Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Burgundia 2009/3

2011.02.22. 06:00 - Az Alkoholisták

Az első két részben Wojciech Bonkowski az általános benyomásairól és a viszonylag olcsóbb kategóriák borairól számolt be. A végére maradtak a fajsúlyos besztbájok és az ártól független nagyágyúk.

Premier cru

Ez már a mélyvíz. Több mint 150 premier crut kóstoltam, és rengeteg izgalmas darabot találtam közöttük. Ezekben a borokban megvan minden, ami miatt a vörös burgundit szeretjük: gyümölcs, elegancia, mélység, egyensúly és a termőhely szelleme. Az árak nagy szórást mutatnak: 20-tól 50 euróig terjed a skála. Ezért kettévágtam az ajánlásaimat, az egyikben a kedvező áron kaphatóakat veszem sorra, a másikban az igazi nagyságokat. 

A huszonvalahány fontos vörösboros település számtalan crujét figyelembe véve nehéz általános következtetéseket levonni, de néhány dűlő feltétlenül kiemelkedett, alig maradtak el minőségben a grand cruk mögött: Suchots és Malconsorts Vosne-ban, Les Cras Chambolle-ban, Pruliers Nuits-ben (ez nem meglepetés), és a Rugiens Pommard-ban, ez utóbbi üdítő kivétel a 2009-ben kissé csalódást keltő AOC-n belül. A kiemelkedő minőség és az egyértelmű terroirhűség miatt én ebben az évben a vásárlási keretem nagy részét premier crukre fordítom.

Patrick Landanger Volnay PC Clos des 60 Ouvrées 2009
Még nincs ár. Rácáfol arra a Volnay-sztereotípiára, hogy az itteni borok szertelenek: ez húsos, földes, némileg zord, de közben érvényesül a 2009-esek érzéki, már-már olajos jellege is. Nagyon meggyőző bor.

Domaine Jean-Baptiste Ponsot Rully PC La Fosse 2009 £11
Egyike azon 2009-es burgundiaknak, amelyek minden előzetes várakozást fölülmúlnak. Egy szupermarketes tucatburgundi áráért kristálytiszta, szinte beaujolais-t idéző, eleven és igényes bort kapunk.

Domaine François Lumpp Givry PC Clos Jus 2009 £15
A fenti Givrynél mélyebb és ásványosabb, és megvan benne az a szinte tapintható, ropogós, könnyed elegancia (nem tévesztendő össze a vékonysággal), ami a jó burgundi biztos ismertetőjegye.

Domaine Comte Armand Auxey-Duresses PC 2009 £18
A Comte Armand drágább borainak némelyike az én ízlésemnek már túl érett és lomha volt, ám ez lendületes és életerős, ütős tanninnal. Az auxey-duresses-ek közül az egyik legjobb, amivel eddig találkoztam. Remek vétel.

Domaine Henri Gouges Nuits-Saint-Georges PC Clos des Porrets Saint-Georges 2009 £29
Tovább tart a nevét kisilabizálni, mint megszeretni ezt a ragyogó egyensúlyú bort, amelyben érett gyümölcsösség ötvözödik az ásványokkal. Ezt nevezem elegánsnak!

Domaine du Marquis d’Angerville Volnay PC Clos des Angles 2009 £33
Ezek a borok most nagyon futnak, és ennek megfelelően nagyon drágák. Érett, szinte molett borok, izzadságszag nélkül. Mesésen gyümölcsös.

J. Confuron-Cotetidot Vosne-Romanée PC Les Suchots 2009 £41
Noha árban a kóstolt borok között az olcsóbbik oldalhoz tartozik, számomra ez volt az évjárat bora – és miután a Művelt Alkoholista skáláján 9 pontot adtam rá, nagy örömmel fedeztem fel, hogy az ára sem vészes. Felsőfok ától cettig: koncentrált, tanninos, de mértékkel, érett, királynői alkattal, és közben megvan benne a Confuron-stílusra jellemző nordikus komolyság – ez egy Vosnéban fölöttébb figyelemreméltó.   

