Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Rizlingodisszea XVIII

2011.07.15. 07:00 - alföldi merlot

Bár annak idején a vitához nem szóltam hozzá, ezerszer megrágtam magamban Matt Kramer lesújtó kritikáját az olaszrizlingről: „Ha megszakadok sem tudom megérteni, hogy az alacsony ár és a magas termés közgazdasági logikáját leszámítva miért akarna bárki olyan fajtákkal foglalkozni, mint például az olaszrizling. Értem persze a történelmi okait annak, hogy ennyire széles körben elterjedt. De ez egy lúzer fajta.”  Nehéz ezt feldolgoznom. Mert az olaszrizling úgy tartozik a kedvenc fajtáim közé, hogy igazából nem szoktam azon gondolkodni, hogy nagy-e. Nekem amolyan „mi kutyánk kölyke”, én meglátom benne a szépet, a csúfat meg automatikusan az évjárat vagy a borász számlájára írom. Ugyanakkor ha sarokba szorítanak, elismerem, hogy szinte megoldhatatlan feladat hat palack komolyan vehető olaszrizlinget összeválogatni bármely kereskedés aktuális kínálatából. Ám annál könnyebb lenne hat, a polcról találomra leemelt olaszrizlinggel bebizonyítani, hogy ez egy jellegtelen, arctalan, középszerű fajta.

A bökkenő az, hogy szemben Kramerrel, én nem tudom az olaszrizlinget kívülről nézni, szenvtelenül megítélni (miközben nyilvánvaló, hogy az összehasonlítási alapom is nulla az övéhez képest). Én amikor olaszrizlinget, veszek, bontok, iszok, akkor hellyel-közzel tudom, hogy mire számíthatok. Az elváráshorizontomat a kapáshorizont szabta méretre. Ezen a játszótéren nagycsoportos ovis vagyok, jól eligazodom, tudom, hol találom a legjobb játékokat, és hogy miként lehet a legtöbbet kihozni belőlük. Tudom, hogy itt nincs óriáscsúszda, hullámvasút vagy dodzsem. Ritkább a sikoltozás, kisebb az amplitudó – kevesebb az egy pohárra jutó lúdbőr. De ez is egy kozmosz, vagy legalábbis egy fasza kis játszótér.

Hogy Kramernek is nyissak egy vészkijáratot, az idézett interjúban az is elhangzott, hogy még annyira a hőskorszakban járunk mi, új vagy újrakezdő bornemzetek, hogy fogalmunk sem lehet arról, hogy 20-30 év múlva mik lesznek majd a meghatározó fajták. Szerintem is indokolt a szerénység. De megeszem a kalapom, ha az olaszrizling nem lesz közöttük. Legalább mint local hero.

Pálffy Köveskáli Olaszrizling 2009

Ennek a bornak a 2007-es évjárata nekem örökre beégett. Nemcsak hogy az olaszrizlingek érésének mézesbe forduló, szépen szép korában találkoztam vele, de szívderítően olcsó is volt. Bár Pálffy-bor azóta sem volt ilyen hatással rám, a múlt hétvégén a minipincéjét fölkeresve örömmel és megkönnyebbülve állapítottam meg, hogy nem a kapanyél sült el - Pálffy Gyula kitűnő adottságú területeken, precízen, céltudatosan dolgozik, és a 2009-es borok kivétel nélkül jól sikerültek. A legszebb talán a Szürkebarát, de nagy ígéretnek tűnik a késői Furmint és a Cabernet Sauvignon is.

