Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Helycsere

Kadarka Top Kettő

2010.09.23. 06:00 - palack

Nagyon szeretem a kadarkát. Kóstolókon, fesztiválokon, ha már meglátom egy borsorban, a világért sem hagynám ki, mindig kíváncsi vagyok rá. Szerencsére egyre ritkábban kell csalódnom: jönnek csak szembe a játékos, könnyed, fűszeres pédányok, akik itatják is magukat rendesen. Csak néhány név, aki hirtelen eszembe jut az utóbbi idők pozitív élményeiből: Borműhely, Bősz Adrián, Eszterbauer, Fritz, Halmosi, Heimann, Márkvárt, Matias. Ezek ugye mind szekszárdiak, hiszen ott is van a fajta hazája, ezt mindenki tudja. Akik miatt mégis kétségek támadnak bennem, az három egri pince: Gróf Buttler, Orsolya és St. Andrea. Náluk valahogy több tud lenni a kadarka anélkül, hogy elveszítené eredeti egyéniségét. A hordóval agyonturbózott, tunya, szilikonkadarkák nem jönnek be nekem, bár az is lehet, hogy csupán menthetetlenül műveletlen vagyok klónügyileg.

Mindenesetre az egriek közül a kötelező Magyalos mindig tetszett, ám valahogy sosem jött össze, hogy alaposabban is megismerjük egymást. Hanem a Buttler 2005, máig is életem legjobb kadarkája volt, sosem fogom elfelejteni. Nehéz dolga volt utána a 2006-osnak: nem is lett annyira különleges, ám csak a 2005-öshöz mérve. Másik nagy élményem az Orsolya 2007 volt, azt hiszem csupán azért nem zengtem ódát róla, mert már megtették előttem, helyettem. Eltelt azóta viszont már nem kevés idő, így most felbontottam borhűtőm két legjobb, féltve őrzött kadarkáját.

Gróf Buttler Egri Kadarka Nagy-Eged 2006

Kadarkához képest egész sötét, szép közép piros színű. Illata kezdetben fülledt, kicsit odasült meggylekvárra emlékeztet. Szellőzéssel átvált meggyes joghurtra, eperlekvárral és sült céklával, kis vaníliával. Határozottan érett egries jellegű, de inkább tippelném kékfrankosnak, főleg kezdetben. Ahogy levegőzik, tisztul, jobban definiálttá válnak a gyümölcsök, illetve megjelenik benne egy kis pinot-s földesség, ám ezzel együtt sem válik igazán komplex illatúvá. Kóstolva közepesen intenzív ízű, nagyon jó szerkezetű, feszes, egyáltalán nem fáradt. Kadarkához képest meglepően tanninos, szerencsére az erő jó oldaláról jönnek ők. Ízében beváltja az illat ígéreteit: finom, gyümölcsös, a savak szépen integrálódtak. (Amennyire emlékszem, nem volt ez mindig így.) Közepesnél is nagyobb testű, 13,5 %-os alkoholját észre sem lehet venni, csak a lecsengésben érződik némileg a fűtése. Tpikusan az a bor, amit egy gyorsteszten, az első löttyintés alapján nem tudtam volna értékelni, azonban ahogy nyílik és egymásra hangolódunk, egyre szebb lesz. Lecsengése hosszú és intenzív, meleg tónusú, cseppet kesernyés. Igazán izgalmas vibrálás vagy különösebb mélység nincs benne, így elődjét nem szárnyalja túl, de saját legjobb formáját hozza: nekem most jobban tetszik mint korábban bármikor. Valahol hat és hét pont határán.

