Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Alapozás

2009.12.08. 06:00 - alföldi merlot

A Greased Lightnin’-féle tudattágító kóstoló első félidejét is meghajtottuk, de azt még fehérekkel. A tizenegynehány palack nem mind villogott, akadt köztük tisztességben megrokkant Fekete Béla Hárslevelű 1995-ből, oxidált René Lequin-Colin Chassagne-Montrachet 1998-ból, és egy búbánatos Szepsy Király Hárslevelű 2003-ból, de a többség hozta a hetes átlagot. A három legjobb pedig a nyolcast. A Louis Jadot Puligny-Montrachet Folatiéres 2001 saját népszerűségének esett áldozatul, együltő helyünkben megittuk. A másik kettőből szerencsére maradt annyi, hogy másnap visszakóstolhassam. 

Olivier Leflaive Chassagne-Montrachet 1er Cru Abbaye de Morgeot 2006

Két kezemen meg tudom számolni, hogy hányszor kóstoltam burgundi fehéret, és eddig semmi olyan nem folyt le, ami maradandó konceptuális elváltozást okozott volna. Burgundia számomra rejtély maradt, a vágy titokzatos tárgya - amikor nagy ritkán a kisujját nyújtotta, nem támadt kedvem a karja után kapkodni. Most fordult a trend.

Olivier Leflaive jónevű négociant 12 hektáros saját birtokkal, és számtalan különböző borral (csak fehérből van legalább hatvan). A most terítékre került 2006-os Chassagne-Montrachet 1er Cru Abbaye de Morgeot későn ébredő típusnak tűnt. Úgy jó félórával a pohárba öntés után kezdett magához térni. Addig inkább csak a hordó látszott belőle, az sem kontrasztosan. Élete utolsó negyvennyolc órájában viszont rendíthetetlenül elegáns, friss és harmonikus volt.

Színre szinte vízszerűen halvány szalmasárga. Kezdetben csak virágos-vaníliás mocorgást érzékeltünk, idővel ez agyagos, mogyorós, vajas árnyalatokkal gazdagodott. Semmi nyüzsgés, semmi nyomulás, klasszikus tájkép akvarellben. Szájban viszonylag telt, kerek, nem különösebben komplex, viszont minden hibától és metsző éltől mentes. Mint egy jóllakott, kikerekedett chablis. Hajlékony, érett savak, amelyek feltűnés nélkül végzik a dolgukat. Az egyensúly a lecsengésben sem borul, az ív nem törik meg. Az illathoz képest a végén talán hangsúlyosabb a mogyoró, mint a florális, minerális vonulat. Érintésnyi cserességgel zár. 8 pont. Ez a bor tanított, és ablakot nyitott. (Bécsben 53 euró.)

Hirtzberger Riesling Smaragd Singerriedel 2006

Azt hiszem, hogy ez volt a MA történetének egyetlen 10 pontos száraz fehére. Nagy fazon. Az egyik fronton a botritiszes, öblősítő, álmosító, mézes jegyek csatáznak benne a rizlinges, kackiás savakkal, a másikon a gyümölcsök a kovaköves, fanyar jegyekkel. Nem teljesen harmonikus, de azért bőven gyönyörű bor. Kóstolótársaim nagyjából fele hátrahőkölt, amikor a burgundiak után belekóstolt. Tolakodónak, rámenősnek, érdesnek érezték. Nekem végig nagy élmény volt, és a bontást követő harmadik napon a maradék egy deci tűzijátékkal búcsúzott.

Egészpályás letámadás. Ingercunami. Alig győztem a benyomásokat skatulyázni. Az illatban sárgabarack, őszibarack, kamilla, citromfű, fehérbors, méz és kovakő, avagy amit akartok. Az összbenyomás talán inkább a mineralitás, mint a gyümölcsösség felé billen. Kóstolva nagyon gazdag, koncentrált és lendületes. Az alkoholédesség és a barackos gyümölcsösség vív csatát a rámenős savakkal és a mandulás kesernyével. A lecsengésben kikandikál a magas alkohol. A savak hosszan kihúzzák - viaszos, propoliszos, gyógyfűves jegyekkel búcsúzik. Ha a Chassagne-Montrachet sétalovaglás volt, a Singerriedel hullámvasút, gyomortánc és lúdbőr. A tíz pont felől nézve túlteng az alkohol és a fanyarság, és az én ízlésemnek kissé hisztérikus. Ha a lendület és a késői szüretes jegyek egyfelé húznának, még magasabbra érne. 8 pont.

