Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Minden rendben

A Tokaj Nobilisnál voltam

2009.11.23. 06:00 - vörös és fehér

Hétvégén Bodrogkeresztúron jártunk, és ha már ott jártunk, meglátogattuk Bárdos Saroltát. A Tokaj Nobilis (azaz Sarolta és férje, Molnár Péter) régi nagy kedvencem. Persze jó lenne azt mondani, hogy már idestova 10 éve - ugyanis jövőre ezt az évfordulót fogják ünnepelni -, de ez nincs így, csak az utóbbi pár évben fedeztem fel őket, viszont az elmúlt évek kóstolásai alapján azt sejtem, a következő tíz évben is követni fogom boraikat.

Megérkezés után hordó- és tartálymintákat kóstoltunk 2009-ből. A borok nagy része még mozgásban van, de ami most már látszik belőlük, az ígéretes. Egy dolog biztos: ebből az évből az édes borok aránya kisebb lesz, mint az elmúlt években volt, a töppedt szemekre is alapozott Amicus és aszú nem lesz a pincénél, tekintve hogy az aszúsodás idén jóval kisebb volt, mint szokott – ezt Szepsy István is kiemelte az évjárat értékelésében. Úgy tűnik, hogy idén az alkoholfokok is magasabbak lesznek, és ez a pince is be fog lépni a 15-ös alkohol feletti borok világába. Ez nem cél náluk, de az évjáratot soha nem akarták, akarják felülírni.

Lesz egy birtokbor, aminek gerincét (70%-át) a Csirke-mál dűlőből származó furmint fogja adni, mellette 30%-nyi Barakonyi hárs lesz. Megkóstoltuk a furmintot külön is, gyümölcsös, lendületes állapotban van, a hordókban pedig már házasítva fejlődik a bor – és én akár most szívesen lepalackoztattam volna belőle pár üveggel. Egyelőre február-márciusig tervezi Sarolta a hordós érlelést, akkor pedig a két tételt egalizálni fogja. Érdekes volt látni, hogy a Barakonyi furmint mennyivel lassabban fejlődik, egyelőre jelentős még benne a maradékcukor. Tartályban van a sárgamuskotály is, érdeklődve várom, hogy mi lesz belőle, mivel az elmúlt években rendre remek borok születtek ebből a fajtából Nobiliséknál. Kaptunk kései szüretelésű furmintot a Csirke-málról is, kicsit törkölyös jellege miatt Sarolta a fejét csóválta, őszintén elmondta, hogy ha nem üti meg a kész bor majd az ő szigorú mércéjét, akkor nem fogja saját név alatt kihozni a bort – bizony, van, amelyik tétel lédig borként végzi ennél a pincénél is. A kóstolás után a poharam szárazpróbája rendkívül szép körtés-barackos illatot produkált, ebből a tétel jövőjére nem mertünk következtetni, persze.

Bontottunk 2008-as palackokat is, mindenekelőtt két furmintot. A Csirke-málról származó, fiatalabb tőkékről szüretelt bor csupa gyümölcs volt, visszafogott, 12.5-es alkohollal, szép savakkal, akár egy palackkal is megittam volna ott helyben belőle. A Barakonyi dűlő bora elegánsabb, összetettebb volt, elmélyülésre késztető tétel. Egy fokkal magasabb az alkohol benne, de még mindig a könnyen iható borok sorába tartozik ez is. Azonos a két borban a 10 gramm körüli maradékcukor, különbség (a termőhelyen túl) a feldolgozás: előbbi tétel acélban erjedt és ért, utóbbi kizárólag hordót látott. Bár nekem a maradékcukorral nincs problémám, Sarolta a félszáraz szó visszatartó erejéről mesélt nekünk – nem csak nálunk, szerte a világban tombol a száraz-mánia. Az emberek hajlamosak zsigerből elutasítani a félszáraz borokat, ellenállásuk odáig szokott tartani, amíg nem kapnak (akár tudatlanul is) a poharukba ilyen tételt, onnantól nincs értékesítési probléma.

Számomra a legszebb száraz bor szombaton a Barakonyi hárs volt, szikár, mégis jól csúszó, nagyon komplex tétel. Vibráló, élénk savú, és nagyon hosszú a bor. Érdekes, hogy 2007-ben a furmintok szárazak voltak, a hársban pedig maradt cukor, ez 2008-ban megfordult.

Édes bort kettőt is kóstoltunk 2008-ból, a hárslevelű egészen elképesztően könnyed volt, finoman teás-csipkebogyós illatú, visszafogott, harmonikus. Törékeny szépség – ez a bornírt hasonlat jutott róla az eszembe. Csak a pincénél kapható ez a tétel, de nem csak ezért érdemes ellátogatni Bodrogkeresztúrra. Az Amicus máshol is beszerezhető, és nálam mindig az érdemes kategóriába kerül ez a bor, ami töppedt és botritiszes szemekből készül. Csak azért nem szamorodni, mert az érlelési időt nem kapja meg – de készülni fog az is, "Ahogy termett" néven. Az Amicus lehengerel, masszív gyümölcsössége mögött gombás-avaros jegyekkel, csiszolt, de határozott savaival. Titkos tételként egy kövérszőlőből készült, 200 gramm feletti cukorral bíró aszúeszenciát rágtunk szét a végén – és ez majdnem szó szerint így volt, a krémes testet harapni lehetett.

A gazdasági válság közepette a pince tervei szerteágazók, természetesen józanul visszafogottak. A legnagyobb öröm, hogy végre elérték azt a palackszámot (évi 20 000), amikor a piacra bocsátás már nem akkora kényszer, képesek egyes tételekkel megvárni az ideális időpontot. Én a fogyasztói oldalról továbbra is szurkolni fogok nekik.

