Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Knock on wood

2011.02.09. 08:00 - alföldi merlot

Én már régen megkötöttem a békémet a St. Andrea-borokkal, érdeklődő ismerőseim számára szabvány tipp, ajándékvásárláskor biztos pont: ezt a stílust és minőséget szinte bárki értékelni tudja, mégsem snassz. Az elmúlt évek grafikus bacchanáliája után a címkék újra tisztulnak, a nevek zsugorodnak, az árak nem nőnek, és mintha a tölgyerdőből is kifelé tartanának. A tartozik oldalhoz tartozik, hogy a nagy ígéretnek gondolt 2006-os pinot-k csúnyán megkeseredtek, a fehérek bágyadt töketlenségével pedig soha nem tudtam mit kezdeni. Az új évjárattal talán minden jóra fordul.

St. Andrea „Áldás” Egri Bikavér 2008

Az Áldás nálam biztos pont, eddig csak a 2005-ösbe törött bele a borértésem (érdekes módon az volt minden idők legdrágább Áldása: 2007-ben 3600 forintért került piacra). A 2008-as a fajták olvasztótégelye az „Eger Meets Major French Wine Regions” mottó jegyében: a hazai sarokban kékfrankos és menoir, a franciában merlot, cabernet franc, syrah és pinot noir. Kóstolva hál’ istennek távolról sem ilyen karneváli a hangulat, sőt példásan egyneműnek hat (vakon kékfrankosnak tippeltem volna kupicányi syrah-val).

Az illat nem szokványos, nem közönséges, és elég nehezen definiálható; sötét, érdekes, titokzatos. Villanásnyi csipkebogyó, naspolya, fekete szeder, kakaóbab és borsos fűszeresség. Van benne valami cotes-du-rhone-os csábító idegenség. Kóstolva lendületes, sűrű szövésű, kiváló szerkezettel, közepes testtel. Ízben cseresznye és szeder határozott fanyarsággal. Nem édes, nem hordós, az alkotórészek nem kacsintanak ki a képből. Jól elkészített, egyedi stílusú, fölfedezésre csábító bor méltányos áron. Fölfelé nyitott 6 pont. (2950 Ft)

St. Andrea „Akutyafáját” 2008

Személy szerint nagyon hálás vagyok ezért a borért. Finom, jól csúszik, és az ára miatt akár egy étteremben is bevállalható. Jellegre bikavér light: friss, lendületes, borszerű bor. Az Áldáshoz hasonlóan ez is sok lábon áll: kékfrankos, pinot noir, turán, syrah, merlot.

Az illat egyáltalán nem egy 7 eurós boré: árnyalatokban gazdag, szép és mértéktartó. Meggybefőtt, fekete cseresznye, törökméz, köménymag, grafit. Kóstolva közepes test, moderált alkohol, cseresznyés, élénk savak, csipetnyi édesség, némi fiatalos kócosság, aprószemcsés tannin. Itatja magát. Hosszúnak nem mondanám, és a végén bevillan a szentandreás kaprosság, de annyi baj legyen. Masszív 5 pont és best buy. (1850 Ft)

St. Andrea „Örökké” 2008

A St. Andrea fehéreket nem az én ízlésemre szabták, és mivel az Örökké e negédes stílus legmarkánsabb és legdrágább képviselője, félve bontottam. Az új évjárat azonban mintha teljes stílusváltást hozott volna. A körültekintő gonoszság jegyében egy 2008-as Konyári Szárhegyet tettem mellé, de a szerepek fölcserélődtek: az Örökké leckéztette a Szárhegyet (kíméletlenül kiemelte az utóbbi olcsónak ható, általam reduktívnak gyanított vonásait).

Nagy, gyümölcsös, intenzív és csábító illat. Ananász, körtebefőtt, zsírkréta, aszalt sárgabarack. Kóstolva telt, de csöppet sem lomha, kerek, érett savakkal, eleganciát adó fanyarsággal. Zamatos és kiegyensúlyozott. Azt a világot idézi, amit sok évvel ezelőtt a Légli Landordban egyszer látni véltem, aztán soha többé nem találtam. Érzés alapján osztályonfelüli chardonnay adhatja a gerincét. Az elődökkel szemben ez végre nem édes, nem lágy, a finomság mellett is van benne valami acélos tartás. Hosszú, és szárazon hagyja a szájat. Erős 7 pont, mert óvatos vagyok, és nincs igazán tapasztalatom ebben a műfajban. (4400 Ft)

