Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Interjú Matt Kramerrel

2011.05.20. 11:35 - alföldi merlot

A Wine Spectator állandó kolumnistájaként és vagy 8 sikeres könyv szerzőjeként Kramer a borírók legszűkebb elitjéhez tartozik. Jól emlékszem, hogy kb. három évvel ezelőtt Nemes Richárd kért, hogy próbáljam én is az amerikai kapcsolataimat beizzítani Kramer email-címének megszerzése érdekében (azt a borcsomagot akarta hozzá is eljuttatni, amit Alder Yarrow megkapott). Nem sikerült - hétpecsétes titokként őrzi. Így valóban bordiplomáciai bravúr, hogy Kramer most Magyarországon járt, és a körutazása nyitányaként a Pannon Bormustra zsűrijének munkájában is részt vett. Én közvetlenül a zsűrizés után beszélgettem vele, majd a vacsoránál is egymás mellett ültünk. A diktafonommal és az aznapi viharos széllel együtt legyőzhetetlen triót alkottunk, így kénytelen voltam utólag írásban megkérni, hogy válaszoljon a kérdéseimre. Ez azonban azt is jelentette, hogy akadt néhány fontos észrevétele, amit az első interjúban elmondott, az írásosból viszont kimaradt.

Az írásos interjúban amúgyis megjelenő észrevételek mellett két dolog hagyott bennem mélyebb nyomot. Az egyik, hogy az udvariasság határain belül nagyon elégedetlen volt a vörösekkel, és nemcsak ő, hanem az egész zsűri. Noha Kramer elkötelezett terroirista, az Amerikában a borszótár részévé vált „somewhereness” kiötlője, él-hal az egyediségért, és nagy rokonszenvvel fordul a biodinamikus termelők felé, a magyar vöröseket egyszerűen iskolázatlannak találta. Azt mondta, hogy a magyar borászoknak meg kell érteniük, hogy jobban oda kell figyelniük a boraik textúrájára, kifinomultságára és csiszoltságára. Túl sok szerinte a durva textúrájú bor, és a bántó cseresség, aminek oka vagy a túl sok hordó, vagy a túlextrahálás, vagy egyszerűen adott fajta természetéből fakad, és még nem tanulták meg kezelni.


A másik észrevétele, amin elrágódtam - és persze nehéz vele vitatkozni, de én csakazértis a nyárcsináló kamikaze-fecskéknek drukkolok -, az volt, hogy egyetlen ország borászai sem előzhetik meg a borfogyasztók kultúrájának fejlődését. Az általános kulináris kultúra és a borkultúra együtt hatnak a kifinomultabb borok megszületésének irányába. „You cannot go past your culture.”    

És akkor következzék maga az interjú:

1. Vannak-e olyan barátai, akik isznak magyar bort? 
Nem mondhatnám, hogy hemzsegnek. De ennek nem az érdeklődés hiánya az oka. Az Egyesült Államokban nagyon kevés magyar bor kapható. Egyszerűen nincs meg a „kritikus tömeg”. Egy vagy két termelő jelenléte nem elég. Ahhoz, hogy észre vegyék a magyar bort nagyobb mennyiségre és állandóan javuló színvonalra volna szükség. Csak így kerülhetnek be a köztudatba – megjelennek az éttermek borlapján, az emberek beszélni kezdenek róluk, a borgyűjtők fölveszik őket gyűjteményükbe. Ez a dolgok menete, legyen szó Olaszországról, Új-Zélandról, Ausztráliáról, Oregonról vagy Magyarországról. Így működik a borvilág. És ehhez idő kell, illetve ahogyan említettem, a termelők, borok és évjáratok „kritikus tömege”.

2. Amikor a magyar borra gondol, akkor mi jut eszébe?
Esetemben a magyar bor Tokajt jelenti. Azt hiszem, hogy ennek oka nem igényel külön magyarázatot.

