Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Pinceáron kóstoltam I.

2010.03.04. 06:00 - palack

Második nyílt napját rendezte múlt hétfőn a pinceáron pont hu, Kovács Antal webshopja. Mielőtt valaki megkérdezné, a Zwackék kötelékéből önállósult háromszoros magyar sommelier bajnok nem Kaszás Gézával alapított közös vállalkozást, hanem a talán kissé kevésbé ismert Vucsics Krisztiánnal. Az internetes borkereskedés kínálata tételszámban jelenleg nem sokkal nagyobb, mint St.Andreáék aktuális szortimentje (ami ugye azért nem kicsi), viszont változatos és nagyon izgalmas. Hangsúly a kézművességen és a talajon - ez utóbbi bökte is már cseppet dagadtos kolléga oldalát. A nyilt nap pedig szó szerint értendő, azaz nyílnak a borok, illat- és ízmintát lehet venni, ami egyelőre a jelenlegi adatátviteli technológiák korlátai miatt csupán online módon, személyes részvétel nélkül nem oldható meg. Így hát elmentem a Gold Centerbe és kivételesen olyan szorgalmasan jegyzeteltem, hogy csak két kötetben bírom publikálni a rengeteg papírra vetett futó benyomást. Az első részben Szabó Zoltán (Hosszúhetény) és a Somlói Apátsági Pince borai következnek.

Szabó Zoltánnál lehetett a legnagyobb és legváltozatosabb kínálatot találni. Két még palackozatlan 2009-es mintával kezdtem. A juhfark banános, virágos, meleg illatú, szájban is kedves, érett gyümölcseivel és szép kesernyéjével. Alkoholja kissé kilóg, viszont nagyon finom - érdekes volt egy nem somlói juhfarkot is kóstolni. A cirfandli jelenlegi állapotában nem igazán tetszett. Zárkózott illatából banánhéjat és talán egy kis virágot sikerült kipörgetnem, a kortyban az édes és kesernyés alkotóelemek még nem álltak össze, nem is beszélve a már-már csípős alkoholról. Nem tudom szerettem-e a cirfandlit 2007-ből? Az biztos, hogy nem egy unalmas bort ismertem meg benne. Érett borostyánszíne után már nem is volt igazán meglepő szamorodnis, gombás, mély illata. Komoly testű, ehhez méltó szép savakkal megáldott, ízében is szamorodnis jegyeket hordozó, furcsa szerzetről van szó. Bizony nem gondoltam volna, hogy a fehérek közül egy félédes 2008-as chardonnay ennyire fog tetszeni. Illatában virágok és kandírozott egzotikus gyümölcsök, a korty nagyon sima, krémes és finom kesernyével keretezett. Volt még egy mozgásban lévő zöldveltelini, a Régi Magyarország 2008 pedig most is jól teljesített.

A vörösekre áttérve nagyon tetszett a 2008-as kadarka édes, fűszeres, gyümölcsfagyis, tésztás illatával. A korty széles spektrumú, koncentrált, de nem nehéz, egy kicsit alkoholos. A friss csókaszőlő is finom, fűszeres, földes illatú, kevésbé tűnik koncentráltnak, mint a Szentesi-féle, ám így is nagyon izgalmas darab. A két merlot közül a 2008-ast szerettem jobban: nagyon kedves, krémes illatát, határozott savgerincét, izgalmas gyümölcsösségét nem lehetett nem szeretni. A 2007-es is hasonló karakterű, ám szájban kissé lustább, ezért nálam hátrébb került. A 2008-as édes cirfandli krémességéhez, édességéhez nem nő fel a sav, illatában is meglehetősen zárkózott, így nem mondhatni, hogy összebarátkoztunk volna.

A Somlói Apátsági Pince asztalánál nem meglepő módon csak fehérborok sorakoztak, nekem ötöt sikerült kóstolnom. A 2008-as juhfark intenzív, alkoholos gyümölcsös, köves, cseppet aszús illatú, komoly savakkal bír, koncentrált, de kevésbé nagy anyag, mint a 2007-es volt. A szintén nyolcas tramini rózsás, szép tiszta illatú, komoly erénye, hogy nem hajlik pacsuliba, pedig intenzív ahogy kell. Kóstolva száraz, zamatos és kanyaroktól mentes, ami jó is meg nem is. A mini vertikálist nálam egyértelműen az ifjabb hárslevelű nyerte. A 2007-es intenzív, kandírozott gyümölcsös, karamelles illatú és ízű, gazdag bor. Talán túlzottan is az. A karamell, a túlérettség néha égettségbe, kesenyébe csap át benne. A 2008-as mentes ezektől a túlzásoktól: illatában aszaltgyümölcs orgia, savai csodálatosan tiszták, szép gyümölcsössége és finom ásványossága nagyon széppé és szinte végtelen hosszúvá teszik. Számomra a nap legjobb fehérbora volt. Nem is volt sok esélye utána a 2007-es Hillának, inkább a hársból kértem még egyszer.

