Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Megkóstolt a Bordoktor

2011.01.20. 07:30 - alföldi merlot

Chris Kissack, a Bordoktor azt mondja, hogy szeretné Magyarország borait jobban megismerni. A vágy azután ébredt benne, hogy egy cambridge-i borkereskedés súlyos magyar mintával dobta meg. A kereskedők, Jason Cozzi és David Jenkins szerényen arra törnek, hogy „újrafogalmazzák a minőségi borok világát”, és ehhez a fülkeforradalomhoz három ország boraira építenek: Franciaország, Olaszország és Magyarország. Lelkesedésük mértékét jól tükrözi, hogy egyikük verset költött Tokaj tiszteletére „In Tokaj we Trust” címmel. Valószínűleg a Bordoktort is ők látták el borországinformációval, mindenesetre a Magyarországról írt ismertetés tiszteletreméltóan alapos és terjedelmes.
 
Olvasóink között bizonyára akadnak majd olyan szőrösszívűek, akik egy-két megfogalmazást naivnak találnak, de szerintem örüljünk, hogy dicsérnek. Én két érdekes megállapítást emelek ki:
 
„A szomjas magyarok felismervén, hogy milyen minőség áll közvetlenül a rendelkezésükre, maguk isszák meg a helyi borokat. Nem nagyon törik magukat, hogy exportáljanak, ezért külföldön a boraik többsége nehezen beszerezhető, és amikor némelyik mégis átlépi a határt, a hazai kereslet nagysága gyakran magas árakban tükröződik.”  

„Villány és Szekszárd egyaránt vörösboros vidék. Ez az a terület, ahol Magyarország borai a leginkább meglepetést okozhatnak; mindkét vidék borai erőteljesek, bársonyosak, mégis frissek, és vonzó egyensúlyt mutatnak. (…) Első pillantásra a sok bordeaux-i fajta dominanciája aggasztónak tűnt; vajon nem újabb leveses, túlbarrikolt, „nemzetközi” kultbor próbálkozások lesznek? Szerencsére, a valóságtól mi sem állhat távolabb. Kétségtelen, hogy jónéhányukba bőven jutott alkohol, nem egyszer 15 százalék, sőt az egyik házasításban 16. Ám kóstolva a borok túlnyomó többsége ezt jól leplezi, az arányos, túlzásmentes gyümölcsösség, a jó savak és a korty frissessége elfedi az alkoholt, és az élénkségüknek és egyensúlyuknak köszönhetően nagyon élvezetesek.”

Lehet vitatkozni/helyeselni.

A Bordoktor által kóstolt borok, pontszámokkal és árakkal (aki bírja a nyelvet, feltétlenül kattintson az eredeti posztra, mert szokatlanul tartalmas értékeléseket olvashat):

Demeter Zoltán Tokaji Lapis Grand Cru Furmint 2008: 17.5+/20 (£34.50)
Demeter Zoltán Tokaji Szerelmi Grand Cru Hárslevelü 2008: 18/20 (£34.50)
Tiffán Ede Villány Cuvée Carissimae 2007: 16.5+/20 (£35)
Tiffán Ede Villány Grande Selection 2006: 18+/20 (£65)
Gere Attila Villány Kopár 2007: 17+/20 (£36)
Gere Attila Villány Solus Merlot 2007: 18+/20 (£49)
Weninger Gere Villány Cabernet Franc Selection 2007: 17.5+/20 (£32)
Takler Ferenc Szekszárd Bikavér 2006: 17/20 (£19.99)
Takler Ferenc Szekszárd Syrah Reserve 2007: 16+/20 (£45)
Heimann Zoltán Szekszárd Barbar 2006: 17.5+/20 (£26.99)
Heimann Zoltán Szekszárd Franciscus 2007: 17.5+/20 (£23.99)
Légli Ottó Balatonboglár Gesztenyés Late Harvest Riesling 2007: 17+/20 (£21.99)

Összehasonlításképpen néhány Chris Kissack-pontszám egy-két nemzetközileg magasan jegyzett borról:
Domaine Huet Vouvray Le Haut Lieu Demi-Sec 2008: 18.5+/20
Dr Loosen Ürziger Würzgarten Riesling Auslese 2007: 17-17.5+/20
Bründlmayer Grüner Veltliner Ried Lamm 2004: 18/20
Sassicaia 2004: 17.5-18+/20
Ornellaia (Bolgheri) 2001: 19.5+/20
Chateau Brane-Cantenac (Margaux) 2005: 17-17.5+/20
Chateau Haut-Brion (Pessac-Léognan) 2006: 18+/20
Chateau Margaux (Margaux) 2006: 18+/20
Chateau Margaux (Margaux) 2005: 19.5+/20