3. Miután eltöltött néhány napot Magyarországon, részben a Pannon Bormustra zsűrijének tagjaként, részben borászatokat fölkeresve, változott-e valamiképpen a magyar borokról kialakult képe?
A zsűrizés arra emlékeztetett, hogy mennyire sokszínű és szélesívű a magyar borkínálat. De kénytelen vagyok azt mondani, hogy a művelt fajtáknak egyfajta újrakalibrálása – sőt, újraindítása – szerintem kívánatos lenne. Ha megszakadok sem tudom megérteni, hogy az alacsony ár és a magas termés közgazdasági logikáját leszámítva miért akarna bárki olyan fajtákkal foglalkozni, mint például az olaszrizling. Értem persze a történelmi okait annak, hogy ennyire széles körben elterjedt. De ez egy lúzer fajta. Ezzel szemben, imádom a juhfarkot. Értem én, hogy miért ilyen kevés készül belőle, hiszen nehéz a termesztése. De micsoda remek borok készülnek belőle!   

4. Volt-e olyan régió/fajta, ami az Ön számára kiemelkedett a mezőnyből?
A zsűrizés eredményeként újfent ráébredtem, hogy mennyire rendkívüliek, sőt egyedülállóak a tokaji édes és száraz borok. Egyúttal az is egyértelművé vált számomra, hogy a vöröseken még kell dolgozni. Túl sok olyan vörös volt a mezőnyben, ami borászatilag gyatra volt. Túl fásak, durva tanninnal, túlextraháltak és túlérett szőlőből készültek. Persze minden országnak vannak ilyen borai, de ezeknek kisebbségben kellene lenniük. Ebben a mezőnyben, véleményem szerint, nem ez volt a helyzet. 

5. Tudom, hogy a zsűri el volt ragadtatva az édes tokajiktól. Sajnos azonban az édes borokat nagyon nehéz eladni, és Tokajnak a túléléshez nagy szüksége van arra, hogy a száraz borok is sikeresek legyenek. Ön milyennek találta a száraz tokajiakat? 
Szerintem a legjobb tokaji szárazak fenomenálisak. Amikor egy Demeter Zoltán vagy Királyudvar száraz bort kóstolsz, hát, akkor ki tudná kétségbe vonni a száraz tokajiak értékét és jövőjét? Én nem, annyi szent.

6. Magyarországon a legnépszerűbb borok Villányból és Szekszárdról származnak. Sokuk már-már mediterrán stílusú, nagyon érett vagy túlérett szőlőből készülnek, magas alkohollal, masszív tanninokkal és erős pörkölési aromákkal. Ön szerint aggódnunk kell-e az ilyen borok „nemzetközi stílusa” miatt, vagy ez egy átmeneti szakasz, amin minden feltörekvő bornemzetnek túl kell jutnia?
Amennyiben a „nemzetközi stílus” tiszta borokat jelent, amelyek csiszoltak és kifinomultak, akkor én teljes mellszélességgel az ún. nemzetközi stílus mellé állok. Az általam kóstolt vörösek általában véve indokolatlanul rusztikusak voltak.

7. Ön szerint a következő évtized távlatában melyek a legégetőbb problémák a magyar borászat szempontjából?   
A legégetőbb probléma nem is annyira probléma, mint inkább kihívás. És ez a kihívás minden bornemzet számára azonos: a provincializmus elkerülése. A XXI. században a bor határtalan és nemzetközi. És a provincializmus – vagy más szóval az önelégültség – mindenhol fenyeget. 

Hogy csak egy példát mondjak, a bordeaux-i borászok közül sokan – nem a grand cru területekre gondolok, hanem a kisebb birtokokra – egyszerűen nem tartottak lépést a piac változó elvárásaival. És emiatt egy hatalmas, régi piacukat veszítették el az Egyesült Királyságban, csakúgy mint Amerikában.  

A magyar borászok és borfogyasztók egyaránt csak jól járhatnak azzal, a szó minden értelmében, ha a világ más részein készült borokat is kóstolnak és isznak. A magyar borok azzal egyenes arányban fognak javulni, ahogyan a külföldi borok iránti tájékozottság növekszik.

