatás fő szempontja az aromagazdagság és a finom textúra elérése, és amerikai tölgy helyett 300 literes francia hordókban érik (70 százalékban új). Ez az évjárat 2006-ban elnyerte az Év Ausztrál Export Bora címet, bármit is jelentsen ez. A Wine Advocate 96 pontot látott benne.

A három kóstolt Penfolds közül ez volt a közönségkedvenc. Szerintem ez lehet az eszményi ausztrál bor. Álomszép illat, bársonyos textúra, tökéletes érettség, komplexitás, jó egyensúly, kerek, simogató tannin. A mellé bontott 2003-as Bock Syrah megmutatta azt, amit amúgyis sejtettünk: a tökéletes érettség és a mazsolás túlérettség között fényévnyi különbség van. Az RWT Shirazban nincsen lekvár, a korty él, ha nem is ficánkol, és az alkohol nem éget. A Bock Syrah minden aspektusában egy kezdetlegesebb civilizáció jegyeit mutatja, de a legszembeötlőbb fogyatkozás a tetszhalott, statikus, lapos korty volt. (Félreértés ne essék, én néhány éve még Bock Syrah rajongó voltam.)

A 2003-as RWT illata intenzív, mély és csábító. Én fűszerességet nem találtam benne, gyümölcsöt annál inkább: szeder, áfonya és cseresznye, és nagyon hangsúlyosan cseresznyelikőr, aztán jó adag vanília, dió és dohány. Nem tolakodó, nem közönséges, de közérthető. Kóstolva tökéletesen érett feketebogyós gyümölcsök plusz fekete csokoládé. A száj minden szegletét kitölti, de nem tömít és nem nehézkes. Teltsége, gazdagsága, érettsége mellett a sav kerek, és harmonikusan illeszkedik az összképbe (a Magill ezen a próbán hasalt el, kilógott belőle a sav). A tannin mindenhol ott van, de lágy érintésű, nem keserű, nem dörzsöl, belesimul az összképbe. A lecsengés hosszú és száraz. Számomra az első bizonyíték, hogy egy szuperérett, testes és bársonyos bor is lehet harmonikus. 8-9 pont. Nem feltétlenül az én műfajom, de attól még lehet remekmű. You're the one that I want.

 

Penfolds Grange Shiraz 2001

Erre a borra nem számítottam. Teljesen kívül esik az érdeklődésemen és anyagi lehetőségeimen. Legendás ausztrál bor, legendás áron, amit én a magam nyelvére úgy fordítottam le, hogy sűrítménye mindannak, amit nem szeretek, olyan áron, amit semmilyen borért nem adnék. A Grange-sztori elolvasható itt, most legyen annyi elég, hogy a borlegendák közül talán az egyetlen, amely nem kötődik termőhelyhez, afféle hordóválogatás (mondjuk, az alapot adó Kalimnát 1886-ban telepítették), illetve mindig 100 százalék amerikai tölgyben érik. A 2001-est a legnagyobb Grange-ek között tartják számon, Parkernél 98+ pont. Nyolcévesen is süldő malacnak számít: Jancis Robinson egy 1955-től 2002-ig ívelő vertikális alapján azt állította, hogy az 1991-esnél fiatalabbak még a közelében sincsenek a fogyasztásra ideális kornak.

A palack a kóstolás hevében, hirtelen felindulásból került elő. Így a dekantálás, szellőzés elmaradt. Mindannyiunkat villámcsapásként ért. A név hallatán, a címke láttán azonnal aktiválódott a koncepcionális skatulya: irreális/szürreális aromájú szurokbor, amiben megáll a kanál, kátrányos a tannin, és savat legfeljebb utólag látott. A gyakorlat ezúttal is móresre tanította az elméletet. Fásnak fás, de onnantól kezdve megborul a weltanschauung. Nem fekete, nem testes, nem ragad, nem punnyadt, nem plüss usw. Maga az őserő, de nem mint egy fanyűvő, hanem mint egy grammra kalibrált sprinter. Inas, izmos, magas, robbanékony. Az RWT egyértelműen nagyobb rengés a hedonista skálán, de a Grange még élete delén lesz, amikor az már lecseng. Egy álomszép óvilági borral párhuzamosan kóstoltuk, és nem homályosult el. A Guigal Hermitage 2003 valószínűleg a legtökéletesebb gyümölcsilluzionista a praxisomban, kifogástalan szerkezettel, viszont nem az utolsó szó a komplexitásban, és a tannin bizony szárít, mint a misztrál (egy ilyen szájporszívózásra persze bármikor vevő lennék).