És végül álljon itt a kortárs borlíra már beharangozott zsenge hajtása:

In Tokaj we Trust
Mother of rock, she shines a light,
Open your heart, open your eyes,
Can you hear the whispers of joyful Spirits?
Their life and soul captures my mind,
I feel their guidance and find their trail,
I am not alone, the wisdoms, the courage and the toil,
We travel together and tread the path,
We build the bread of life once more.
My eternal guide is alive, the message is clear:
Nature and man, together they entwine,
And receive the glory of yester year,
Love is life and the nectar we desire.

Címkék: híradó szekszárd tokaj villány takler heimann tiffán gere demeter zoltán bordoktor wine doctor

35 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr752599421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.01.20. 08:32:58

Mindenképp örvendetes hír.
Szeretem az írásait,leírásait. Alaposak, részletesek.
Általánosságban az értékeléseit is megbízhatónak tartom.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.01.20. 08:41:15

A bordoki kapott egy 140 ezer forintos csomagot ingyen. Nem rossz :)

Bennem két kérdés merül fel.

1. Mennyire befolyásolja a borivó értékítéletét (akár pozitív akár negatív irányban) az, hogy a havi keresetének hány százalékát fizetett ki egy palack borért?

2. Össze tudna-e rakni valaki egy olyan 12-es sort ennek a szép összegnek a feléből-harmadából, úgy, hogy a pontszámok ne csökkenjenek?

2011.01.20. 08:47:27

no, örülök, hogy a villányi/szekszárdi nagyok jól szerepeltek külföldiában is. bonkowski véleménye egy, ez meg itt egy másik, így van jól. kár, hogy somló nem került bele a csomagba, de így legalább lehet készülni a folytatásra.. :)

2011.01.20. 08:57:12

@BZoltan: 2. tegyük fel, hogy igen. mi következik ebből?

zoli 2011.01.20. 09:50:44

@Parci: Nekem is ez jutott eszembe, most akkor melyiküknek higgyek?

"vajon nem újabb leveses, túlbarrikolt, „nemzetközi” kultbor próbálkozások lesznek?"
-ezzel kapcsolatban - és most messze nem csak az unalmas villányozásra gondolok - nekem viszont egyre inkább kezdenek aggályaim lenni. Eltelt 20 év és én még mindig nem látom tán egyetlenegy borvidékünknél se, hogy betévedt volna abba az utcába, amin majd járni szeretne. A fajta-, technológiai és stílusbeli káosz, meddő hitviták közepette nemigen látom, hogy tisztulna a kép. Korábban hittem, hogy a jó példák követőkre találnak és szép lassan a többiek is elindulnak utánuk, ehhez képest nem csak a tömegszart és a minőséget termelők között feszül ellentét, hanem a minőséget célként kitűzők is képtelenek az együttműködésre, a minimális konszenzusra. Ha viszont önerőből nincs előrelépés, az végzetes, hiszen a mindenkori vezetés eddig nagyszerűen példázta, hogy inkább csak a gáncsvetés és az élet megnehezítése az, amit az ágazatnak nyújtani tud. Ezidő alatt a termőterületünk cirka a 2/3-adára csökkent(mennyi lesz 40 év múlva?), a háztáji gazdálkodás, apró termelői borkimérések, a pinceszer, mint életforma a szemünk láttára hal ki.
Szóval, mire a sok apró ilyen rácsodálkozás után valóban érdeklődés tárgyai lennének Magyarország borai, félő, hogy csak a romok maradnak, tetejükön egy-egy látványpincészettel mutatóba. Tokaj-himnusz helyett írhatnak szép halotti beszédet. Tudom, a rinyálás is rohadt unalmas, csak egyre kevesebb olyan dolgot látok, ami akár hosszútávú bizakodásra okot adhatna...

2011.01.20. 10:05:56

@zoli: "Eltelt 20 év és én még mindig nem látom tán egyetlenegy borvidékünknél se, hogy betévedt volna abba az utcába, amin majd járni szeretne."