Ez a fajta nyitottság és tájékozottság segítette Olaszországot abban, hogy óriási javulást érjenek el a boraik terén. Az olasz borászok számára nagyon fontos az export. Márpedig addig nem lehet sikeresen exportálni, amíg nem tudod, hogy milyen konkurencia vár a célpiac polcain. Aztán amikor az export-orientált olasz borászok ennek eredményeként kezdtek jobb borokat készíteni, akkor az olasz borszerető közönség is megtapasztalta, érzékelte a különbséget. És az új, magasabb színvonal lett a belföldi piacon is a szabvány elvárás. És így megy ez évtizedről évtizedre: folytonos javulás, folytonos épülés.    

Az én meglátásom szerint ez az, amire Magyarországnak is törekednie kell a következő évtizedben. Az exportra törekvés nem csak az eladásokat növeli, hanem a tájékozottságot is fokozza. Ahhoz, hogy Magyarország elfoglalja az őt megillető helyet a világ nagy bornemzetei között, versenybe kell szállnia, a szó minden értelmében.

Képes lehet erre Magyarország? Hát persze! Ne feledjük, a határok eltűntek. Vagy ha mégis léteznek valahol, akkor az csak a fejekben lehet.

[A fotóért köszönet a Sziget Kft-nek]
 

Címkék: interjú wine spectator matt kramer pannon bormustra

46 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr252918886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2011.05.20. 12:31:13

alföldi merlot: nagyon köszönöm, hogy ennyi mindent megpróbáltál az interjúért és hogy a végén sikerült is. jó lett!

számomra sokkal egyértelműbbé vált, hogy ha valamivel Magyarország ki fog törni a nemzetközi elszigeteltségből az a tokaji és somlói fehérek (leginkább talán a furmint) lesznek.

ideje, hogy valaki, aki értelmes, ezt az irányt szabja meg a fejlődésnek, a támogatásnak és ebbe az irányba vigye a pénzköltést. kérdés: akad-e valaki, aki ezt le tudja vezényelni (döntéshozataltól kezdve a jó végrehajtásig)? biztos, hogy a spéci fehérek nemzetközi sikere magával húzná a többi bor és borász ázsióját is...

PS: már látom a borászok hozzászólását. bármilyen jó is az ötlet, Magyarországon ez nem fog összejönni, bla-bla...

PS2: megszerezhető-e Kramer és a többi külföldi szakértő értékelése a Bormustrán kóstolt ÖSSZES borról? közzétennétek-e (akár név nélkül, közös pontszámmal) őket??

lackó 2011.05.20. 12:43:08

Csak én röhögtem fel hangosan, amikor a rizling témáját feszegette?

2011.05.20. 12:51:33

@lackó: én csak azt tudom, hogy megszúrnám magam, ha eltűnnének az igazán szép olaszok. ;)

lackó 2011.05.20. 13:04:06

@Parci: arról nem beszélve, hogy a faszinak sok mindenben igazat adok, sőt, a legtöbb dologban, de szerintem ez lúzer kijelentés.

demisec · http://thepit.blog.hu 2011.05.20. 13:23:51

@lackó: @Parci: én is felröhögtem, és én is megszúrnám magam, de igazából érteni lehet, hogy mire gondol XD
Amúgy minden kritika ellenére fontos interjú ez. Gratula, és köszönet érte.

2011.05.20. 13:57:16

@lackó: @demisec: a nagy kérdésekben nem is mernék állást foglalni, tényleg csak annyit akartam mondani, hogy nekem nagyon fájna, ha eltűnnének a jó olaszaink.

(de, mivel a családomnak is van két hektárja belőle :D, annyi biztos megmarad, amíg engem láttok. :D)

pupa pupánszky 2011.05.20. 14:06:29

De ez egy lúzer fajta, ebben messzemenőkig nem adok igazat neki, bármekkora is a tisztelet

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2011.05.20. 14:12:00

Ez a rizlinges dolog tényleg felröhögős volt. Lehet tudni esetleg, hogy milyen rizlingeket kóstolt, és hogy milyen borászatokat látogatott meg?

marvin__42 2011.05.20. 14:19:29

@demisec: Akkor (az értetlenek kedvéért :-)elmondanád, hogy szerinted mire gondol az olaszrizlinggel kapcsolatban? Én ugyanis nem értem - jó borok biztosan készülnek belőle, egyedi is, helyi is, nem is olyan macerás, mint a juhfark pl. vagy a kadarka - akkor mi benne a lúzer? Elég erős kijelentésnek hangzik...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.05.20. 14:51:06

Tényleg nagyszerű, hogy ilyen komoly véleményformáló szakembereket sikerült a Pannon Bormustrára elhívni. Ahogy valóban nagy fegyvertény a művalkesznek, hogy egy interjút is össze tudott hozni Matt Kramerrel.

