Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Kékfrankosok kétezerötből II.

Orsolya Nagy-Galagonyás Kékfrankos 2005

2010.01.14. 06:00 - palack

Második középkorú kékfrankosunkhoz könnyes-nosztalgikus szálak fűznek. Kicsit több, mint két éve már, hogy megjelent első posztom a Művelt Alkoholistán, ami történetesen erről a borról szólt. Szándékosan nem olvastam el saját korábbi leírásomat, hogy aztán mostani tapasztalataim lejegyzése után jóleső örömmel nyugtázhassam, legalább én egyetértek magammal – még ennyi idő után is. A másik még ennél is nagyobb öröm pedig az volt, hogy milyen keveset öregedett a bor: kerekedett cseppet, mégis lendületes és fiatalos maradt. A savakra még mindig ráférne a csendesedés: kár, hogy kifogytam a készletből, így már nem tudom nyomon követni, lesz-e ilyen áldott állapot vagy az acidok túlélnek mindent.

Ettől azonban még messze vagyunk, legalábbis a Nagy-Galagonyás most ezt mondta nekem. Pedig másfél évet töltött hordóban és már több, mint két és fél évet palackban. Nem fiatal, de mégis. Vagyis inkább az a típus, aki nem igazán akar megöregedni, nem látszik meg rajta a kor. (A nehéz évjáratok túlélői van, hogy tovább bírják, mint a gazdag évek örömgyerekei.) Jóleső érzés ilyen borokkal (és emberekkel) találkozni, egy pillanatig úgy érezhetjük, sikerült megállítani az időt.

Opálos lilás bíbor színű, vékony átlátszó gyűrűvel. Illata nem mondható intenzívnek, szépnek viszont igen. Érett gyümölcsök és egy kis animalitás: kandírozott eper, friss, sűrű de nem agyoncukrozott málnaszörp, szilvás lepény és egy kis párolt marha. Gazdag, kedves és még csak nem is túl egyszerű. Kóstolva még négy évesen is nagyon élénk savai köszönnek ránk először. Intenzív ízében ott vannak az illatban felidézett piros gyümölcsök, a savak citrusosságával és egy jó adag rafinált sóssággal fűszerezve. Könnyed mégis feszes szerkezetű bor. Vékony, de egyáltalán nem törékeny: inkább tornászlány, mint balerina. A korty második felétől mintha nyomokban tannint is tartalmazna, de meg sem közelíti az egészségügyi határértéket. Felbukkan aztán egy csepp kesernye is, ami engem egyáltalán nem zavar, de könnyen lehet, hogy nem mindenki ilyen elnéző. Lecsengése nagyon intenzív, őszintén visszhangozza a bor erényeit és hiányosságait. Visszatekintve korábbi találkozásunkra: illatban többet érett és mutat most, mint ízben: akár még hagyhattam volna pihenni. A hat pontot továbbra is eléri nálam.

A cimke fotóját a pince honlapjáról vettem.

Címkék: 2005 kóstolás vörös hatpontos eger orsolya kékfrankos kekfrankosok ketezerotbol

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr941670565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.01.14. 10:02:41

Nem tudom nem megjegyezni, hogy milyen baromi jó címkéje van. Külön gratula hozzá!

Fokoló 2010.01.14. 12:45:36

Helló!
Vékony,savas bor és mégis 6 pont?
Nem igazán értem.

Octopus 2010.01.14. 14:04:17

a címke tényleg klassz! Viszont nem teljesen passzol a borhoz a leírtak alapján, inkább egy könnyed ivóborhoz illene szvsz

palack 2010.01.14. 14:49:04

@Fokoló: Ezt a két szót kiragadva én sem érteném. De ha mellétesszük még mondjuk ezeket: gazdag, kedves (illat), intenzív íz, rafinált sósság, feszes szerkezet, intenzív lecsengés, akkor már érthetőbb talán.

Palchy 2010.01.28. 12:40:05

Nem volt még szerencsém kóstolni Orsolya borait, de azt tudom, hogy a címkéket a lánya és óvodások készítik neki:) Ettől egyedi, és harsány minden címke, amely inkább a pillanathoz, valamilyen helyszínhez fűz kedves emlékeket kép formájában megelevenítve. Szép az elegáns címke, a felvitt arany és ezüst, az átlátszó hascímke, de ez a családias színkavalkád 10 pontos, szerintem.
süti beállítások módosítása