Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Interjú Nemes Richárddal

2011.05.28. 06:00 - alföldi merlot

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, újrafazonírozták a Pannon Bormustrát. A Pannon Bormíves Céh a Sziget Szervezőirodára bízta a lebonyolítást, ők pedig az In Vino Consultingot kérték fel a szakmai irányításra. Ez utóbbi vezetője Nemes Richárd, aki korábban a Bormarketing Kht. igazgatójaként dolgozott. Az átalakulás talán legszembetűnőbb jele a zsűri elnemzetköziesedése: a nyolc bírálóból mindössze kettő volt magyar (a teljes névsor: Mészáros Gabriella, Kató András, Caroline Gilby, Isabelle Legeron, John Szabo, Ronn Wiegand, Andreas Larsson és Matt Kramer). Egy másik fontos és régen várt újdonság, hogy a kísértést megelőzendő a díjra jelölt borok esetében a versenyre küldött mintát összevetik a piacon elérhető palackokkal. (Ez időközben megtörtént. Az ellenőrzésben én is részt vettem, és bár volt bőven palackvariáció, trükközésre utaló esettel nem találkoztunk. Viszont fájdalom, de a Matt Kramer (illetve az egész zsűri) által hangoztatott bírálatot a vöröseinket illetően mi is megalapozottnak találtuk (dacára annak, hogy mi csak a csúcsborokat kóstoltuk).) Az alábbiakban Nemes Richárd válaszai olvashatóak néhány kérdésemre:

1. A Pannon Bormustra megújításának, átszervezésének melyek voltak a fő szempontjai?
A megújulás legfőbb szempontja a Bormustra rangjának és hitelességének emelése volt, ezért jelentősen változtattunk a zsűri összetételén, újragondoltuk a bírálat metodikáját, valamint visszakóstoltuk és - ha úgy tetszik - hitelesítettük a díjra jelölt borokat. Másrészt, mivel hosszabb távon szeretnénk a szélesebb közönséget is elérni, bevezettük a "legjobb vétel" kategóriát, amelyben a 2.000 Ft alatti, nagyobb mennyiségben is elérhető legjobb ár-érték arányú borok versengtek.

2. Ki és milyen megfontolások alapján választotta ki a zsűritagokat?
A zsűritagok kiválasztását a főszervező Sziget és a Céh teljes mértékben rám bízta. Jelentősen nőtt a külföldi zsűritagok aránya, de oly módon hogy egy kivétellel mindegyikük jól ismerte már a magyar bortermelést (fajták, borvidékek, stílusok, trendek), hiszen az elmúlt években többször jártak már Magyarországon (Isabelle Legeron, John Szabo, Andreas Larsson, Caroline Gilby). Esetükben nem a rangjuk vagy titulusuk volt a meghatározó, hanem inkább a tudásuk és ítélőképességük. Az egy kivétel Matt Kramer, a Wine Spectator szakírója, aki látásmódjával és 35 éves tapasztalatával sokat hozzátett a közös munkához. A magyar zsűritagok esetében fontos szempont volt, hogy komoly nemzetközi kitekintéssel rendelkezzenek és képesek legyenek vezetni a paneleket az első két napon.

3. A magyar borászok hogyan reagáltak a változásokra? Voltak-e neves hiányzók? És voltak-e örömteli debütálók?
Nehéz megítélni, hogy a korábbiakhoz képest volt-e jelentős változás a nevezőket illetően, hiszen nincs rálátásom az előző évekre. Összesen 112 borászat nevezett, a felhozatalt  - a neveket látva- jó merítésnek gondolom. Persze voltak, akik továbbra is távol maradtak, legtöbbjük általában kerüli a versenyeket, ugyanakkor örömteli, hogy a rangos zsűrinek köszönhetően sok új nevező volt, akik nyilvánvalóan színesítették a mezőnyt.

4. A zsűri hogyan értékelte a mezőnyt? Mi adott a leginkább okot kritikára? És mi volt az, amit a magyar borászat erősségeként könyveltek el, esetleg kiugrási lehetőségként értékeltek?
Azt hiszem, ezen a téren nem tudok sok újdonsággal szolgálni... kritikák: kevés gyümölcs és elegancia, rossz és/vagy túlzó hordóhasználat, palackozási higiénia, itt-ott túlérett alapanyag, túlextrahált stílus. Az édes boroknál hátradőlhettünk egy kicsit, hiszen nagyon erős volt a mezőny, többségében egyedülálló és világklasszis borokat kóstolhatott a zsűri. Erősségünknek egyértelműen a helyi fajtákat tartották, amely most különösen igaz volt a fehér borok esetében.

5. A tapasztaltak alapján milyen további változtatási ötletek merültek fel a Pannon Bormustra koncepcióját, illetve lebonyolítását illetően?
Úgy érzem, hogy az irány jó, de természetesen vannak még ötleteink. Talán érdemes még várni, hogy ülepedjenek a tapasztalatok és az eredmények. Az év végén már biztosan többet tudunk majd mondani.

6. A díjnyertes borokat mikor és milyen körülmények között kóstolhatja meg a közönség?
Az eredményhirdetésre és a díjátadóra június 2-án, este 7 órakor kerül sor a Budai Gourmet szakmai napján. A Bormustra legjobbjait a Gourmet fesztivál közönségnapjain (június 3-5.) külön standon kóstolhatja majd a közönség.

7. Végül egy személyes kérdés. Kóstoltál-e olyan bort a Bormustra során, ami különösen nagy örömet szerzett?
Néhány fantasztikus édesbor mellett leginkább a tiszta aromatikájú, a gyümölcsöt és az ásványosságot szépen ötvöző, vibráló borok vettek le a lábamról.

Címkék: interjú pannon bormustra

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr882937966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

117 2011.05.30. 13:59:59

Figyeljétek meg, a Gerendai még a végén ebből (Pannon Bormustra) is rentábilis, piacképes terméket fog kihozni, nemzetközileg elismertet...

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2011.06.01. 21:35:13

@117: erősen drukkolok érte, hogy a próféta szóljon belőled!
süti beállítások módosítása