A rizlingről alkotott véleményén én annyira nem akadok fenn. Szerintem nem kóstolt még annyi jó magyar rizlinget, hogy komoly alapja legyen ennyire kritikus véleményt alkotni a fajtáról.

Viszont a juhfarkkal kapcsolatban úgy érzem, hogy félreinformálták. Szerintem és a mi tapasztalataink szerint mint fajta nem nehezebb a juhfark a furmintnál vagy a hárslevelűnél.

demisec · http://thepit.blog.hu 2011.05.20. 14:54:07

@marvin__42: szerintem, hangsúlyozom szerintem, ezzel mindössze arra akart utalni, hogy egy egység sugarú, alap olaszrizling egy angol/amerikai/új-zélandi (tök mindegy) számára nem érthető, nem feltétlenül elegáns, kívánatos bor. Számunkra (számomra is) az, de ők egész más ízeket szeretnek/keresnek egy kifinomult fehérborban. Egy kizárólag magyar (szlovén, albán stb) fajta esetében számolni kell ennek a veszélyével (még ha nem is akarunk, és még ha nem is értünk egyet, de bizony adott esetben mi is oly könnyedén kimondanánk ezt teszem azt egy párszor megkóstolt, de érdektelennek gondolt mondjuk török fajtára, amit viszont ott istenítenek borblogokon).
Gondolom, hogy Kramer sem Kabócások meg Hollóvár rizlingekre alapozza, amit mond. És hangsúlyozom, nem állok ki a - valóban erős - kijelentés mellett, sőt látom a fantáziát e fajtánkban, de érteni vélem, amit az illető a fajta nemzetközi értelmezhetőségéről mond. Dolgozni kell rajta, ahogy a Furminton is. Kívánom, hogy cáfoljanak rá erre a nemzetközi sikerek!

Derékhegy · http://www.derekhegy.hu 2011.05.20. 15:14:27

Én meg valahogy egyáltalán nem tudtam nevetni rajta..

2011.05.20. 15:16:49

elfér a rizli és a zsüfár is, na! :)

marvin__42 2011.05.20. 15:34:12

@demisec: Kössz, így világosabb. Hát, lehet, hogy nem ízlettek neki azok, amiket éppen kóstolt belőle. Mondjuk akkor is merész egy általa nem olyan jól ismert fajtáról kijelenteni, hogy lúzer fajta.
(És persze csak feltételezem, hogy nem ismeri, nem tudom.)

alföldimerlot 2011.05.20. 15:43:40

@szenvedély S.: A kóstolt borok listája nem tudom, hogy nyilvános lesz-e, ha igen, akkor jelezni fogjuk. A Csúcsborok listája június 3-án lesz nyilvános, ha nem tévedek nagyot. Azt tudom, hogy 10 édes csúcsbor lett volna eredetileg, de kiimádkozták, hogy 12 legyen, mert nem tudtak választani a jobbnál jobbak közül.

invino 2011.05.20. 15:51:29

Olaszrizlinget a versenyen kívül kóstolt többek között Takács Lajostól, Szászitól, Orsolyától, Gál Lajostól.

alföldimerlot 2011.05.20. 15:55:27

@lackó: @Parci: Nagy kérdés, hogy milyen olaszrizlingeket kóstoltak. Sajnos nem olyan nehéz úgy meríteni, hogy csupa középszerű és gyenge bor legyen közöttük. De én olaszrizling-drukker vagyok, és biztos vagyok benne, hogy közel az olaszrizling-reneszánsz. Ami azt illeti, 4-5 éve én a kadarkában és a juhfarkban sem hittem, és olaszrizlingből sem ismertem azokat a borokat (részben nem is léteztek), amik ma reményt adnak.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2011.05.20. 16:02:18