De vissza a Grange-re. Az illat kissé közönséges: hiperintenzív puncs- és eperfagyi, likőrös élénkséggel, kólaszörpös, fenyőtűs háttérzajjal. Eddig akár ausztrál is lehetne. Kóstolva azonban egy másik világba lépünk, vitalitás, tisztaság, transzparencia, ifjonti hév és lendület, semmi éjszakai enerváltság, budoár dekadencia. Minden ott feszül benne, ami a későbbi nagysághoz kell, és bár nem simultak össze, egyetlen elem sem tűnik túlzónak. Nem olyan tömör, mint az RWT, viszont nagyobb ívet ír le. Könnyen el tudom hinni, hogy legfeljebb félúton jár a deleléshez. 8-9 pont mint bor, 10+ mint tapasztalat. A palackba töltött Greased Lightnin'.

Rövid tanulság: az ausztrálok tudnak világklasszis, természetes borokat készíteni, ha akarnak. Nagy véső kellett a bevéséshez, de megvan. És 30 évvel a megjelenés után elég öreg vagyok ahhoz, hogy pironkodás nélkül állítsam a Grease remekmű egy olyan műfajban, amelyet soha nem kedveltem, és valószínűleg máig csak töredékesen értek.

Címkék: 2003 ausztrál nyolcpontos 2001 kilencpontos grange pengolds rwt

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr911523986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vinos 2009.11.14. 10:41:03

Kedves AM! A "mítikus újvilági kézművesek" bizony átússzák az óceánt; a gond az, hogy csak Angliáig - hozzánk már nemigen jutnak el. A neten keresztül viszont beszerezhetők.

Kóstolómester (törölt) 2009.11.14. 10:56:12

Ennyi sületlenséget összehordani alföldi! Ha Vietnámban lettél volna haditudósító az első cikked után a saját osztagod lőtt volna szitává!
Magyarul beszélj ember, magyarul!
Nem vagy te Esterházy Péter hogy angolul-németül hadoválj!
Amit a borokról írtál az jó, majd még véleményezek.

meru 2009.11.14. 13:02:41

@Kóstolómester: Jaj, de merev vagy, hát nem tudod, hogy ez a Művelt Alkoholista? :)

lackó 2009.11.14. 14:18:58

@Kóstolómester: ugye, ez az amuva micsoda förmedvény! Skandallum, mit meg nem engednek maguknak író emberek!

dagadtos 2009.11.14. 21:37:13

@Kóstolómester: nálam kezdesz közel kerülni a tiltáshoz, vegyél vissza, légy szíves.
Ez itt nem a te privát bor és stilisztika magazinod, ember!

Kóstolómester (törölt) 2009.11.14. 21:46:49

@dagadtos: A magyar értékeket meg kell védeni dagatos, akár tetszik neked akár nem. A bor újságírás is felelősség, ezt a honlapot sokan olvassák és a borklubban sokan nem mert egy csomó marhaságon kell átgázolni míg eljutsz magához a borhoz.

Kóstolómester (törölt) 2009.11.14. 21:54:24

@dagadtos: "nálam kezdesz közel kerülni a tiltáshoz"

Haha...az baromi jó megoldás lenne mi? Én biztosan sokat veszítenék vele...

Malbex 2009.11.14. 22:11:54

Heh, ilyen nickkel es ekkora arccal az a csoda hogy eddig nem lett kivagva :)

subsidium 2009.11.14. 22:12:23

AM!
Gratula. Szuper írás. Tudom miről beszélsz.
Kostolomester: maradj csendben (és most bagyon visszafogtam magam).

Kóstolómester (törölt) 2009.11.14. 22:22:08

@subsidium: Kérésed parancs...uraim, nagyon élveztem míg önök között voltam.
Viszlát srácok!
Kóstolómester

Szegediszomelijé 2009.11.14. 22:23:15

@Kóstolómester: Ha nem érted, talán neked van gondod a magyar nyelvvel. Amúgy sok sületlenségről pont Te panaszkodsz? Kizárólag saját szubjektivitásod alapján ítélsz. Pedig ettől egy bor megítélésénél nagyrészt el kell(ene) tekinteni, legfeljebb hozátéve: de nem az én stílusom, v. ámbár ez a jellege nekem nem jön be stb...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.11.15. 06:51:03

@dagadtos: Azért szerintem neked is érdemes hátralépni egyet.

Ha valaki ír valamit a blogtérben és lehetővé teszi a kommentelést akkor tűrje el a legkülönbözőbb kritikákat. Kóstolómester semmi olyant nem írt ami miatt moderációt kellene fontolgatni. Ugyebár te sem szoktál kesztyűs kézzel bánni a hozzászólókkal.

elzee 2009.11.15. 10:07:40

Vannak ott más európai stílusú pincék is... pl. Fox Creek. A "Red Baron Shiraz" az egyik legjobb shiraz, amit valaha kóstoltam. Hiányzik belőle azt ausztrál borokra oly jellemző szappanosság. Vakkóstolón el lehetne franciaként is...