20 év nem is olyan sok, szerintem, illetve a következő (fiatal) borászgenerációnál azért érződik a különbség. szélesebb a merítésük, jártak/járnak külföldre, nyitottabbak stb. (nyilván ez így baromira általánosító, de nem tudom jobban megfogalmazni)

nézzük meg, hogy mi lesz 100 év múlva. :D

"...nem csak a tömegszart és a minőséget termelők között feszül ellentét, hanem a minőséget célként kitűzők is képtelenek az együttműködésre, a minimális konszenzusra."

ez sajnos (pár keménykezű király uralkodása alatti időt leszámítva) tényleg népbetegség. egyszerűen nem gondolkodunk közösségben, nincs közösségi felelősség stb. attól tartok, igazán nem is volt soha, és ami engem illet, ez az egyetlen és legnagyobb bajom piciny hazánkkal.

"Ha viszont önerőből nincs előrelépés, az végzetes, hiszen a mindenkori vezetés eddig nagyszerűen példázta, hogy inkább csak a gáncsvetés és az élet megnehezítése az, amit az ágazatnak nyújtani tud."

ugyanazt csinálják, mint amit akkor csináltak, amikor még nem voltak vezetők. nem gondolkodnak az "én"-nél tovább.

"Ezidő alatt a termőterületünk cirka a 2/3-adára csökkent(mennyi lesz 40 év múlva?)"

ha jól tudom, mostanában futnak ki a kivágási támogatások, így talán megáll a csökkenés, vagy legalábbis csökken az üteme.

"a háztáji gazdálkodás, apró termelői borkimérések, a pinceszer, mint életforma a szemünk láttára hal ki."

ez így van. :(

ugyanakkor sok lelkes termelő van, aki épp most vágott bele a kompromisszumot nem tűrő, iszonyatos munkával járó, csak elismerésre méltó borászkodásba. oké, hogy egyelőre a fő piac nem róluk szól (nem is fog soha), de a lényeg, hogy vannak, egyre többen vannak, mi pedig tudunk róluk, szeretjük a boraikat és őket is. a varga gyerekek már rég a jachtjukon isszák koktélokat, miközben ők vért izzadnak a szőlőben, de ha elég elszántak, lépésről-lépésre építkeznek, nem vállalják anyagilag túl magukat, valamint nem csökken a lelkesedés, akkor abból csak valami nagyon jó sülhet ki. nagyon, nagyon jó.

optimista pesszimista vagyok. :)

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.01.20. 10:09:17

@zoli: milyen együttműködésre gondolsz a minőségi bortermelők között?

Szerintem azért erre van példa: Mátrai Tőkéstársak (most más nevük lett) Jásdy-Tamás pincs együtt blogolása, Szentesi József ténykedése...

És olyanokat is ismerek, akik nudli kis semmi hobbiborászokat segítik oltóvesszővel, technológiai tanácsokkal... vagy éppen olyanokat, akik közzé teszik a blogomon az általuk használt technológiát.

Te mit értesz az összefogáson?

alföldimerlot 2011.01.20. 10:13:18

Szerintem nehéz olyan területet fölmutatni, ahol akkora volt a fejlődés az elmúlt húsz évben Magyarországon, mint a borászatban.

Kénporos 2011.01.20. 10:23:58

@BZoltan:
1.
Annyira befolyásolja, mint minden borbírálót, újságírót. 95 %- ban azt bírálják, amit a termelő/kereskedő beküld. Nagy vonalakban az autós folyóiratokra emlékezetet. De ez miért pont most kérdés már megint?
2.
Miért is? Ezért a vételárért a borfogyasztóknak ajánlott borokat mutatnak be. Ha el tudják adni, akkor miért kellene a feléből/ harmadából ezt a minőséget eladni? De ha már megkérdezted, akkor érdekelne harmadáron mit javasolnál ebben a kategóriában. Gondolom nem költői kérdés volt! Lapul pár biztos tipp a billentyűzetedben :)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.01.20. 10:31:04

@Parci: Ha igen :) akkor annak nagyon kell örülni és meg kell próbálni világgá kürtölni, hogy nem csak a drága magyar borok a jók.

@Kénporos:
1. Szerintem ez mindig fontos. Én személy szerint lényegesen hitelesebbnek tartom azon fogyasztók véleményét akik kifizették a bor árát amit isznak és amiről nyilatkoznak.