@alföldimerlot:

bocs, ha további abajgatásnak veszed, de (bár imádom az olaszrizlinget) a magyar bor jövője szempontjából sokkal fontosabbnak tartom, hogy mi fogyasztók pontosan tudjuk mi alapján és mely vörösöket kalapálta el így!

a véleményét ugyanakkor árnyalhatja a többi nagy név által súlyozott eredmény.

alapvetően nem értem, hogy az elmúlt évek - ha jól tudom - legnemzetközibb és legrangosabb borbírálatának eredményeit miért kellene titokban tartani? bárki, aki be merte küldeni a borát részben azért küldte be, hogy a nagy nevek is véleményt mondjanak róla. sztem ezzel felvállalta, hogy - adott esetben - negatív kritikát kap.

ráadásul jól eladható, ha úgy reklámoznak valamit: "ez az a bor, ami Matt Kramernek nem tetszett"! :-)

alföldimerlot 2011.05.20. 16:02:56

@invino: Ez a verseny utáni véleménye volt, remélem, hogy a fenti sort végigkóstolva eljutott a lúzertől a nem teljesen reménytelenig :)

Madass 2011.05.20. 16:27:59

El kellett volna vinni fröccsözni valami badacsonyi szőlőlugasba. Akkor nem beszélne ilyen butaságokat! :-D
De komolyra fordítva. Kb annyi bort iszunk itthon, amennyi megterem. Úgyhogy engem nem igazán zavarna, ha a ROW nem kattanna rá a magyar olaszrizlingre. Ismerve a magyar szokásokat az összes jót exportálnánk, és maradna itthon az ihatatlan. 500%-os védővámot követelek a Kabócásra!

zoli 2011.05.20. 18:24:06

No igen. Ha már Magyarország borászatát, borkészítési szokásait, irányzatait, szőlőfajtáit megítélheti általanásságban egy borkritikus, akkor talán bátorkodhatok mondani vmit nagy általánosságban én is a borítészekről.
Azon már lassan túllépek, hogy általában nem hagyományos bortermelő országok önjelölt megmondóemberei vagy komplett szabadkőműves páholyok döntenek életről-halálról szakmán belül, az viszont számomra kissé irritáló, hogy jártukban lépten-nyomon elmondják komoly önbizalommal megáldva kinek mit kellene másképpen csinálnia, még ha nagy valószínűség szerint mindenhol ezt is kérdezik tőlük.
Nekem is a lúzerezésen akadt meg a szemem. Egyrészt ilyet sztem egyetlen szőlőfajtáról se lehet elmondani, inkább lúzerek akkor már a készítői. Másrészről sejtem én mi is az ő valódi problémája: ugyanaz, mint mondjuk a jediknek a német müller-thurgauval, az olasz trebbianóval vagy éppen a vernatsch/schiava boraival és természetesen nálunk az olasszal vagy éppen a kadarkával. Ezek a fajták ivásra termettek. Saját régiójukon belül ebből telepítték el a legtöbb tőkét, általában nem exportra készülnek, elfogy szépen helyben. Ezek a borok nem a rétegzettségről, nem a nüanszokról, nem a hosszas elemzésről szólnak, csak simán jólesik a fogyasztásuk önmagában vagy éppen a helyi pofonegyszerű kaják mellé fogyasztva.
Akit már-már frusztrálja, hogy mennyi bort kell megkóstolnia, véleményezni, az lehet, hogy szabadidejében már nem is kívánkozik az árnyékba fröccsözni-dumálgatni. Akár a profi pornósok vagy prostik: biztosan nagyon sokat tudnak a hivatásukról, de az is biztos, hogy megváltozott a viszonyulásuk a saját kedvtelésből elkövetett légyottokkal szemben is.
Szóval tök jó, hogy itt van és hogy el is mondja (azt, amit már előtte oly sokan), de a mi valódi problémánk szerintem inkább az, hogy a rendes borivó emberek fogynak el, mintsem "a piac változó elvárásaival való lépéstartás".

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.05.20. 18:38:30

@zoli: Ezer százalékban igazad van. Tökéletesen foglaltad össze a lényeget.

