Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Karácsonyi boraim

2009.12.25. 21:30 - vörös és fehér

Túl vagyunk az első karácsonyi napokon (én kényszeresen ide számolom a Szentestét is), fogyasztottunk is. Ám valahogy nálunk úgy alakult, hogy a karácsonyi asztalra nem kerül rengeteg bor; a család messze nem annyira boros, mint én. Mondhatnám, remélem még kellően ironikusan: nekik az az ünnep, ha nem iszom. Azért igyekeztem pár bort belecsempészni a karácsonyi hangulatba.

Aperitifnek egy proseccot bontottunk, a Tenute Aleandri Ca’ Vittoria Brut tételét vettem le az Enoteca Montalcino polcáról. Úgy vagyok vele, hogy egy jó Champagne-t még nem feltétlenül értek, rosszért meg minek adjak ki sok pénzt. A tankpezsgőn viszont már túl vagyok, így ha habzó italt keresek, akkor gyakran a cavak és proseccok között keresgélek. Ez ideális étvágygerjesztő volt, kellemesen szénsavas, markánsan savas és finoman gyümölcsös, enyhén kesernyés.

Az előétel után, főétel előtt megint úgy éreztem, hogy érdemes egy könnyed borral öblíteni, ezért a Tokaj Nobilis 2008-as Sárga Muskotályát kínáltam, sikerrel. A bor az üde, mégis tartalmas muskotályok sorát erősíti, talán még a Patricius hoz ki hasonló tételt. A direkt szőlőillat mögött finom savakat, ásványos zamatot találtam, jól behűtve hétköznapi beszélgetéseket is fel tud dobni ez a bor, 12-as alkoholjának köszönhetően még a beszélgetés fonalát sem veszti el az ember. Az öt pontot mindenképpen megugorja ez a bor.

A szűk családi Szenteste (igazából délután ettünk, tehát leginkább estebédeltünk) főételét a három és fél éves gyermek paradicsomos tészta iránti rajongása határozta meg. Annakidején Kalla Kálmánt egy Takler kadarka ihlette meg, és készített kacsahússal töltött derelyét egy Gundel borvacsorára . Ezt a receptet igyekeztem elkészíteni, több-kevesebb sikerrel. 2006-os Buttler kadarkát, és 2007-es Orsolya pinot noir-t bontottam mellé, illetve előbbit a mártásba is használtam.

A Buttler kadarkáról már értekeztem egyszer, másszor meg dagadtos írta meg, sok újat most sem fogok mondani róla. Illata továbbra is elbűvölően komplex, az érettebb, erdősebb jegyek is megjelentek már benne, ezt az összetettséget az íz azonban nem hozza. Kicsit most a sav felé billent el az egyensúly, a hat pont azonban továbbra is megvan, csak most alulról.

Ellenben az Orsolya pinot az étel fölé nőtt, vagy legalábbis lépést tartott vele. Lenyűgöző volt az illata (megjegyzem: a kacsás derelyének is), sok hecsedli, ribizke, háttérben gomba. A korty is magával ragadó – nagyon szép, vibráló savak, fűszeres-gyümölcsös ízek. Az alkohol visszafogottan fűt, a lendület a korty végéig kitart. Nagyon szép bor, érdemesnek tartom a pannon klasszisok táborába jelölni, tőlem hét pontot kap.

További boldog Karácsonyt mindenkinek!

Címkék: 2006 kadarka hatpontos ötpontos orsolya pinot noir hétpontos sárgamuskotály karácsony buttler 2007 2008 tokaj nobilis prosecco

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr831623099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zebrateve 2009.12.26. 12:17:35

Nem csípős halászléhez Heimann Cervaes 2006-os (5 pont), provance-i halraguhoz Szeremley Badacsonyi Kéknyelű 2004 (erős 6 pont), a desszerthez Chateau Megyer 5 puttonyos Tokaji Aszú 1993 (már oxidált volt, 2 pont).

Mai terv: dióbundás tőkehalhoz Heimann Viognier 2006, csokis-áfonyás muffinhoz Pfneiszl Távoli Világ.