2. Nem, valóban nem költői kérdés volt. De tényleg kérdés volt és nem provokáció. Szerintem az a konstruktív hozzáállás, hogy egyre jobb hiteles minőséget keresünk egyre jobb fogyasztói áron. Polcon porosodásra nem kunszt nagy bort csinálni.

zoli 2011.01.20. 10:46:45

@RAMBO: mondjuk első körben egy közösen megfogalmazott borvidéki szabályozásra, termőhelyklasszifikációra, termelési irányzatokra és egy istenesen megnyirbált "ajánlott fajták" körére. Nézd meg Tokajt, te tudod követni mi is most helyzet, mi van egyáltalán ratifikálva?
Amiket példaként írsz, jók csak az egészet tekintve láthatatlan apró részsikerek.

@alföldimerlot: ez fogyasztói szemszögből nézve igaz, valóban hatalmasat ugrott a bor minősége, de összességében a bor azt a társadalmi szerepkörét egyre inkább elveszti, amit még az átkos végefelé is betöltött. A borfogyasztás elválik a mindennapjainktól. Láttam nemrég egy térképet, amin a párlativó, borivó meg mittudomén még milyen népeket jelölték. Mi borivóknak számítottunk, ami megtisztelő, de sztem már nem igaz, a bor egy a sok (ócska) alkoholos ital közül. A másik az, hogy nemigen látom, hogy a (minőségi) szőlőtermesztés/borkészítés kellőképpen megbecsült vagy kifizetődő lenne. Nagyon sokan vannak vékony jégen, ami recseg-ropog alattuk, a túlélésről szólnak a mindennapok. Senkit ne tévesszen meg az a néhány látszólagos sikersztori, sztem még azon termelők javarésze is alig győzi törleszteni a hiteleit. Szóval konkrétan azon hisztizek, hogy nemigen látom, mitől lenne, lehetne jobb...

arlequin 2011.01.20. 10:51:55

a verset nem fordíjja le valaki?
lehet a magyar szebb lenne... ;-)

Kénporos 2011.01.20. 12:00:27

@BZoltan:
1. Természetesen fontos. Elég messze mutató kérdés, szerintem a cikk nem erről szólt. Sajnos a szaksajtó, s a borversenyek is így működnek. Ezért nem kell feltétel nélkül elfogadni a leírtakat. Ha valahol kilóg a lóláb, akkor konkrétan kellene a kritikát megfogalmazni, nem egy általános eljárást adott esetre kifogásolni. Majd ha a bolti polcról veszi le a szaksajtó a borokat, akkor jogos a felvetés.
De hol van ilyen napjainkban? Fehér holló.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.01.20. 12:23:24

@Kénporos: A cikk tényleg nem erről szól, de nem tudom nem észrevenni, hogy esetünkben tényleg egy 140 ezer forintos sort kóstolt és véleményezett az úr.

Hogy a szaksajtó és a versenyek így működnek. Ha cinikus lennék visszakérdeznék, hogy miért, talán működik?
Mint a borsajtó/versenyeredmények egyszeri fogyasztójának nehéz egy borleírásból/versenyeredményből megtudnom hogy bértollnokosodásról, termelői/kereskedői marketingakcióról van szó vagy valódi terméktesztről. Ha egy bor esetében érdekel, hogy milyen technológiával, szemlélettel készült, akkor egy borsajtós megjelenésről is tudni szeretném, hogy pontosan mi is van mögötte.

Sosem titkoltam, hogy ebben látom a közösségi média (blogok, fórumok, borklubok) jelentőségét. Ha tudom, hogy a bor amiről beszélnek tényleg a polcról, a pénztáron keresztül jutott el egy borivó poharába az nekem mindig hitelesebb lesz.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.01.20. 12:26:30

Ellenallhatatlanul haladunk a vilaghir fele. Helyes.

@zoli: Nem rinyalas ez, ertelmes gondolatok relevans emberektol, koszi hogy megosztod. Lenyeges resze ez az alkesznek.

fugu 2011.01.20. 12:32:23

@BZoltan: 1. Amikor kóstolok, elemzéskor az utolsó kérdésem mindig az árra vonatkozik. Azzal lesz teljes a kép a kortyról. Szerintem egy profi szakembernek, egy megmondónak is képbe kell lenni az árról, még ha ingyen is kapta a mintát.
Amúgy én örülök az olvasottaknak, egyszer csak elindul valami, bár nem az export fogja megoldani a hazai borászatok problémáit.
Kíváncsian várom a Doki további tapasztalatait.
(Amúgy én a pontok miatt nem szállnék heves vitába.)