A drámai hatás kedvéért itt a csúcson hagyom most abba, a második részben pedig következik még a Pálffy Pince, Szentesi József és Gróf Buttler. Maradjunk.

[Az első kép a Pécsi Borozó a második kép a pince honlapjáról származik.]

Címkék: somlói apátsági pince szabó zoltán kovács antal

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr191798481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kifli 2010.03.04. 14:54:38

kezd ez a kézműves / terroir niche kissé zsúfolt lenni

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.03.05. 10:40:35

@ringsider: igaza lehet - a szűkszavú - Kiflinek...
Nemrégiben kóstoltam olyan kézműves bormanufaktúra (sic/LOL) többkilós palackokba bújtatott tételeit, aminek még saját szőlője sincs, hogy azokkal a kézműves kezeikkel kézművesen és manufakturálisan megkézműveskedjék a szőlőt kicsinyég. Na, a borok méltóak voltak a koncepcióhoz...

kifli 2010.03.05. 11:31:53

szerintem mostantól azok a szlogenek, hogy terroár, kézműves, bio, organikus, biodinamikus, természetközeli stb borok, borászatok, illetve borászok jönek divatba. szinte mindenki ezzel fog nyomulni. csak győzzük szuflával...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.05. 11:58:01

@kifli: Szerintem ezzel nincsen baj. Szólásszabadság van és szabad piac. El kell menni a pincéhez, megnézni az ültetvényt, beszélgetni a termelővel és eldönteni, hogy akkor hiteles a dolog avagy sem. A piac és a fogyasztó majd beárazza a dolgokat. Egy-egy tétellel, egy-két évig meg lehet vezetni a fogyasztókat, de hosszú távon ki fog hullni az aminek ki kell hullnia.

Inkább ezek a hívószavak legyenek divatosak mint a modern technológia, gépesített termelés :)

kifli 2010.03.05. 14:25:58

@BZoltan: Zoli, dehogy baj ez!

Csak érdekes, hogy tényleg egyre többen akarják ezt a vonalat meglovagolni.

Egyébként, ha vkinek nincsideje minden pincét és ültetvényt végiglátogatni, elég ha egy hiteles kereskedőt talál, aki ezt megteszi helyette.

Vucsics.Krisztián · http://www.vucsics.hu 2010.03.05. 15:28:43

@kifli: "Egyébként, ha vkinek nincsideje minden pincét és ültetvényt végiglátogatni, elég ha egy hiteles kereskedőt talál, aki ezt megteszi helyette."

Úgy! ;-)

Mi a magunk részéről erre a "pozícióra" nagy szeretettel bejelentkeztünk és a siker érdekében amit tudunk, meg is teszünk - aztán majd Ti, kedves borfogyasztók eldöntitek, hogy jól csináljuk-e.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.05. 16:18:03

@kifli: Jóhiszemű vagyok és azt gondolom, hogy nemcsak meglovagolni akarják sokan ezt a vonalat, hanem konkrétan követni is. De már az is jó, ha először csak meglovagolni akarják aztán rájönnek, hogy követendő a vonal.

Amit a hiteles kereskedőről írsz abban igazad van.

alföldimerlot 2010.03.05. 16:28:42

@kifli: Légy szíves ajánlj nekünk néhány ilyen hiteles kereskedőt!

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.05. 16:46:02

@alföldimerlot: Én szívesen mondok. Mivel ebben az esetben elfogultsággal illetve érdekeltséggel nem vagyok vádolható így csak a Terroir Clubot említem.

kifli 2010.03.05. 16:46:47

@alföldimerlot: vagy ez a poszt már egy ajánlás is egyben? :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.03.06. 00:53:45

@ringsider: nem akarom megnevezni a céget. Nagyon kedvesek voltak velem, adtak egy szatyornyi palackot ajándékba, amikor még vittem az éttermet.
Talán javítanak a minőségen és csökkentik a kézműves jellegű árakat... A minőséget egyébként ők jónak gondolják, engem meg arcoskodó laikusnak. Az utóbbi meglátás igaz lehet... :)

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.03.06. 18:35:25

@kifli: Gondolom a rendezvény szervezője nem véletlenül, esetleg szimpátia alapján került bele a posztba...

De izgatottan várjuk a TC nyílt napot, lehetőleg a belvárosban, az nagy előny lenne ám.

kifli 2010.03.07. 19:10:50

a közvtlen konkurrencia neve lehetne bármi áron

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.07. 19:29:43

@kifli: Egy olyan kereskedő lehetne ez aki kizárólag az 500 palackszám alatti de brutálisan jó tételekkel foglalkozik :) Szerintem lenne fantázia egy ilyenben.

Mr Chablis 2010.03.10. 19:26:09

@BZoltan: Ha valaki tudna ilyen termelőt, az gyorsan mondja meg, hogy meg tudjam hívni a Budai Gourmet-ra , szeretném a fesztivált a következő években erre az irányra ráállítani.
Zoli, téged is várlak...
süti beállítások módosítása