A legnagyobb igazságod sajnos pont az utolsó mondatodban van.

Ezért szoktam én is úton, útfélen mondani, hogy a helyi fogyasztást kell újra építeni. Nekünk magyaroknak kell újra megtanulni bort inni. Nem kóstolni, hanem ahogy te is írod INNI.

2011.05.20. 18:48:46

@zoli: [OFF] abszolút nem konkrétan a témához kapcsolódóan, nem is élcelődésből vagy ilyesmi: ha tudnék filmet csinálni, csinálnék egy rövid paródiát, ahol egy olyan borász lenne a főszereplő, aki nagy boldogan telepít több hektár valamit, aztán ahányszor tanácsot kapna egy profitól arról, hogy "melyik is a tuti fajta", mindig úgy is tenne, azaz jönne a dózer és az új sztár telepítése. :)

lehetne karikatúrába hajlóan mutatni, ahogy leradíroz 5 hektár cab. sauvignont (ne a világfajtákat nyomjuk). majd olaszt (lúzer fajta). majd kadarkát (sosem tudtunk igazán jót csinálni belőle). stb. :)

(tudom-tudom, nem vicces...)

2011.05.20. 18:50:36

@BZoltan: hát tegnap nekünk sikerült. megyek is, rárepülök a maradékra... :)

zoli 2011.05.20. 20:14:01

@Parci: Az élet levetített már néhány ehhez hasonló filmet. Pl. ahogyan Kramer mondja, Bordeaux elveszítette pozicióját az UK-ban, mert nem tartott lépést. Ez a hátulütője annak, ha egy régió szőlészetét-borászatát nem a helyi igényekhez szabva alakítják. Egy angolnak a divaton kívül nincs érzelmi kötődése egy francia borhoz, nem érdekli, ha a parasztja tönkremegy, legfeljebb iszik majd pinot griddzsiót a curry mellé. Szerencsére happy end is van. Bruce Willis szerepében: orosz maffiózók és kínai milliárdosok.
Szóval tartson lépést inkább Ausztrália vagy Chile, de akár csinálhatnának olyasmit is, amit szívesen isznak, ők is, mi is jobban járnánk.

e_easy 2011.05.20. 20:17:25

@zoli: koszi, legalabb olyan jo osszefoglalo mint a cikk maga.
i:A magam reszerol en szeretem az olaszrizlinget, orulok h egyre tobb es egyre jobb termelo keszit fasza borokat - froccsnek, kajahoz vagy csak ugy.
ii: torjunk ki a furmintal (amit szintem kedvelek) es igyuk meg az olaszt mi, no problem
iii: tuti lenne olyan guru akinek bejonne a fajta

Füles 60 2011.05.20. 20:33:18

Mindenki ráragadt a rizling témára,de ne felejtsük el az interjú szerint a legnépszerűbb borvidékeinket udvariasan de provinciálisnak nevezte. Ellenben számára a csúcs Tokaj,ami sajna nem annyira népszerű hazánk fiai között. Vajon ez mivel magyarázható?

demisec · http://thepit.blog.hu 2011.05.20. 23:04:46

@invino: @alföldimerlot: Akárhogy is vélekedett a végen, mar önmagában az tok jó, hogy válaszul elő tudunk szedni farzsebbol olyan rizlingeket, mint Szászi, Orsolya, Takacs Lajos...
(mindeközben pedig a bormustra az egésznek a legnagyobb győztese, a semmiből hirtelen rangos esemény lett, amiről mindenki beszel...nem nagyon tudnék hirtelen az elmult evekbol olyan hazai Boros történést mondani, amit ekkora érdeklődés ovezne. Egyúttal nagyon kiváncsi vagyok a vegredmenyekre...talán nem egyedül)

kifli 2011.05.21. 01:11:03

kicsit el kéne gondolkodni inkább azon amit mondott.