David Schildknecht (Wine Advocate ) 93+ pontra értékelte a most kóstolt 2006-ost, és 95-re a még kapható 2007-est. Mások szájával persze semmire nem megyünk, de ha valakiben, Schildknechtben megbízom, és nem árt tudni, hogy a szomszédban a 2007-es Singerriedel 45 euró, a 93 pontos Hochrain pedig 33. Egy baráti borszemináriumhoz jó tananyag lehet.

Címkék: 2006 franciaország ausztria wachau nyolcpontos hirtzberger burgundia riesling olivier leflaive smaragd 1er cru singerriedel chassagne montrachet abbaye de morgeot

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr321565538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2009.12.08. 09:39:30

Nem túl megnyugtató, hogy neked sem jönnek be sosem ezek a burgundi fehérek - és valamiért mindenki mindig várja a megváltást, mintha az 500 euros Montrachet tudna valami olyat, amit más nem.
Pedig valamiért azt gyanítom, hogy a marketingcsapat tudja.

No mindegy. Egyszer már várom azt az "két életre is életre bőven kiábrándultunk fehérburgundiából" cikket, és mellette a "naezekazokavilágverő fehérburgundiak" borajánlásokat is, mert miért is ne.

Fura, hogy mindenki, akit ismerek, egy örök optimista ebben a témában. Egyelőre még én is.

shiraz 2009.12.08. 11:17:57

én örülök h sikerült közelebb jutnod Bourgogne fehéreihez

Kóstolómester (törölt) 2009.12.08. 11:24:59

@Szomjas Gödény: Tudnák hirtelen vagy 2 oldalt irni neked arról hogy hogyan érdemes megközeliteni a Burgundia kérdést vagy bejárni a régiót. Régen én is türelmetlen voltam de az évek során kitanultam a módszert. Az utolsó kettő chardonnay amit onnan ittam, nagyszerű tétel volt:

2005 Domaine Laroche "Les Clos" Chablis Grand Cru

Teljesen fajtajellegű érett illat. Nagyszerű test és koncentráció, véleményem szerint hordóérlelt tétel. Méltóságteljes és hosszú utóíz. 7,5 pont. € 85 Csavarkupakos.

(Kevesek által ismert tény hogy az USA importőrök nagy része ma már nem szívesen vesz át parafadúgóval zárt burgundit és ha a Laroche-nál jársz ezt a Grand Cru-t csavarkupakkal is megkapod. Mivel a magas árak ellenére rengeteg a dugós burgundi, a csavarkupak szuper megoldás!)

2005 Domaine Ballot Millot Meursault "Charmes" Premier Cru

Illatos és izgalmas chardonnay! Nagy testű és ízletes. Ez ám a minőség! 8.5 pont € 80.
Dugós volt de nem volt dugóhibás.

A reményt nem szabad feladni. Burgundia tele van borcsodákkal!

HradszkiRobi · http://borvendegvaro.blogspot.com/ 2009.12.08. 17:24:26

Meggyőző. Az eurós árak arra utalnak, h nálunk nem is lehet kapni a borokat? Vagy van esetleg valami tipped?