Jenyei 2011.01.20. 12:44:31

@zoli: "A másik az, hogy nemigen látom, hogy a (minőségi) szőlőtermesztés/borkészítés kellőképpen megbecsült vagy kifizetődő lenne."
Ugyanakkor folyamatos a kritika, hogy általában (túl) drágák a magyar minőségi borok. Mi akkor a kiút?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.01.20. 12:52:28

@fugu: A pontok mint mindig szubjektívek, így vitatni értelmetlen is lenne.

Nagyon más tudni egy bor árát és kifizetni azt. Az értékelésben mind pozitív, mind pedig negatív irányban is tudja befolyásolni az embert maga a tény hogy fizetett és a napi betevőjéhez viszonyítva mennyit fizetett az ember egy borért.

Pszichológiai jelenség, hogy az amiért áldozatot hozol azt alapvetően szeretni akarod. De az is tény, hogy bizonyos helyzetekben és emberekben az áldozat mértéke növeli az elvárást. A kérdés az, hogy az esetleges kognitív disszonanciát kompenzálva felértékeli az ember a bort, vagy inkább előhozza a lázadó kritikust. Ez alkat, helyzet, tapasztalat és egy sor előzmény függvénye.

Az biztos, hogy minden teszt és kritika annál hitelesebb minél jobban szimulálta a valós fogyasztói helyzetet. Ugyanez érvényes a versenyekre is.

Ted Striker 2011.01.20. 13:14:11

@arlequin:

Bizalom,Tokaj-beléd helyezve

Szikla-dajka, fényoszlopként mered
Tárd ki szíved, nyisd nagyra szemed
Hallod-e az örömteli nedűk halk szavát
Éltük,lelkük ülteti gondolatának magját
Érzem, ahogy ráterel a megtalált útra
Bölcsesség, bátorság, megannyi erőfeszítés
– nem egyedül fut a túra
Együtt utazunk, koptatjuk a föld havát
Élvezettel sütjük ki kenyerünk javát.
Örökfényű fáklyaláng kristályként világít:
Ember és természet összefon és kitágít.
Glóriát bont a tavalyi esztendő násza
Az élet pusztán szerelem: s nektár annak vágya.

arlequin 2011.01.20. 13:17:01

na látom senki.

összeütöttem ezt a kis méltatlanságot:

Bízunk Tokajban

Köveknek anyja, világot ragyog,
Tárd ki szíved, nyisd ki szemed,
Hallod-e a suttogó vidám szellemeket?
Életük s lelkük rabul ejti elmém,
Útmutatásuk érzem s nyomukat meglelem,
Nem vagyok magam, a bölcselmek, a bátorság és a vesződés,
Együtt utazunk és tapossuk az ösvényt,
Újra megépítjük az élet kenyerét.
Örök vezetőm eleven, az üzenet világos:
Természet és ember, egymásba fonódunk,
És magunkhoz vesszük tavalyév dicsfényét,
A szerelem élet s a nektár, amire vágyunk.

p.s.: kritikát elfogadunk

arlequin 2011.01.20. 13:22:33

@Ted Striker: brávó! nem is merem magam kollegának nevezni. az is igaz, hogy egy pohárnyi ihlet se volt a közelbe.

engem mindig rabul ejt a szöveghűség ;-(

na akkor fordítsd vissza a tiéd angolra és mehet a feladónak ;-)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.01.20. 13:38:28

Nagyon jó, örvendjünk, Bordokinak legyen hála. Fontos dolog ez, bár lenne folytatása. Ide kellene hívni vállalva a guidance-ot. Vki ezt valószerűnek ítéli?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.01.20. 13:47:43

A CJ-nál érdekes Kaló Imre "coming soon"-ként van listázva. Imre NEM fog bort árulni, 1 hónapja jártam nála, rákérdeztem, teljesen erőteljesen fogalmazott. Érdekes.

zoli 2011.01.20. 14:07:56

@Jenyei: Mi a kiút? Nem vagyok vátesz.
A muránói kristálycsillárok és a buddhás szivarszoba árát valahogyan ki kell termelni...
Ott lehet túlárazottan eladni borokat, akármit, ahol az embereknek nincsen reális értékítéletük, ebből fakadóan a valóban értékes, egyedi dolgok sincsenek a helyükön kezelve. Az a szomorú, hogy az ország szinte bármely pontján (a Tiszántúlt leszámítva talán, de ebben se vagyok biztos) találni úgy 30 kilométeres körzetben kifizethető, jó bort. Egyedül az igénytelenség és lustaság a gátja annak, hogy ezeket igyuk és ezekkel legyenek tele a kocsmák.