Kóstolómester (törölt) 2009.12.26. 12:17:49

Úgy látom karácsonyi hangulatodban nagyon gálánsan pontoztál mivel én az Orsolyát nem tartom izgalmas bornak (max 5 pont), sőt kifejezetten zavar hogy csúcsát máris elérte és innen az út már csak lefelé vezet szerény véleményem szerint. A Buttler kadarkából hiányzik a (jó szekszárdiakra oly jellemző) test, ráadásul engem fiatal tőkék borai ritkán hoznak lázba így ez is a 4.5 pont körül mozog nálam..
Mindamellett kellemes a sor, biztosan jólérezted magad. Hasonlóság veled hogy az én családomat is zavarja állandó borozgatásom. Először a

Györgykovács Imre Somlói Tramini 2006

került az asztalra. Ásványos, illatos, jó tömény bor, enyhe botrítiszes beütéssel (?). Sokkal jobban tetszett fiatalabb korában de így is kellemes. Régen 6 pont, most csak 5. Utána a

Árvay Zempléni Chardonnay 2006

következett. A CBA-ban vettem 6 palackot megjelenéskor. Akkor nagyon finom volt, 6 pont de mára megfakult, vesztett frissességéből de még mindíg tisztességes 5 pont. A hetest kóstolta már valaki?

A következő bor a karácsonyi ajándékok között volt, nem terveztem hogy kinyitom de egy ínyenc sajttálat is kaptam hozzá így muszáj volt. Rémesen csúnya boroscímke köszönt rám kicsomagoláskor.

Heimann Barbár Cuvée 2006

Mit gondoljak? Állítólag aranyérmes tétel. A házasítás még nem állt össze, egymást követik az édesebb és fanyar ízek. Egyelőre inkább újvilági káoszra hasonlít. A kékfrankos kifejezetten nem idevaló, a tannat pedig nem kölcsönöz elég csersavat. Hagytam volna sima merlotnak de nem én vagyok a borász. Érdekesnek érdekes de ilyen küvéhez több tapasztalat kell még szerény véleményem szerint. Ár-érték arányban 5 pont mert 7 ezer forintért többet várok. (Azért köszönöm Tibinek). A sajttál azonban 10 pont volt, főleg az Appenzeller extrával!

Mire kitöltöttem a

Disznókő 1999-es 6 puttonyos aszú-t

magamra maradtam borozgatásommal, tisztelt családom elvonult lepihenni. A karácsonyfa alatt ajándékaim között rátaláltam az Elrabolva című DVD-re így feltettem ezt nagyszerű akciófilmet és ellazultam ezzel a kiváló mézes, barackos, narancsos ízeket rejtegető finomsággal. Megjelenéskor teteszett, 3 éve nem adta magát jól, most sima 7 pont.

Most a szilvesztert várom. Komolyabb tételeinket Gyulával nyitjuk ki, hatkor kezdünk, két másik műveltebb alkoholistával együtt. Izgalmas lesz!

vörös és fehér 2009.12.26. 13:03:26

@Kóstolómester: el sem merem mondani, hogy a poszt megjelenése után dagadtos beköszönt és mélységesen egyetértett az Orsolya hét pontjával. Úgí tűnik más hoz lázba minket :) Miért gondolod, hogy innen már csak lefelé megy? Pár hónapja kóstoltuk a 05-öst, amit olyan jó állapotban még sosem kóstoltam.

A kadarka nehéz kérdés, olyan, mint a pinot: könnyen elborulhat az egyensúly akár a sav, akár a test irányába.

szulfit 2009.12.26. 13:27:13

Én nemrég kóstoltam a Buttler kadarkákat, és pont az tűnt fel, hogy a 06-os sokkal testesebb, vastagabb, mint mondjuk a számomra etalon Orsolya Görbesoros vagy a 05-ös Buttler kadarka. Jó szekszárdi kadarkát pedig - a Heimann kivételével - még nem igen ittam, az egriek (Szt. Andrea, Buttler, Orsolya) nekem sokkal jobban tetszenek. A 05-ös Buttler egyébként túl van a csúcson, de még élvezhető ha bontás után 1 órán belül megiszod.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2009.12.26. 15:11:16

Aperitifnek pezsgő-osztriga, előételnek tengeri herkentyű-gewürtztraminer, főételnek wellington bélszín-valami provence-i syrah-grenache, desszertnek gesztenyés cucc-megint pezsgő, desszert után megint pezsgő, aztán egy kis pezsgő.