St. Andrea „Csakegyszóval” Egri Pinot Noir 2008

Miután az elmúlt egy-két évben volt szerencsém az első St. Andrea pinot-próbálkozásokat újrakóstolni (’02 és ’03), és rácsodálkoztam a kifinomultságukra, tisztaságukra és törékeny eleganciájukra, övön alul ért a dűlős pinot-k megzápulása. A belépőszintű „birtokpinó” tavalyi kiadása viszont stabil tagja volt a Best Buy-rovatnak (a 2004-es 2006-ban 300 forinttal drágább volt, mint most a 2008-as). 

A szín sem különösebben halvány, az illat pedig egészen fickós a műfaj keretein belül. A hordóindikátor azonnal jelez: az ánizsos, bocskorszíjas, fahéjas mixtúrához csipkebogyós, meggyes, meggymagos színek társulnak. Kóstolva meglehetősen testes, grízes textúrával, tapadós, szolidan rágós tanninnal. A korty eleje édes, aztán a folytatásban savanyít a sav. Ízben határozott gyümölcsösség érvényesül, amihez egy tintás jegy társul, és az összbenyomás a már említett teltséggel és szemcsés textúrával súlyosbítva nem éppen az a tüllcsipkés echte pinot. Amíg nem ellenőriztem, syrah-ra gyanakodtam, de kiderült, hogy 8 százalék kékfrankos színezi(?), fűszerezi(?), vastagítja(?). A fenntartásaim ellenére – melyek többnyire a „porcelánpinó” elváráshorizont felől érkeznek -, ez egy tetszetős, jól elkészített, jó ivású bor. Inkább 6 pont, mint 5. (2650 Ft)

Címkék: hatpontos ötpontos st. andrea eger pinot noir bikavér hétpontos egri 2008 „örökké”

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr42648351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2011.02.09. 10:40:19

Nekem az "Angyal szállt el a város felett" (hülye név, de megjegyeztem), tetszett, én biztos nem tudtam volna vakon kikóstolni belőle, hogy nem burgundi. És ezt nyugodtan lehet sértésnek venni. :)

borkősav 2011.02.09. 11:40:24

Kedeves AM!
Még mindig várom a furmintról írt cikkedben levázolt dolgok kifejtését????
Aki ilyen bátran ír gondolom válaszolni is mer.

alföldimerlot 2011.02.09. 11:52:07

@borkősav: Ne haragudj, nem tudom, mire gondolsz. De ha lehet, akkor ezt a kommentedet vigyed át oda, ahová szerinted tartozik, és ott majd próbálok válaszolni.

Benikuty 2011.02.09. 12:35:18

Lőrincz doktor a nyálas elnevezéseivel bennem mindig egyfajta, bevallom előítéletes gyanakvást váltott ki, de ez a 2008-s Akutyafáját nekem kedvencem, bár sajnos nem lehet a mindennapok bora.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.02.09. 16:33:57

@Benikuty: Jézusom, téged mivel itatnak otthon?

@mistinguett: Szerintem pont ez a marketing benne, pl én is mejegyeztem, mint ahogy valamiért megmaradt az Őrzöm csodálatos álmodat is, bár nem biztos, hogy tudom, hogy melyik bor milyen típusú és melyik dűlőből származik :)

Benikuty 2011.02.09. 19:16:40

@Szomjas Gödény: mert úgy tűnik, gyufalével?:D
Kicsit off, Bussay saját fogyasztására elkülönített fehér küvé, Varga Árpád 2010-s rozé, és sárfehér. Nagyon szarok a mindennapjaim?:)

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.02.09. 22:08:54

@Benikuty: Nem, csak ahogy írtad, hirtelen kíváncsi lettem.
Nálunk az eb nem volt ám ilyen jól tartva!
:)

2011.02.10. 20:45:55

nekem nagy bizodalmam van ezekben a borokban, reménykedem, hogy csak felfelé ívelnek

orient 2011.03.25. 22:30:16

Most próbáltam az "áldás"-t

Hát egyetértek, nagyon jó bor, jóra számítottam de meglepetten jó volt. A te leírásodat csak most találtam utólag, de nem bántam meg a vételt. Egyik legjobb bikavér amit valaha kóstoltam...
süti beállítások módosítása