Címkék: helyszíni szemle furmint száraz sárgamuskotály hárslevelű édes nobilis 2008 2009 amicus

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr51545031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nóniás 2009.11.23. 09:01:03

Aki lent jár náluk és nem kóstol kövérszőlőt, az egyéb disznóságra is képes. Ez az a szőlőfajta - most éppen aszúeszenciával súlyosbítva - amiben tényleg verhetetlenek.

HradszkiRobi · http://borvendegvaro.blogspot.com/ 2009.11.23. 14:39:49

Nekem is tetszettek a Hárslevelűik - 14-én, a Terroir-os kóstolón az utcsó 4 évjáratot mutatta Sarolta. A 2008-as nekem is különösen tetszett. Azért 6 g cukor kerekíti azt is. Persze a 2007-esben valóban méginkább több szerepet játszik a cukor.
Ami érdekes, h ezt követően a Huet-től ezekhez nagyon hasonló borokat kóstoltunk, ami a sav-cukor összetételt illeti. Chenin blanc-ból, sec kategóriában. Gondolom azért fért be oda, mert eszement savtartalmuk van a maradékcukor mellett. Vagy más a francia szabályozás... Nem tudom. Tudja valaki? BZoltán?:) Szóval azt akarom mondani, h a Huet elég meghatározó a fehér trendekben, de a német rajnainál is nagyon gyakori a maradékcukor. Ott viszont tudom, h a száraz kat. határiai is ki vannak tolva.
Úgyhogy sztem nem baj, ha szép félszáraz tételek is születnek. Sztem nem ördögtől való a maradék cukor.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.11.23. 16:52:10

@HradszkiRobi: Én csak annyit tudok, hogy az 753/2002 számú EU rendelet szerint a száraz boroknak max 4g/l a maximális maradék cukor tartalma, kivéve amikor megfelelő savtartalommal is bír a bor, ilyenkor 9g/l a megengedett. Félszáraz boroknál ez 12g/l illetve 18g/l ez a két határ.

töppedt 2009.11.23. 20:27:59

@BZoltan: szabad kérdezni mennyi a megfelelő sav tartalom?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.11.24. 07:18:41

@töppedt: röviden... száraznál 2, fészáraznál 10 lehet max a különbség a sav és a cukor g/l-ben kifejezett értéke között.

HradszkiRobi · http://borvendegvaro.blogspot.com/ 2009.11.24. 11:01:15

@BZoltan: nagyon vágod, ezek fontos infók! De nekem nem világos. Nyilván akkor lehet 4-nél magasabb cukortartalommal is száraznak nevezni valamit, ha az átlagosnál magasabbak a savai. De akkor ez hogy néz ki a gyakorlatban? Mondjuk egy 8-as g/l cukorral milyen esetben lehet száraz egy bor?
Azért is kérdezném olyantól aki ért hozzá, mert az Huet kóstolón egészen különös dolgokat tapasztaltam: 8,5 cukor + 6,5 savval is sec volt a tétel, de még 15 cukor + 9,7 savval. (A sav már a magyar mértékre átszámítva.) Egyébként nagyon szépek voltak, de félszáraz jellegük volt.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.11.24. 11:17:16

@HradszkiRobi: Ez a sec-demisec rendszer nem felel meg a fordítása alapján várható száraz-félszáraznak. Az Huet borokon és a Királyudvar tételeein is, a nagybetűs sec borokra kisebb betűkkel írja, hogy félszáraz, a demi-sec esetében pedig azt, hogy félédes. Jól gondolod, hogy a sec feliratú borok VALÓBAN félszáraz bort takarnak. Furcsa de így van.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.11.24. 11:20:16

@HradszkiRobi: Egyébként úgy néz ki ugyanazokon a kóstolókon voltunk, én is a hárs, Királyudvar-Huet-en vettem részt. Nagyon jó volt, mind2, az Huet-borok engem teljesen lenyűgöztek.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.11.24. 11:28:33

@HradszkiRobi: Nekem muszáj ezeket a dolgokat tudnom.
Pontosan úgy van ahogy azt te is írod. 8.5g/l maradékcukorral bíró bort csak akkor hívhat a termelő száraznak ha legalább 6.5g/l savtartalma is van. Ugyanígy a 15-ös cukor még lehet félszáraz, ha legalább 5g/l sav is jár hozzá.

HradszkiRobi · http://borvendegvaro.blogspot.com/ 2009.11.25. 17:45:35

@drbarta: ahaaa, sejtettem, h valami turpisság volt.

Kíváncsi vagyok csinálnak-e egyáltalán száraz bort.

Akkor viszont valami egészen mást csinálnak itt Tokajban is, mint a többiek, nem? Jó hogy az aszú mellett mindenki igyekszik mással is megjelenni, de azért furállottam, a száraz borokra építenek. Akkor kiderült, hogy nem száraz az. Követik ugyanazt a trendet, divatot mint Vouvray-ban. Kétségkívül barátságosabb ez a koncentrált stílus.

Érdekes, hogy a magyar borászok meg allgemeine majdhogynem elnézést kérnek egy-egy félszáraz tételért, ha véletlenül kifut a kezük alól... és visszajutottunk a Nobilishez.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.11.26. 07:52:43

@HradszkiRobi: Feltételezem, hogy a tényleg száraznak való alapanyagból a Pétillant Brut készül, de kérdezzük meg erről inkább Shiraz-t!?
süti beállítások módosítása