Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Hovatovább olaszrizling?

Második kör: kedvencek

2011.02.02. 06:00 - palack

Szusszanás után érkeztek a kedvenc rizlingek, emeltük a téteket. Itt már a dűlős vagy régebbi évjáratú borokat töltötték a poharakba, és a várakozásnak megfelelően még az első körnél is jobb borokat kóstolhattunk. Tizennégy olaszrizling következik.

Dénes Tibor (Ság-hegy) 2008
Köves, pincefalas, körtés illat. Szájban a hordó dominál, ami ráadásul nem szép. Kevés gyümölcs is van mellette, összességében igen szigorú bor. Ez 4 pont nem olyan szigorúan.

Laposa Somlai Rizling (Somló) 2008
Édeskés hangulatú illat kavicsokkal és körtelével, némi szénássággal és virágokkal. Szájban gyümölcsös, friss és vegetális. A mélységet hiányoltam belőle, ezért 5 pont maradt.

Gál Lajos Kántortag (Egerszólát) 2008
Krémes, körtés, fahangsúlyos illat. Kóstolva határozottan édes érzetű, de jó tartása van. A szép hordó itt is előtérben van. Egy kis vibrálás, izgalom nagyon jót tenne neki, azzal 5-6 pontnál is magasabbra juthatna.

Figula Arácsi (Balatonfüred) 2009
Tiszta, krétás, szőlővirágos illat. Élénk, de valahogy mégsem túl magas szerkezet, izgalmas korty kissé kusza savakkal, nem éppen szokványos zamatokkal. Mindenképp meg kellene alaposabban is vizsgálni, futólag 6 vagy 7 pont.

Figula Sziléniusz (Balatonfüred) 2007
Sauvignon blanc és négyéves kishordó egészíti ki az olaszrizlinget. Füves, mézes, körtés, friss és egyben mély illat határozott sziklássággal. Szájban édesebb, mint az orrban ígérte, lehengerlő a korty, a túlérettség uralkodik benne. Így 6 pont alá.

Légli Banyászó (Szőlősgyörök) 2007
Érett, gazdag, mazsolás illat. Kóstolva ehhez képest nagyon száraz, a botritisz csíp benne kissé. Túlérettség és dübörgő lendület bírkózik benne, de nem jutnak dűlőre. Nagy, de nem elég rétegzett ahhoz, hogy 5-6 pontnál magasabbra tegyem.

Nyári Ödön késői szüret (Szentgyörgy-hegy) 2007
Mazsolás, cukorkás, kissé technokolos illat. Szájban nem tudja merre menjen: egyszerre édes és keserű. Nálam nem ez a jó írány: 4 pont csak.

Györgykovács (Somló) 2004
Köves, krémes, teás, nem túl hízelgő illat. Kóstolva is rendkívül szikár, kiváló struktúrával, viszont nagyon hiányoznak belőle a színek. Szürke 5 pont sajnos.

Szászi Pince (Szentgyörgy-hegy) 2006
Virágos, banános, ananászos, körtés illat. A korty telt, élő, finom és gazdag. Könnyen érthető, de egyáltalán nem buta. Nem kell vájtnyelvűnek lenni ahhoz, hogy értékelni tudjuk, de ez nálam egyáltalán nem jelent rossz pontot. Inkább erős 6-ot, talán súrolja a 7-et is.

Jásdi Siralomvágó (Csopak) 2008
Tiszta, virágos, szinte visszafogott illat. Szájban okosan robbanó gazdagság, finom, szépen csiszolt savak, kiváló hordó és sok izgalmas egyéb réteg. A korty végén az alkohol és a fa csipkedni kezd. Őt is meg kellene alaposabban vizsgálni, ennyiből 7 pontra tippeltem.

St.Andrea (Egerszólát) 2005
Fáradt, gombás, szottyadt körtés, mézes illat. Szájban száraz, nagyon egysíkúvá vált, elillantak a gyümölcsök belőle, a savak nélkülük viszont húzóssá váltak. Megöregedett és nem szépen, gyenge 4 pontnál nem több.

St. Andrea (Egerszólát) 2003
Pincefalas, savanykás, enyhén virágos illat. Szépen érett, de élő korty, jó savakkal és egyáltalán nem szokványos ásványossággal. Sokkal jobb az előzőnél. Tekintélyes 5 és 6 pont között van.

Spiegelberg (Somló) 2003
Gyümölcsös, köves, érett, de egyáltalán nem öreg illat. Ásványos, szikár, igazi somlóias gazdagság, rétegzettség a kortyban. Erős 6 pont, szívesen megvizsgálnám alaposabban.

Bott Frigyes Olaszrizling Aszú (Muzsla) 2008
Aszalt gyümölcsök és csonthéjasok áradnak illatában. A korty is felnő a várakozáshoz, gazdag, finom, krémes és elegáns. Erős 6 pont és lehet, hogy még keveset mondtam.