Metz 2009.12.26. 15:19:06

Chablis Grand Cru és természetszerüleg remek volt!

Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol) 2009.12.26. 15:42:10

Csütörtököt lásd a másik posztnál.

Tegnap:
Vesztergombi Kadarka 2006 (töltött káposzta)

Pfneiszl Távoli Világ 2007

Ma:
Ebner Syrah 2006 magnum

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2009.12.26. 17:04:10

@vörös és fehér: nagyon jó száraz tokaji muskotály még a Hudácskó Sárga Muskotály 2008 (bár tudom, averziód van a Hudácskó borokkal szemben). Tegnap este véletlenül (ajándékba kaptuk) egy Götz Pincészet által palackozott 2008-as száraz muskotályt kóstoltunk. Sajnos...
Az Orsolya Pinot szerintem egészen kiemelkedő, tőlem akár több 8 pont is lehetne. Egy hasonlót ittam mostanában, Légli Gézáét.

omega14 2009.12.26. 20:26:51

@vörös és fehér:

Az Orsolya Pinot 7 pontal én is maximálisan egyetértek, határozottan jó Pinot Noir az egyetlen baj mindíg csak az vele hogy kevés van belőle :-) Én a halászléhez bevállaltam egy Orsi 07-es Görbesoros Kadarkát, borzalmasan egyben van még mindíg az a bor, végig hozta amit vártam tőle, hamar el is fogyott.

HradszkiRobi · http://borvendegvaro.blogspot.com/ 2009.12.26. 22:46:19

A Buttler 06-os kadarka úgy látom már párszor előkerült az oldalon, de csak rezeda123 értékelte igazán magasra.
alkoholista.blog.hu/2009/04/17/quo_vadis_bormarketing
Pedig a 05-ös 7-8-9-et is kapott anno, jobban szerettétek. Nálam ez a 06-os 8-9 pontos, talán a legjobb kadarka, amit valaha kóstoltam. Bár tüzes, de egyensúlyban van, és a terroirját is bemutatja. És egy igazi Hamvas-féle málnaszörp.

@vörös és fehér: én inkább az alkoholhangsúly problémáját látom gyakorinak. Vékonyak a sokszor nagy szeszhez. Nem?
A test és az egyensúly viszonyában sajnos nem értem mire gondoltál. ?

töppedt 2009.12.26. 23:35:27

@Kóstolómester:
Van néhány kérdésem
A Karácsony különleges alkalom erre Te előveszed a sok száz palackos tárolóból az ötpontosakat ?
A házasítás nehéz feladat s ha nem értesz hozzá, miért kritizálod ?
Az Orsolya Pinot Noir az egyik legjobb a halpiacon/szerintem. Három nap után is tartja a formáját. Az ilyen bor szerinted lefelé megy ?
Az meg, hogy magyar tanárként karácsonykor akciófilmet nézel. Biztos magyar tanár vagy ?
Ja, és ki az a Gyula ?

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2009.12.27. 01:08:32

@töppedt: ejnye, úgy látom nem kíséred az eseményeket :)
Gyula egy 40-es vállalkozó srác, Q7-essel jár, olasz öltönyt hord, kissé pocakos, és nagy előnye, hogy bármikor hajlandó kiugrani Mesterrel egy jobb kóstolóra Bécsbe.
Ott volt pl. a legutóbbi somlói mókán a Festetics palotában is.
Asszem egyelőre ennyit tudunk Gyuláról, ha emlékezetem nem csal.

Jól beszéltem, Mester?

A borokról meg nekem is meg szokott lenni a véleményem - bár elismerem, hogy én sem tudom reprodukálni őket, lévén én csak inni tudok, de azt becsülettel, meg talán átfejteni (szigorúan csak fogyasztás előtt).

De ki lehet Tibi?

Kellemes további ünnepeket mindenkinek!

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2009.12.27. 01:15:55

...és őszintén írígylek mindenkit, akinek a karácsony különleges alkalom, nálunk sajnos egy elbsztt családi erőlködés van csak félgőzzel, inkább az Addams familyre hasonlít.

Azért a borok jók voltak, az est csúcsát egy 2003-as Casanova di Neri brunello jelentette.