Kóstolómester (törölt) 2009.12.08. 21:04:23

Véleményem szerint a burgundi kultusz az ország határain belül még nem indult igazán el. Először is, óriási összegű pénz kell hozzá, ami nincs. Ausztriában azonban más a helyzet. A Bortársaság ugyan egyre többet gondolkodik a dolgon de csak alapborokat hoz, olcsó húsnak azonban híg a leve. Az általuk forgalmazott Louis Jadot messze van a tűzijátéktól. A Fevre Chablis jó, de várd meg míg megérkeznek a 2007-es borok.

oddbinsa 2009.12.08. 22:42:40

Azt tartsuk mindig szem előtt, hogy Burgundiában a több évszázados háborítatlanságból és zavartalan művelésből adódó presztízst kell megfizetni. A dűlő-tudást.
De a hatvanas-hetvenes években Burgundiában is műtrágyáztak! Fokozatosan tértek vissza az igazi tudáshoz.

Octopus 2009.12.09. 11:13:59

nem csak a dugósság ott a probléma, van egy másik dolog is, ami kifejezetten a fehéreket érinti:

oxidised-burgs.wikispaces.com/

Nagyon drága, nagyon lutri, és nagyon szeretnék már igazán jót kóstolni

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2009.12.09. 13:45:01

@Kóstolómester: írjál nyugodtan, ne fogd vissza magad :)

A Févre Chablis messze van az árától.
Ami jó, sosem gondoltam volna, de máig tartom, az a Nyakas Chardonnay Selection 2007 volt. Izgatottan várom a drágább tételeket.

Egy idő után azért le fogok szokni arról, hogy több pénzt költsek sárdonira, mint zöldveltelinire, ha ez így megy tovább.

alföldimerlot 2009.12.09. 13:46:08

@Octopus: A burgundi fehéreket és gyűjtőiket súlyosan sújtó "premox"-ról, azaz a korai oxidálódásról már régóta készülök írni. Mivel a napokban újra átolvastam a Wine Advocate fórumán a végtelenül hosszú topikot, és az anyaggyűjtést befejezettnek nyilvánítottam, talán még az idén lesz belőle egy nyúlfarknyi poszt.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2009.12.09. 13:47:06

@Kóstolómester:
"Dugós volt de nem volt dugóhibás."

Hát igen, értem én, hogy egy bizonyos ár felett már nincsen rossz bor,

de ez a komment azért vicces lett :)

töppedt 2009.12.09. 19:27:23

Kedves AM,
"Az egyik fronton a botritiszes, öblősítő, álmosító, mézes jegyek csatáznak benne a rizlinges, kackiás savakkal, a másikon a gyümölcsök a kovaköves, fanyar jegyekkel."
Mi a helyzet a benzinnel, akarom mondani a nem mindenki által kedvelt petrolossággal. Van neki ilyen?

alföldimerlot 2009.12.10. 06:13:44

@töppedt: Kedves Töppedt, ez kivételesen nem volt petrolos.

töppedt 2009.12.10. 11:27:34

@alföldimerlot: Engem nem zavar a petrolosság, amúgy puszta kivácsiságból rendeltem is egy Riesling Smaragd Hochrain 2007 Hirtzberger Franz. Köszönöm a javaslatot. Majd beszámolok róla milyen volt.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.12.10. 11:44:28

@töppedt: Puszta kíváncsiságból honnan lehet ilyeneket rendelni?

dagadtos 2009.12.10. 14:44:03

@töppedt: és ezen az áron is kapod? Én egyszer próbáltam rendelni tőlük, mindenféle akadályt gördítettek elé, mert magyar vagyok, majd átirányítottak egy másik oldalra, ahol ugyanaz volt a választék, de az árak pár euróval magasabbak lettek. Akkor elment tőlük a kedvem.

töppedt 2009.12.10. 20:10:21

@dagadtos: Hát... az osztrák shippinget megszorozták kettővel így az ár több lett a kiírtnál 12 euroval, de annyira lelkes voltam, hogy nem érdekeltek a piszkos anyagiak. De nem irányítottak sehová, sőt három percenként küldtek egy emailt, hogy mennyire happy a cég a rendeléstől. Holnap megyek Bécsbe, lehet nem kellett volna rendelni, hanem betenni az autóba..

dagadtos 2009.12.10. 23:45:22

@töppedt: az természetes, hogy a szállítás több, ezek szerint már nekünk is szabad a pálya, köszönöm!
süti beállítások módosítása