Orsolya Pince Görbesoros Kadarka Ostoros 2007

Halvány téglapiros, silleres, lilás, barnás árnyalatokkal. Átlátszó rendesen. Illata intenzív, játékos az első pillanattól kezdve. Joghurtos epertorta, házi málnaszörp citromfűvel és epres savanyúcukorka jut eszembe róla. Mosolyog, árad, hódít ez az illat. Szájban érdekes módon cseppet késleltetve indul be minden, hogy aztán annál jobban belehúzzon. Az illatban ígért gyümölcsös édes-savanyú kombinációk betöltik az egész szájat, a savak ropják táncukat rendületlenül. Aztán egy kissé komolykodó kesernye indul be és egyre hangosabb lesz. Tulajdonképp ugyanolyan, kedves, virgonc és játékos, mint kislánykorában, csak míg az éppen nővé serdült fiatal lány suta mozdulatait mosolyogva bájosnak tituláljuk, néhány év múlva ugyanezeket a mozdulatokat már póznak látjuk. Mintha az idővel ez a bor nem összeállt volna, hanem inkább kissé szétcsúszott. Egyszerre édes és savanyú, ráadásul kicsit kesernyés is, ám ezek a jegyek most nem kiegészítik egymást, hanem küzdenek a harmónia és az elegancia rovására. Az is lehet, hogy rossz pillanatban törtem rá. Lecsengése hosszú, kitartó, finom. Másnapra még inkább veszített bájából, a savanyúság csak erősödött. Az első napot tekintve eléri a hat pontot.

Helycsere történt: a Buttler visszaelőzte az Orsolyát.

Az első képet innen vettem.

Címkék: 2006 kóstolás vörös kadarka hatpontos eger orsolya hétpontos gróf buttler 2007

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr292316714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szulfit 2010.09.23. 07:32:30

Szívemből szóltál, pont pár hete kotortam elő a maradék készletemet ebből a két kadarkából. Sajnos az Orsolya kicsit veszített a kezdeti bájából(ezzel együtt jó bor és az értő vendégek percek alatt megitták). A Buttler egyszerűen fantasztikus, három palackot is megittunk belőle az elmúlt két hétben, az egyiket 3 napig kóstolgattuk, nagy bor, nehéz betelni vele, fáradásnak semmi jele (a 05-ös viszonylag gyorsan szétesett).

kukko 2010.09.23. 07:39:54

A Buttler 2006-os kadarkája nekem is nagyon bejött! Nem véletlenül kapott a tavaly 2 szavazatot is az év vörösbora címért folytatott versenyben. ;)

alföldimerlot 2010.09.23. 09:37:05

Annak idején kaptam ezért "friendly fire"-t is a pofámra: alkoholista.blog.hu/2009/07/28/best_of_kadarka Én is két hete kóstoltam őket újra. Mindkét bort nagy öröm inni. A Buttler komolyabb, bár van egy kis acetonos mocorgás benne, az Orsolyában fel-fel visítanak a savak, és a korty nem éppen sűrűszövésű. A kadarkában nagy fantázia van, csak legyen borász, aki ki tudja belőle hozni (és esőmentes augusztus-szeptember).

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.09.23. 10:09:06

nekem is hasonlók a tapasztalataim a két borral. De hát két teljesen más kadarkáról van szó. Az egyik komoly, a másik inkább vidám...dehát ebbe a mosolygós gyümölcsösségbe nem lehet nem beleszeretni!! (A címkék is beszédesek valamilyen szinten.) Mindkettő nagy élmény volt számomra is. Jó írás, köszi!!

dalton1 2010.09.23. 13:18:34

Nálam nem cseréltek helyet...:)

villányifehér 2010.09.23. 20:32:39

@alföldimerlot:

Ja ez így lehet.A fotón egy megfelelő klón vagy alaptípus szerepel,az enyém nem ilyen úgyhogy idén nem lesz kadarka....

Sárfehér 2010.09.25. 09:26:30

Sanjnos, mindig kénytelen vagyok elsimerni, hogy a Buttler a legjobb kadarka. Az idei év igazi öröme számomra viszont Bősz Adrián kadarkája. Egyébként Báta Dunára néző dűlői ideálisnak tűnnek a botritiszes borhoz, nagyon remélem, hogy lesz előbb-utóbb kadarka aszúja is.

Sala12 2010.10.25. 13:36:12

A jó hír, hogy szeptemberben kijött a 2008-as Nagy-Egedi Kadarka is a Gróf Buttlertől, sok más borral együtt, mint például Viognier, Portugieser, Chardonnay, Szarkási Bikavér, csak, hogy néhányat említsek. Nagyon szép, komoly borok.
süti beállítások módosítása