Kóstolta valaki Balla Gézának a 2003-as Kadarissima nevű kadarka aszúját? Most kifejezetten hibásnak tűnt illatban és ízben is, pedig régen nagy kedvenc volt. (Bocs, BZoli, de mindenki így hívja).

Kóstolómester (törölt) 2009.12.27. 12:35:56

@vörös és fehér: Attila véleményét általában tisztelem mert lustasága ellenére kiváló kóstolóérzékkel rendelkezik. Lehet hogy 7 pontos az Orsolya de én olyan Pinot társaságban kóstóltam ahol halványabbnak tűnt 7 pontnál. Különben szorítok az Orsolyának 2009-ben mert a szűretlen, derítetlen dolog nálam bejön de remélem az idei bort jó minőségű új francia hordókba töltik. Ha minden jól megy 2 év múlva valóban csúcsbort kóstolhatunk tőlük. Sort kerítek arra az elkövetkező hónapokban hogy újra kóstoljam a hetest egymagában bár 8 pontnak kell lennie ha felfelé megy. Úgy legyen.

Octopus 2009.12.27. 17:17:23

A Nobilis muskotály engem lehengerelt, még soha nem ittam ilyen szépet ebből a fajtából (késői édeseket leszámítva), nálam simán 6p.

vörös és fehér 2009.12.27. 17:46:26

@Octopus: egyébként az volt az a bor, ami nagyon hamar elfogyott, és a legkevésbé figyeltem rá oda, így az öt pontot simán megugorja jutott neki, de simán lehet hogy több is volt. Majd még valamikor kibontok egyet belőle, egy Hudácskó mellé.

Octopus 2009.12.27. 18:19:56

@vörös és fehér: csak vigyázz, nehogy akkor is túl gyorsan elfogyjon, veszélyesen itatja magát :)

Ferraiolo 2009.12.27. 21:27:39

Ma este Robert Skalli Syrah 1999. Gyönyörűen egyben van, egy kissé már túllépett a potenciálja csúcsán, de igazán élvezetes, kerek bor.Csokoládé, fahéjas szilva és kakaó metamorfózisa.
Demeter Zoltán Főbor 2007. Egyszerűen mesés, ennél jobbat nem igazán kívánok senkinek...

mézesbandi 2009.12.29. 23:35:31

Nálunk Laposa Badacsonyi Rizling 2007 és Hudácskó Késői Hárs 2003-ból. Előbbit szép, még friss bor, utóbbi viszont fantasztikusan a marcipános diós coffok mellé.

dagatt 2009.12.30. 13:38:20

Egy Debreczeni Szőlőbirtok féle Sauvignon Blanc 2007 (barrique) került a halas étel mellé, remek volt!

Öreghal 2010.01.03. 13:57:24

@Kóstolómester: Kedves Kóstolómester!
Hát nem mondhatom, hogy a szilveszteri hangulatunkat nagyon feldobtad volna a Barbár értékelésével. Igaztalannak éreztem a cimkére, ill. a házasítás mikéntjére tett megjegyzéseidet.(De gustibus non est disputandum!)
Egyébként mi a szentestét és az ünnepeket St.Andrea borokkal koccintottuk, és nem kellett csalódnunk. A szilvester Chateau Margaux felé ívelő útján egyébként egy 2007-es Franciscus borunk nem lógott ki a sorból. BUÉK!

Kóstolómester (törölt) 2010.01.04. 08:25:28

@Öreghal: Nem kell komolyan venni a véleményemet. Sajnálom a szilvesztert. Nekem a Heimann borok fontosak, ezért mondom el a véleményemet.
A Margaux érdekelne, melyik évjárat volt? Nálunk az 1989-es Grand-Puy Lacoste verte ki a kóstoló biztosítékot (többek között). Felemelő, felemelő élmény volt.

Öreghal 2010.01.05. 21:31:26

@Kóstolómester: 1998-as volt a Ch.M.! Szikáran szép. Igazi bordeaux-i. A Chateau Beaucastel 2005-ös sajnos kicsit dugós volt. (Azért megittuk - Bussay, Sz.Kis volt a "banda", meg a bordák.)

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.02.12. 18:37:54

Február elején ittam az Orsolya Pinot és nyoma sem volt "lefelé menésnek". Elképesztően jó magyar Pinot Noir.
süti beállítások módosítása