Ghislaine Barthod Chambolle-Musigny PC Les Cras 2009 £48
A Barthod alapborát már ajánlottam, ez pedig a legdrágább azok közül, amit elhoztak: ez is légies és elegáns, de határozottan tömörebb epres gyümölcsösséggel. Bámulatosan tiszta.

Domaine Jean-Marie Fourrier Gevrey-Chambertin PC Champeaux Vieilles Vignes 2009 £48
Nagyon precíz aromák és példásan csiszolt tanninok. Afféle super-premier cru; számomra az ár indokoltnak látszik: minden megvan benne, ami a sikerhez szükséges.

Domaine de Courcel Pommard PC Les Rugiens 2009 £48
Ezt a bort J. Confuron-csapat készíti. Finommívű, nehezen megragadható bor, de azért van benne valami öreg tőkés tartás. Nem egészen harmonikus, még időt kér. Ebben az évjáratban, amikor szinte minden kedvencem a Côte de Nuits-ből származik, ez egy fenséges Beaune.

Domaine Anne Gros Vosne-Romanée Les Barreaux 2009 £48
Papíron ez nem premier cru, minőségben azonban majdnem grand cru. Rengeteg gyümölcs, precíz körvonalak, méltó Anne Gros kultikus híréhez.

Sylvain Cathiard Vosne-Romanée PC Aux Malconsorts 2009 £108
A Cathiard-borok irreálisan drágák lettek, és én sem fogok belőlük venni, de nem volna fair emiatt lehagyni őket az év legjobbjainak listájáról. A prímet a fantasztikusan érett gyümölcs viszi, és van benne egy megkapó pünkösdi rózsás jegy, ami engem inkább Chambolle-ra, mint Vosnéra emlékeztet. Nagy bor.

Grand cru

Burgundia legdrágább, legendás borai a legjobb fekvésű területek szűk köréből származnak. Elvileg ezek a borok képviselik a kifinomultság netovábbját. Vannak azonban csalódások, és ha egy 100 eurós bor, nem hozza az elvárásokat egy olyan kitűnő évjáratban, mint 2009, arra nincs mentség. (Persze érdemes észben tartani, hogy ezek a borok hosszabb hordós érlelést igyényelnek, mint a premier cruk). De akadnak köztük olyanok, amelyek már a pályájuk e korai szakaszában is rendkívüli minőséget mutatnak. A borok nagyon drágák – előfordulnak 200 euró felettiek –, de van néhány, ami még befér 70 euró alá. Az ajánlásaim a crème de la crème-re korlátozódnak - álmodozni nem kerül semmibe.

Domaine de la Vougeraie Bonnes-Mares 2009
Ebben az évben lenyűgöző a Vougeraie, nálam stabil helyük van a legjobb tízben. Az árat ugyan még nem hozták nyilvánosságra, de ezt a bort nem szabad kihagyni. Igazából nem sokat tudok róla mondani annyira teljes egész. Az ásványossága felejthetetlen (mivel ritkán kapjuk ilyen zamatos gyümölcsös körítéssel). A Clos de Vougeot majdnem ugyanezt a szintet hozza.

Frédéric Esmonin Mazy-Chambertin 2009 £41
A szerintem kiemelkedő grand cruk közül ez volt a legolcsóbb: elsőre eléggé masszív bor, aztán kibomlik és érzékibb lesz. Koncentrált, a hordóban még tovább fog fejlődni.

J. Confuron-Cotetidot Charmes-Chambertin 2009 £62
Az egyik kóstoláskor a Vosne Les Suchots tetszett jobban, a második alkalommal viszont ez kerekedett felül a korty makulátlan gyümölcsössége révén – érett anélkül, hogy egysíkú volna. Akinek grand crure fáj a foga, annak az árat is figyelembe véve erre érdemes rástartolni.