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2009.11.15. 11:02:56

@Kóstolómester: a borújságírást egybeírjákaztgondolom.
Hamárstilisztika.

Engem nem zavar a téma, de erősen off-topicnak tartom az ilyen kommenteket.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2009.11.15. 11:11:30

Megint egy olyan kóstoló, amire merek írígykedni..
Főleg a 10+ tapasztalat miatt, mert azt gondolom, hogy az ausztrál nagy borok új dimenziókat nyitnak fel a gondolati bortérképen. (Először mentális bor-koordinátarendszert akartam írni, de letettem róla :))

Dehát nekem is ugyanazok a problémáim, mint AM-nek - egyszer majd belefutunk...

Köszi, hogy közlitek az ilyen kóstolókat,
asszem épp ez a blognak a lényege!

Tanulságos lenne, ha közölnéd a többi jegyezetet is!

Octopus 2009.11.15. 11:44:35

Grange-t akarok. Most. Ugyan, valaki adjon már :)

szvsz az elérhetőbb Penfoldsok is szofisztikáltabbak az átlag ausztrálnál...

CzSK 2009.11.15. 16:53:33

Az első olyan írás, amit a tartalmi erényeken túl valóban élvezettel olvastam. Gratulálok.

(mint bölcsész is...)

Ui: no meg a borokhoz is kedvet kapott az ember lánya ... :)

marvin__42 2009.11.16. 10:55:03

@Kóstolómester: lehet, hogy igazad van, ezt nem tudom, én a cikk tartalmára figyeltem, a formájára nem. Az esetleges igazadtól függetlenül viszont azt gondolom, hogy a kritikákat, észrevételeket ennél sokkal-sokkal konstruktívabban, kedvesebben is meg lehetne fogalmazni. Ezt Te vagy szándékosan nem akartad, de az alkalmasint ilyen reakciókat vált ki (hasonló stílusú kritika alighanem Neked sem esne jól), vagy nem vetted a fáradtságot hozzá, pedig jobb lett volna.
Ne a kommented formája miatt utasítsák el a tartalmát.

A borok amúgy jók lehettek, én is irigylem az élményt :-)

Kelevéz 2009.11.16. 11:34:03

Szubjektív, szuggesztív, szellemes!
A borélmény-megosztás magasiskolája.

Kóstolómester (törölt) 2009.11.16. 12:15:12

@marvin__42: Ha már megszólítottál még egy percre visszatérek. Eszem ágában sincs alföldit bántani. A mosoly ikont sajnos nem tudtam neki odatenni a "szitává" mögé, de gondolom ő tudja hogy odajár. Dagadtos és Subsidium persze begurult. Lehet hogy az a gond hogy a végzettségem magyar tanár (bár rögtön utána megszerzett magának a bor). Úgy vélem én nem tartozom ide amúgy sem mert néhány dolgot végleg máshogy látok mind a többiek. I don't think it's fair to use so much English on these pages, after all we are Hungarian.
Alföldinek azért még elmondom hogy Londonban a RWT 2004 óriási élmény volt, síma tízes de a 2002-es Grange nagyon zárt, tömör képet mutatott, nálam nyolc pontra futotta. A 2004-es Grange a nagy sztárbor az ausztrál média szerint, Gyulának van egy palackja csak nem akarja kinyitni.
Ennyi volt Kóstolómester.

marvin__42 2009.11.16. 13:55:18

@Kóstolómester: pedig szerintem ez a stílus, ahogy most írtál, sokkal jobb, ilyeneket jobb olvasni.
Én sem úgy gondolom, hogy bántani akartad am-et, csak úgy, hogy jobb, ha egy hozzászólás formája nem vonja el a figyelmet a tartalmáról, pláne nem úgy, hogy bántónak hangzik (holott esetleg nem is akar az lenni).

alföldi merlot 2009.11.17. 06:50:33

@Szomjas Gödény: Kösz. A többi syrah/shiraz kóstolási jegyzete jóval soványabb, a lényegi elemekre azért utaltam a posztban. Viszont voltak fehérek is, kettőt azok közül is készülök megírni.

borzalmacska 2009.11.19. 17:25:11

Ha a társaság abbahagyta egymás gyilkolását a vesszők és tagmondatok okán, akkor figyelmébe ajánlanám az argentin - chilei borestet a Borkápolnában november 26-án. Itt kiderül, mit tudnak a latínók, és hogy egy Errazuriz Chardonnay a maga 6000 forintos árával tényleg annyival jobb-e, mint mondjuk a Mauléké.

(Remélem helyesen írtam mindent, különben én is szét leszek cincálva. Az argentin az ugye rövid i?)
süti beállítások módosítása