Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Dobogó Tokaji Furmint 2009

2011.08.16. 06:00 - Az Alkoholisták

A 2009-es röviddel azután került piacra, hogy végigkóstoltam a Dobogó Furmintjának négy évjáratát (2005-2008). A Dobogó Pincészet Tokaj egyik legizgalmasabb borászata, és ez a furmint két meglepetést is tartogat. Az egyik, hogy a palackok egy része csavarzáras. Ez ebben az árkategóriában (kb. 10 euró) újdonságnak számít Tokajban, sőt általában a magyar borok között. Én tisztelem a modern szellemet, ami ebben a döntésben megnyilvánul, de tudnunk kell, hogy a középhosszú érlelésre szánt borok esetében a csavarzár parafadugóhoz viszonyított teljesítménye kérdéses.

A másik meglepetés az enyhe stílusbéli változás. Nem kell semmi egetrengetőre gondolni, de a 2009-es a korábbi évjáratoknál egyértelműen gyümölcsösebb, kevésbé fás, és szelídebb savú. Összességében a gyümölcs jobban előtérbe került, és megjelent egy viognier-s őszibarackos báj, ami engem halványan hárslevelűre emlékeztet. Mindeközben visszaszorultak azok a gyógyfüves, földes, enyhén vegetális jegyek, amelyek a furmint-magyar tölgy frigyre jellemzőek, és amelyek a 2006-os és 2008-as Dobogó Furmintot uralták.

Mindezt nem kritikának szántam. A Dobogó Furmint friss évjárata egy finom bor, ami most is remekül fogyasztható, és levegőzés hatására (esetemben a második ill. harmadik napon) a mineralitás és a furmint fajtajellege erősödik. Amit ez a bor egyensúlyban és szerkezetben veszített a korábbi évjáratokhoz képest, azért bőven kárpótol az érzéki intenzitás és textúra. Ajánlott. 6 pont. (2425 Ft)

[Wojciech Bonkowski]

Címkék: hatpontos furmint dobogó 2009 tokaji bonkowski

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr373156985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Octopus 2011.08.16. 12:18:52

tetszik a csavarzár a palackon (és az egész megjelenés, így, ahogy van), én biztos nem a parafás változatot venném. Viszont kezd egy olyan kép kialakulni bennem, hogy - fiatal, komolyabb borok esetében - a csavarzárasakat érdemes hosszabban szellőztetni

elzee 2011.08.16. 17:54:46

@Octopus:

valóban érdemes... ;)
süti beállítások módosítása