Domaine des Lambrays Clos des Lambrays 2009 £71
Ahogy már említettem, nálam ebben az évben abszolút nyerő a Lambrays, és külön öröm, hogy az ára sem szökött az egekbe. Ez nem egy savvezérelt, feszes burgundi: a gyümölcs annyira érett, hogy ízben a kirepedő cseresznyehéjat idézi, ám a bor egyáltalán nem enervált, sikerült a szép eleganciát megőríznie.

Thibault Liger-Belair Richebourg 2009 £82
A Liger-Belair egyike a megreformált hagyományos birtokoknak, amelyek méltányos áron kínálnak kifogástalan szortimentet. Ez a bor a Richebourg szokásos feszességét és földes koncentrációját mutatja, de a 2009-esek selymes érzékisége is megvan benne. Számomra az év egyik legjobbja.

[Wojciech Bonkowski]

Címkék: 2009 burgundia bonkowski

25 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr12678697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

palack 2011.02.22. 09:20:20

Szomorú, hogy egy boros blogon ez az első reakció egy ilyen posztra. És nem is egy betévedt idiótától.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.02.22. 09:35:35

@palack: szerintem is gáz. Meg kellene érteni, hogy a borok árát a kereslet-kínálat határozza meg. Burgundiból kevés van, a kereslet nagy rá.

Első lépésként pl. Akasztón is el lehetne jutni az iható borokig. :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.02.22. 09:36:18

Ja: nem szokásom a helyesírási hibákat pellengérre állítani, de a 3db "n"-nel írt "tanninnnal" fura. :)

napoletano 2011.02.22. 10:10:19

@Tóth Ferenc: Nem, Toth Ferenc, itt kezdodik a borok iranti komoly erdeklodes. Itt nem a Burgundia-partolo szenvedelyre gondolok, hanem Wojciech baratunk irasanak szinvonalara. Ez a sznoberiatol olyan mesze van, mint Mako Jeruzsalemtol. Ujraolvasast javaslok, nemi szotarazast (megnezni, mi is pontosan a sznoberia), majd meg egy ujraolvasast. Ja, es utana megkostolni egyet-mast abbol, amit javasoltak...

filmfreak paul · http://filmfreaks.blog.hu 2011.02.22. 11:32:05

Nem biztos, hogy a sznobéria, mint jelenség ezen az árkategórián kezdődik. Szerintem.

Jenyei 2011.02.22. 11:37:47

Csodás élmény lehet ilyen borokat kóstolni. A leírások pedig számomra jól láttatják a borokat - bár talán nem ez a legjobb kifejezés, mégis ilyesmit érzek.

dagadtos 2011.02.22. 13:52:11

A Domaine de la Vougeraie Bonnes-Mares-ból a 2006-os évjáratot éppen pár napja kóstoltuk, nem volt vele gond, de semmi olyan mélységet vagy izgalmat nem mutatott, amit egy 80 eurós bortól vagy egy grand crutől azért már várna az ember. (Megvan belőle a Clos de Vougeot is, de így attól sem várok nagyon sokat.) Viszont ezt a 2009-est így lehet, hogy kipróbálom majd, amennyire most látszik, ők nem szálltak el teljesen az árakkal, persze azért drágultak egy kellemeset. (Most a Fine+Rare-en 12-es karton 1700 euró.)