A 09-es Olaszrizling ismét etalonértékű. Én szeretem a késői szüretes, maradékcukorral játszó, vastagabb olaszokat is, de legalább ennyire kedvelem az ilyen klasszikus, akusztikus borokat. Itt mintha tényleg értelmet kapna az a lózung, hogy torzításmentesen közvetíti a terroir üzenetét. Az illat közepesen intenzív kamillavirággal, körtével, zöldcitrommal, mézzel és borsmentával. Bujkál benne egy minerálisnak is mondható árnyalat, de ez számomra inkább a barackmag irányába hajlik. Kóstolva erőteljes, zamatos, határozott savakkal, húsos, krétás szövettel. Közepes test. Ízben körte, ananász, borsmenta és egy kis birsalmasajtos pikánsság játszik. A lecsengésben a gyümölcsök mellett visszatér az illatban észlelt barackmagos, mandulás fanyarság, és némi cseresség is érzékelhető. Finom és izgalmas savainak, jó arányainak köszönhetően valószínűleg hosszú élet vár rá, és egy-két év palackéréssel utolérheti a 2007-est.

Nem állítom, hogy egy Kramer-féle szkeptikust meg tudna téríteni, vagy hogy az olaszrizlingre szoktatást ezzel a borral kezdeném, de aki már mélyebben benne van a műfajban, az feltétlenül vegye föl a kóstolásjegyzékbe. 6 pont. (2170 forint)

Címkék: olaszrizling 2009 balaton felvidék káli medence pálffy köveskáli

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr933069002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sárfehér 2011.07.15. 10:31:48

Pálffy Gyula boraival a "kitudtahogyviharlesz" augusztus huszadiki Borfaluban ismerkedtem meg, a sátruk alatt vártam ki a vihar végét. Engem a 2004-es traminije nyűgözött le, és a 2003-as késői szüretelésű száraz olaszrizlingje - ez utóbbiból egy palackot még mindig kincsként őrizgetek. Remélem, fog még ilyet készíteni. :)

Mindig hangsúlyozza, Köveskál eredetileg vörösboros volt, ezért is készít Cabernet Sauvignont. Ha viszont tényleg vörösboros vidék volt,nagyon kíváncsi vagyok, hogy a Kadarka mit tudhat vajon Kálban?

demisec · http://thepit.blog.hu 2011.07.15. 10:43:37

@Sárfehér: nekem (is) a Traminijeik tetszettek legjobban (2007-2008). Készített 2006-ban is egy korrekt késői szüretelésű Olaszt, és hamarosan Traminiből is forgalomba kerül egy komolyabb anyag (bár még nem kóstoltam). De vörösből ajánlom neked a 8-as Pinot-jukat, mindenképp megér egy próbát!!
Btw érdekes a poszt is (hasonló véleményen vagyok én is e témában).

ViNo-PuNk 2011.07.16. 16:45:37

@Sárfehér: Köveskál és a Káli-medence nem volt vörös boros vidék és ezt a Gyula nem is mondta-mondhatta! Azt szokta mondani, és ezt történelmi kutatások is alátámasztják, hogy a filoxéra vész előtt ( káli medencében a Fekete-hegyen 1888 a filoxéra megjelenése) vörös bort is termeltek nagyobb volumenben, mint jelenleg. A mai arányok kb. 90% fehér 10% vörös, míg anno 60% - 40% volt az arány. Ezt szokta mondani, és hogy azért is telepíti a vörösöket, mert szereti...

Sárfehér 2011.07.16. 20:51:30

@winePuNk: Nos, ezek szerint a fesztivállátogatót a pultnál nem terheli a részletekkel. :) Nekem, igazm jó pár éve ezt mondta, azzal megtoldva, hogy Sopron pont a fordítottja, eredetileg fehérboros vidék volt. Lehet, hogy idő közben jobban utánanézett.

Más: Szekszárdon nem kísérleteztek Sárfehérrel? (Szinoním neve a bátai.)

beragadt 2011.07.20. 10:51:44

balaton, nyár, olaszrizling ... mi más?

Szerintem az olaszrizling olyan mint a vino verde Portugáliában, nem akar 8-10 pontos magasságokban játszani viszont tökéletes gasztro bor.

Most őszintén kinek esne jól 35fokban a sült keszeg mellé, egy giga mega tokaji furmint 14.5-es alkohollal.

Annak is meg van a helye, meg az olaszrizlingnek is.
süti beállítások módosítása