(látta/jóváhagyta-e egyébként a 'szeles' interjú szövegét mielőtt megjelent itt?)

kifli 2011.05.21. 01:20:44

@kifli: mivel ő írta, a zárójeles kérdést ünnepélyesen visszavonom a fenti hsz-emből:) sorry

tomlaker 2011.05.21. 07:15:35

egyetértek kifli kollegával( ami mondjuk nem jelenti azt, hogy Bzolival nem). nem megsértődni kell, hanem jó borokat készíteni. most öszintén, 100 palack vakon megvett olaszrizlingből mennyi jó? 2-3. mennyi iható? 15-20. a többi....Bzoli jól mondja az olasz jó bor lehet az ebédhez, hát úgy is kell kezelni, de könyörgöm itt a pannon bormustra kapcsán merült fel. ott nem elég hogy jól csúszna a pörkölhöz.(ami egyébként bőven elég kell hogy legyen a mindennapokban)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.05.21. 07:30:19

@tomlaker: Ha a zolira gondolsz akkor ő SZ és nem B :)

Amúgy szerintem 100 palack vakon megvett furmintból sem sokkal több az iható, juhfarkból meg szerintem nincs is száz külön tétel.

Ezzel együtt én konkrétan szakmailag nem tartom helyénvalónak, hogy 1-2 évjáratból 8-10 tétel alapján bárki véleményt mondjon egy fajtáról. Szerintem az olaszrizlingnek még kell úgy 5-10 év, hogy a fajta megtalálja önmagát. Persze a Furmintnak is nagyjából ennyi időre van szüksége még.

Ezt gyorsítani csak akkor lehetne, ha fajtaspecifikus eredetvédelmet és szabályzatot készítenénk.

hegyaljai 2011.05.21. 08:17:07

@BZoltan: A Furmint Februáron láttuk, hogy vannak 50-70 ezer palackos nagyon jó tételek is. Hány ilyen olasz van? Egyáltalán hányan fizetnének ez Olaszrizling Márciusért?
A Pannon Bormustra nemzetközi jelentőség útján újabb lépést tett előre, aminek szívből kellene örülnünk.

2011.05.21. 10:41:30

@hegyaljai: amikor legutóbb elhangzott, hogy nem szép dolog, ha egy hegyaljai ekézi az olaszt, tiltakoztál. ;)

lackó 2011.05.21. 11:09:41

@hegyaljai: szerintem a Pannon Bormustrát senki nem ekézte, az egyik ítész kicsit dilettánsnak tűnő, erős, vagy nem is tudom milyen kijelentéséről van szó. Egy fajta sem lúzer, ha jó az alapanyag -márpedig a rizling tud jó alapanyag lenni- akkor max. a borász lehet lúzer.

Madass 2011.05.21. 13:12:38

@hegyaljai: Azért erre:
albertgazda.blog.hu/2011/01/20/hol_is_tart_az_olaszrizling_2011_ben
például biztos befizettek volna pár százan, ha van rá lehetőség.

dagadtos 2011.05.21. 16:35:07

Igazán nem akarok beleszólni a nagyok dolgába, nem értek én ehhez, de nem lehet, hogy ez még mindig a savakat előtérbe helyező divatos nemzetközi trendről szól? Az olaszrizling sokszor lágy, a juhfark pedig egy roppant savas fajta, és hoppá, a Legeron-interjúban is felbukkan. Pedig őszintén érdekelne, kitől és milyen juhfarkokat kóstoltak, egyáltalán lehet-e mondani öt megbízható magyar juhfarkot akár csak néhány éves történelemmel.

ilCapitano 2011.05.21. 21:32:57

Szerintem zolinak teljesen igaza van, attól függetlenül így gondolom, hogy Kramernek is van sok igazsága a vörösökkel kapcsolatban (amelyek nagy lekvárúttörői Bock és Takler). A hazai minőségi borfogyasztók fogyásáról eszembejutott egy történet, amit egy barátom mesélt. Pár éve Németországban dolgozott és a német rokonai a hiperben a savanyú német almát vették a feleannyiba kerülő, és jobbízű spanyol helyett... hogy miért? Azt hiszem, nem kell elmondanom.. De ezt nem feltétlenül kell leképezni a borokra. Itthon is vannak jó vörösek és fehérek (igen, akár olaszrizling is). Kramer nagy szaktekintély, én borlaikusként annyit látok, hogy ő nagyon a piac elvárásairól beszél, és a külföldre jutás szempontjából ez fontos is. Más kérdés, hogy mit gondol erről egy olyan borász, aki a saját útját járja és megpróbálja magát függetleníteni a külföldi trendektől.. Már ha van ilyen az ismertebbek között.
Én mindenesetre továbbra is a kis, kézműves borászok portékáit keresem és hála Istennek sok kellemes meglepetés ér.

zoli 2011.05.22. 07:36:57

@dagadtos: dehogynem, ez is vaskosan benne van, egy ideje abszolút világtrend. Illetve a juhfark kipécézése is azt erősíti, hogy elég szűk keresztmetszetből vonta le végső következtetéseit.