clos 2011.02.22. 15:47:58

Jó a cikk, annak ellenére, hogy nem terjedhetett ki minden birtokra, hiszen a legjobbak közül csupán Anne Gros, Ghislaine Barthod - akinek nincs grand cru fekvése - illetve Cathiard volt jelen. Gyaníthatóan a grand cru boraikat ők sem vitték el. Leroy, Mugneret, Bachelet, Roumier, Vogüé, Romanée-Conti, Rousseau, Comte Liger-Belair, akik tulajdonképpen a referenciák, nem voltak jelen. Ott nagyon komoly borok születtek. Ennek ellenére vagy ezzel együtt Confuron Suchots-ja közel sem az évjárat bora. Vougerai egy jó termelő, de nem kiváló. Eddig még nem győztek meg a boraik. Ha valaki a legjobb Bonnes Mares-t keresi, az a chambolle-i termelők körében kutaszkodjon: Mugneret, Roumier, Vogüé. A középső lesz a legjobb :-)És hogy állunk a fehérekkel? MGY

Tóth Ferenc · http://www.veltelini.eoldal.hu/ 2011.02.22. 18:37:02

Semmi bajom ezzel a vojcse...vagymi.. akárkivel, a jelenséggel már inkább.. most kaptam kóstolót a szikivendégháztól,a veresek nagyon jók, mellé házi(saját) kolbászszalámdisznósajt, aki nem kóstolta, nem is tudja mi a jó :) ne a villanegrából induljatok ki :) és, igen, jó kedvem van :)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.02.22. 18:41:52

@Tóth Ferenc: Ugye annyi tisztelet megérdemel mindenki, hogy a nevét helyesen és nagy betűvel írják le?

nemecsek

2011.02.22. 18:42:50

@akov: "Első lépésként pl. Akasztón is el lehetne jutni az iható borokig. :)"

nyilván túlzó az állítás, de: touché! :)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.02.22. 20:26:48

@Tóth Ferenc: De bizony, kedves Ferenc, én beszélek a tiszteletről. Amit neked is illene megadnod Wojciechnek.

Benikuty 2011.02.22. 21:27:24

@Tóth Ferenc: ne foglalkozz a s.ggnyalókkal:)

Benikuty 2011.02.22. 21:34:22

@Parci: én akasztói bort még nem ittam. Te hányat, hogy kompetenciát vállalsz?

lókakukk 2011.02.22. 21:54:53

Az alsó kategóriás burgundiak felvásárolt alföldi szőlőből készülnek,mint köztudott.

palack 2011.02.22. 22:05:23

@Benikuty: kérlek, itt ne sértegess így valakit, aki nem adott okot erre.

Tóth Ferenc · http://www.veltelini.eoldal.hu/ 2011.02.24. 06:52:05

@BZoltan: "haggyámán békén ezzel a hülyeséggel... ez az internet, nem pedig a cégbíróság"
forum.index.hu/Article/viewArticle?a=87732464&t=9100475
Mire is adtad ezt a választ?

@Benikuty:
Ott a pont.

2011.02.24. 08:27:50

@Benikuty: remélem nem leplek meg: tóth ferenc kényszeres, otromba "sznobfóbiájának" és az akasztói boroknak természetesen nincs sok köze egymáshoz.

Tóth Ferenc · http://www.veltelini.eoldal.hu/ 2011.02.24. 13:56:03

@Parci: Minden embernek van olyan "fóbiája", amitől undorodik. Nekem is...
Miért is találod sértőnek? Érintett vagy?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.02.24. 14:44:18

@Tóth Ferenc: Egy typo-ra. Ez most hogy jön ide? Ja, sehogy, ugorjunk.

e_easy 2011.02.24. 16:49:21

@BZoltan:
OFF - irtam mailt a privatra

Benikuty 2011.02.24. 20:04:28

@palack: @Parci: szerintem nagyon nem értjük egymást, de remélem, lesz rá alkalom, hogy ezen változtassunk (nem szeretnék itt és most tíz centis kommentet rittyenteni, szófosni)

Tóth Ferenc · http://www.veltelini.eoldal.hu/ 2011.02.25. 10:23:43

Dehogynem. Kettősmérce. Olyat kérsz rajtam számon, amiben te se jeleskedsz. Nade majd megmagyarázod...
süti beállítások módosítása