Ted Striker 2011.01.20. 14:12:35

@arlequin: köszi, a Tiéd se rossz, én nem igazán ferdíteném vissza angolra: pedig az lenne ám az igazi Tokaji Fordítás :-)

arlequin 2011.01.20. 14:39:57

@Ted Striker: ;-D
Tokaji Fordítás!
nagyon tetszik.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.01.20. 17:01:32

Szerintem tipikusan magyar dolog, hogy itt fanyalognak sokan az árakon. Nagy siker, hogy ilyesmiket írnak rólunk, nagy eredmény ez. Hogy milyan borokról? Ugyan, kit érdekel! Akármennyire nem vagyok Tiffán és Gere rajongó, együtt örülök velük.

Tudjátok, örüljünk annak, hogy a pohár félig tele van és ne azon bánkódjunk, hogy félig még üres!

Jenyei 2011.01.20. 18:42:31

@Ted Striker: hát igen, a Fordítás komolyabb mint, az egyszerű Máslás :)

fugu 2011.01.20. 19:34:26

@BZoltan: A pontokat én egymáshoz képest értékeltem.
Tetszik, amit írtál, egyet is értek vele! Amúgy meg én egy "valós fogyasztói helyzet" vagyok, amikor kóstolok. Mert utána néha vásárlok is, és utána már a pénzemért iszom, amit megkedveltem. Stimmel a leírásod, mert utána elvárom újra a megismeréskori élményt, ami másodjára nem mindig adatik meg. A bor már csak ilyen.

Kölpény 2011.01.20. 22:24:48

@zoli: A kiút mindenki előtt nyitva áll. Elméletben. A gyakorlatban viszont egy egész közösség értékrendje kellene, hogy feltöltődjön tartalommal, többek között hitbéli, kultúra, alkotásvágy, tudatosság, és a jóhoz való ragazkogás tekintetében. "De még minden nép a salyát sírját ássa", aközben a látszólagos uralmát ma még gyakorló életellenes figurák seregei mindent bevetnek annak érdekében, hogy mi innen ne tudjunk talpa állni. De tévedtek.

Nehéz időket élünk nagyon sokan, de tudjuk, hogy miért dolgozunk, és egyre többen gyűjtünk erőt magunknak ahhoz, hogy végre a teremtéshez méltó életet élhessünk majd egyszer.
Tisztulunk és alkotunk, miközben a tekintetünk már nem a távoli elérhetetlen, nekünk tulajdonképpen nem is fontos dolgok felé fordul, hanem lehunyt szemmel érezzük a bennünket körülvevők szeretetét, köztük értve az élőt és nem élőt,az ellenséget és a barátot, az élőt és a "csak" létezőt. Visszatalálunk, és megnyugszunk. A délibokat már inkább csak megmosolyogjuk, mint ócska trükköket. Ha ennyi volt, az is szép volt. Félnünk nem kell, mert a pók által font fonálon is végig tudunk menetelni, hisz nem az ördög teremtette ezt a világot.

Fiskális 2011.01.21. 11:56:05

@Kölpény: Ez is vers volt, még ha nincs is rímbe szedve. Bizony.

Sákif za morro? 2011.01.24. 12:00:48

„In Tokaj we Trust” Nem tudom, ezután nekem nem tűnik túl hitelesnek. Véleményem szerint Villány, Balaton-felvidék, Eger sokkal érdekesebb borokkal büszkélkedhet mint Tokaj. Természetesen Tokajnak is megvan a helye a borkultúrában, de korántsem olyan tekintélyes mint a felsorolt vidékek.

pecz 2011.05.07. 19:44:22

Te Ben (Zinkoot)!

Te még nagyon fiatal (és borivásban tapasztalatlan lehetsz)! Majd leszel te még Tokaj rajongó, ahogy öregszel, tapasztalsz.
süti beállítások módosítása