@hegyaljai: vmiért nekem is dezsavüm van. Na ez az a hozzáállás, ami a regionális gondolkodásból kissé átbillent a provinciáslisba. Mondok még vmit. Nem egy igen jónevű tokaji termelőtől hallottam, hogy mennyire rajong az olaszért, illetve, hogy szívesen ki is próbálná, mit tud Hegyalján.
A tokaji furmint mennyiségével amúgy valóban nincs baj, közel 4000 ha-on termelik (a többi borvidéken összesen van 100 hektárnyi), de annak felhasználása igen különböző, illetve a másik probléma éppen az, hogy elsősorban a kisszériás dűlős tételekért szoktak rajongani ezek a megmondóemberek, nagyban azért nehezebb a helyzet...
Az olasz valóban nagyon megcsappant, nincs 5000 ha belőle, de 3 borvidéket leszámítva mindenhol érezhetően jelen van. Én a Balaton Borrégiótól várnék egy erősebb rizling-nyomulást, az ültetvények több, mint fele náluk van eltelepítve.
Én egész biztosan fizetnék az olaszrizling márciusért, vagy hívják majdan akárhogy is...

invino 2011.05.22. 10:01:11

@dagadtos: kóstolt Juhfarkok a Somlón és a Bormustrán: Takács Lajos, SAP, Kreinbacher, Kolonics, Spiegelberg, Tornai.

Kramer számára nem az volt a mérvadó, hogy hány jó Juhfarkot kóstolt, hanem hogy volt köztük kiváló és egyben különleges tétel is, amely meggyőzte őt arról, hogy érdemes (nagyobb) figyelmet szentelni a fajtának.

2011.05.22. 11:46:47

@invino: ezek valóban a legjobb juhfarkjaink... node, miért ne történhetne meg ugyanez a legjobb olaszrizlingjeinkkel?

Bortó 2011.05.22. 17:24:18

Koszonet az interjuert. Nem vitatom Matt Kramer hozzaerteset de en olasz-fronton latok egy lassu, de toretlen fejlodest ami racafol a luzer kategoriara. Sokat segitene egy furmint Februarhoz hasonlo rendezveny, ahol talalkozhatna a kozonseg a legszebb tetelekkel. A juhfark kapcsan viszont teljesen egyetertek Kramerrel. Meggyozodesem, hogy a legnagyobb magyar szaraz feher egy somloi juhfark lesz.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2011.05.23. 09:20:39

milyen érdekes hogy a vöröseink iskolázatlanságán nincs senki kibukva...de örömteli a változás...:-D

2011.05.23. 17:27:14

@ringsider: á, csak átmenetileg visszavonultunk az Ellenállással rendezni sorainkat. :)

Heimann Zoltán · www.heimann.hu 2011.06.12. 11:24:39

A vöröseink iskolázatlanságát így általánosságban én is osztom, de: szerintem ez egy mozgásban lévő folyamat és stíluskeresés. Nyilván a csúcsboroknál a legnehezebb a képlet, mert egyszerre kéne nagy testet, tanninokat és eleganciát mutatni.

Én kicsengésnek inkább pozitívra hangolnám a vörösök kérdését: Kramer kóstolt annyit, hogy jól felmérte a helyzetet. Nyilván jövőre, meg azután is vissza fog jönni, és én remélem, hogy pozitív változásról fog beszámolni.

Ne írjátok még le a magyar vörösöket, mert annál több van bennünk és szerintem az irány egyértelműen az elegancia felé megy - minden borvidéken!
süti beállítások módosítása