Volt a találkozónak egy elméleti, beszélgetős célkitűzése is: elhangzottak érdekes gondolatok, vélemények, a közös nevező azonban nem számolódott ki igazán. Az olaszrizling a legelterjedtebb fehér fajtánk, rá kellene építkeznünk belföldön és külföldön egyaránt. Az egyik fő téma a - már nálunk is sokszor előkerült - diverzitás kontra egységes koncepció vita volt a szőlőfajtára adaptálva. Hiszen ahány borász ült az asztaloknál, szinte annyiféle elképzelés, művelésmód, technológia, stb. alakította a borokat. Az egységes koncepció hiányát lehet problémának, és lehet erénynek is tartani; lehet siettetni az egységesítést, és lehet azt mondani, hogy idővel majd kialakul az is.

Szerintem, ma ott tartunk (és nem is biztos, hogy ebben nagyon tovább kell lépnünk), hogy egységes koncepciónak bőven elég a minőség. Ennek meghatározását azonban nem mindegy, hogy kire bízzuk. Én, ha borász lennék, és még arra is maradna energiám, hogy ilyeneken törjem a fejem, akkor biztos nem várnék a minisztériumra, de még a hegyközségre sem. Túl sokan vannak ezeken a helyeken olyanok, akik nagyon mást gondolnak a minőségről, mint én. Inkább összefognék azokkal, akik hasonlóképp gondolkoznak, akikkel tudunk egy közös szabályrendszert alkotni, amit egyikünknek sem probléma betartani. Hiszen ezek a szabályok nekünk maguktól értetődőek, nem kényszer őket betartani. A világbékét elérni elég reménytelen vállalkozásnak tűnhet, a szomszéddal jóban lenni viszont, már inkább rajtunk múlik, hogy sikerül-e.

Ha lenne olaszrizlingem, akkor talán egy olaszrizling céhet próbálnék összehozni, a legjobb rizlinges gazdákkal, közös minőségi kódexszel, közös belföldi és külföldi marketinggel. Lenne egy jó kis logónk, amit ki lehet tenni a boroscimkére, közös kóstolóink bel- és külföldön, színes prospektusunk a tagokról. Nem újdonságok ezek: külföldön, de még itthon is vannak hasonló kezdeményezések, csak egyszer már egy ilyet végig kellene csinálnunk nekünk is. Nemcsak egy pályázat erejéig, hanem évekig. Folyamatosan, kitartóan.

A képeket innen és innen vettem.

Címkék: olaszrizling györgykovács jásdi st. andrea figula laposa hollóvár légli gál lajos bott frigyes szászi nyári ödön spiegelberg dénes hegybirtok

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr312624117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.02.02. 11:55:19

A kedvencek státuszhoz képest nem borult fel a pontzsák, úgy látom (de ez egyáltalán nem probléma, inkább csak egy megfigyelés részemről).

Vagy csak Palacknak nem pont ezek a kedvencei.

Ezekkel a minőségi klubokkal meg céhekkel az a baj, amennyiben gyors eredmény elérése lenne a cél, hogy lassan tudnak hitelességet nyerni, ellenben könnyen hígulnak. Szóval a minőségi termelők megléte mindenképp fontos tényező, amire szintén várni kellett, de úgy érzem, hogy innen még további munka és várakozás vezet a hitelességhez. Hacsak nem tudják jól lekezelni a klubtagság szigorú problémáját egymás közt a népek...
Hát, szurkolunk.

dalton1 2011.02.02. 12:19:56

A végkövetkeztetéssel egyet értek, jó ötlet és még jobb lenne ha komolyan vennék mind az érintett borászok, mind a fogyasztók, az meg egyenesen a legjobb lenne ha ez megvalósulna...

A '07-es Banyászó és a '06-os Szászi SzGy-hegyi nálam két nagy favorit...min. 7 pont körül...bár palack is kiemelte még az előző cikkben hogy a pontok most nem mérvadóak...

Figula Arácsit hol mérik? Nem találok beszerezhetőséget...illetve a Dénest...

exian · http://csabatanya.blogspot.com/ 2011.02.02. 16:33:45

A Figula beszerezhetősége engem is érdekelne Pécs környékén...

sandorka00 2011.02.02. 19:40:55

és ha ma este még nem tudnám, hogy igyak-e, megtudom rá hamar a választ:

igyakemaeste.eu

Derékhegy · http://www.derekhegy.hu 2011.02.02. 19:55:45

Én magam is az olaszrizling kóstolókat várom általában a legjobban. (apróság ugyan, de a Banyászó biztos nem balatongyöröki, inkább Szőlősgyörök vagy hasonló)

palack 2011.02.02. 21:01:34

@dalton1: Arácsit lehet, hogy csak a pincénél kapni. Nincs sok belőle, úgy emlékszem.
@Derékhegy: Igazad van, javítottam. Köszönöm.

Türkménbasi 2011.02.04. 15:59:44

Köszönet a leírásokért, jegyzeteltem erősen.:-)

Vajon a csopaki Tamás Pince miért nem volt jelen?

e_easy 2011.02.04. 16:54:17

@Türkménbasi: Jasdi ennyit irt errol: "Sajnos Ervin nem ért haza otthonról"
süti beállítások módosítása